ПП-ДБ ще обжалват решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване

ПП-ДБ ще обжалват решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване

Ще обжалваме пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което беше отменено машинното гласуване. Това обяви на брифинг пред сградата на Народното събрание снощи депутатът от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Васил Пандов.  Решението на ЦИК е посегателство върху провеждането на честни демократични избори, посочи Пандов и допълни, че то е незаконосъобразно. 

"Това решение дойде изключително неочаквано и е незаконосъобразно, тъй като Министерство на електронното управление (МЕУ), след като ЦИК постанови своето решение, постанови, че машините съответстват на изискванията на Изборния кодекс. Решението на ЦИК има един единствен мотив - че машините не съответстват, тъй като няма решение на Министерство на електронното управление. Всъщност ЦИК не са изчакали Министерство на електронното управление да се произнесе със своето решение", обясни Пандов.

По думите на Пандов МЕУ вече е издало решение за удостоверяване на машините за гласуване. "Това ни дава основание ние да обжалваме пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия, като вярваме, че законността ще възтържествува и конституционните права на българските граждани ще бъдат съблюдавани", заяви Пандов. 

Срокът за сертифициране на машините изтича в събота, обясни депутатът. ЦИК не са изчакали крайния срок, добави той и обясни, че решението на МЕУ се ползва с предварително изпълнение и при това положение решението на ЦИК, които трябва да действат в обвързана компетентност, остава без никакво основание.  

Никола Минчев от ПП-ДБ заяви, че председателският съвет е помощен орган към председателя на Народното събрание и няма нищо общо с провеждането на местни избори и теми, които са били разглеждани днес на председателски съвет. Днес в една скандална поредица от събития, два дни преди местните избори институцията Народно събрание по необясними причини и при никакъв досег с компетенциите й беше намесена в предизборната кампания, коментира Минчев. 

"Не може цялата държава и изборният процес да станат жертва на една шпиц команда, която започна с един измислен доклад на ДАНС, после продължи през цирка, който мина през парламента, и накрая завърши в ЦИК - които вземат своето решение близо 24 часа преди крайния срок", коментира съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков. Той призова членовете на ЦИК да покажат, че представляват институция, която може да взима правилните решения за българските граждани. 

ДАНС е инструмент на дълбоката държава, коментира Петков. 30 години България не може да излезе от този цикъл на задкулисие, допълни той. Време е всички ние, всички българи да кажат стига толкова, да излязат и с гласовете си в неделя да кажат - стига толкова, така че всякакви злоупотреби с вота да бъдат нищожни, апелира Кирил Петков. 

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на свое заседание вчера на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Причината за това бе липсата на решение от Министерството на електронното управление (МЕУ) за удостоверяването на машините. Предложението, с докладчик Емил Войнов, беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“. Преди гласуването Цветозар Томов направи предложение да бъде даден срок от 2 часа за решение от страна на МЕУ. Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българският институт по метрология. Наличието на такова решение е задължително условие за провеждане на машинно гласуване, каза Войнов. Той добави, че е получено писмо от министъра на електронното управление относно удостоверяването на съответствието на доставения тип устройство за машинно гласуване с изискванията в Изборния кодекс. С настоящото писмо ЦИК е уведомена, че към момента не е издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213 а от Изборния кодекс (ИК), посочи Войнов.

На брифинг по-късно заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов заяви, че са направени всички възможни тестове на машините, за които времето е позволило. Не са направени констатации, с които да имаме съмнения, че тези машини не отговарят на условията, заяви той. Не са направени констатации, с които ние да имаме каквито и да било съмнения, че тези машини не отговарят на условията и с тях не може да бъде гласувано правомерно, посочи Стойнов. Той заяви, че процесът по удостоверяването на машините е приключил и в него са участвали експерти от различни институции, които не са открили нито една причина машините да не бъдат сертифицирани. Издадено е решение за удостоверяване на машините. Решението е изпратено на Централната избирателна комисия, добави още заместник-министърът.


Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • malart

    28 Окт 2023 8:38ч.

    Кики, яж пастите на Линда и се спри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    28 Окт 2023 8:43ч.

    Тоя е толкова нагъл глупак, че е свикнал да лъже всички както лъже жена му! Така беше и със записа, изведнъж се оказа, че се гордеят с него! Господ да го убие, него и цялата сурия изроди които се навъдиха, лъжат дори когато дишат, всичко им е лъжа и техният баща е ясен! С тези девианти цялата държава се превърна в блато от врели но не кипели жаби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    28 Окт 2023 8:44ч.

    Интересно е, че машините са изнесени от склада без решение на ЦИК. Самоволна постъпка на "Сиела". Явно отчаянието е силно. Терзиев ще спечели най много 10 %

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутковците на Киро и Кокоро

    28 Окт 2023 8:54ч.

    Да не забравите и арменския поп!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един явно контролира машините

    28 Окт 2023 9:04ч.

    Друг контролира протоколите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десислава

    28 Окт 2023 11:37ч.

    Това си мислех и аз. Без машините кой печелеше изборите наред? Без да съм Ванга мога да ви кажа още сега резултатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Издадено е решение за удостоверяване на машините

    28 Окт 2023 9:07ч.

    Решение за удостоверение, а удостоверението подписано ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разкрит е кода

    28 Окт 2023 9:08ч.

    Ала бала е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирил Петков защо не е разпитан още във връзка със самопризнанието:

    28 Окт 2023 9:11ч.

    “Истината е, че цялата схема, която направихме, през всички тези години, интелектуалците са 7%. Направихме ала-бала през президента. Ако пуснеш народа да се презентира, ние трябва да сме 10% с ДБ и с всичко“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя съд и прокуратура за какъв чеп са ни!

    28 Окт 2023 9:13ч.

    И ако Кирил Петков казва, че интелектуалците са му избирателите, това е голяма трагедия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Окт 2023 9:16ч.

    Много зор за тия принтери. Явно без тях не става ала балата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бобо

    28 Окт 2023 9:17ч.

    Когато ДАНС направи списък със 70 руски "шпиони" всичко е ок и си вършат работата. Когато изловиха ПП в манипулация на изборите са инструмент на дълбоката държава. Последно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав

    28 Окт 2023 9:18ч.

    Разбира се,че ПП ДБ ще обжалват. Те са тук само заради и с гласовете на машините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Окт 2023 9:19ч.

    "ПП-ДБ ще обжалват решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване". Демек няма "да пуснем народът да се презентира".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    28 Окт 2023 9:20ч.

    КП се държи като човек с биполярно разстройство, относно действията на ДАНС. Когато се гонят чужди граждани(предимно руснаци и белоруси), тогава службата си върши добре работата и действията им се одобряват от ''добрите сили''. Сега, след доклада за действията на техния зам.министър ДАНС вече е ''ИНСТРУМЕНТ НА ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА" и докладът и е измислен, във вреда на ПП/ДБ(КП). КП е ''скаран'' с истината...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Окт 2023 9:20ч.

    Ще, ще... изпрахте БОКО, ама вас си пропуснахте да изпердашите ? сега кауша ви е в кърпа вързан и без тва търсим кой да осъдим за корупция ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Окт 2023 9:25ч.

    А иначе казано - тия превърнаха най-важната демократична процедура във фарс и гротеска. Даже не в цирк - там има нещо симпатично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Окт 2023 9:28ч.

    „Управлявали смо добро, али смо немали шансе“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пандов лъже за срока. Не е събота.

    28 Окт 2023 9:37ч.

    Съгласно чл.213а срокът е 20 работни дни, следователно приключва в края на работния ден. Каква събота, кви пет стинки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обжалването

    28 Окт 2023 9:38ч.

    Противни са ми и пп и дб. Но с тоследните им действия с компютрите за гласуване резсеяха напълно съмненията че не са идиотчета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    28 Окт 2023 9:41ч.

    Е, и? Така е било с цялата демокрация, като се тръгне от Древна Атина. Сега шашми с машини, преди машините шашми с хартия, преди хартията шашми с восъчни плочки, преди плочките шашми с черни и бели камъчета. Докато в Древния Рим най-после се усетили, махнали с ръка на републиката и чучнали начело император. Оттогава до 1789 г. не рискували да си съсипват държавите с експериментите на демокрацията. Но в 1789 г. тогавашните лихвари (днешните банкери, даже някои от същите семейства) решили, че очевидно с демокрацията шашмите стават много по-лесно, избудалкали будалите с фейка "свобода, равенство, братство" - и будалкането продължава до ден-днешен. А Платон е разгадал механизмите на будалкането още 300 и кусур години преди Христа: "ДЕМОКРАЦИЯТА ВИНАГИ ВОДИ ДО ТИРАНИЯ!" - диалог "Държавата", Книга VІІІ. Най-лесно се будалка будала, който вярва, че сам решава как и кой да управлява държавата, щото будалата бил гласувал заедно с още няколко милиона будали. Будалкайте се, будали, будалкайте се - да ви е сладко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да де, ама

    28 Окт 2023 9:48ч.

    Римската империя изчезна в улеите на историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    28 Окт 2023 9:56ч.

    А Римската република изчезна преди нея. Римската империя изчезна, но държавите, които я наследиха, възприеха същата система, а не рискуваха с т. нар. "демокрация". И оцеляха 1300 години, докато ги избудалкаха, че демокрацията била най-съвършената система. Е, сега усещат на гърбовете си колко е "съвършена". Превърнаха се в замаскирани свирепи тоталитарни диктатури, които чрез умела пропаганда будалкат милиарди поробени будали, че са "свободни" и сами избират кой да ги управлява - точно по "1984" на Оруел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Окт 2023 9:45ч.

    Ся що жалби и касации ще тръгнат - до другите местни избори няма да се оправят. Всеки, който не го мързи, ще обжалва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда....

    28 Окт 2023 9:46ч.

    Принтерите не са това което са. Милионите са взети обаче....И както се разбра за ИО допускам че принтерите са дънни платки за РСта, с всички периферии и поне 4 usb-та, стартират даже в стандартен уиндоз !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    28 Окт 2023 10:02ч.

    Да не мислите, че те са направени със специален, супер-сигурен срещу алабали, хардуер?! 'ми не са. И тази нагла шайка продължава да смята и църка, че алабалите им пак ще минат. Цялата поредица от разкрития и действия техни, от вчера насам, са нагли гафове. Всеки един плаче и е за прокурор и за предварителен арест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутковците на Киро и Кокоро

    28 Окт 2023 9:50ч.

    Кировците и кокоровците са се вкопчили в машините като удавник са сламка. Явно сметките за алабала се объркаха тотално! Сметките и на "социолозите" също!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Окт 2023 9:54ч.

    ЦИК иска да ограби труда на момчетата. Сега те плачат в съблекалнята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие сте сащнически шпиони

    28 Окт 2023 10:20ч.

    "ПП-ДБ ще обжалват решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване" - замерикански шпиони, защо ще обжалвате решението на ЦИК, като вчера в публичното ви изявление, видео излъчено, напиотелно обяснявахте, че не се притеснявате от изборите и че ще спечелите навсякъде?! Американските шпиони трябва да бъдат изгонени от България: ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, лорерците, атанасофците, @сен агофците, дайнофците, стоян михалефци, антоанета цонефа, мартин димитрофците, илиян фасилефците, ге0рги б0р!с0ф ге0ргиеф (боец), любомир алам@нофци, емил с0к0лофци, димитър гърдефци, георги ганефци, армани сбърканяни, хаджигенофци, рошен офшорнелиеф, момчил дойчеф, создормон прасе и банкянската тиква! Но не се забравя лена б0р!сл!в0ва - 4000 жрица на агресора сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    28 Окт 2023 10:29ч.

    Министерство на електронното управление, което де юре се управлява от уличения в престъпление зам.-министър, "след като ЦИК постанови своето решение, постанови, че машините съответстват на изискванията на Изборния кодекс"... демек след като го изловиха публично в престъпление и след като ЦИК махнаха машините, изведнъж престъпника решил да "сертифицира" машините, които той самият е компрометирал с незаконните си действия. И на всичкото отгоре тези наглеци наричат доклада на ДАНС, който просто описва действията на зам.-министърчети, документирани със записи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    28 Окт 2023 10:31ч.

    ... и свидетелски показания, "един измислен доклад на ДАНС". Поредните лъжи и манипулации от наглите, безморални и прости ПараПетаджии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Терзиев няма да стигне до балотаж.

    28 Окт 2023 10:55ч.

    Киро ще ходи в Гърция на алкохолен водопой, а Христо Иванов ще си приготви лодката за следващото лято.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    28 Окт 2023 11:30ч.

    Основополагаща функция на държавата е да организира изборите, държавата е притежател и монополист на нормите и контрола върху изборите. Тази функция на държавата е директно свързана с гаранциите по реда и спокойствието на гражданите. Вместо това някои си позволиха да пирватизират изборите и да се гаврят с българския народ! В коя нормална държава тези някои щяха да са на свобода след това, което се случва?! СЪД И ЗАТВОР за наглеците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавен преврат

    28 Окт 2023 11:59ч.

    В частните взаимоотношения това действине на ПП/ДБътата се нарича самоуправство,а в рамките на държавата това е държавен праврат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Появиха се

    28 Окт 2023 12:45ч.

    тези, които имат жизнен интерес от тази далавера! Иначе ще закъсат яко, ако не използват криминални методи... Идеално, най-накрая сами сгазиха лука!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи