Правителството плаща на Симеон 1,6 млн. евро за имотите, които съдът обяви за държавни

Правителството плаща на Симеон 1,6 млн. евро за имотите, които съдът обяви за държавни

Следвайте "Гласове" в Телеграм

С 3 месеца забавяне правителството прие решение за изплащане на обезщетение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Това съобщиха от Министерския съвет. 

Става дума за обезщетението на стойност 1,6 млн. евро, или 3,2 млн. лв., което бе присъдено на бившия цар и сестра му от Европейския съд по правата на човека в Страсбург през 2023 г.

Двамата осъдиха България, защото от 2009 г. насам не могат да ползват горите си, които според тях са принадлежали на цар Фердинанд, а след това и на баща им Борис III.

През 2009-а държавата реши, че имотите с площ 1654 хектара са били реституирани на Симеон и Мария-Луиза незаконно. Въпреки че съдът в Страсбург се произнесе миналата година, досега държавата не бе изплатила обезщетението им. Срокът бе ноември 2023 г.

Преди седмица обаче казусът се заплете още повече, след като Софийският окръжен съд призна държавата за собственик на 16 000 дка земи и гори в Рила. Но отхвърли претенциите Сакскобургготски и Хробок да платят по 125 хил. лв. - равностойността на получените добиви от имотите.

На 8 септември 2011 г. Софийският окръжен съд наложи забрана върху сечта и транспортирането на дървесината. Това определение не е обжалвано от Сакскобургготски и е в сила и до момента, което на практика обезсмисля мораториума.

След произнасянето на окръжния съд се появи и казусът дали Сакскобургготски трябва да върне на държавата обезщетението, присъдено му от съда по правата на човека. В решението на ЕСПЧ има текст, който казва, че то трябва да бъде върнато, ако българските съдилища потвърдят, че имотите са държавни.

Според Министерството на земеделието и горите, което заведе делото като представител на държавата, обезщетението трябва да бъде върнато, ако решението стане окончателно. Адвокатът на Сакскобургготски пред съда в Страсбург Михаил Екимджиев обаче твърди, че обезщетението остава за Симеон и сестра му.

Валя Гигова, която представлява Сакскобургготски пред българските съдилища, обяви, че ще обжалва пред апалетивния съд решението на окръжния. Като се има предвид, че на първа инстанция делото за горите продължи около 13 години, не е ясно колко ще се проточи на втора и на трета

Досега основното забавяне беше, защото се правеха много сложни технически експертизи, които трябваше да очертаят границите на горите.

Първоначално страна в делото за горите бяха и братовчедите на Сакскобургготски и Мария - Луиза Хробок - херцозите Александер фон Вюртемберг, Ойген фон Вюртемберг, Фердинанд фон Вюртемберг и Софи Едокси Мария Луиз. Те са правнуци и внуци на Фердинанд, но през 2019 г. се оттеглиха, още повече че никой от тях не беше идвал в България.

Делото за горите е последното от съдебната сага за т.нар. царски имоти, която се точи вече повече от 14 години.

Казусът се разреши така, че и държавата, и бившият цар да са доволни

За него останаха "Царска Бистрица" и дворецът "Врана", а за държавата - бившето стопанство на УБО край "Врана", ловните хижи "Ситняково" и "Саръгьол" и дворецът "Кричим". Той е единcтвeният двopeц, кoйтo oблacтeн yпpaвитeл oткaзa дa въpнe, но пък казусът стана причина да започнат делата по останалите имоти.

През годините с тях се занимаваха четири български съдилища

- Софийският окръжен, Софийският градски, Софийският апелативен и Върховният касационен, но и Конституционният съд. Именно след неговото решение от 2020 г., че закони с еднократно действие - какъвто е Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г., трябва да се смятат за невалидни от приемането на новата конституция през 1991 г.

Преди произнасянето на КС висящи бяха само делата за "Царска Бистрица" и "Врана", които бяха спрени, защото се чакаше решението.

Ключов момент във всички царски дела е бил какво представлява Интендантството на цивилната листа на Негово Величество царя. Именно от името на тази институция са купувани имотите, с изключение на "Царска Бистрица", където бяха представени документи, че парите били дарени от майката на Фердинанд - Клементина. Според едното мнение интендантството било държавна служба и представлява държавата, а според другото чрез него царят участвал в гражданския оборот, следователно представлява монарха.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • жожи

    31 Яну 2024 19:11ч.

    Цитирам: 2024-01-31 18:30:44 Някой (нерегистриран) 1. "Европейският съд" да върне наследството и на роднини на Хитлер! Има международни договори, че се отнема имуществото на всички участвали във ВСВ на страната на Райха. Това че му връщат имущество, като нищо е нарушаване на международни договори; 2. И в момента има отнемане на незаконно придобито имущество от престъпници, какъвто е и баща му. Част от фашисткият преврат 1923г. Имуществото на баща му трябва дори по сегашното законодателство да се отнема като на престъпник; 3. Наследство се получава след плащане на дълговете на този от когото наследява. Баща му и дядо му (дето ни представят за царе) са предизвиквали национални катастрофи, със загубена територия плащания на милиарди обезщетения и ограбвания като от Райха (например по спогодбата Нойбахер), Как Фердинанд бяга с ограбено с влакове - дори сам е знаел, че е виновен и затова е бягал от България. Ако се направи оценка, може да се окаже, че за да си получи имуществото, Симеончо първо трябва да плати примерно 1 трилион лева. Това не включва погубените животи; 4. Чак тук идва на кого е всъщност имуществото - лично или на институцията. Може ли в Англия тези от царското семейство да приберат имуществото? Симеончо да благодари на тези след ВСВ, че не са действали като французите например и да пратят монарсите на гилотината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    31 Яну 2024 19:25ч.

    Добър номер ! Плащат и прибират... Дедо цар ще изгледа тъжно кайметата :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крадлив Дедо има една единствена, но важна заслуга

    31 Яну 2024 20:08ч.

    След неговия гастрол всякаква възможност за възстановяване на монархията изчезна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • P.S.

    31 Яну 2024 20:10ч.

    Затова и днес строим прост фашизъм, не монархофашизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фердинанд е дошъл в България с един куфар багаж

    01 Фев 2024 6:52ч.

    и нямат право на никакви претенции за имоти. "Ползването" на горите беше изсичане на вековни гори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи