Пианистът Роберто Руменов спечели второ място и наградата на публиката на престижен международен конкурс

Пианистът Роберто Руменов спечели второ място и наградата на публиката на престижен международен конкурс

Автор: Здравка Андреева

Българският пианист Роберто Руменов завоюва забележителен успех, недостигнат до този момент от друг български музикант. На един от най-престижните международни конкурси “Премио Хаен” в Хаен, Испания, който е и най-старият конкурс за пианисти в страната, Руменов спечели втора награда, както и специалната награда на публиката. Поздравления за Роберто и за неговата преподавателка в България Антония Бонева!

Изпълнението на Роберто Руменов на третия концерт за пиано и оркестър от Прокофиев можете да гледате във видеото. Неговото изпълнение започва на 1 час и 58 минута от началото на записа.

 

 

Роберто Руменов е роден през 2000 г. в София. От 10-годишна възраст печели множество национални и интернационални конкурси. В момента е солист и изнася рецитали в държави като Испания, България, Италия, Франция и др.

На 6 години започва да се занимава със свирене на пиано. Обучава се първо в България при известната клавирна педагожка Антонина Бонева от 10-тата си година. По-късно учи 4 години в Консерваторията на Палма де Майорка. През 2016 г., когато се установява със семейството си в Мадрид, той става ученик на Хавиер Ровира в CIEM Federico Moreno Torroba. През 2023 г. придобива бакалавърска степен в RCSMM при Греъм Джаксън и Мариана Гуркова. В момента учи в Кралската Консерватория в Бирмингам с проф. Паскал Немировски. Успоредно с обучението си, той участва в различни фестивали и майсторски курсове при преподаватели като Марта Гуляш, Пьотр Фолкерт, Оскар Каравака, Мини Ман-Хо, Густаво Диас-Херес, Марко Теца и други. През всичкото това време той поддържа връзка с българската си менторка Антонина Бонева и продължава да работи с нея. През последните 3 години младият пианист се явява на различни национални и международни конкурси като печели първи и специални награди. Благодарение на наградата Intercentros Melómano, той обиколя Испания с турне, започнало лятото на 2021г. и което продължава  все още. Един от концертите в това турне бе в Мадрид в престижната зала .... в началото на 2024г. с великолепния Радио-Телевизионен Оркестър на Испания (RTVE).

Роберто Руменов вече е предложил 11 рецитала в различни градове в Испания. Медиите го определят като „един от големите млади таланти на настоящата международна клавирна сцена.”

В България младият пианист дебютира в камерната зала България на 2-ри ноември 2023. На 9-ти март 2024г. изнесе концерт в София като солист на оркестъра на културното средище Надежда под диригентството Минко Ламбов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Чудесно, браво!

    14 Апр 2024 23:40ч.

    Писна ми да слушам само за часовници, чекмеджета, пачки, кюлчета и кученца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    14 Апр 2024 23:44ч.

    Дааа,хубаво е да има и нещо положително.Браво на талантливото момче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова набързо

    15 Апр 2024 12:10ч.

    е съчинен този платен пасквил, че даже са забравили да попълнят името на „престижната“ зала в Мадрид. Но най ми хареса това „вече е предложил 11 рецитала в различни градове в Испания“. Много предложителен бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи