Президентът на Аржентина унижи световния политически елит в Давос с унищожителна реч

Президентът на Аржентина унижи световния политически елит в Давос с унищожителна реч

Автор: Виктор Блъсков, "Труд" Следвайте "Гласове" в Телеграм

Хавиер Милеи изпълни мечтите на стотици милиони от цял свят - да отиде пред глобалния елит на Световния икономически форум в Давос и да каже на Клаус Шваб и неговите глобалисти в лицето: “В опит да наложите социализма си заменихте класовата борба с измислена борба между мъжете и жените. Наложихте този феминизъм, който вреди на всички. Измислихте борбата между човек и природата с климатичната, зелена истерия. Направихте това с контрол не на производството, а чрез контрол на медиите, университетите и културата. Това е провал, води само до бедност и все повече от нас се борят против този нов социализъм, който налагате”.

Завършекът на президента на Аржентина също бе особено ефектен: “До всички, които слушат това - не позволявайте да ви плашат някакви бюрократи и политици-паразити, не се предавайте, вие сте героите и Аржентина е ваш съюзник. Благодаря ви и да живее свободата, по дяволите!”

Не, това не е преувеличение, това наистина бяха негови думи. Речта все още е достъпна, макар коментарите да не са позволени, поради масовата подкрепа за Милеи и подигравки срещу глобалистите.

Започвайки речта си с това как западният свят е пред смъртна опасност и за това са виновни социалистите, той ясно намекна, че става въпрос за тези в стаята - които или са заблудени, или искат да станат част от привилегированата класа начело на социалистическия свят. Обвини ги, че в опита си да се борят срещу свободата и пазара те увеличават само бедността. Социализмът, обясни той, не е вече това, което сме свикнали да свързваме с него - а просто опит да се ограничи свободата и политическият елит да се разпорежда със собствеността на хората. 

Макар Световният икономически форум да е вече известен, за който не е запознат с него - това е най-голямото събрание на политически лидери в света. На него участват Володимир Зеленски, Урсула фон дер Лейен, Еманюел Макрон, Антъни Блинкен (държавният секретар на САЩ), премиерът на Китай и десетки други. Събранието се прочу през последните години със своите рекламни материали и клипове, в които предлага свят, в който хората нямат право на собственост, а всичко се контролира от глобалистки фирми и елита. Именно на тях Милеи каза, че тези идеи водят до бедност и провал.

Гостите дори не се бяха окопитили, когато Милеи почна да вади шокираща статистика след шокираща статистика - как БВП на света в цялата ни позната история едвам е мърдало, преди да се установи капитализмът на свободния пазар. Ясни статистики, как движението на социализма води до бедност. Как точно това, което те правят, е против просперитета. Как обричат света на стагнация.

Пред тълпата от глобалисти Милеи пусна една от атомните бомби в своята реч - данъците са кражба. Държавите събират данъците чрез принуда, следователно колкото по-високи са данъците, толкова по-малко свобода. Либертарианската идея как държавата не може да разполага с парите на своите хора бе изречена именно на хората, които налагат все повече данъци, ограничения и различни такси върху бизнеса.

Преди малко повече от месец Хавиер Милеи спечели президентските избори в Аржентина. Той скандализира цял свят с обещанията си просто да затвори повечето министерства в Аржентина и да премахне социализма, поставил страната на колене от тежка бедност. Вчера Милеи отново разтърси света със своята реч. Шамарът, който нанесе на глобалистите, ще се помни дълго време и надали Клаус Шваб и неговите световни лидери ще забравят как им беше казано на собствения им форум, че са просто “паразити”. Преди няколко дни той е записал видео, в което обяснява, че целта на пътуването му до Давос, за което е заплатил с лични средства, е да засади идеята за свободата в един форум, покварен от идеи за социализма. 

Точно като обещанието му да върне свободата на Аржентина - Милеи успя.
 

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

 • Чудо Юдо

  19 Яну 2024 8:43ч.

  Човекът говори истината, но колко хора ще го чуят? Сборището в Давос е от хора като ПростоКиро и СапунДенков. Президентът на Аржентина е формулирал същността и целите им, вероятно скоро ще го свалят и затрият. "Свестните у нас считат за луди."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  19 Яну 2024 10:20ч.

  Този много говори, но прави точно обратното, съюзи се със съществуващата олигархия в аржентина и предишните им управляващи. Едно говори, точно обратното прави, не се лигавете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глупости

  19 Яну 2024 15:59ч.

  Милеи прави в Аржентина точно това, което обеща. Едно от първите му действия беше за ликвидира министерството "На жените, половете и разнообразието". Абсолютен консерватор и пазарник ! Милеи, това е аржентинският Доналд Тръмп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бюрократите и паразитите налагат антисоциализъм с колосално НЕРАВЕНСТВО

  20 Яну 2024 9:10ч.

  Това няма нищо общо със социализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  22 Яну 2024 0:14ч.

  Да бе, Колкото колкото оранжевия щеше да съди килъри, "намали" бюджетния дефицит до нови рекорди, и наложи свиреше на фаучиевата флейта...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дими Тър

  19 Яну 2024 8:45ч.

  Разбирам че Милеи е казал - "Да живей капитализма, дайте да намалим данъците на корпоративните играчи".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  19 Яну 2024 9:39ч.

  Чест му прави, че се е изрепчил на "елита" в Давос. Това, което се твори днес на Запад, е безумно, няма връзка с реалния свят. От друга страна, той иска връщане на класическия капитализъм, поне аз така го разбрах. А историята е показала, че след него следват революции, като напр. Октомрийската.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  19 Яну 2024 10:22ч.

  Точно. Тези дето гласуваха за него ще го гонят с пръчки сега в Аржентина, първите действия показват че се меши с досегашната им олигархия и предишната власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо такова не казва Милеи

  19 Яну 2024 16:01ч.

  Не си съчинявайте. Милеи е за общо намаляне на данъците, да не би например вие да не плащате данъци ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бокотиквомразец

  21 Яну 2024 16:53ч.

  Какъв елит, шайка продажни тъпанари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е зле,не е!

  19 Яну 2024 8:50ч.

  Но ако другарят ни Борисоф,Методиев бе там…… ех к’ва реч щеше да изтърси,такава се и бай ти Ганя щеше да се засрами!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен Василев има видео, говори в някаква стая пред няколко човека

  19 Яну 2024 9:15ч.

  Казват, че е реч в Давос

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  19 Яну 2024 8:50ч.

  Чакам с нетърпение коментарите на косевци, босевци, мужици и вся остальная, когато почнат вълнения в Аржентина... Или му се случи случка на президента им... Казвам "когато", а не "ако", защото е въпрос само на време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  19 Яну 2024 22:10ч.

  коментарите ще са - втори Орбан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  19 Яну 2024 8:50ч.

  Милей може да е Ку-ку но това което е казал е точно това което искаха да чуят стотици милиони по света изречено на точното място. Имал е свободата да го каже защото Аржентина до такава степен го е закъсала, че вече е свободна да прави всякакви щуротии. Не знам как ще погледнат на речта му зелените чорапки но се.Путин е представител на идеята За олигархичен националистически социализъм в управлението на държавата, същий Бенито Мусолини на 21 век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та коя държава просперира днес?

  19 Яну 2024 10:21ч.

  Къде има някакво спокойстиве изобщо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Pied Piper

  19 Яну 2024 8:54ч.

  Неограничен капитализъм е 1929 г., да внимава какво пожелава, за да не се изпълни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1929 си беше криза на Федералния резерв

  19 Яну 2024 9:17ч.

  1929 година България не е засегната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  19 Яну 2024 8:57ч.

  Давос, събрание на човекомразци и алчни типове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  19 Яну 2024 9:10ч.

  Интересно, всички новоизбрани президенти в Южна Америка се правеха на глобалисти, за да ги оставят и после им удариха по няколко шамаря, а наш Мунчо се направи на русофил за да го изберат и после взе да ни декламира за климатичните промени, докато ни закриваше енергетиката!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Яну 2024 9:17ч.

  "а наш Мунчо се направи на русофил". Абе то и ти се правиш на голем противник на лебералите-пеерасти и на тиквите, ама не си. А иначе по темата - в синтезирана форма човекът е казал всичко. Но ще го разболеят и него, както Чавес, предишната президентка на Аржентина и други от Лат. Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  19 Яну 2024 9:35ч.

  Що, истината заболя ли те? Румбата Радев продаде България, приеми го, без него, нищо от това, което свършиха децата му, нямаше да се случи ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да го разболеят

  19 Яну 2024 16:07ч.

  Милеи е "продром", ако знаете какво значи този медицински термин... А това което предшества речта на Милеи е връщането на власт на Тръмп ! Вълната се обръща. Милеи е продром, каквито са Фицо, Орбан, Герт Вилдерс ...дай Боже и други !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не са затворени коментарите под видеото

  19 Яну 2024 9:15ч.

  Има около 4 600 мнения. Аплодират го! Казват, това е лидер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мнение:

  19 Яну 2024 9:20ч.

  """" Аз съм 21-годишен аржентинец и откакто го срещнах преди четири години, той ме вдъхнови да погледна повече към класическата либерална (и либертарианска) икономическа теория. Прочетох купища книги заради него, от Смит до Ротбард, от Хайек до Ранд, Мизес и Фридман. Сега той е моят президент. Той е изминал дълъг път и е зараждащ се фар за света. Толкова съм горд, че съм аржентинец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговори:

  19 Яну 2024 9:23ч.

  Законно завиждам на Аржентина, ние се нуждаем от президент-либертарианец тук, в Съединените щати, който би направил нещата много по-добри!/ ...... А ние имаме нужда от него в Обединеното кралство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговори:

  19 Яну 2024 9:30ч.

  Тази реч трябва да бъде изнесена пред канадския парламент./ .... Все очаквах да спрат микрофона, да имат "технически" затруднения, които да го накарат да млъкне или физически да го измъкнат от сцената. Браво г-н президент на Аржентина. От САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  19 Яну 2024 10:30ч.

  Каква трогателна изповед на един млад аржентинец! (9:20 ч.) Четеш и тръпки полазват тялото ти! Ще ти се веднага да си купиш револвер и да изтичащ на обарутената барикадата. Там да се сразиш с врага и хвърлиш в кипящия курбан на революцията поне единия си крак - за президента, за Аржентина. В изповедта на младежа впечатлява и това: "Прочетох купища книги заради него, от Смит до Ротбард, от Хайек до Ранд, Мизес и Фридман. Сега той е моят президент. Той е изминал дълъг път и е зараждащ се фар за света. Толкова съм горд, че съм аржентинец". Любопитно е какво ще изрече този бодър като комсомолец аржентински младеж след двадесетина години. Може би нещо като това: "Аз съм аржентинец вече на 56. Преди много години се подлъгах и кривнах от пътя, водещ към Бога. Озовах се из сокаците на скверната либертарианска икономическа теория. Наруших Божа заповед #2: "Да нямаш други богове, освен Мене!". Тръгнах подир шарлатанина Хавиер Милеи. Той опропасти живота ми! Заради него прочетох купища скверни книги - от Смит до Ротбард, от Хайек до Ранд, Мизес и Фридман. Защо го сторих не знам - навярно Сатаната ме изкуши. Моите другари наблягаха на Камасутра, на Карл Маркс и Карл Май, на Ленин и Хегел, на Сартър и Гадамер, гледаха много хард порно и Animal Planet. Всички те забогатяха. Къщите им - палати, колите им - коли, яхтите - яхти, жените - същински порно звезди. Само аз си останах немил-недраг. Задължителната литература, която ми пробута псевдопророка Хавиер Милеи, съсипа живота ми. Не ми се иска дори да си спомня, че заради него загубих и левия си крак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  19 Яну 2024 14:29ч.

  Май тоя "млад аржентинец" обаче не е чел нищо на Джон Мейнард Кейнс... Това важи и за Ел Президенте на Архентина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  19 Яну 2024 9:25ч.

  Тука голема мешавица.Милей е либертарианец.Фен на Милтън Фридмън, Чикагските момчета и Айн Ранд.Донякъде е "тръмпист" и "антипутинист" в геополитиката.А пък Тръмп е фен на Путин.Самия Путин е класически либерал, антикомунист, съветофил по принуда.Форума в Давос е глобалистки, тоест либертариански а пък Милей ги упреква в "социализъм".Ама не оня социализъм на Ленин а на Маркузе.Въобше пълна каша в понятията по света и у нас.Така е защото не се разграничава геополитиката от идеологията.А тва се две отделни писти.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  19 Яну 2024 9:38ч.

  Явно, че се учат от най-добрите... Луиз Инасиу Лула да Силва го игра либераст, а май не е и тоя къде да ти изтръпне манерката от него не е толкуф либертарианец, колкото се представя ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТОП 10

  19 Яну 2024 10:05ч.

  Не може да се изкоренява лекомислено социализмът (просто трябва теоретично да се анализират историческите грешки и да се прецизира според автентично казаното - подчертавам! - във философските произведения на Маркс), защото, исторически погледнато, именно социализмът с радикалната си идеология и революционния си дух принуди дивия капитализъм да се променя. Буржоата са най-недодяланите и неспособни на очовечаваща промяна хора по принцип, защото са априорни мамонисти - по-зле са в потенциите за очовечаване даже от работниците, които експлоатират. Така е и със САЩ, Англия и останалите юдеи спрямо целия останал свят. Ама постфактум, като същи вещи илюзионисти, са първи майстори да си приписват заслуги в ноу-хау-то на демократичния процес. Цялата им либерална демокрация паразитираше (и продължава да го прави) върху прекаления революционен радикализъм на изопачения марксизъм. В момента, в който го компрометираха истинските материалисти (неолибералите) и увисна цялата им демократична немощ, просто защото няма кяр в демокрацията, а те друго, освен да крадат и да моше-ничестват, не знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  19 Яну 2024 9:26ч.

  А сега де. Онзи ден си е поискал и Фолклендите. А мужиците, освободителите, еврокомисарите как се радваха на победата му и присъствието на Володя Зеленски на инаугурацията му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А -50

  19 Яну 2024 9:38ч.

  Копейкаджиите пак не разбрали, тоя пич е икономически либерал и ще унищожи социализма в Аржентина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та кой изобщо говори за понятия

  19 Яну 2024 9:41ч.

  Понятията отдавна не с атова, което трябва да бъдат. Ни лявото е ляво, ни дясното е дясно, ни мъжът е мъж, нито жената е жена. . ...... Отдавна понетията нямат никакво значение и смисъл! Ама никакъв!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  19 Яну 2024 9:45ч.

  Ти живееш на подаяния от Козяк. Това иска да унищожи Милеи. Но в опорките ти не го пише.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  21 Яну 2024 3:19ч.

  Социализъм в Аржентина!? Коги бе морон? Бегай при д-р Гълъбова, може и с А-50.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реч на Асен Василев по време на Световния икономически форум в Давос (първа част)

  19 Яну 2024 9:39ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=7H4-SMh6zRM&t=19s&ab_channel=%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  19 Яну 2024 9:41ч.

  Тава е реч на Асенча в скъпо помещение пред ПП и приятели, не ни разсмивай рано сабахлян бе... ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е написано, влез и виж

  19 Яну 2024 10:16ч.

  Търсих и вторa част, но не намерих

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Говори на английски

  19 Яну 2024 10:18ч.

  Малко му трепери гласчето

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е чел "Що е социализъм и има ли той почва у нас"

  19 Яну 2024 9:48ч.

  и затова са му объркани понятията, ама карай винаги трябва някой joker да разсмива компанията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И Британия винаги да си спомня...

  19 Яну 2024 9:54ч.

  ...че има да връща Малвините на Аржентина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  19 Яну 2024 10:00ч.

  Лудите, те да са живи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оживи аудиторията

  19 Яну 2024 10:19ч.

  Зеленски вече не е любимия шут

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  19 Яну 2024 10:26ч.

  Либертарианец=анархокапиталист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делта

  19 Яну 2024 10:27ч.

  Скоро ще има някаква революция в Аржентина - розова, зелена или с цветовете на дъгата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Парагвай, Урогвай, заминаваме с трамвай ! Край.

  19 Яну 2024 16:14ч.

  Не знаеш колко си прав ! Още спечели властта и в Буенос Айрес местните соросоиди и паразити-синдикалисти започнаха да бунят протести ! Стремежът е да блокират движението в Столицата и да предизвикат недоволство. Милеи им знае номерата и се закани със Закон против незаконните протести. Досега е имало случаи незаконни протести в Буенос Айрес да блокират големи части от мегаполиса за дни наред, хората не могат да се придвижват, да ходята на работа... Милеи слага край на това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нов палячо, който ще задмине селенски

  19 Яну 2024 10:42ч.

  сготвен от същата пластмаса като нашата гаргамелка, по калъп на ИИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  19 Яну 2024 10:50ч.

  Момченцата и момиченцата в Давос просто са решили да си спретнат един феодалокапитализъм за кефа на онези, чиито слугинаж са, щото те самите са нищо и половина!... Нито дъртият педерунгел, нито мърсулката и пр. и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  19 Яну 2024 11:09ч.

  Технологията, по която Бог твори добро в света е през индивидуалния човек, давайки му неща да УПРАВЛЯВА, ресурси, време, себе си, семейството си, имуществото си и т.н., докато по-успешните достигнат личният им успех да ПРЕЛЕЕ към общността, в служене на общото. Без личното няма общото, без успешни господари на своята собствена територия, няма добри господари на общността. Злото, напротив, управлява чрез потискане на индивидуалното развитие и обещания за това, да не се напрягаш много много, да не те боли, да не се мъчиш, ние, другарите, ще поемем кормилото, ти само ни дай кредит на доверие. Това спира кранчето на благословението в света, понеже се запушват над 90% от кръвоносните съдове на божествената благодат! Кръвоносната система на Господ е индивидуалната човешка душа, свързана с Небето, търсеща подкрепа да управлява по подобие на Господаря на всичко. Хората отхвърлящи отговорностите си, стават чакащи и вътрешно затлачени, безволеви, тогава другарите поемат пълния контрол, а зад тях стои отколешния другар, противник на Бог! Това е в кратце битката за човека! Всяка система, чийто ефект е намаляване инициативността на индивидуалната душа и прехвърлянето й към някакви спасители е от Лукавия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • добре обяснено като за плебс, но...

  19 Яну 2024 12:00ч.

  ... в обяснението се таи опасност да се преувеличи ролята на индивидуалната автономия като предзададена идентичност, а такава фиктивна автономия вече е застигната от хетерономиите на другостта и различието. Поначало хората, и даже понякога богословите, оприличават общо и обществено (обърквайки по този начин и мистичната представа за съборност). А те не са еднопорядкови. Общото не е равносилно на множествено, както си мислят недосоциалистите и разните му там други (вкл. и либерални) идеолози. И индивидуалното, и множественото са производни на общото, защото последното е онтос, който се дедуцира, респ. актуализира през екзистенцията, и без него е невъзможна всякаква аналитична (разчленяваща) мислимост на биващо изобщо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  19 Яну 2024 16:24ч.

  Умен си, но не си схванал, тук не става дума да се противопоставя частното на общото, тук става дума за единствената технология, по която постигаме общото правилно, а не извратено. Представи си го като един отбор, няма как да играят добре като отбор без никакви индивидуални качества, т.е. САМО отборно! Първо е личното развитие, за да те вземат в отбора, после идва сработването. Ценностите в едно общество не могат да бъдат защитени от общество, което не ги практикува по отделно и лично, което разчита те да бъдат гарантирани от политици или Конституции. Ценностите в едно общество с лекота се защитават тогава, когато индивидуалният човек се самоуправлява добре. Но аз нямам предвид да се самоуправлява в егоизъм за сметка на другите, имам предвид да практикува отговорност и грижа, егоистите не могат да направят това дори в домовете си, защото се бият с близките си, дразнят децата си, пренебрегват жените си, неглижират проблемите и несвършената си работа и само мърморят и гледат наготово да дойде. Така че определено не става дума за такъв тип „справяне“ като пиявица или кърлеж, който само смуче. Този тип „индивидуализъм“ е опасен, но това е точно прогресисткия индивидуализъм, имам право да съм добре, макар че съм „боклук“, имам право да съм боклук и задължение на политиката да съм добре. Ей това е новия тип колективизъм, който на хората им харесва и не искат да видят, че това никога няма да сработи, защото са тотално манипулирани в измамни утопии - те деградират, отслабват, боледуват, но разчитат държавата да им дава някакъв минимум, да излъжат съдбата си. Обаче тя не се лъже лесно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • туширане на риска от прекалено класическо разбиране на идентичността и душата

  19 Яну 2024 16:55ч.

  Именно отговорността и грижата идват от идентичностна негарантност и безосновност, а не от субстанциалност и възосновност на идентичността (и това, в духа на Хайдегер например, винаги трябва да се изтъква, когато се говори за екзистенциално-личностна примордиалност). Изрично се намесих в помощ не толкова на теб, колкото на тези, които ще те прочетат и няма да схванат написаното по-задълбочено... защото душата не се предопределя идентичностно, а именно тя отговаря за издействане на идентичността, при това винаги поемайки риска от нейния срив. А иначе казаното само уточнява в критически и екзистенциален план посланието на написаното от теб и в двата ти поста, позитивната логика на които няма как да не приветствам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • NADKA PETROVA

  19 Яну 2024 21:40ч.

  Как е възможно с толкова сложни думи и изрази да не се каже нищо съществено. Кой го измисли този език!!!! И за какви се мислят тези, които го използват!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АОНСУвец до Надка

  19 Яну 2024 22:38ч.

  И ние го можем! На - На базата на абстрактното моделиране и релативната деперсонализация, абстрахирайки се от минимум до максимум с максимално въображение и минимална илюзия, можем да констатираме че ме сарби газо ! А ? Кво ши кажиш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Префърцунените наукообразни текстове ги прескачаме

  22 Яну 2024 2:54ч.

  Да ги чете човек е като да търси в купа плява грахово зърно. Почти мазохизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  19 Яну 2024 11:11ч.

  Доколкото разбрах първата работа на този като станал президент била да се закълне във вярност на Израел и ФАЩ, а иначе бил срещу глобалистите. Блажени са вярващите.?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • първата му работа

  19 Яну 2024 22:42ч.

  беше да закрие министерството на ЛГБТ , явно много те е засегнало

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  19 Яну 2024 12:04ч.

  Историческият преглед е интересен, дори ценен, но механичното екстраполиране и особено правенето на масивни обществени изводи, извеждането на абсолютни "истини" в съвременните условия е крайно съмнително. Това е най-мекото, което мога да споделя. Ако тази рече беше произнесена преди кризата от 2008 щях да погледна доста по-благосклонно на нея, но междувременно сме вече 2024 - живеем изцяло в матрицата; духовните и идеални ценности бяха брутално смазани; капиталът, особено едрият, загуби всякакво чувство за срам и мярка - властва абсолютът too big to fail; технологиите отидаха на друго ниво - познанията, данните, автоматизацията и ИИ; с насилие и принуда се опитват да ни сменят лъжовно чипа по отношение на заобикалящата ни среда, вкл. екологичните проблеми; проблемът с демографията в развития свят брутално изби на повърхността; миграционните процеси пораждат, без преувеличение, цивилизационни предизвикателства и рискове; разработките на биотехническите лаборатории; алчността, индивидуализмът, корупцията придобиха нечувани и чудовищни размери; отказът от морален подход уби авторитетите, смаза понятията, разми смисъла и съдържанието на думите; по политическите върхове пробиват примитивни, ниско интелигентни, зависими, брутални популисти и безчестници - особено трагично е състоянието в "културна" Европа, най-ужасно е в ЕС; други! Знам, че г-н Лудвих фон Мизес, г-н Фридрих Хайек, г-н Мъри Ротбарт, г-н Х.Х. Хоппе (прегледейте книгата му Демокрацията: Богът, който се провали) и другите австрийци сега доволно потриват ръце от разтърсващата изява на техния верен последовател - г-н Милей. Намеренията и помислите му ( частност) дори може да са добри, но подходът, апелите и рецептите - напълно шашави, нереалистични и неприложими! Твърдението му, че някогашният социализът, изразаващ се основно в обществената собстевност върху средствата за производство е бил заменен от нов "социализъм", изразяващ се в брутален контрол и натиск върху личността и организациите с много широка палитра от инструменти (цитирам смислово) - може да се ремонтира, като е достатъчно просто да обърнем внимание на едни разсеяни чичковци и върнем "свободата", е най-глупавото нещо, което съм чувал напоследък. Модерното състояние на "свободата" и "демокрацията" ни, които не са нито свобода нито демокрация в абсолютно никакъв смисъл, са функция на обективни процеси, което не отменя и твърдението, че са измислени, наложении и практически приложени от банда зли изроди. Не защото са преди всичко зли, а защото това не може да съществува по-друг начин. Исторически е проверено и доказано нееднократно - когато нещата са докарани до подобно кризисно състояние, обществото може и да чуе мнението на социалните антрополози и концептуалисти (такъв опитва да е г-н Милей), но фактически нещата тръгват към пренареждане (обичайно трудно, мъчително и жестоко), когато в ролята си неизбежно влязат социалните гинеколози и акушерки! Ние са намираме исторически точно в етапа, в който пред вратата чакат социалният гинеколог и акушерката и се чудат на акъла на врачките и баячките, които се опитват да "лекуват" булката с чайове и магически отвари, след като тя се мъчи с прескочен термин! Смислен път назад няма, пътят е напред, но това ужасно няма да се хареса някому! И ... така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганди

  19 Яну 2024 18:06ч.

  Адмирации, колега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  19 Яну 2024 12:23ч.

  На мен ми е ясно и счетох, че не е необходимо да внасям подробни пояснения, но ми обърнаха внимание, че малко повече конкретност няма да навреди. Става дума за следното: когато историческият гинеколог и неговата асистнетка - акушерката започнат израждането, никога не може да се знае със сигурност, как нещата ще бъдат доведени докрай! Понякога природният процес се случва по естествения начин, но понякога се налага и Цезарово сечение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  19 Яну 2024 13:15ч.

  Звучи готино, но свърши ли си задачите, за които е поставен там, ще го свалят и заличат. Как беше - махане на песото, шокова терапия и т.н... После идва следващият. И ако този е "либертарианец", онзи трябва да е "супер краен либерал" или просто военен режим. Поне Южна Америка има традиции в това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • говорите наизуст

  19 Яну 2024 16:23ч.

  Милеи искаше валутен борд, в този контекст - замяна на песото с американския долар. Досущ както българския борд и равняването на лева с марката. Но за разлика от БГ , в Аржентина Милеи намери ошушкана до дъно от либерастите-социалисти /перонисти/ хазна. Трябваха му поне 60-80 млд. долара за "валутен борд", той няма нищо. Затова ПЕСОТО Е ЗАПАЗЕНО. Частично беше девалвирано, но курсът спрямо доларът все още не е пазарния, макар да го доближи. Целта на Милеи е да обуздае инфлацията която за 2023 достигна 200 %. Наследството на леваците...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  19 Яну 2024 18:10ч.

  Аржентина мина през "валутен съвет".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма такова нещо

  19 Яну 2024 22:33ч.

  В Аржентина няма "вързан" курс на песото. Предния тъпак на финансите и пишман кандидат-президент Маса беше фиксирал с държавен декрет един долар на 360 песо. А в Ню Йорк на борсата доларът се продаваше за 850 песо, както и на улиците в аржентина от чейнчаджиите ! Пълен соц, както по времето на Тошо - официалният курс е 0,90 лева за 1 $ , а на Магурата беше 3 лв. Сега Милеи премахна това и песото се приближава до пазарния курс /около 1100 за долар/ но все още е надценено - официално около 820 песо ар/ 1 $ . Милеи е изправен пред празна хазна и ще трябва да взема заеми за погасяване на текущи задължения. Девалвацията трябва да свие потреблението и да забави инфлацията, а после да се търси икономическо оживление. Но 3-6 месеца на аржентинците ще им е трудно, ще трябва да затягат коланите. Важното е че се отърваха от либерастите-джендъри-социалисти !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умник ли си? - Или няма такова нещо?

  22 Яну 2024 3:30ч.

  Официално, девалвацията на дадена валута е раздуване на инфлацията. Или няма такова нещо? Реално инфлацията прави хората бедни, за сметка на тези, които са забогатели, като са теглили заеми и са си купили недвижимости, фабрики, заводи, банки, земя... т.е. за сметка на богатите, които стават още по-богати. Така ли беше в новокапиталистическата ни държава България през 1996-1997 г.? Или няма такова нещо? Левът в НРБ беше обезпечен със злато и с всички актитви на БНБ и беше 87ст за $1, а доларът вече беше плаваща и необезпечена със злато валута. Основните фондове в НР България бяха на стойност 108 милиарда лева, оборотните фондове - 14-16 милиарда лева и всичко това беше разграбено от приватизацията - днес на стойност от порядъка на 850 милиарда щатски долара през курса на БНБ и курса на златото през 1989 г. Брокерите на Магурата обслужваха бъдещите капиталисти, както и себе си. Затова им беше позволено да забогатяват без полезен за социалистическото общество труд. По времето на истинския социализъм са ги съдели за спекула, а по времето на Сталин мошениците са ги учели на обществено полезен труд в специално създадени трудови лагери. Или няма такова нещо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе другарю,

  22 Яну 2024 12:13ч.

  Ти правиш ли разлика между “инфлация” и регулирана “девалвация” ? Или в учебниците по марксистко- ленинска политикономика тия неща ги претупвахте ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  19 Яну 2024 14:37ч.

  Има един друг, по-любопитен клип от Давос, с искрена реч срещу паразитите там. Затова и на младежа му спряха микрофон, за разлика от при монолога на "актьора" Милей, на когото му позволиха да завърши псевдо гневната си реч. Eто: https://m.youtube.com/watch?v=4AkXM-Ws404

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за съжаление

  20 Яну 2024 8:18ч.

  видеото е изфабрикувано, "fake", като му казват - според признанието на администраторите на сайта, където е поствано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  19 Яну 2024 15:18ч.

  Паразитите от Давос много обичат да канят удобна опозиция. "Защо аржентинският президент Хавиер Милей избра като свое първо посещение в чужбина да дойде в сградата на централата на Хабад в Ню Йорк?"-пита Фулфорд в последния си доклад. И отговоря, а това което пише не е за хора със слаби сърца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на дървените булгаристански философи

  19 Яну 2024 16:26ч.

  С килийно образование, угодия няма. Затова - живейте си в страната на ПростоКирчо , Кокочо, Плъха и Гнома. Felicitaciones !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Яну 2024 15:33ч.

  И Христос да слезе пак ще го разпънете. Щото сте по-големи християни от самия Христос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  19 Яну 2024 18:11ч.

  Достоевски има за Великият Инквизитор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече ни притиска...Нова Диктатура !

  19 Яну 2024 18:16ч.

  Няма ли кой да се противопостави на тези бандити !? Къде е този бездарен главнокомандвуващ , най-сетне да вдигне армията ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  19 Яну 2024 21:21ч.

  Клоун и тъпанар! Аржентинците не ги чака нищо хубаво!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  20 Яну 2024 9:20ч.

  Това, което Милеи нарича "социализъм", всъщност е "псевдосоциализъм равен на транснационален (глобалистки) капитализъм". Той(Милеи) е против мултимилиардерите-капиталисти, чието разбиране за социализъм е равнозначно на мамонизъм в християнския смисъл на думата. (Преди всичко - богатство, а след това и благодеяние за бедните. Вижте ни колко сме добри ние богатите.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абсолютно

  20 Яну 2024 11:37ч.

  Аржентина е страна на дребния и средния бизнес. Милеи е апологет на предприемаческия капитализъм. Швааб със сигурност газ пикае че са го поканили в Давос. Речта на Милеи е на 180 градуса противоположна на парадигмата на сатанистите за " Stakeholder Capitalism ", направо я унищожава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Христов

  20 Яну 2024 11:54ч.

  Самият факт,че е излялзал пред всички тези паразити и им казва истината в очите е ГЕРОЯТ на всички свободни хора по света.Пълна подкрепа на него и Аржентина.На всяко действие има равно по сила противодействие,физичен закон ,за който се радвам,че не е измислен от човека.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самият факт,че е излялзал пред всички тези паразити и им казва истината в очите

  20 Яну 2024 15:43ч.

  Удари по всички направления. За троцкистките им идеи да ни лишат от собственост. За измислените борби между половете. За фалшивата борба с природата. За желанието им да ни превърнат в роби като скапят икономиката. Дори за депопулацията им го каза. Милеи е герой. Вива Архентина, вива Милеи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  21 Яну 2024 3:08ч.

  Заглавието ме кара да мисля, че и от луди има полза...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  21 Яну 2024 3:21ч.

  Не че не го знаят, но не им изнася - за да могат да крадат тези отгоре, чиниите на тези отдолу трябва да са пълни! Когато краденето надхвърли обема на чиниите се случват случки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големият проблем на Хавиер Милеи е,

  22 Яну 2024 2:21ч.

  че не прави разлика между социализъм и капитализъм. Първо необходимо условие, но не и достатъчно, за да може една икономика да се нарече социалистическа, е ОБЩЕСТВЕНА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ КАПИТАЛА - СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО, ФИНАНСОВИЯТ КАПИТАЛ, СРЕДСТВАТА ЗА ИНФОРМАЦИЯ. Идеята на глобалистите, представлявани от клаус Швааб е хората да нямат собственост, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА СВРЪХ-БОГАТИТЕ КАПИТАЛИСТИ - ШЕПА САТАНИСТИ, ЮДЕО-МАСОНИ И ДЕСНИ ТРОЦКИСТИ, КОИТО ДА ПРИТЕЖАВАТ ВСИЧКО - ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ХОРАТА - НОВИТЕ РОБИ, А ТЕ, СВРЪХ-БОГАТИТЕ ЧАСТНИ СОБСТВЕНИЦИ ДА БЪДАТ НОВИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ. ТОВА Е ИДЕЯТА ЗА РЕСТАРТИРАНЕ НА ЕКСПЛОАТАТОРСКАТА МАТРИЦА, КОЯТО ЗАПОЧНА С РОБОВЛАДЕЛСТВОТО, МИНА ПРЕЗ ФЕОДАЛИЗМА И ДНЕС Е ВЪВ ВСЕОБЩАТА КРИЗА НА КАПИТАЛИЗМА, КОЙТО ОПИТВА СЕ РЕСТАРТИРА КАТО НОВО РОБОВЛАДЕЛСТВО. При Новото робовладелство хората стават излишни, защото има роботи вместо тях. Затова и на сатанинския монумент в американския щат Джорджия (GEORGIA GUIDESTONES) Първата сатанинска заповед е: 1.Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature. Поддържай човешкия род под 500 милиона в постоянен баланс с природата (тяхната, на новите робовладелци природа). Ето това е големият проблем на Хавиер Милеи, че не прави разлика между съвременния кризисен капитализъм и социализма. Самият той признава: "Социализмът, обясни той, не е вече това, което сме свикнали да свързваме с него - а просто опит да се ограничи свободата и политическият елит да се разпорежда със собствеността на хората." Жалко за този сляп котак, който се опитва да лови мишки в Аржентина и за Аржентина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големият проблем на Хавиер Милеи е,

  22 Яну 2024 12:16ч.

  След тази реч в Давос лошо му се пише. Особено ако Тръмп не успее да се върне на власт…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи