Пред епидемия: До месец болните от коклюш ще бъдат минимум 1000, антибиотиците не лекуват

Пред епидемия: До месец болните от коклюш ще бъдат минимум 1000, антибиотиците не лекуват

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Децата до едногодишна възраст, които са заболели от коклюш, са 38, каза началникъг на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването по време на "Училище за ваксини". До месец болните от коклюш ще бъдат най-малко хиляда, прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, предаде БТА.

Тя посъветва родителите на новородени деца да не ги срещат с твърде много хора, а близките от обкръжението на бебето да се ваксинират и да носят предпазни маски.

175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все още се очаква анализа за миналата седмица, но ще бъдат може би малко над 280. Това означава, че имаме епидемична ситуация, но още е рано да се говори за епидемия, каза проф. Кожухарова по БНР.

"Това означава, че имаме не малко болни, които предават заразата дори без да знаят, т. е. или са безсимптомни, или са с малко симптоми и нетипични. Очакваме в следващите седмици да се повиши заболеваемостта", подчерта тя и обясни, че в момента се наблюдават епидемични взривове в определени колективи. По думите ѝ в момента най-много са случаите в София град. Коклюш има и в Стара Загора, Кюстендил, Варна, Бургас, изброи тя и обобщи, че над половината области в страната са съобщили за случаи.

Епидемични взривове от коклюш се регистрират в целия свят, над 5-6 хиляди случая има в много европейски държави, като заразата е започнала миналата година, припомни д-р Пармакова. Основно боледуват деца на възраст 10-19 г., като част от тях са ваксинирани.

Коклюшът е заболяване, което е особено опасно за бебета, които са в доимунизационна възраст, и мерките трябва да са свързани с предпазване на съвсем малките деца. Деца, алергични към яйца, може да бъдат ваксинирани срещу коклюш, посочи лекарят.

Във всички държави се говори за мерки, чрез които да се намали щетата върху новородените. Някои държави препоръчват имунизации на близките на бебетата, а бременните да се ваксинират в третия триместър, добави тя.

В България в момента случаите сред възрастни са единични и затова към момента няма кампания за имунизиране сред тях, допълни д-р Пармакова. Ваксината срещу коклюш за възрастни е налична в аптечната мрежа, но поставянето ѝ трябва да се обсъди с личния лекар, каза още тя.

В момента у нас предписанията са да се прегледа кои деца са изпуснати, каза директорът на НЦЗПБ и добави:

"91-92% е покритието при новородените на 2-3-4 месеца, когато се прави първата ваксинация. След това намалява. На 12 години вече е малко под 90%. Така че засилено в момента и у нас се правят ваксинации на тези, които са изпуснати".


Специалистът отново обясни, че това е единствената надеждна превенция и призова хората да не отклоняват ваксинацията с всякакви извинения, защото това може да коства тежки усложнения при децата. Тя уточни, че и ваксиниран може да се разболее от коклюш, но ще го изкара леко, а имунитетът от ваксината е поне 10 години:  "Ваксинирането предпазва от заболяване. Второ - ако все пак се случи заболяване, то ще е по-леко. Трето - носителството и шансът да се предаде на някого е много по-кратко".

Тя посъветва родителите на новородени деца да не ги срещат с твърде много хора, а близките от обкръжението на бебето да се ваксинират и да носят предпазни маски.

"Бременните жени, които искат, могат да се ваксинират срещу коклюш и така да предадат антитела на бъдещото си бебе", посъветва завеждащият детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров. Той обясни, че новороденото ще е защитено до 2 месец след раждането. Именно тогава се поставя и имунизацията на бебета.

Според доц. Мангъров сме в предепидемична обстановка, но увери, че възрастните хора не са в риск, но децата трябва да се пазят

"Няма някакво облекчение на кашлицата с лекарства, Другото наименование на заболяването е "100-дневна кашлица". С антибиотици не може да се излекуваме, с тях пазим околните от заразяване", обясни лекарят.

Той коментира и смъртта на новородените от Кюстендил, заразени с коклюш. "В риска са новородени недоносени, каквито бяха починалите бебета. При новородени до 2-месечна възраст, за да се предпазят, е добре да не се срещат с потенциални преносители на болестта", посъветва медикът.

Но възрастни хора с коклюш няма как да се задушат от кашлица, добави Мангъров.

По думите му заболяването обаче ще продължи да се разпространява.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Така действа пропагандата

    22 Апр 2024 22:20ч.

    Два случая са болни, ще им мине; сто хиляди не са болни, никога няма да разберат нищо от това. Това е съвременната демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друг Доктор

    23 Апр 2024 8:48ч.

    Ето как действат сатанистите-глобалисти ! Бавно и систематично сриват нормалната медицина и съсипват здравето на населението. Първо организират Гигантска Лъжлива "Пандемия" - абсолютен зловонен фарс в няколко действия. Завършил с пълно сриване авторитета на "науката" и "медицината" в очите на обикновените хора. Думата "ваксина !" е превърната в мръсна дума, в псувня. Създадено е абсолютно недоверие към ваксинирането, и то вече е прехвърлено и върху старите и нормални ваксини ! Диф-тит-кок е класическа ваксина и е от задължителните ! Но непрекъснато нараства броя на НЕваксинираните със задължителните ваксини /в случая коклюш/ - ето ! Имаме основата за нова епидемична истерия. В пъкъла да горят сатанистите-ковидисти, унищожителите на нормалната медицина ! Анатема трижди !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи