Потвърдено: храни и напитки у нас са с различно качество от тези на Запад

Потвърдено: храни и напитки у нас са с различно качество от тези на Запад
Проверките на българските власти са потвърдили, че хранителни стоки и напитки, произведени от европейски компании, се предлагат на българския пазар с различен състав и качество спрямо Западна Европа. Това съобщи пред „Дарик“ земеделският министър Румен Порожанов.

 

Български експерти са закупили от супермаркети в Австрия и Германия храни и напитки. Те са произведени от водещи компании за пазара в тези две страни, както и в Италия, Швейцария, Дания и други. Нашите експерти са сравнили тези стоки със същите, но произведени за България и продавани у нас.
 
Досега е установено, че в безалкохолните напитки, произведени за българския пазар, захарта е заменена с изоглюкоза (сироп от царевица). Разминаване е открито и при детски храни. Сирената, предлагани в България, пък имали отклонения във вкуса. В продуктите, които се продават на Запад, вкусът на мляко е по-силно изразен, каза Порожанов. Той допълни, че цените на тези стоки у нас и на Запад са „съпоставими“.
 
 
Физикохимичните изследвания ще продължат до края на месеца. След това се очаква ресорните министри на България и други източноевропейски държави, които са установили същото разминаване, да сезират европейския комисар за защита на потребителите за премахване на тази несправедливост. Порожанов съобщи още, че е възложил проверка дали има нещо задкулисно в искането на фирмите за промяна на стандарта на киселото мляко. Министърът смята, че ако правилата бъдат изменени, качествата на продукта ще се влошат. 
 
 
 

Коментари

 • observer

  19 Юни 2017 20:39ч.

  Американската Кока кола също е със сироп от царевица като българската и вече не се пие много, а мексиканската все още не е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  19 Юни 2017 21:40ч.

  Ау, колко разочароващо! А така вярвах на евро-атлантическите ценности! А то било лайна с говна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  19 Юни 2017 22:50ч.

  Къде се е чуло и видяло, слугата и робът, да ядат хубава храна като господаря си?! За нас са боклуците, секън хенд - рекламират ги по телевизията, и стари таралясници. Но не се отчайвайте, важното е че Западът ни даде евро-атлантически ценности! уаха ха ха хаааа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  19 Юни 2017 23:08ч.

  От царевичния сироп, с който САЩ подслаждат всичко, американците стават като хипопотами: https://www.google.com/search?q=%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B0%D0%BC%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjBsbLt2srUAhUKCcAKHWGzDd0Q_AUIBigB&biw=1280&bih=833#tbm=isch&q=%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8&imgrc=eNpvOvB2VeKzdM: И вие ще станете такива. Правете изводите! Който пие кока-кола е малоумен, който дава на детето си е престъпник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  20 Юни 2017 8:20ч.

  Спиноза, сега разбрах, откъде е големия ти УМ. Пък нашият ФАФА явно препива редовно с Кока кола като американски моряк в българска карикатура от времето на Вълко Червенков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • запознат

  20 Юни 2017 10:49ч.

  Смешници! Откриха Америка! За съжаление ИЗМАМА НЯМА! ВСИЧКО е написано на етикета. Четеш и решаваш - купуваш или не! Всички тези фойерверки са за отклоняване вниманието на наивниците от истинските проблеми! ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО, но директно от баба на село, а не от Зоров, който влага сухо мляко и "екологично" от района на Козлодуй......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  20 Юни 2017 16:28ч.

  "В продуктите, които се продават на Запад, вкусът на мляко е по-силно изразен, каза Порожанов." Вкусът - ясно, а млякото къде е? Ако и в тяхното сирене няма мляко, значи говорим за качество на имитиращи технологии, не за качество на продукта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mi2

  20 Юни 2017 19:32ч.

  Не е задължително етикетът да е правилно надписан и пак да си излъган. Пример: уиски Джак Даниелс в Метро е с различна бутилка и цвят Пт истинското. На вкус също няма нищо общо с истинския Джак даниълс. От Джак даниълс България не казаха нищо, след като се оплаках, че това не е тяхното уиски. Значи си е тяхно, просто си произвеждат боклук специално за България. Ножчета Жилет - купувате ги с идеята, че е най-доброто на пазара. Скъпи, но изкарват по три месеца. И си мислите, че е добре, докато не попаднете на същите ножчета, продавани в Лондон, които изкарват по цяла година!!! Работил съм в сервиз за компютри. Лаптопите на НР започнаха да се скапват батериите им на 6тия месец, а самите лаптопи на края на гаранцията си някъде през 2006. Преди това си изкарваха по 7-8 години. Домакински електроуреди - миялна whirlpool от Метро - разваля се на всеки две години докато не сменихме някои части с такива от eBay. Сега вече стана вечна. И много други случаи на неща са така, без да имат етикет на съдържанието и за качеството на които трябва да съдиш по марката. Проблемът е, че дори да си готов са изсипеш една камара пари за нещо качествено, в страната няма да намериш и само ще ти вземат парите, докато на запад все пак има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи