Полско-украинското приятелство прикрива кървава история: Бандера и Волинското клане

Полско-украинското приятелство прикрива кървава история: Бандера и Волинското клане

Полският президент Анджей Дуда посреща украинския президент Володимир Зеленски във Варшава. Снимка: АП

Ванеса Гера, "Асошиейтед прес" 

Върхът на насилието е бил на 11 юли 1943 г. – ден, известен като „Кървавата неделя“, когато украинските бунтовнически бойци са извършили съгласувани нападения срещу поляци, които са се молели или са излизали от църкви в над 100 села, главно в региона Волиния.

Полша се очертава като един от най-ревностните поддръжници на Украйна по време на инвазията на Русия въпреки натрупаните в исторически план горчивина и поводи за недоволство между съседните държави, които пораждат лоши чувства до ден днешен. Напреженията между намиращата се във война страна и нейния твърд съюзник бяха признати вчера, когато украинският президент Володимир Зеленски пристигна на държавно посещение в Полша, където беше посрещнат с почести.

Президентът Анджей Дуда обеща, че Полша ще продължи да помага на Украйна да се бори срещу агресията на Русия, но също така призна на съвместна пресконференция със Зеленски, че отношенията са сложни. „Все още има отворени рани в паметта на много хора“, каза Дуда, очевидно имайки предвид избиването на около 100 000 поляци от украински националисти през 40-те години на миналия век. Полша смята убийствата за геноцид.

Трудното минало в полско-украинските отношения датира дори още по-назад от това. Поляците и украинците споделят история на екзистенциално съперничество, намирайки се в част на Европа, където цели държави са изчезвали от картата в продължение на поколения, а после са възкръсвали от пепелта на рухнали империи.

Украинците например таят недоволство от вековете, прекарани под полско владичество – период, който не се помни като изцяло благоприятен.

Двамата президенти направиха публични изявления пред множество украинци и поляци във Варшава. Дуда призна, че и двете страни са правили много грешки, „за които сме платили най-висока цена“. „Днес ние изпращаме ясно послание към Кремъл: никога няма да успеете да ни разделите отново“, каза той.

Представителите на полските и украинските власти до голяма степен избягват открито да засягат старите напрежения, като остават фокусирани върху оцеляването на Украйна и се тревожат, че руснаците могат да използват евентуалните разделения. Все пак това е война, изходът от която ще определи самото съществуване на Украйна и собствената сигурност на Полша за десетилетия напред.

„В бъдеще няма да има граници между нашите народи: политически, икономически и което е много важно – исторически“, каза Зеленски в послание в Телеграм преди срещата си с Дуда. „Но за да стане това, все пак е необходимо да спечелим победа. За да стане това, е необходимо да вървим рамо до рамо още малко“, добави той.

Повдигайки въпроса сега, лидерите изглежда признаха, че трудните въпроси не могат вечно да бъдат замитани под килима, въпреки че войната продължава.

Дуда и други националистически власти са подложени на политическо напрежение да направят така, че полското страдание, причинено от украинска страна, да не бъде забравено, особено при нарастващата сила на крайнодясната партия Конфедерация „Свобода и независимост“, която на моменти изразява антиукраински възгледи. Парламентарните избори в Полша, които ще бъдат произведени преди края на годината, ще бъдат тест за управляващата партия „Право и справедливост“ и ще определят дали тя ще спечели трети мандат.

Вчера обаче Зеленски беше посрещнат с червен килим и пищна церемония. Дуда връчи на своя гост най-старото и най-високо гражданско отличие на Полша – „Ордена на Белия орел“. „Вие със сигурност сте един от най-изтъкнатите хора, получавали отличието“, каза полският президент.

Зеленски нарече Дуда приятел и каза, че полско-украинските отношения никога не са били толкова добри. В същото време Дуда настоя, че миналото не трябва да бъде забравяно и сега е подходящото време двамата лидери да се изправят пред него.

„Не можем да забравим загиналите в миналото“, каза Дуда. „Между нас няма теми табу“, подчерта той.

Вероятно най-трудният спорен въпрос е как да бъде запомнен един от националните герои на Украйна – Степан Бандера, крайнодесният водач на Организацията на украинските националисти, който за кратко е бил съюзник на германските нацисти. Усилията на водените от Бандера сили да изградят независима територия за Украйна са ги накарали да извършат жестокости срещу поляци, евреи и съветски граждани.

Подобни теми бяха забранени през съветската епоха, когато Украйна беше съветска република, а Москва също така контролираше Полша.

Историци казват, че над 100 000 поляци, включително жени и малки деца, са били убити от своите украински съседи в райони, които тогава са се намирали в Югоизточна Полша, а сега са предимно в Украйна.

Върхът на насилието е бил на 11 юли 1943 г. – ден, известен като „Кървавата неделя“, когато украинските бунтовнически бойци са извършили съгласувани нападения срещу поляци, които са се молели или са излизали от църкви в над 100 села, главно в региона Волиния. Полски представители настояват, че само пълната истина може да укрепи връзките между държавите.

Поляците бяха разгневени през януари, когато украинският парламент почете паметта на Бандера за 114-ата годишнина от рождението му,

като публикува в Туитър снимка на сегашния командир на украинските въоръжени сили, застанал пред портрет на Бандера. По-късно публикацията беше изтрита.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза тогава, че неговото правителство заема „крайно критична позиция към всяко възвеличаване или дори възпоменаване на Бандера“.

След като се срещна със Зеленски вчера, Моравецки каза, че двамата са разговаряли за престъпленията и искането на Полша да извърши ексхумация на полските жертви – нещо, което Украйна засега забранява.

„Имали сме много трудна история, а днес има възможност да пренапишем тази история и да я основем на истината“, каза Моравецки.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Полско-украинското приятелство

  06 Апр 2023 21:20ч.

  е породено от общата омраза към Русия. От друга страна то все пак надгражда междудържавни отношения, за които е азбучна истина, че стъпили вурху омразата, не водят до нищо добро. От трета страна в Полша никога не са забравяли за Волинското клане. По-скоро у нас за него се мълчеше през социализма. А четвърто, при по-различна политика на Русия, днес украинците нямаше да я мразят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И пето, украинци съществуват в природата точно толкова, колкото и македонците

  06 Апр 2023 21:23ч.

  И украинството и македонизма са две измишльотини от преди няма и век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  06 Апр 2023 21:21ч.

  Омразата срещу Русия оправдава всичко, заличава кланета, пренаписва истории, издига не бели гълъби, а бели орли...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нито за миг не вярвам и на двете страни

  06 Апр 2023 21:23ч.

  Предстои да разберем (скоро) как ще завърши тая лицемерна сценка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С раздел на Полша и присъединяване на територията на бившата УССР към Русия

  06 Апр 2023 21:25ч.

  Този филм вече е минавал по световните екрани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не биваше да го пишеш

  06 Апр 2023 23:47ч.

  Намирисва на симпатии към Третия райх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  06 Апр 2023 21:26ч.

  Очаква се отрезвяване, защото 4 милиона украинци идват малко множко на Полша. Това са 10 процента от населението. Престъпността се засилва, конкуренцията за работа, жилища

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Врагът на моя враг е мой приятел

  06 Апр 2023 21:26ч.

  Дали? По скоро “До кога”. Аз мисля, че няма да е задълго. Ще трае докато поляците си вземат Западна Украйна или се убедят в невъзможността да го сторят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русофобията

  06 Апр 2023 21:51ч.

  е едновременно обединяваща и разрушителна (самоубийствена) сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мозговица

  07 Апр 2023 9:53ч.

  Така е - русофобията е невежествена в това, че по същество заради принизеното положение, в което само се поставя, тялото атакува мозъка, а при това положение се получава имплозия в системата на тялото и пациентът-омразник се скапва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Темата за Волинската трагедия не е за политически игри

  07 Апр 2023 0:07ч.

  Поляците поставят жертвите си на преден план, но са забравили за десетилетията на несправедлива политика спрямо украинците, разрушаването на църкви в Холмщина, клането в Сахрин, акцията във Висла. Политиците трябва да създадат добра атмосфера за работата на историците, полски и украински, а учените от своя страна трябва да сравняват факти, а по-късно да обявят обща оценка, която да попадне в учебниците. Признаването на историческата истина за Волинската трагедия /украинската версия/ или геноцид /полската версия/ ще изчисти полско-украинските отношения. Спорът се отнася преди всичко до формулировката: в Полша убийствата на поляци, извършени от ОУН-УПА и техните поддръжници, обикновено се наричат ​​Волинското клане, геноцид, "най-бруталното убийство в историята на Полша". В Украйна се утвърждава терминът Волинска трагедия, въпреки че има предложения случилото се да се счита за полско-украинска война. Няма съгласие и за броя на жертвите: полската историография дава цифри от 100 до 200 хиляди от полска страна, украинската казва за 40-60 хиляди поляци и 15-20 хиляди украинци. В Полша подчертават, че сред загиналите има много беззащитни жени и деца. Украинците са разочаровани, че техните събеседници рядко си спомнят причините за конфликта и напомнят, че жени и деца също са убити без угризения на съвестта от полските партизани. За полското общество темата за Волиния е жива и постоянно предизвиква емоции, докато за украинското общество това е маргинален епизод, който е много по-маловажен от конфронтацията на страната им с Русия и СССР. Следователно дискусията за Волиния заема важно място във всеки разговор за Украйна в Полша. Много хора не могат да отделят случилото се преди 80 години от днес и призовават полските власти да формират политика спрямо украинците, ръководейки се от оценките от миналото. Отделно Русия многократно се опитва да създава провокации и вбие клин във взаимоотношенията между Украйна и Полша. И затова тази тема трябва да постигне обща оценка от двете страни, признание за трагедията и прошка както правят цивилизованите и християнски държави, за да се развиват взаимоотношенията без да може трета страна да ги руши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соловев

  07 Апр 2023 0:55ч.

  На някого тук му намирисвало на Третия райх, а на Руския райх не ви ли мирише, скатавки от военна служба, много скоро ще трябва да се строите и да се преброите, защото се скатавате още от Добро поле до ден днешен, другите страни колко са биха идни други, а вий българята са скътавати само, нъвъдили гиниралити курви пу канцилариите на държавни заплати цицести тьотки от шопските села дет люпат семки по цел ден, кат войниче колко съм одил да бърша сперма по блоковете на ВА, около Окръжна болница, имаше и хомо между тях, даже ма накараха да свалям пружини от легла че разтеглени от метане, и да наковавам дъску, да го нъбиват по-надълбоку, ма сига шса зъпашити и шса явити гладку избръснате пред своя кумандир да са пубийти малку с трикратния си осеменител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  07 Апр 2023 14:39ч.

  Който мисли, че тези два народа могат да живеят заедно, или не ги познава въобще, или не чете история въобще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи