Православната църква на Украйна обяви, че къса връзките с Русия

Православната църква на Украйна обяви, че къса връзките с Русия

Клонът на Православната църква на Украйна, останал верен на Москва след схизмата от 2019 г., заяви, че ще скъса връзките с Руската православна църква заради нахлуването на Русия, предаде Ройтерс.

През 2019 г. Украйна получи разрешение от вселенския патриарх да създаде независима от Москва църква. Много епархии обаче, особено в Източна Украйна, избраха да останат верни на Русия като част от Украинската православна църква-Московска патриаршия.

След среща на своите висши клирици  този клон на украинската църква обяви, че ще провъзгласи „пълна независимост“ от Русия. „Съборът одобри съответните допълнения и изменения на устава за управлението на Украинската православна църква, показващи пълната самостоятелност и независимост на Украинската православна църква“, беше посочено в изявление снощи. В него се осъжда нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари и подкрепата на руския патриарх Кирил за „специалната военна операция“, която Москва казва, че води срещу антируските националисти. 

Проучване, проведено през 2020 г. от Центъра „Разумков“ в Киев, установи, че 34 процента от украинците се определят като принадлежащи към основната Православна църква на Украйна, а 14 процента – към Украинската православна църква-Московска патриаршия.

Преди вчерашното решение над 400 епархии напуснаха Украинската православна църква-Московска патриаршия, след руската инвазия.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • И къде ще служат тези отцепници ?

    28 Май 2022 18:27ч.

    Русия си прибира земите. Луганск, Донецк, Херсон, Запорожие, скоро и други области стават неотменна, съставна част от Русия ! Тези разколници сигурно ще служат в Ровно, Лвов или направо в Полша ? Защото в техните енории ще служат признати свещенници на Московската Патриаршия, това е извън всяко съмнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    28 Май 2022 19:53ч.

    Айде и Еритрея да се откаже от Русийката и да се свършва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    28 Май 2022 21:24ч.

    Ами отказвайте се,Русия я нарочихте за всичко което не сетите,че е виновна.Ако искате и католици станете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    29 Май 2022 8:20ч.

    Аз съм мюсюлманин уахабит. Приех Аллах на 70 г. и се обрязах в частна клиника. Ако ми наредят може и за католик да се кандидатирам, не зная как ще върна положението със сюнета…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Промиването на мозъци в Украйна

    28 Май 2022 21:45ч.

    започна с дехристиянизация. Къде беше църквата през това време? Деградацията на Европа също започна с дехристиянизация...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво !!!

    28 Май 2022 22:33ч.

    Браво !!! Руската православна църква, за най-голямо съжаление, се ръководи от олигарха-сатанист Кирил Гундяев (известен като "патриарх" Кирил), натрупал богатствата си от търговия с алкохол и цигари !!!!!! Кирил Гундяев не е православен християнин, а сатанист, обслужващ интересите на олигархията и масонските ложи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи