"Политико": ​​​​​​Европейската прокуратура поема разследването за корупция срещу Урсула фон дер Лайен за Ковид ваксините

"Политико": ​​​​​​Европейската прокуратура поема разследването за корупция срещу Урсула фон дер Лайен за Ковид ваксините

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Според говорител на прокуратурата в Лиеж висши европейски прокурори разследват твърденията за престъпни деяния във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на "Пфайзер", пише "Политико".

През последните месеци следователите от Европейската прокуратура (EPPO) са поели функциите на белгийски прокурори, които разследват фон дер Лайен за "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси", според правни документи, с които са се запознали "Политико" и говорителят на прокуратурата в Лиеж. Макар че прокурорите от ЕПО да разследват предполагаеми криминални престъпления, все още на никого не са повдигнати обвинения във връзка със случая.

Урсула фон дер Лайен връчва наградата за най-добър лидер на изпълнителния директор на "Пфайзер" Алберт Бурла

Първоначално разследването е започнато от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство - въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след изборната победа на проевропейското правителство, ръководено от Доналд Туск, заяви пред "Политико" говорител на полското правителство.  

Заведоха дело срещу Фон дер Лайен за корупция при договарянето на ковид ваксини с американската "Пфайзер"

Жалбата на Балдан се съсредоточава върху предполагаемата размяна на текстови съобщения между фон дер Лайен и шефа на "Пфайзер" Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от Covid-19, в афера, наречена "Пфайзергейт".

"Ню Йорк Таймс", който пръв разкри, че размяната на съобщения се е състояла, докато двамата лидери са уточнявали условията на сделката, започна паралелно съдебно дело срещу Комисията, след като тя отказа да разкрие съдържанието на съобщенията след искане за достъп до документи.  

"Ню Йорк таймс" съди ЕС за текстовите съобщения на Урсула фон дер Лайен с шефа на “Пфайзер“

Новината, че Европейската прокуратура вече разследва случая, рискува да постави под допълнително наблюдение ролята на председателя на Комисията в мегасделката за ваксините, чиято стойност се оценява на над 20 млрд. евро. EPPO води общоевропейски разследвания на финансови престъпления и теоретично би могла да изземе телефони и други материали, свързани с тях, от офисите на Комисията или от други страни в Европа, като например родната Германия на фон дер Лайен. 

Развитието на ситуацията идва в деликатен момент за ръководителя на ЕС, тъй като тя се ориентира към прехода, който според наблюдателите в Брюксел ще бъде втори мандат начело на Берлаймонта. 

Засега Комисията отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

Захарова: Фон дер Лайен е на въдицата на Вашингтон заради корупционните измами с американските ваксини за десетки милиарди

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за фон дер Лайен. Но оттогава самото количество закупени ваксини предизвика съмнения, като в края на миналата година "Политико" разкри, че има разхищение на дози на стойност поне 4 млрд. евро. Оттогава договорът за ваксините с "Пфайзер" е предоговорен. 

Кампаниите за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията да обсъди случая, но фон дер Лайен досега избягваше да го разглежда. В отговор на директен въпрос, зададен й от "Политико" относно липсващите текстови съобщения, фон дер Лайен заяви: "Всичко необходимо по този въпрос е казано и разменено. И ние ще изчакаме резултатите." 

През 2022 г. EPPO обяви, че проверява обществените поръчки за ваксини в ЕС в по-общ план, но това е първият път, в който службата е свързана изрично с "Пфайзергейт".

Размяна на правни бодли 

Случаят, който сега се разглежда от EPPO, обединява няколко различни правни, политически и финансови направления - и се пресича със съдебните дела, които фармацевтичният гигант "Пфайзер" заведе срещу Унгария и Полша. 

Миналата година Балдан, 36-годишен белгийски лобист, свързан с групата на скептиците по отношение на ваксините Bon Sens, подаде наказателна жалба в Белгия във връзка с ролята на фон дер Лайен в преговорите за ваксините с Pfizer заради това, което той твърди, че са действия на "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси", според правната информация, предоставена от адвоката му. 

Добавянето на европейски правителства към жалбата му придава тежест на това, което иначе би могло да се разглежда като личен кръстоносен поход. Унгария, ръководена от Виктор Орбан, твърд противник на фон дер Лайен, също подаде жалба във връзка с ролята на председателя на Комисията в преговорите за ваксините с "Пфайзер", според двама вътрешни лица, запознати със случая, които говорят при условие на анонимност поради неговата чувствителност. 

Полша е подала собствена жалба през ноември миналата година, потвърди говорител на полското правителство. След избирането на Туск през декември обаче "новото правителство работи за оттеглянето на Полша от това производство", каза говорителят. 

Детайлите по делото не са публични, но запознати лица заявиха, че макар жалбата, подадена от Унгария, да е различна от тази на Балдан, тя е съсредоточена върху същата размяна на текстови съобщения. Жалбата на Полша е в същата насока, заявиха двамата запознати с подробностите по делото.

И Унгария, и Полша също са съдени от "Пфайзер"за пропуснати плащания за дози ваксини след спиране на доставките, като се позовават на свръхпредлагането и финансовото напрежение от войната в Украйна.    

Служител на Европейската комисия заяви, че Комисията не е знаела за евентуални производства, освен от статии в пресата.

Унгарското правителство не отговори на молбата за коментар. "Пфайзер" и Европейската прокуратура отказаха коментар.

Източник: politico.eu

 

 

Коментари

  • Настрадамус

    01 Апр 2024 16:32ч.

    Ааааааа. най-накрая да се сетят. Тази корумпирана леля дано получи справедливсот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Месията

    01 Апр 2024 17:03ч.

    Дай Боже, най-накрая тази корумпирана леля да получи справедливост !!! Ще чакаме развитието с интерес! Минималният резултат ще бъде, че тази голяма бяла птица няма да помирише повече европейски органи ЗАЩОТО Е ВИДИМО НЕГОДНА!!! А присъдата ще е, седемте и чаавета да и носят цигари в панделата!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Урсул Ставрев от ЦСЗ, викат ми и бай Ставро

    01 Апр 2024 17:19ч.

    Винаги съм знаел и съм се надЕвал, да се опознаем по-отблизо с тази руса и чудесна дама!!! Няма как като и гледам обкръжението от източноевропейски брусове да не дойде при мен.......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще видим ли края?

    01 Апр 2024 19:41ч.

    Едно добро начало!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XAXA

    01 Апр 2024 20:46ч.

    Нищо няма да получи леля ти! Ще я оправдаят, само стой и гледай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината

    01 Апр 2024 16:37ч.

    Дай Боже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Апр 2024 19:14ч.

    И техните Сарафофци са като нашите . Не се надяваме ........................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бригада 77 Бъркшайър, Хермитидж - Инфобюлетин

    01 Апр 2024 16:39ч.

    Британски учени установиха, че 36-годишният белгиец Фредерик Балдан страда от неизлечима и животозастрашаваща сърдечна аритмия. Въз основа на лингистичен анализ на подадената от Балдан жалба, както и на историческа справка, екипът е стигнал до заключението за рядката диагноза с пълно единодушие в нейната висока степен на вероятност. Британските учени отказват да се ангажират с изводи за продължителността на живота на Балдан, но съветват неговите евентуални преки наследници да бъдат извънредно мили към него в оставащите му дни. Екипът, направил сензационното откритие, смята, че причината за ситуацията с аритмията на Балдан е руската агресия в Украйна като я е заклеймил решително в обща декларация пред медиите, изтъквайки, че предизвикването на сърдечни недостатъчности сред жалбоподателите изцяло противоречи на духа на Женевската конвенция за правата на човека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фредерик Б. щеше да си е ОК, ако

    01 Апр 2024 18:22ч.

    не беше напълно ваксиниран и бустван.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пострадал от гарваните

    01 Апр 2024 16:41ч.

    нЕам нерви да изчета този текст, но и без да го чета прекрасно разбирам, че УфдЛ и Пфайзър са от класа вранови птици, вид ГАРВАНИ! Сега, обаче, имаме хубав повод да констатираме и да се убедим, дали случайно и Европейската Прокуратура не е от вида ГАРВАНИ?! Чакам развитието с интерес! Минималният резултат нека да е, че това диване да не помирише повече европейски органи ЗАЩОТО Е ВИДИМО НЕГОДНА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    01 Апр 2024 16:53ч.

    Ба, пука и ... седем чавета има да и носят цигари в панделата !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    01 Апр 2024 17:35ч.

    ++++++++++++++++++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 6666

    01 Апр 2024 17:00ч.

    По примера в България - щом банкянският с кюлчетата беше изчистен, тази също ще бъде изчистена и спокойно ще влезе във втори мандат... Не си правете илюзия, че ще я осъдят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На моя си прост акъл си мисля,

    01 Апр 2024 17:03ч.

    че всичката евроджендърска гнъс требе да се "изчегърта" и никога, наистина никога, да не помирисват власт! Щото кого всъщност подкрепят? Правилно! Фашиатките клики по света! Пфу, гнуди недосмачкани! Обаче! "Видов ден" чука на вратата! Пък и колесници не останаха ...! Анадънму?👹👹👹

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма смъртна присъда

    01 Апр 2024 17:15ч.

    Която да е достатъчна за тези сатанистки уроди ! Нито бесене, нито давене, нито овъргаляне в перушина и катран и да им се палне клечката ... нищо не е достатъчно сурово за тях ! И все пак - нека се страхуват и да треперят, само това им стига на ковидистките гадове ! Анатема !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Албена

    01 Апр 2024 17:16ч.

    Дано най-после поне относително правдата да възтържествува и тази хиена да си получи заслуженото. Иначе не съм голям оптимист: нали сзо-то в момента упорито изтрива данните за огромното количество миокардити, получени в резултат на грижите на "филантропите". Слава Богу, че България остана леко встрани от тази гигантска манипулация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кьо(р)фИшеци

    01 Апр 2024 17:18ч.

    Няма да я пипнат с пръст госпожата. Всичко е поредната поза на нищо правене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дърта стисната слива

    01 Апр 2024 17:23ч.

    Нека бъдем честни скъпи читатели- като си почти пред пенЦия и не си имал да си поживееш, защо не като ти кацне феята на ваксините с ония ми ти оферти, а ти прост гинеколог, кво да прайш ......пълниш джобетата и айде, щото ако не ТИ, друг ще вземе парите, нали?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил Михайлов Константинов

    01 Апр 2024 17:36ч.

    Вещицата не е ли чувала, че гроб джоб няма? Или си мисли, че е безсмъртна... Баси боклука келяв и недотакован.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А кога процеси и у нас ?

    01 Апр 2024 17:45ч.

    Мутафчийски, Радка, Кантарджиев,Кожухарова, Симидчиев... другите рупори на сатанизма ?? Така ли ще останат на свобода да си харчат кървавите ковидистки пари ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не забравяме и патока

    01 Апр 2024 18:57ч.

    Патокът Витанов, който чертаеше експоненциални прогнози за смъртност. Беше се преквалифицирал във военен експерт после, за войната в Украйна. Напоследък някъде се е покрил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се е покрил

    01 Апр 2024 19:02ч.

    Прави "прогнози" за Украйна и войната. Все същият нагъл и прост гъз. Пишат го в цървулска верига 24 часа бг с провинциалните клонове. Влачи още хонорари, тъпака с тъпак... Забрави как се криеше като мишка, когато щяха да го бият, ама още не му се е разминало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласове-Автор: "Политико"

    01 Апр 2024 17:55ч.

    Използването на сложни и неразбираеми за голяма част от читателите думи не ви правят по умни. „Берлемон“ (на френски: Berlaymont) е известна сграда в Брюксел, Белгия, където се намира Европейската комисия - изпълнителният орган на Европейския съюз. Сградата започва да се строи през 1963 г. завършена е през 1969 г. след което е изтърбушена изцяло, защото е натъпкана с азбестови плочи и други вредни за човека материали, основно канцерогенни. Председателят на ЕК не ръководи сградата, а Комисията, а вие пишете: Развитието на ситуацията идва в деликатен момент за ръководителя на ЕС, тъй като тя се ориентира към прехода, който според наблюдателите в Брюксел ще бъде втори мандат начело на Берлаймонта. " Даже и името не е написано правилно! Има ли редактори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, де гу чукъш де съ пукъ

    01 Апр 2024 17:59ч.

    Ушким Баце Баце Баце пъ ся Уруспулъ. Машто мисла чи няъ дъ й дерът нъбръчкънтъ кожъ штот сий баш ноу умърлавенъ пък мирканцити умрът зъ уплескъни наши кучи синуве и штерки нели????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • WzV

    01 Апр 2024 18:05ч.

    Урсула подкрепя украинския тероризъм.Ще бъде съдена.Китайците не случайно я изгониха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    01 Апр 2024 19:01ч.

    Има една много хубава научнофантастична книга. "Добре охранявани мъже". Някакъв вирус плъзва и заразява само мъжете. И жените взимат властта...и става тя една....Както сега. Лошото на тая е, че си мисли, че е права и води ЕС към светли бъднини. Както Хилъри, както Меркел. И докато фрау Меркел беше една добродушна лелка, объркала си попрището, то тази е с фюрерови наклонности. Магда Гьобелс версия 2.0. Но да видим какво ще решат европрокуротите. Не забравяйте, е срещу тях тази ще впрегне цяла армия орки-адвокати, които ще я изкарат Светата Дева. И ако накрая я оправдаят и пак се кандидатира, вече ще е съвсем ясно, че ЕС е ЕССР, или по-лошо-новата Северна Корея!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    01 Апр 2024 21:16ч.

    Фрау Меркел добродушна лелка?! Наивност!? От тази лелка започна всичко. От Меркел започна скапването на ЕС и Германия. Урсула бе неин министър на отбраната. "Вилкомен, мигранти!", помните ли тази покана. Самата тя си призна за измамата Мински споразумения и как са помпили Украйна като торпедо срещу Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврозадругата

    01 Апр 2024 19:04ч.

    Думаха ти да не се заиграваш с Мартин Зелмайер,но алчността те подведе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    01 Апр 2024 19:29ч.

    за ваксините и за траншовете за украина на какво основание се изпращат нашите пари след като няма решение на съда кои е виновен за конфликта финансов одит на ек от деня на встъпването и такова прахосничество не съм си представяла в 21 век

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    01 Апр 2024 19:36ч.

    Невъзможността за разследване на управляващите, докато са на власт, означава, че разследвания контролира разследването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Апр 2024 19:44ч.

    Просто ще я изперат, нищо повече... европрекуратурата е същата прогнила купчина тор, като нашата прекаратура!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-много се радвам на нашия мъдър народ

    01 Апр 2024 20:11ч.

    https://obektivno.bg/visoka-svrahsmartnost-v-czyala-evropa-s-izklyuchenie-na-balgariya-i-rumaniya-evrostat/. Лошото е, че и на нас ни дерат кожите за тези поръчани и неизползвани вакси...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Апр 2024 20:46ч.

    Европейска прокуратура значи Кьовеши. Напоследък отнася критики че нещо не и се получава(хеле пък у нас) затуй се е прицелила максимално високо. А дамата не може да бъде упрекната в липса на амбиции...Тъй че фонката май ще се размине с втори мандат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    01 Апр 2024 20:46ч.

    За пореден път - фондер лайнян е вредена за 5 00 мнлн. европейци! Разкарайте я тая овца, ако не искате да ни съсипе напълно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вурд

    01 Апр 2024 21:13ч.

    лайнен трябва да я изкормят и напълнят със слама и в някой музей на изродите на ЕС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прост народ

    01 Апр 2024 21:23ч.

    Ако тая куха лейка я осъдят, значи ЕС не всичко е загубено! Иначе ще трябвя да чакаме Путин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    01 Апр 2024 21:25ч.

    Европейски прах в европейските очи.... А лайенката се готви да управлява още един мандат, ще създава военен комисариат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар / нали пише, напиши коментар /

    01 Апр 2024 21:44ч.

    Каква е разликата между ,,нашата прокуратура" и тази на Кьовеши??? Никаква...Сега ще въртят, сучат, докато нещата се позабравят и се заметат под ,, килима". Лоши постановки от ,, народният театър". И нашата и така наречената евро прокуратура са от едно и също ,, котило" ...Цяла европа / с малка буква / се превърна в една отврат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    01 Апр 2024 22:51ч.

    Няма да открият "нищо". Тя вече има толкова пари, че може да си купи всяко едно правосъдие. Всъщност може да си купи поне една малка държава и да обяви суверенитет от всякакво правосъдие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ZXW*&^

    01 Апр 2024 23:10ч.

    За пореден път се канят да я съдят. Една домакиня,майка на 7 деца,военен министър на Германия. Нелепо нали?Също като комика Зеленски работил в Русия ,сега воин. Марионетки.Нищо не зависи от тях.Просто изпълняват.Няма да ги осъдят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    02 Апр 2024 1:13ч.

    Наивниците писали по-горе - запомнете, форденлайнен никой никога няма да осъди за нищо и на нищо. Цялата "юродермократическа" пасмина горе е от същия дол дренки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юдомердократическа

    02 Апр 2024 4:50ч.

    Ша звиняваш. Няма да я осъди никой. В най-лошия случай подалият жалбата ще получи инфаркт по пътя към съда. Ако не загубят преписката, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе кво стана

    02 Апр 2024 1:24ч.

    с Кьовешито!?Големи надежди бяха.А осъдени -нанай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съмнявам се

    02 Апр 2024 4:52ч.

    Споразумение СЗО и дублиращите го 2 Регламента на ЕСъвет EU4 Health programme 2021-2027 – a vision for a healthier European Union и ЕП. Обхващащи промени на национални законодателства и отпадане регулации в 6 министерства. Задължителни ваксини за деца. Производители, търговци, разработчици, спонсори не носят вина, нито ЕС и СЗО., а националните държави плащат обезщетения при настъпили вреди. Един човек може да реши, че сме във вечна Пландемична обстановка. Задължени сме да помагаме на 3-ти държави в Африка, финансово, технически, още милиарди фонд. Нямаме право да видим и изследваме съдържанието.Удължава се срок ваксини. Имат право без клинични изследвания да ни ги натрапват. Това означава, особено за хронично болни и възрастни, да загиват по стълбите на болниците от други болести. Ако съседна държава е обявена за пландемична, ние също сме в Пландемия. Нямаме право да откажем 2-та Регламента на ЕС4 Здраве и СЗО. Нищо че се дублират СЗО, единият Устав чл. 19 само становища и чак след години като са ни уморили, шмоми право да напуснем с предизвестие, друг прием директно без Ратификация в НС и публични дебати. Причина за прием в ШЕНГЕН-когато държавите строят сухопътни граници, и защо бързат с цифровизация и ЕвроРублата, единна база данни. Изход: Булекзит и спиране плащане вноски СЗО, подготвяли са са от 2005 "млади лидери лобисти" за бъдеща пропаганда. Както и съдебно преследване на несъгласните лекари, професори, учени, граждани, съдебни промени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да я осъдят

    02 Апр 2024 15:18ч.

    Поне дано да няма втори мандат ,че тази войнствена продажна бабичка е много опасна за ЕС и за Европа въобще .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи