"Политико": САЩ решиха да ускорят разполагането на атомни бомби B61-12 в Европа

"Политико": САЩ решиха да ускорят разполагането на атомни бомби B61-12 в Европа

Ядрена бомба B61 (отпред). 

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Съединените щати решиха да ускорят разполагането на модернизирани тактически бомби B61-12 в Европа, които да бъдат доставени в базите на НАТО на континента още през декември. Това съобщава вестник "Политико" в четвъртък, позовавайки се на дипломатическа депеша и на свои източници. Според първоначалния план те трябваше да бъдат разположени в Европа през пролетта на 2023 г., съобщава ТАСС.

Според изданието американски представители на закрита среща на НАТО в Брюксел са заявили, че бомбите ще пристигнат по-рано от планираното. Според първоначалния план те трябваше да бъдат разположени в Европа  през пролетта на 2023 г.

„С нарастващата ядрена реторика на Русия някои съюзници поискаха продължаване на консултациите в рамките на НАТО, за да осигурят непрекъсната готовност и последователни съобщения“, гласи дипломатическият документ, който е написан за служители на Пентагона и Държавния департамент.

На свой ред говорителят на Пентагона Патрик Райдър е заявил пред изданието, че САЩ "няма да обсъждат подробно въпроса за ядрения арсенал" и е отбелязал, че модернизацията по програмата B61 продължава от много години. Старите оръжия се заменят с по-модерни "като отдавна планирано усилие за модернизация", е заявил той. „Няма нищо общо с текущите събития в Украйна и не е ускоряван“, е подчертал Райдър.

"Политико" смята обаче, че решението на Вашингтон да замени оръжията, които са в европейските складове за потенциална употреба, идва на фона на повишеното напрежение между Запада и Русия. 

Първият тест на B61-12, който не беше придружен от детонация на атомен заряд, се проведе в САЩ на 1 юли 2015 г. Тогава директорът на информационните проекти, свързани с ядрената сфера, във Федерацията на американските учени Ханс Кристенсен каза пред кореспондент на ТАСС, че Съединените щати разработват първата управляема атомна бомба в своя арсенал. Бомбата B61-12 може да бъде носена от американския изтребител-бомбардировач F-35 от пето поколение.

През декември 2021 г. Съединените щати пуснаха първия сериен образец на модернизирана атомна бомба B61. Тя, според плановете на американските власти, ще замени три от четирите съществуващи модификации на боеприпасите B61, приети на въоръжение през 1968 г. Националната администрация за ядрена сигурност (NANSA) посочи, че модернизацията ще увеличи експлоатационния живот на бомбата с "поне 20 години".

Бомбата B61-12 ще се различава от своя предшественик по-специално по липсата на парашут и наличието на нова опашка с инерционна система за насочване, която повишава точността на използване.

Русия многократно е изтъквала, че тези намерения на САЩ са откровено провокативни и противоречат на изявленията им за желание за пълно ядрено разоръжаване, добавя ТАСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • С нарастващата ядрена реторика на Русия...

    27 Окт 2022 9:20ч.

    ш@@#!ни лицемери и лъжци. само англо-саксите говорят за атомно нападение. покажете поне една реч на Путин, в която открито заплашва Запада с ядрено оръжие. няма такава. докато всякаква сволоч (бивши и настоящи американски генерали, тотално извън реалността "политици") само за това говорят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • продължение

    27 Окт 2022 9:23ч.

    има информация, че ядрения материал за "миризливия чорап" ака "мръсна бомба" е даден от Франция още през 2014 г. рудата е с произход Африка, предадена първоначално на Турция за тяхната ядрена програма и съхранявана в ЗАЕЦ в Украйна. тънкия момент, е че това е абсолютно незаконно и в тотално нарушение на всякакви международни решения за неразпространение на яо и ям.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • продължение 2

    27 Окт 2022 9:25ч.

    не случайно Макрон се държи адски неадекватно (хем иска да е добре с Путин - бате, мола ти са ни ма издавай, че съм направил престъпна глупост) и в същото време е анти-Русия (все пак много му се иска да се заличат всякакви доказателства и следи, водещи към Франция подобно на Саркози в Либия).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    27 Окт 2022 9:27ч.

    Сега ДБта , Гербери, Яневци и други атлантически българомразци и банални предатели ще се засилят да предлагат закони за разполагане на бомби у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    27 Окт 2022 9:34ч.

    Тези глупци упорито не искат да видят, че техния влак замина и няма връщане назад. Бяха прецакани от собствените си покровители поради безперспективност и нефелност. Сега блъфират с вдигане на ставките но имат слаба "ръка". Вече е очевидно, че вътрешен пробив при руснаците няма да има. Самите руснаци нямат пространство за отстъпление и са "ва банк" още от Сирия. ВАЖНОТО Е ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВАЖНОТО Е ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ!

    27 Окт 2022 10:56ч.

    Как?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като излезем от ЕСОТАН, изгоним всички дипромати от ЕСОТАН и организираме втори народин съд за Ристювци и Кирчовци и обратните във властта

    27 Окт 2022 12:55ч.

    Държавната машина е пълна с педерасти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • B61

    27 Окт 2022 9:44ч.

    може да се носи и от F16, koето обяснява и "нуждата" от още такива самолети. Може и да ги получим, ако решат, че територията е подходяща за съхранение на някоя и друга такава бомба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    27 Окт 2022 9:47ч.

    Един руски политолог коментираше призивите срещу Русия да се използва я. оръжие- ние ще пострадаме, но територията ни е голяма и ще оцелеем, САЩ са зад океана, но какво ще остане от гъстонаселена Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    27 Окт 2022 9:48ч.

    Подаръци за всички ще има от сърце ... дали след тях ще можем да друснем хорце е друг въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    27 Окт 2022 9:50ч.

    Тука бонбите ще се скалдират в старото съветско хранилещи в Калофер. Първоначално ще сложат там 400 заряда. За целта сега там се прави ремонт и разширение на складовите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От тези бомби няма произведени 400

    27 Окт 2022 10:58ч.

    И да имаше, подобно струпване на едно място близо до фронта е лоша логистика

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Лалю бонбоните

    27 Окт 2022 12:23ч.

    БоНбите? Не можеш да си предсатвиш колко си зле хахахахаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лалю

    27 Окт 2022 14:50ч.

    Аз съм безграмотно тъпо жълтопаветно л...о. Мойте боНби са тролските ми хонорари - по 50 ст./идиотия. Разберете ме, влезте ми в полужение !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от всички

    27 Окт 2022 9:51ч.

    Май ще се инсталират руски ракети в Куба е Венецуела скоро....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Турция се отказа от разполагане на чуждо атомно оръжие

    27 Окт 2022 10:17ч.

    Всяка страна е в правото си да откаже разполагане на чуждо атомно оръжие на своя територия. Предоставянето на атомни оръжия от техния притежател за ползване на самолети и пилоти на друга държава, която не фигурира в договора за неразпространение, е абсолютно незаконно, не отговаря на договорните документи на НАТО и подлежи на всички международни санкции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    27 Окт 2022 10:26ч.

    А кога се отказала Турция от разполагане на ядрено оръжие на нейна земя ? И известно ли е това на някой друг, освен на вас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Турция разработва свои ядрени оръжия

    27 Окт 2022 10:59ч.

    и скоро няма да й трябват изобщо чужди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От както въпросните бомби бяха транспортирани от Турция в Румъния

    27 Окт 2022 10:59ч.

    От тогава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И за това ли

    27 Окт 2022 23:13ч.

    Румънците така мощно протестират срещу НАТО, разбирай САЩ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    27 Окт 2022 10:29ч.

    Някои подробности за ам/нато базите на Балканите и у нас: https://bnr.bg/horizont/post/101580299 "Пророчески" анализ на Калина Андролова, излъчен на 2 януари 2022 г., преди СВО и т.н.: "...И няма да има български премиер, президент и министър на отбраната, които да отложат или да отхвърлят такава задача, и да останат на постовете си..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • син плужек

    27 Окт 2022 11:17ч.

    От САЩ ни увериха , че след ограничента ядрена атака хлебарките и някои други организми ще отцелеят със сигутност. Това е за нас едно ново начало!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Престъпният режим във

    27 Окт 2022 10:45ч.

    Вашингтон иска на всяка цена в Европа но те да седят на разстояние. Няма да стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    27 Окт 2022 11:04ч.

    Борбата в 21 в. трябва да бъде ЕВРОПА- ЗОНА НА МИРА, СВОБОДНА ОТ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ. Всичко друго е игра с огъня, който ще изгори човечеството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 11:57ч.

    Прав сте, но лошото е, че борбата има гаден навик да се върти, обръща и да стартира пак от самото начало. И след ПСВ така са говорили, после и след ВСВ. Най-дълбоката същност и идея на бащите основатели на ЕС, още от времената на договор за въглища и стомана, Е: никога повече война в Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 12:00ч.

    Бащите основатели не са можели да предположат, че геостратегическият фактор ще доведе до състояние, Европа да е чак толкова превзета отвътре от селектирани, отгледани и инсталирани елити, които мислят, грижат се и действа за чужди интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 12:09ч.

    Някой има ли информация за ранната биография на Митов, дето вчера толкова се подразнил от "безотговорните" приказки на президента, че журналистките чак се разтревожиха за кръвното му? Беше ДСБ, избяга със скандал, отиде при Кунева (забравих името партия). Оттам се изсули тихомълком, защото неговите хора го пратиха на важна (отанска) работа из странство. После - дир. инсталация Зам. геппс

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 12:14ч.

    В геппс го ненавиждат като чуждо тяло, парашутист, но скърцат само със зъби, мълчейки. Няма как - знаят, чий кучи син е! За чий интереси ще се грижи лицето къдравата и немуподобните. Непомирисал дори (това е вероятно, но не го твърдя) казарма, вчера подскача пред генерал и военен ас! Само помислете, ако ф беше вече тук и на този му наредят, качвай бомби Б и пращай за Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    27 Окт 2022 12:21ч.

    Мда, очевидно е кой ще хвърли мръсната бомба, въпрсът е кой, и за колко дълго ще успее да избяга от ефекта? Да не стане живите да съжаляват, че не са на мястото на мъртвите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Описваната бомба

    27 Окт 2022 12:23ч.

    Очевадно е тактическо ядрено оръжие "доставяно" от авиация (Ф 16, Ф 35 и т.н. ). Съответно то не представлява принципно нова заплаха за Русия. Достатъчно е ВКС и ПВО да противодействат на УС ерфорс по схемите, познати и досега ( Ф 35 не е "невидим" за руснаците !). Заявлението по-скоро е поредното "препикаване" на територии от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 12:30ч.

    Пресечната т-ка на такт.я. оръжие/разполож/средства доставка, повдига пак въпрос наши Ф. Сутринта един друг много вреден "генерал" Събев, яростен до посиняване и верен комуто е модерно, а преди поне 15 г. верен на БКП, хиляда пъти каза Air Policing. Вършене това с Ф е скъпо и тъпо. Ф е нападателно оръжие, с дълъг рендж и изначално е имало съвсем друг замисъл. Радев опита да защити Бг, не успя~

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ба, ба !

    27 Окт 2022 12:49ч.

    Радев е желязо-бетонен американски агент, фронтмен на САЩ у нас, затова е "преизбран" ! Камуфлаж за някаква "национално-отговорна политика" , каквато няма. И радост за климактеричните червени лелки от форума на Керпеден-а.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 12:54ч.

    Точно в момента спор няма да има! Самият аз съм го обозначавал с г-н Синергия. Къде, Ба-ба, виждаш противоречие?! Аз не го твърдя, ти го казваш, че бил "желязо-бетонен американски агент", но като самоуважаващ се и амбициозен професионалист, какво му пречи да види и каже: реално ф не ни трябва на нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Окт 2022 12:32ч.

    тия гадове не спряха да си карат боклуците тук... тия бомби са заплаха единствено за района, в който се намират ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 12:45ч.

    При изказване на рационални, лесно забележими и доказуеми аргументи, атлантите мижат, разсейват се, крият се. После намират повод, промъкват се подло и тряскат някоя безумица: на изток се формира огромна и страходита армия, която я утре ще е на Дунав, я на Атлантида! Идиоти прогледнете, там нямат ресурс, хора, желание, необходимост, възможност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само

    27 Окт 2022 12:55ч.

    Дори когато имаше хора, възможности и ресурс (епохата на Варшавския пакт) руснаците пак не поискаха да останат извън своите културно-исторически граници ! Доброволно се изтеглиха от Източна Европа (ГРЕШКА!) оставиха германците да се обединят. Оставиха европейците да изберат своя път... Резултатите се виждат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 12:50ч.

    Може и за някой да звучи парадоксално, поредното недоучило идиотче може да провиди логическа непоследователност, но без ядрените си оръжия обективно Русия видимо не е достатъчно силна. Дори и при нападателните действия водещи са ДЕФАНЗИВНИТЕ мотиви! Съвсем отделно иде и това, че има много сериозни вътрешни проблеми, които не е ясно как ще реши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военна експертиза

    27 Окт 2022 13:03ч.

    Без ядрената си триада Русия отдавна да е оглозгана ! Въобще нямаше да съществува. Днес Западът (НАТО +) превъзхожда Русия в конвенционални сили и оръжия 10/1 !!! Затова в Москва мавзолеят на Ленин няма никакво място и смисъл. На негово място да се изтигнат гигантски статуи на Курчатов и Берия ! Спасителите на Русия, тези които осигуриха суверенитета на Москва !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 15:00ч.

    Няма да се вглеждам в подробностите и въобще нямам намерение да опонирам! Пък и за главното сме единомишленици! Ако аз напиша нещо подобно, стоят някакви в засада и ще се сритаме, а днес нямам настроение. Моля, уточнете изрично, че вашата инфо е за онези ненормалници, които виждат Русия на Дунав и Атланта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 15:04ч.

    А, може да добавите за ненормалниците и следното съждение :)), ако разбира се го приемате, аз не мога да формирам възгледите ви по стратегия и тактика! Ако някой твърди, че възнамерява само и единствено да се отбранява, но иначе е изградил конвенционални въоръжени сили 10:1 спрямо потенциалния противник, ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ВИ МОТКА! Абе, НАПРАВО ЛЪЖЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "доставени в базите на НАТО на континента"

    27 Окт 2022 12:53ч.

    Не в бази на НАТО. В бази на САЩ. НАТО няма бази на своя територия, нито на чужда територия. САЩ имат бази в много държави в Европа. А тези бомби са безсмислени. Стигне ли се до ядрена война, ще се използват ракети, които ще унищожат САЩ за часове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    27 Окт 2022 12:57ч.

    Няма да е само сащ. Нали знаеш, че радиацията не я интересува много-много кой какво...ще стане, че живите ще съжаляват, че не са умрели, това ще стане. Не знам дали сащисаните ненормалници се усещат за този ефект... няма да ги подмине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Окт 2022 13:01ч.

    Най-добре за нас ще е, някоя дефектна F-ка да изпусне неволно бомбата нещо по-назапад, най-добре при излитане, ще минем по метър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Окт 2022 13:14ч.

    Възбуждащи са тези ядрени бомби и говоренето за тях ! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    27 Окт 2022 16:15ч.

    ЗИП-е, това са ядрени бомби, бе, не са супозитори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    27 Окт 2022 13:58ч.

    Тя таз ядрена бомба е отбранителна бомба. Да не си помислите, че е нападателна ? Сакън, недейте така, заради евроатклантическтие ценниости, които никой не ги знае кои са точно! Та, кво вика бай даньо - ние няма да нападаме, само се защитаваме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анонимен

    27 Окт 2022 14:25ч.

    не ви искаме бомбите и защитата дръжте си ги на вашата територия ще ви трябват първо на вас преговори и мир спрете оръжието и направете финансов одит на украина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РАЗБИРАТЕ ЛИ СЕГА ЗАЩО ИМ Е НУЖЕН РАБОТЕЩ ПАРЛАМЕНТ?

    27 Окт 2022 14:34ч.

    Никакви ядрени оръжия на Българска територия! Всички на улицата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 15:12ч.

    Аз твърде отдавна без всякакво колебание знам , за какво точно иде реч! Дълго и напоително съм обяснявал, че точно сега не ни трява това НС, в никакъв случай редовно правителство, в никакъв случай ПЛАН, онзи план! След като камуфлажа и маските паднаха отдавна, ОГРОМНАТА МИ ИЗНЕНАДА, СЪЩИСВАНЕ и ПОКРУСА се дължат на отказа ми да приема,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 15:16ч.

    че някой си е дал гласа за "онези", а си въобразява, че нещо може да очаква! Някои ги разбирам човешки! Те носят заплата у дома и преживяват поради обстоятелството, че се навъртат около "тяхната" партия. Без хляб не може да се живее, но всичко продължи прекалено уродливо дълго и е очевидно, че заради единият хляб къщо не може и не трябва да се живее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИПе,

    27 Окт 2022 16:17ч.

    Не сте добре, прегледайте се на психолог...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГОСТ

    27 Окт 2022 21:29ч.

    Може би Евроатлантикът Соломон Паси пак ще се разплаче?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    27 Окт 2022 21:48ч.

    Бомбите над Хирошима и Нагазаки са били насочени главно за сплашване на СССР, така че нищо ново

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    27 Окт 2022 21:59ч.

    НАТО вън от България!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи