Превозвачи блокираха столичния бул. "Цариградско шосе"

Превозвачи блокираха столичния бул. "Цариградско шосе"

Стотици камиони и автобуси протестираха с шествия в страната. В столицата те останаха на входа на София откъм АМ "Тракия", тъй като не бяха допуснати от полицията да се придвижат към центъра на града. Снимка: БГНЕС

Превозвачите днес отново излязоха на протест с искане за намаляване на акциза на горивата и отлагане на планираното разширяване на обхвата на толсистемата.Транспортните фирми обявиха началото на ефективни стачни действия. От днес до 18 май ще продължат протестите им в страната. 

В столицата протестиращите превозвачи блокираха входа на града от парк "Врана" в посока центъра на града по бул. "Цариградско шосе". Въпреки предварителната уговорка със СДВР камионите да стигнат до сградата на Народното събрание, полицията не е допуснала превозните средства. 

Движението на превозни средства се извършва само в крайната дясна лента в посока София, а в обратната страна - изход от столицата, движението се осъществява нормално. Превозвачите заявяват, че протестът им ще продължи по план - до 22 часа.

 

Наред с предявените искания за намаляване акциза на горивата и отлагане на планираното разширяване на толсистемата, протестиращите са недоволни и от липсата на мерки от страна на държавата за овладяване на икономическата криза.

Днес протести, освен в София, има и в Бургас, Плевен, Ямбол, Дупница, Стара Загора и Чирпан.

Протестът е втори за последните десетина дни. С действията си превозвачите припомнят, че част от коалиционното споразумение е финансиране на нерентабилните линии. Те настояват цените на горивата да бъдат регулирани посредством намаляване на акциза и премахване на биодобавката. Те настояват още и да не се разширява на толтаксуването.

В София протестът ще продължи до 22 часа. През следващите дни ще има протести в страната. На 18 май автобусите спират да превозват пътници.

Ето какво заявиха пред БНР недоволни шофьори: "Не можеш да плащаш за нещо, което не получаваш…То го няма, не че не го получаваш. Плащаш за нещо, което не съществува и го няма…Положението не е тежко, не е критично, просто е плачевно. Това е ужасен ужас, не знам в кой век живеем. Сигурен съм, че в момента по време на война в Украйна пътищата са три пъти по-добри отколкото в България…Пътят от София до Видин отнема 5 часа – за 200 км…Не е проблем да плащаш за нещо, но да го получиш".

От Столичната община информират още, че 8 часа сутринта в крайната дясна лента на бул. "Цариградско шосе" межди Околовръстното и 7-и км в посока центъра ще бъде заета от автобусите и камионите на протестиращите. Няма да бъдат засегнати спирките на градския транспорт, нито маршрутът му.

Граничният пункт „Кулата - Промахон“ е блокиран от протестиращите превозвачи, които са разположили около 50 камиона преди зоната за граничен контрол, в района на казиното.

Тежкотоварните автомобили не се движат и в двете посоки, като на българска територия се е образувала километрична опашка.

Протестиращите пропускат само леките коли към и от Гърция.

Организаторите заявиха, че периодично ще пропускат и камиони.

В района има силно полицейско присъствие, но до напрежение и сблъсъци не се стигна.

От Пловдив министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов отправи покана към превозвачите за нова среща следващата седмица, на  която да обсъдят разширяването на обхвата на толсистемата. 

Едно от исканията на протестиращите е замразяване на промените в толсистемата за  6 месеца, защото това ще увеличи и без това голямата инфлация. На обратното мнение е министърът, който обаче  е категоричен, че разговорите с превозвачите трябва да продължат.

"Преди две години с подобни аргументи сме отложили въвеждането на толтаксите за второкласните пътища - това е било отложено с ясната уговорка, че е за три месеца и тези три месеца станаха две години и три месеца. Все рано или късно някой трябва да я въведе тази реформа докрай, за да може по един справедлив начин да се поеме равномерно, така да се каже, ползването".

Представители на Националния таксиметров синдикат, заедно с таксиметрови сдружения от 4 града, се присъединиха към искането да се въведе таван за цените на горивото за срок от една година. Участниците заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще блокират пътищата като карат с минимална скорост.

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    10 Май 2022 14:51ч.

    Нямат шанс. Американските подлоги са тренирани от господарите така, че няма никога да отстъпят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станимир

    10 Май 2022 14:54ч.

    Трябва и ние гражданите да отидем утре / 11.05.2022/масово на протеста на ВЪЗРАЖДАНЕ пред Парламента в 18:00 часа ! За да подкрепим превозвачите и всички заедно да спомогнем това проамериканско компрадорско правителство, което ще вкара страната ни във война с Русия, да си тръгне незабавно . . .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    10 Май 2022 15:38ч.

    Белина и руски паспорти ще ви раздава ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    10 Май 2022 16:38ч.

    ТРОЛ Я СЕ СКРИЙ БЕ, ЩРАКАЙ КОМПА И СИ НАЛЯГАЙ ПАРЦАЛИТЕ! колкото и да ви пазят вие сами си казвате какви сте

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От село

    10 Май 2022 17:23ч.

    Не, въжета ще раздават за вад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не,

    10 Май 2022 18:40ч.

    Пуканки и кока кола ще раздават. И зелени гущери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българка

    10 Май 2022 15:08ч.

    Да ! Всички на протеста утре ! Браво на превозвачите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    10 Май 2022 15:37ч.

    Тези са мекерета на Тиквата и Доган, ма лесно, не на Копейкин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ти, чие мекере си

    10 Май 2022 15:41ч.

    ще споделиш ли2

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    10 Май 2022 16:39ч.

    ТРОЛ СПИРАЙ КОМПА И ОТИВАЙ ДА ПОЧИВАШ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От село

    10 Май 2022 17:26ч.

    Абе цървул, наври се там от където си излязъл . Я кажи кои са твойте мекерета, та да ти видим овчия мозък!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    10 Май 2022 18:42ч.

    Човека има заплащане на дума, как ще гаси компютъра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • таван за цените на горивото ?

    10 Май 2022 16:43ч.

    "Таван" може да има само ако оставим "Нефтохим" да работи - т.е. да не става и дума за "ембарго на руския нефт" ! Разберете, ако ударът с руската газ е "разстрел на българската индустрия" , то ембаргото на руския нефт е "контролен изстрел в тила на индустрията" ! Закриват ни държавата, закриват ни икономиката ! САЩ са ни обявили война на унищожение ! Съпротива, стига сте спали !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    10 Май 2022 17:16ч.

    наглеци са:позволяваха им до днешна дата да скубят собствените си работници по различни и много начини и да ощетяват държавата. но понеже сме озверели срещу киро и кокорчо,разбира "са" ,ще застане на страната на кърлежите (друг е ?,че това правителство не става):ако я карами тъка збъркъно по всеки проблем до никъде нямъ да я доакаръмИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evstati

    10 Май 2022 18:08ч.

    За сега пушилка вдигат наетите шофьори, превозвачите ще скочат кога горивата станат майка си и баща си, ама срещу кой не се знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • днес

    10 Май 2022 19:59ч.

    не допуснаха протеста на транспортните фирми, утре ще допуснат ли протеста на гражданите? Или занапред ще могат да протестират само украинците и умно-красивите пред руското посолство? Абе, тия май ще върнат партизанското движение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи