Председателят на „Шалом“ към Даниел Лорер: Всеки с българско самосъзнание има право на подкрепа от държавата

Председателят на „Шалом“ към Даниел Лорер: Всеки с българско самосъзнание има право на подкрепа от държавата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

С пост във Фейсбук проф. д-р Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България “Шалом”, разкритикува Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" заради думите му, че битият българин в РСМ не е български гражданин, а страната ни трябва да защитава своите граждани:

По повод на непремереното изказване на г-н Даниел Лорер по рано днес, че “България трябва да защитава, преди всичко своите граждани, а Християн Пендуков (пострадалият след нанесен побой в град Охрид, Република Северна Македония) не е български гражданин” и като председател на еврейската общност в България, бих искал да обърна внимание на това, колко важно е политиците да внимават с думите, които използват, особено по толкова чувствителни теми, като взаимоотношенията между нашата страна и Република Северна Македония.

Изконно право на всеки човек е свободата на идентификация, основополагаща ценност на Европейския съюз.

Всички хора, чувстващи се българи и с българско самосъзнание имат право на подкрепа от българската държава, независимо дали имат или не българско гражданство. 

Ние, българските евреи най-добре знаем какво е да бъдем бити, гонени, преследвани, но и спасени, благодарение на активната гражданска позиция на по-голямата част от българското общество и лидерите на православната църква. Също така, добре помним и съдбата на евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, тези 11 343 невинни човеци, на които им бе отказано българско гражданство и бяха депортирани в лагерите на смъртта.

Вярвам, че г-н Лорер осъзнава отговорността, която всеки от нас носи, за да не допускаме грешките на миналото да се повтарят отново. 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Haho

  30 Яну 2023 15:13ч.

  Бахти изрода е този Лорер. Даже и на “Шалом” се наложи да се разграничават от него. Прибирайте го този някъде извън България , щото ще нанесе толкова щети на българските евреи , та не ми се мисли. П.С. Не че българите по ген Кирчо и Кокорчо са по стока от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  30 Яну 2023 15:25ч.

  пълна липса на духовност (емоционална кастрация) + изключителна алчност... а бе, тоя не беше ли от КОХОРТАТА на р. радев??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винкела

  30 Яну 2023 15:27ч.

  Лорере, Лорере, наглостта ви край няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една българка

  30 Яну 2023 15:34ч.

  Това че този Лорер е евреин по кръв, а Петков- българин за мен няма значение - те са идентични- предатели спрямо държавата, чието гражданство имат и го ползуват в полза на личните си интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " Бахти изрода е този Лорер. Даже и на “Шалом” се наложи да се разграничават от него. "

  30 Яну 2023 15:56ч.

  Естествено, че ще се разграничи - "Шалом" е организация на нашите сънародници от еврейски произход, наши колеги, съседи, приятели. А другото, като в конкретния случай, са от категорията жидове. Не е само конкретният, има и други подобни - текат ви за съжаление именно те по телевизиите, пращат православието на... знаете къде, скопяват герба, апелират за ядрено оръжие на българска земя и пр., създавайки настроения срещу целия етнос. Нормално е "Шалом" да реагира и да се разграничи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ElCondor

  30 Яну 2023 16:06ч.

  Браво на проф. д-р Александър Оскар! Истински български гражданин. Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Яну 2023 16:48ч.

  Който ме е послушал - не е сбъркал 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В бъдещото Глобалистично Общество на всички хора по света

  30 Яну 2023 16:51ч.

  (без оглед на раса, език, вяра, пол, етнос и етнически обичаи и ритуали) би следвало да няма значение кой е българин (или евреин) по самосъзнание и кой е бъларин (или евреин) по гражданство — всички трябва да са еднакво неприкосновени. А това, че този или онзи от време на време е бил пребит от бой, идва да покаже, че обществото още не е дозряло да бъде Глобалистично, защото порядките в него допускат да има хулигански извращения, на които се придава политически смисъл. А всъщност какво друго е ПОЛИТИКАТА, освен едно трудно поддаващо се на контрол ХУЛИГАНСТВО?… Когато бях дете попитах своя дядо „какво е това ПОЛИТИКА?“, а той ми отвърна: «Политиката, внучето ми, е ФАШИЗЪМ — при всички случаи, без изключение!“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  30 Яну 2023 17:15ч.

  Думам ти, дъще, сещай се, снахо. Като „изцепката“ преди време на Тома Белев за вагоните. Лорер подава на Оскар удобна топка, за да отправи Оскар поредна претенция, че България навремето не е спасила евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония. А има томове аргументи защо не е можела да ги спаси. А с европейската скъпоценност „изконно право на идентификация“ тепърва ще берем ядове - след вписването на българите в конституцията на РСМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Georgi

  30 Яну 2023 17:21ч.

  Можела-не можела, но накрая спасила някои, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  30 Яну 2023 17:26ч.

  Лицето Даниел Лорер не е с българско самосъзнание и е способен само на политически коректни фрази внушени му от господарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Булава

  30 Яну 2023 19:15ч.

  Браво Сашко !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един въпрос

  30 Яну 2023 20:24ч.

  От поведението на българската държава да си направя ли извода, че Северна Македония може да праща самолети за българи по паспорт, които се чувстват македонци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добър въпрос - мъти се нещо не в полза на българите

  30 Яну 2023 21:45ч.

  и от двете страни на западната граница. ... Възможен сценарии - вписване на българите като държавотворен народ в РСМ, ще иска реципрочност на вписване на македонско малцинство в РБ. ......... Така България ще помогне на РСМ да открие наличието на "македонска нация" каквато исторически няма. Целта крах на българското на Балканите - всички ще сме македонци и прочие простотии на шоршоидите. ....... Колко спокойно и ЧИСТО ни беше при Желязната завеса, възрастна германка от ФРГ преди години ни го рече директно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  31 Яну 2023 2:42ч.

  Ами не са почнали да ги бият още?! Пък ако имат самолет нека пратят - за бой има достатъчно ОМО-вци и други политкоректни псевдобългари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисълта на Александър Оскар, ако важи и за "македонско самосъзнание" какво правим?!

  30 Яну 2023 22:20ч.

  Ето така: "Всички хора, чувстващи се българи/МАКЕДОНЦИ и с българско/МАКЕДОНСКО самосъзнание имат право на подкрепа от българската/МАКЕДОНСКА държава, независимо дали имат или не българско/МАКЕДОНСКО гражданство. " Ми те само това чакат да се пръкнат десетки НОВОПОЧУВСТВАЛИ СЕ с македонско самосъзнание "българи" срещу някаква имотна облага... И ставаме врящ балкански котел, хаос от какъвто нямаме нужда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврейчето-джендър, лице на Промяната изгоря

  30 Яну 2023 23:12ч.

  Най-лошо е твоето семейство да се отрече от теб. Наште евреи са принципни и правоверни, лояни български граждани. Те Го дамгосаха за инако/грешно мислещ. Поставиха под въпрос дали въобще е "мислещ" тоя американски лакей и глобалистки безроден джендър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  31 Яну 2023 2:39ч.

  В живота си съм срещал много ЕВРЕИ на които свалям шапка и също толкова евреи които не могат да заспят ако не излъжат и окрадат някого. Въпреки, че същото се отнася за всеки двукрак при тази нация контраста вади очи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  31 Яну 2023 8:45ч.

  Пример за контраста, за който пишете, чрез двама известни представители на този народ в областта на обществените науки: Ерих Фром /да имаш или да бъдеш/ и Джудит Бътлър /джендър теорията/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи