Правната комисия в НС върна хартиената бюлетина с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС

Правната комисия в НС върна хартиената бюлетина с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Рекордно дълго заседание на правната парламентарна комисия за приемане на второ четене на над 100-те предложения за промени в Изборния кодекс. Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха хибридната форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина, премахнаха електронното дистанционно гласуване и район "Чужбина".

Правната комисия потвърди и на второ четене, с 12 гласа „за“ и 11 „против“ гласуването при избори да се провежда с хартиена бюлетина и машина. След остри спорове в 5- часово заседание текстовете бяха одобрени на второ четене като промени в Изборния кодекс. 

Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше  Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване.

Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение,  но то няма да се записва на електронен носител.

Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК.  То беше гласувано още на първо четене по предложение на "Демократична България", но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите "електронно гласуване".

 

Коментари

  • Антон Сираков

    17 Ное 2022 7:41ч.

    Ура-а-а-а! Връща се изборното значение на неграмотните. Вместо да се усложни машинното гласуване (един перфектен начин да се ограничи гласуването на неграмотните и невладеещите български език чужди етноси), отново се връщат клечките-рабоши, индийската нишка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • айде бе расист върви да си пасеш тревата

    17 Ное 2022 8:01ч.

    урааааа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    17 Ное 2022 8:25ч.

    Друго си е да те управляват грамотни избрани с машини. Вижда се веднага разликата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Херсон

    17 Ное 2022 10:05ч.

    виж как двама веднага се идентифицираха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зевзек

    17 Ное 2022 8:51ч.

    Както се видя, машините избират парламент, който не може да излъчи правителство. Защото са мадуровки, могат да избират само президент. И президентска република също така. Някой да не е разбрал още? Радев завинаги, това могат тези машини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Ное 2022 9:23ч.

    Това е добре... като докарате читави машини, елате и ми се обадете, дотогава ще си го караме с бюлетините!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    17 Ное 2022 9:29ч.

    Между редовете,,в малките населени места няма да има задължителна РЕГИСТРАЦИЯ. Ромската хартиено-бюлетинна мафия ще си докара няколко милиона. Пример в едно село има официално 50 живущи да ама на изборите са гласували 500. Избори няма има само МАФИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ятак

    17 Ное 2022 9:29ч.

    В НС ясно се оформиха двете групи. Старата мафия срещу новата. А честито ново правителство. Сега двете банди ше се споразумеят кой колко да краде. А тук вие си пишете. Путин е виновен, щото пази жълтите павета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи