Полицията извърши арести в Йейл заради протести срещу войната в Газа, Колумбийският университет отмени занятията

Полицията извърши арести в Йейл заради протести срещу войната в Газа, Колумбийският университет отмени занятията

Полицесйки служители охраняват кампуса на Колумбийския университет. Снимка: АП

Колумбийският университет в Ню Йорк отмени днес присъствените занятия, а полицията арестува няколко десетки протестиращи в университета Йейл в Ню Хейвън, щата Кънектикът, тъй като напрежението в колежите в САЩ продължава да нараства заради войната в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес. Действията в двете висши училища от Бръшляновата лига бяха предприети часове преди началото на еврейския празник Пасха тази вечер.

Властите арестуваха около 45 демонстранти в Йейл и им повдигнаха обвинения в неправомерно навлизане на територията на учебното заведение, съобщи говорител на полицията в Ню Хейвън.

Миналата седмица полицията арестува повече от 100 пропалестински демонстранти в Колумбийския университет, които бяха организирали протестен лагер в кампуса. Днес президентката на Колумбийския университет Минуш Шафик изрази "дълбоко съжаление" за случващото се в кампуса. "За да намалим напрежението и да дадем възможност на всички нас да обмислим следващите си стъпки, обявявам, че всички учебни занятия в понеделник ще се проведат във виртуален формат", каза Шафик. Тя заяви, че преподавателите и служителите трябва да работят дистанционно, когато това е възможно, а студентите, които не живеят в кампуса, трябва да стоят настрана от него.

Шафик заяви, че в Близкия изток бушува ужасен конфликт и че разбира, че той е оказал силно емоционално въздействие върху мнозина. "Но не можем да позволим на една група хора да се налага на всички останали и да се опитва да саботира важни събития като дипломирането, за да прокара своята гледна точка", написа тя. В следващите дни работна група от декани, представители на университетската администрация и преподаватели ще се опита да намери решение на кризата, добави тя. От съобщението на Шафик не става ясно кога ще бъдат възобновени присъствените занятия, отбелязва АП.

Няколко студенти от Колумбийския университет и "Бърнард колидж" заявиха, че са били отстранени в резултат на протестите от миналата седмица.

В университета Йейл голяма група протестиращи се събра отново след арестите по-рано днес и блокира улица в близост до кампуса, съобщи полицията. Няма данни за насилие или пострадали. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • ☮️уанкее го хоме☮️

  22 Апр 2024 21:23ч.

  ☮️маке лове☮️нот вар☮️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  22 Апр 2024 22:34ч.

  САЩ ми е СССР вече. Не може да пречите на дипломирането на мамините синчета. То е по-важно от избиването на жени и деца на другия край на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се, че е по-важно. Стартират с шест-седемцифрови заплати и пожизнен материален и интелектуален суперкомфорт.

  22 Апр 2024 22:42ч.

  А подчовеците са абсолютно без значение дали ще живеят или ще мрат. Безполезна и вредна, престъпна и тъпа миризлива биомаса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И точно тези

  23 Апр 2024 2:03ч.

  бъдещи получатели на огромни заплати протестират. Изглежда не са извратени и опорочени като теб, типичен български цървул.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещата са по-сложни

  23 Апр 2024 8:19ч.

  Тия са леви и леваци по мислене. БЛМ, уокисти, канселисти и ЛГБТ разбира се... Та те априори са против "десния Натаняху" и избиването на палестинците. Виж , ако по света биват избивани хора от левите /например с ковид и вакс терора/ , дори мащабите на геноцида да са несравнимо по-големи, тия леви прогресисти няма да го забележат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Харвард как е?

  22 Апр 2024 22:49ч.

  Нищо не казвате за Харвард! Или там са само измекяри, като тия нашите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  22 Апр 2024 23:32ч.

  Това "не можем да позволим на една група хора да се налага на всички останали, за да прокара своята гледна точка" що не го кажете/приложите към ЛГБТ и джендърите, които опиват да се "налагат над всички останали, за да прокара своята (джендър) гледна точка"? Double standards!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боги

  22 Апр 2024 23:34ч.

  Аз съм доволен. Колумбийският университет и университетът Йейл показаха, че за щатите няма нищо по-важно от свободата на словото и свободата да изразяваш публично своите възражения. Ах тези лоши студенти, те заплашват свещената демокрация. Незабавно изхвърляне от университетите и затвор за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  23 Апр 2024 9:02ч.

  Баронеса Шафик: https://en.wikipedia.org/wiki/Minouche_Shafik

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • либерална цензура

  23 Апр 2024 9:28ч.

  Какво стана с прословутата американска демокрация и свобода на словото бе?! Ходещият дърт дементен труп каква лъжа пак изтропа по въпроса, за да оправдае насилието над справедливо протестиращи граждани?! И тия претендират, да са ни победили в някакво идеологическо противопоставяне??? - Айде накрая Господ от кумова срама да слезе и да си прибере вересиите, че ни писнА от измами и лицемерие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • писнАло ви е друг път –

  23 Апр 2024 9:45ч.

  сичките от измама и лицемерие живеете, кой колкото може; челяд храните и обгрижвате, с почтеност не ставаааа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи