През 2023 г. ЕС ще подпомогне Украйна с 18 млрд. евро заеми

През 2023 г. ЕС ще подпомогне Украйна с 18 млрд. евро заеми

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейският съюз ще предостави на Украйна общо 18 млрд. евро през фискалната 2023 г. под формата на "много изгодни заеми". Това се казва в изявление на Европейската комисия, публикувано в неделя след телефонен разговор между ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен и украинския президент Володимир Зеленски.

"Председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен информира президента Зеленски, че през следващата седмица ще представи план за значителна финансова помощ от ЕС в размер на 1,5 млрд. евро, която да достигне общо 18 млрд. евро за покриване на приоритетните нужди на Украйна през 2023 г.", се казва в изявлението. Помощта ще бъде предоставена под формата на дългосрочни заеми с висока степен на облекчение и ще подкрепи реформите в Украйна, необходими по пътя й към присъединяване към ЕС. Програмата за помощ на ЕС следва да бъде придружена от подобни мерки за подкрепа от други големи донори.

Фон дер Лайен също така обеща да окаже максимална помощ на Киев за подготовката му за зимата, както и за удължаване на сделката с Русия за доставка на зърно, която изтича през втората половина на ноември.

ЕК ще представи предложенията си за плана за финансова помощ на Украйна за 2023 г. следващата седмица, заяви фон дер Лайен в Twitter.

"Имахме телефонен разговор със [украинския президент Володимир] Зеленски. Положително развитие: следващата седмица ще предложим план за финансова подкрепа на Украйна за 2023 г.", каза тя.

Ръководителят на Европейската комисия за първи път представи план за програма за подпомагане на Украйна в размер на 18 млрд. евро на донорска конференция за Украйна в Берлин на 25 октомври. Тя заяви, че в началото на ноември Европейската комисия ще направи предложения за разпределението на тази помощ, която ще бъде използвана за покриване на бюджетните нужди на Украйна през 2023 г. В същото време според фон дер Лайен Киев ще се нуждае от 3-5 млрд. евро месечно, т.е. 36-60 млрд. евро годишно, за да поддържа фискална стабилност.

За да се покрият липсващите средства, фон дер Лайен призова западните страни и международните финансови институции "да предоставят щедра помощ на Украйна" и заяви, че Европейската комисия е готова "да стане секретариат за разпределяне на международната помощ за Украйна". Тя също така подчерта, че Киев ще може да получи помощ само ако извърши "реформите, необходими за присъединяването към ЕС".

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

  • Ляв Нежен Демократ

    06 Ное 2022 17:13ч.

    Слава на нашти, слава Кокаина, наркоманом слава! А добрите укри преминаваме на зелена енергия, така е по евроГейски !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от снимки като тази се получават

    06 Ное 2022 17:21ч.

    стрес и нощни напикавания

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    07 Ное 2022 9:37ч.

    Стрес да, но напикавания - не, защото пронизващият й студен поглед предизвиква остър простатит. Дори и в "Хилав клиник" няма да могат да помогнат срещу 40 лв за пълен преглед.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заем означава, че очакват да си получат обратно парите

    06 Ное 2022 17:23ч.

    Но … много добре знаят, че Украйна никога няма да има пари за да им ги върне. Защо тогава отпускат този огромен заем? Единствен отговор: Знаят, че Украйна ще се разпадне и те ще вземат част от нея или ще получат част от земите й за многогодишно ползване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    06 Ное 2022 22:41ч.

    нищо няма да получат,даже и молдова ще им взамат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    07 Ное 2022 12:32ч.

    Кроят планове да си ги вземат от блокираните руски активи в Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    06 Ное 2022 17:27ч.

    Каква майчинска болка и тревога за съдбата на украинския народ и неговите деца се чете в очите на тази светла и слънчева жена! Олицетворение на чистото и светло лице на демокрацията. Всички у дома много я харесваме. Нека й пожелаем успех в нейната благородна мисия. ?❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фъркатичко,

    06 Ное 2022 19:19ч.

    Липсаваше ни нежната ти ирония. Хубавица е Урсула, арийски тип. И ние вкъщи много й се кефим. Сред нас има светли арийски типове , само дето аз съм много тъмен балкански субект, но не ми пречи да оценя естетически определени човешки екземпляри. Също така съм възхитен от благородството на всеки жест на всеки европейски чиновник, който превърна ЕС от миротворец в нещо като Марс, но в еврогейски вариант.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    07 Ное 2022 9:49ч.

    Погледът на тази жена е топъл като фризер Liebherr.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    07 Ное 2022 10:05ч.

    Душата й е широка като барабан на пералня Miele.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    07 Ное 2022 10:07ч.

    Видът и носи радост като повредена бяла техника извън гаранция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС ще се разпадне преди бившата УССР

    06 Ное 2022 17:44ч.

    Еврото ще престане да съществува още преди това. Раздават въздух под налягане, произведен в печатницата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    06 Ное 2022 17:44ч.

    А какво ще стане ако до края на 2023г. не съществува такава държава като Украйна или поне не в този си вид? Кой ще Ви връща,, дългосрочния" заем? А и много интересно, ние сме член на ЕС и ни скъсаха с претенции и условия за да ни отпуснат парите по плана за възстановяване и развитие,а на укрите ги раздават с лекота??? А Унгария ги заплашват, че въобще няма да им ги отпуснат? Къде е грешката???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз това се питам,

    06 Ное 2022 19:24ч.

    но и твърде прост домакински въпрос си задавам : откъде са парите? От кое перо на бюджета на ЕС? Ако Германия, Бог да я прости и т.н, то кой ще изработва тези пари за всички нас? Ако ги дадат на Усрайна, на нас какво ще дадат, а на Румъния, а на гордите приблатийци, дето саде една бира "Балтика" произвеждат, а? Светът мълчи, човекът пита. Класическа ситуация на абсурд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тотален разпад

    06 Ное 2022 17:52ч.

    Твърде интересна еволюция на понятийната база: До скоро беше "безвъзмездна помощ", сега вече - "твърде изгодни заеми"! Следвайки логиката "количествените натрупвания водят до качествени изменения", в мен започва да мъждее един въпрос: В какво ли ще се състои революционната промяна в отношението на ЕС към Украйна, след достатъчно количествени натрупвания?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    06 Ное 2022 18:51ч.

    Малко са им на украинците военните действия и корупцията, ЕС възнамерява да ги ощастливи и с дългове. Не е зле всички украинци вечер да казват по една молитва, защото светлото им бъдеще съвсем угасва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    06 Ное 2022 22:49ч.

    Предполагам,че Владимир Владимирович,верен на чудесното си чувство за хумор,след като приключи СВО ще остави около Лвов някаква недемилитаризирана и неденацифицирана територия,не по голяма от Монако или Андора със заглавие УКРАЙНА та да има легитимен макар и поорязан приемник и наследник на споменатите дългове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То по времето на социализма

    06 Ное 2022 19:29ч.

    Беше по-добре. Сега предстои пълно робство. И германците ни яздят като магарета. Защо така другари от ДС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Печатницата работи, за сега.

    06 Ное 2022 19:30ч.

    Целта им да приемем еврото си има причина - заемите, уж, към окраината, ще си ги приберат от нас, под една или друга форма. Майстори са, и като колониалисти и като неоколониалисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мърсуло мръсна лайнен

    06 Ное 2022 19:43ч.

    от джоба. си ли ще ги извадиш, ма! Моите пари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОТИВАТ ЛИ ТЕЗИ ПАРИ ПО СМЕТКИТЕ, В КОИТО ПАЗЯТ И БЪЛГАРСКИТЕ МИЛИАРДИ ЗА ХВЪРЧИЛАТА?

    06 Ное 2022 19:56ч.

    Този рекет трябва да престане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ни е виновен

    06 Ное 2022 20:00ч.

    Че политиците, които ни назначават, са слабохарактерни и отстъпчиви. И не могат да изпълняват задълженията си, за което получават заплата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "политиците, които ни назначават, са слабохарактерни и отстъпчиви"

    07 Ное 2022 4:24ч.

    Твърде деликатно и възпитано изказване за назначаваните ни вече повече от 3 десетилетия гащници и гащнички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факти

    06 Ное 2022 20:03ч.

    Вече се доказа, безобразното печатане на пари не води до нищо добро. Но е добро дошло за планове от типа "Маршал" или с други дими - кой ще прибере парите при обратното им броене. Самите американци пишат в социалните медии, че от отпуснатите средства от Сената им за Украйна, много малко средства са отишли до предназначението им, а по-коро са се върнали във военните заводи за поръчки на оръжие и за комисионни. Т.е за поддържане на военната индустрия. Та нещо подобно ще е и заема за 2023 от ЕС. Както знаем, Урсула е човек на сделките и комисионните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монев

    06 Ное 2022 20:45ч.

    Тази руса фльорца с есесовска физиономия,която се е разпенила да разпъва чадъра на клоуна от Украйна,може да "драсне" клечката от кибрит и да запали трета световна, опустошителна война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    06 Ное 2022 21:29ч.

    Да повериш управлението на цял съюз на толкова семпла женица , както външно, така и умствено, си е направо самоубийство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уууууууууууу

    06 Ное 2022 21:36ч.

    Разорение и последващо заробване. А след година тази, вече руска територия, ще откаже плащания и с право. Това брюкселско изчадие раздава чужди пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    06 Ное 2022 21:44ч.

    После що били такива цените в магазините. Ами ей затова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    06 Ное 2022 22:43ч.

    С почти никаква лихва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    07 Ное 2022 8:52ч.

    Ми Украйна никога няма да върне "заема". Та е без значение дали лихвата ще е 0,1 % или пък 15 % годишно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак

    06 Ное 2022 23:41ч.

    претакат едни милиарди отсам натам. Може да се окаже, че милиардите излизат от Европа, минават през Украйна и заминават при някой атлантически партньор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мислещ

    07 Ное 2022 0:50ч.

    Предлагам, в Целия ЕС да бъде проведен референдум по въпроси, които скоро могат да доведат до неговото оцеляване или разпадане: 1.Да се дават ли още пари на Украйна. 2.Да продължават ли санкциите срещу Русия. 3.Да се дават ли още оръжия. Познайте какъв ще е резултата. Тогава кого представлява Урсула и ръководената от нея комисия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    07 Ное 2022 8:02ч.

    Реално погледнато, тя не представлява никого, защото никой не я е упълномощавал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    07 Ное 2022 8:21ч.

    Тия май сериозно вярват че ще има кой да им ги връща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига вече

    07 Ное 2022 8:42ч.

    НИЕ НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ! Точка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    07 Ное 2022 8:44ч.

    Такива малоумници като фон дер Ляйн и Барозу ще унищожат ЕС. Но не им пука за това. Основната им задача е отслабване на Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zаговорник

    07 Ное 2022 9:16ч.

    Не отслабването, а направо унищожението на ЕС. Това е задачата на госпожа акушерката. После, напулно заслужено, като Горбачов, ще чете лекции в САЩ на тема "как унищожих ЕС"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    07 Ное 2022 9:39ч.

    Von der Leichen & Co. откраднаха парите от руснаците и сега ще ги дават на украинците под формата на заем. Прекрасен бизнес модел ала "Карибските пирати".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    07 Ное 2022 12:46ч.

    Заемите ще ги изплащат украинците, както изплащат в момента заема (3 млрд. $ дължат) към Русия. Приеха мораториум върху плащанията с идеята, че този заем го е взело про-руско правителство в миналото. Следващото правителство в Украйна ще действа по тази отработена схема: Заемите си ги търсете от Зеленски, ние нямаме нищо общо с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тц тц

    07 Ное 2022 16:25ч.

    Тези от ЕС са големи оптимисти, бе! Титаник ще дарява пари Бисмарк, няма такава шега!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи