Предстоящото посещение на Шолц в Китай породи напрежение в Германия

Предстоящото посещение на Шолц в Китай породи напрежение в Германия

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Започващото в петък посещение на германския канцлер Олаф Шолц в Китай разкри опасения сред партньорите от управляващата в Берлин трипартийна коалиция и представителите на германската промишленост, предаде ДПА. Съюзът на германската индустрия (БДИ) призова Шолц да намали едностранната зависимост от Китай, най-големия търговски партньор на Германия, а финансовият министър Кристиан Линднер от либералната Свободна демократическа партия, един от по-малките коалиционни партньори на Шолц в управлението, обяви законодателни мерки за ограничаване на китайското влияние.

Пекин се стреми да "създава зависимост и да упражнява влияние", каза Линднер в интервю за изданията от медийната група "Функе". Той имаше конкретно предвид спорното решение, което Шолц подкрепи, да бъде позволено на китайската компания за морски превози "КОСКО" да придобие дял в терминал за корабни контейнери в Хамбург.

То бе взето след компромис в кабинета по-рано през седмицата бъдещото участие на китайския гигант да бъде намалено на по-малко от 25 процента от първоначално планираните 35 на сто.

Омид Нурипур, председателят на Зелените, които са другият коалиционен партньор на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шолц определи съществуващото законодателство за защита на критичната инфраструктура като "пълно с празноти".

Това трябва да се промени в спешен порядък, каза той за неделното издание на вестник "Франкфуртер алгемайне". "Нужни са по-бързи действия по този въпрос."

Китай трябва да бъде държан настрана от икономически сектори, важни за сигурността на Германия и Европа, заяви днес, само дни преди посещението, съпредседателят на партията на Шолц ГСДП Ларс Клингбайл.

"Китай не бива да бъде допускан там, където залогът е сигурността и суверенитетът на нашия континент", каза Клингбайл на конференцията на младежката организация на социалдемократите в западния град Оберхаузен. "Китай няма работа в Европа, що се отнася до цифровата сфера, критичната инфраструктура, що се отнася до изкуствения интелект, данните и квантовите компютри."

ГСДП трябва да заеме и ясна позиция относно нарушенията на правата на човека в Китай, каза Клингбайл. "Китай се промени. Ситуацията с човешките права видимо отново се влоши. Социалдемократите не могат да мълчат за това", заяви той.

Председателят на БДИ Зигфрид Русвурм каза, че Германия е зависима от Китай в сферата на минералните ресурси, и отбеляза, че освен от нефт и природен газ тя не поддържа стратегически запаси от останалите ключови суровини.

Германската промишлено-търговска камара (ДИХК) призова за равнопоставеност в търговията между двете страни и посочи, че китайската бюрокрация създава пречки. "Все по-големият протекционизъм от страна на Китай е проблем от гледна точка на германския бизнес", каза изпълнителният директор на ДИХК Мартин Ванслебен.

Посещението на Шолц в Китай ще бъде двудневно от 3 - 4 ноември и ще бъде първото му като канцлер.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • ЗИЛ

  31 Окт 2022 0:39ч.

  BASF затвори заводът си в Китай ,инвестиция за 100 млрд ойро.Но Шолци е изпратен като вестоносец от своите господари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само дето

  31 Окт 2022 7:11ч.

  BASF вече започна да изнася ЦЯЛОТО си производство в Китай... 100000 работни места в Германия: auf Nimmerwiedersehen!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  31 Окт 2022 9:25ч.

  Статията на БТА прекалено "евроатлантически" звучи... Само гдето не е ясно, след като ограничи търговията си с Китай самата "Моторвагенстан" с кого ще търгува и от къде ще внася суровини и ниско-технологични полуфабрикати??? Можеби от USA, където БЛМ ще произвеждат ширпотреба? :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отива

  31 Окт 2022 10:58ч.

  да се моли геносе Шулц

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи