Премахват паметник на генерал от времето на Конфедерацията в столицата на щата Вирджиния

Премахват паметник на генерал от времето на Конфедерацията в столицата на щата Вирджиния

Паметникът на генерал А.П. Хил в Ричмънд. Снимка: АП

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Тази седмица трябва да започне работата по преместването на последния паметник от епохата на Конфедерацията, който е собственост на град Ричмънд, след като съдия отхвърли искането статуята на генерал А. П. Хил да остане на видното си място в столицата на американския щат Вирджиния, предаде Асошиейтед прес.

Съдията отхвърли жалба на четирима наследници на убития в Гражданската война генерал Хил, които поискаха плановете за преместване на монумента да бъдат спрени.

Въпреки че махането на паметника от оживено кръстовище в Ричмънд трябва да започне днес, не е ясно дали то ще приключи напълно до края на седмицата, каза зам.-ръководителят на градската администрация по местен телевизионен канал.

Ричмънд, който е бил столица на Конфедерацията по време на Гражданската война, преди две години започна да премахва много паметници, свързани с този период.  Това стана на фона на протести с искания за расова справедливост, последвали убийството на чернокожия Джордж Флойд от бели полицаи. Сред премахнатите известни паметници беше внушителна статуя на генерал Стоунуол Джаксън, свалена през 2020 г. от бетонния си пиедестал на един от централните булеварди на града.

Градските власти в Ричмънд решиха да преместят паметниците в музея за история на чернокожите. Опитите за премахване на статуята на генерал Хил обаче са усложнени, защото през 1891 г. останките на пълководеца са погребани под монумента и те също трябва да бъдат преместени.

Ричмънд вече похарчи 1,8 милиона долара за преместване на паметници, които са градска собственост, съобщи в. „Ричмънд таймс диспач“. Много статуи на герои на Конфедерацията са били поставени десетилетия след Гражданската война, през периода „Джим Кроу“, когато някои щати въвеждат нови сегрегационни закони, както и по времето на движението „Загубена кауза“, когато историци и общественици се опитват да обрисуват бунта на Юга като борба за защита на правата на щатите, а не на робството.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • nan

    12 Дек 2022 11:25ч.

    ако все още има неразбрали на какво се дължи т.нар. "cancel culture" - https://www.youtube.com/watch?v=hH1HZmoK7lU

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    12 Дек 2022 11:43ч.

    Нека си унищожават държавата, да не им пречим. Народ без минало няма бъдеще, отдавна е известно и многократно потвърдено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Дек 2022 11:55ч.

    Тъпанари... останаха само на индианци ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    12 Дек 2022 12:07ч.

    Пълни тъпанари. ...че от тях в лошото взаимстваме. Но са силни-засега.До краят на животът ми ще са номер 2(икономически, технологично).Но на номер 1 ще са за наркомания педерастия масови стрелби грабежи деградация...Само Сармат ще ги постави в спокойна поза-надявам се по скоро че светът да тръгне в правилна посока.Долу колонията и слугите европедераски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    12 Дек 2022 12:10ч.

    Много добре правят извратеняците. До няклко години няма да знаят кои и какви са. Сега разбирате ли на кого служат Кирчо и Кокорччо. Гласувайте за тях!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    12 Дек 2022 12:20ч.

    френд, ако тези си си таковат таковата ограничено само в САЩ - няма проблем. но ако не си забелязал, тези НАЛАГАТ лгтб содомията и кансъл културата на всеки и всички. изгледай това: https://www.youtube.com/watch?v=hH1HZmoK7lU

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    12 Дек 2022 14:06ч.

    Идеалист, а Банкянскио и Корнелата на други някои ли служат? За тях ли да гласуват хората у нас? За мен все от един дол дренки са, от Посолството и Сорос засадени, а всичко свестно е зачистено. За Възраждане не бързам с изводите, да ги видим още някое време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    12 Дек 2022 16:20ч.

    Каква ирония на съдбата- властите в Ричмънд ще преместят паметниците на генералите от времето на Граж. война в САЩ /които са бели/ в музея за история на чернокожите/афроамериканците/.;) Дано позволят на наследниците на ген. А.П.Х. да погребат достойно останките му,а не някой да си позволи да ги излага в оня музей-като атракция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи