Посланикът на Полша: Вижда се, че няма намерение на трета страна да нападне Полша

Посланикът на Полша: Вижда се, че няма намерение на трета страна да нападне Полша

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Всичко показва, че най-вероятно е нещастен случай. Вижда се, че няма намерение на трета страна да нападне Полша. Това заяви пред bTV посланикът на Полша в България Н. пр. Мачей Шимански по повод падналата ракета в Полша, която уби двама души.

Припомняме, че президентът на Полша и представители на НАТО потвърдиха, че падналата вчера ракета в Полша е случаен инцидент. Полското правителство призна, че ракетата е на противовъздушната отбрана на Украйна. Според първоначалната версия тя е изстреляна от украинската армия в момент, в който ПВО е реагирала на масираните руски атаки срещу украинските градове.

„Все още специалистите работят. Не се знае защо, но сигурно никой не изстрелва за един хамбар скъпа ракета“, добави Н.пр. Мачей Шишмански.

Той допълни, че руските ракети са летели близо до полската граница – Лвов е на 50 км. от Варшава.

„В Полша много често се чуваха руски ракетни удари по Украйна. Ако няма руски ракети във въздушното пространство на Украйна, Украйна няма да изстрелва противовъздушни ракети и няма такава ракета да падне на полска територия. Русия събуди и другите държави, които откриха, че няма безопасни зони“, каза още посланикът на Полша у нас.  

Припомняме, че беше потвърдено, че ракетата, която падна в Полша, е старо руско производство, част от зенитна управляема ракета на комплекса за ПВО C-300.

„Винаги е така, когато техниката е стара и не е сигурна. В началото на войната Русия твърдеше, че тези руски ракети, които попаднаха в жилищни сгради е грешка. Сега се вижда, че освен грешки има руско намерение да се обстрелват невоенни обекти, инфраструктура важна за хората“, заяви н.пр. Мачей Шишмански.

Той допълни, че Полша засилва противовъздушната си отбрана, като започват да инсталират американски системи „Пейтриът“.

Н.пр. Мачей Шишмански заяви, че разследването на инцидента продължава, като засега полски и американски специалисти са на терен.

Посланикът на Полша у нас обясни, че все още се водят дискусии за активирането на член 4 (б.р. Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях) от НАТО.

Всички вече се консултираха и без този член, а Полша остава в повишена бойна готовност.

„Когато искаш мир, готви се за война“, така той отговори на въпроса дали Полша се готви за възможен конфликт.

 

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

  • thenewone

    17 Ное 2022 10:02ч.

    " Ако няма руски ракети във въздушното пространство на Украйна, Украйна няма да изстрелва противовъздушни ракети и няма такава ракета да падне на полска територия" Ако не бяхте помагали на хохлите да направят държавен преврат в 2014-та, ако не бяхте обучавали есесовците им, ако ги притискахте да спазват Минск, нямаше да има руски ракети и сичко останало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Херсон

    17 Ное 2022 10:08ч.

    На вашия преврат срещу Юшченко и Тимошенко като какъв се води ? Подкупване на чужди политици с цел оказване на влияние с пари от Гъзпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    17 Ное 2022 10:16ч.

    Къв преврат срещу Юшченко и Тимошенко? Тва оня Юшченко ли, дето му назначиха вън от Конституцията трети тур на изборите в 2004-та? Впрочем пак с Майдан. Това е преврат - когато се прави без конституционни разпоредби, или в 2014-та с погроми и убийства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полша е населена предимно с поляци

    17 Ное 2022 10:07ч.

    Това пречи на продължителното и съществуване в самостоятелен вид

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Херсон

    17 Ное 2022 10:09ч.

    Понеже Херсон завладяхте, та към Полша се насочихте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    17 Ное 2022 10:17ч.

    Те като те върнаха, прокопсоха ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Херсон

    17 Ное 2022 17:32ч.

    А твоя мужик като го взе какво спечели ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    17 Ное 2022 10:17ч.

    Жалки западни марионетки ... Пак ще ви използват и пак ще ядете бой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    17 Ное 2022 17:33ч.

    Голям бой ядат, върнаха си половината от окупираните територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    17 Ное 2022 11:13ч.

    Прав е. Ако въпросната трета страна имаше намерения да напада то Полша вече нямаше да я има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    17 Ное 2022 11:31ч.

    Не че не се е случвало вече, Полша да липсва като държава от картата на Европа. Ама не си учат уроците и поляците и ние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само да го светна, посланикя:

    17 Ное 2022 12:02ч.

    Не се научихте и пак ще ядете хурката. Вие няма да бъдете галени като украинците. Тях ги имат за един народ. Няма да изкарате и седмица. Много ми е черен Чърчил, но не случайно ви е нарекъл: "Хиените на Европа!" Пълни жалкари сте! Пък и Качински ви каза, че ако жените ви не пиеха толкова, можеха и да раждат повече полячета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "руските ракети са летели близо до полската граница"

    17 Ное 2022 12:31ч.

    Навярно от Запад на Изток, защото хохлите са стреляли на Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Лвов е на 50 км. от Варшава"

    17 Ное 2022 12:34ч.

    Всяка ли държава от ЕС се управлява от простаци? Лвов е на 350 км. от Варшава. От Варшава до границата с Украйна са 200км.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    17 Ное 2022 12:50ч.

    директното изстрелване на украински ракети и убийството на мирни граждани изобщо не е нападение, а за загиналите поляци мълчат, а призивите на зеленски че е нападната натовска държава и НАТО трябва да се намеси, наистина украйна напада полша и убива нейни граждани, защо нато не защитава своята членка, нали чл. 5 беше за защита

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    17 Ное 2022 13:22ч.

    Поляк е синоним на "краен русофоб". Това си е направо диагноза. Няколко години преди т.нар. промени в Източния блок се убедих лично в крайната русофобия на поляците, която е и на религиозна основа. Не съм чул руски политик да се изказва, че поляците са "гадни католици" например, но обратното е звучало от полски политици и то от най-високо ниво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Започва през 18-ти век

    17 Ное 2022 13:56ч.

    Тотално завладяване на Полша от германските племена и то отвътре. Всички полски висши военни са заменени с немски. Същото се случва и в Русия. Немците подменят династията на Романови. Всички учени, освен Ломоносов, в академията на науките са немци. Те подменят руската история. Путин връща Русия на руснаците и затова е тази злоба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи