Петър Витанов: В БСП не може да има чегъртане и остракиране, трябва ни обединение

Петър Витанов: В БСП не може да има чегъртане и остракиране, трябва ни обединение
В България неравенствата са като в Африка, това трябва да е централната тема за социалистите, каза евродепутатът.

 

„Ако БСП не се обедини около идеи и хора, няма бъдеще. Трябва да поставим в центъра на дебата темата за тежките неравенства в България“. Конгресът на партията може да даде началото на възраждането на БСП“. Това каза пред радио „Фокус“ евродепутатът Петър Витанов, който е ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

 

„Ние сме в безпрецедентна криза след последните избори. И да, много мои съпартийци казват, че сме във властта, но там е и „Демократична България“, която също има вицепремиер и няколко министри и взе 5 процента от гласовете на избирателите“, каза Витанов.

 

Той смята, че в събота трябва да започне сериозен разговор за бъдещето на партията. Как левицата да възстанови своето влияние и да бъде водеща в политическия живот в страната.

 

„Най-важното е да има диалог, защото два месеца след изборите се събрахме само веднъж, за да направим анализ на изборите“, добави евродепутатът. Според Витанов централна тема за левицата трябва да е тази за огромните неравенства в страната ни. „В България неравенствата са като тези в Чад или Камерун. Никъде в Европа няма такава бедност. Подобна дясна политика и равни данъци за бедни и богати няма дори в ултралибералната Америка. Не може корпорация с милиарди и едноличен търговец да се облагат по еднакъв начин“, каза още Витанов.

 

„Всички тези леви идеи трябва да бъдат артикулирани от нови хора, с енергия, хъс, ентусиазъм. В БСП не трябва да има чегъртане, остракиране, изключване. Всички заедно можем да вдигнем партията“, смята още социалистът. „Ако партията не се обедини, няма бъдеще. Ние трябва да сложим край на разделителните линии. Трябва да намерим хора, които обединяват. Няма как да се примиря нашата партия да бъде четвърта сила, или да бъде в ролята на златен пръст. Всички, които обичаме БСП, трябва да намерим пресечната точка и да се оттласнем от дъното“.

 

Според Петър Витанов другото важно събитие в събота е встъпването в длъжност на президента Радев. С победата си на изборите той е показал, че левите идеи могат да обединяват.

 

За първите дни на управлението Витанов коментира, че правителството получава тежко наследство, но всички чакат решителни действия. „Истината е, че има тежко наследство и то се вижда най-отчетливо в преброяването на населението – за 10 години имаме 800 000 по-малко българи. Сега кабинетът трябва да се справя с ужасяваща криза – финансова, здравна, енергийна. Има известна неопитност от партията- мандатоносител, но се надявам тя бързо да бъде преодоляна, защото не можем да си позволим връщане назад“, каза още социалистът.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Тарильома

  20 Яну 2022 20:06ч.

  Гуспужа Нинова се грижи за обединението, изхвърля тези, които не са единни с нея. Резултатът ще бъде известен скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • този и той е от изключително кресливото малцинство,

  20 Яну 2022 20:45ч.

  което иска да подчини мнозинството партийни членове. Нинова беше избрана с над 3/4 от гласовете на партийните членове, нали? В такъв случай кой кого трябва да слуша?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зала "А. Лилов"

  20 Яну 2022 20:51ч.

  Случайник! Ти си в ЕП като квота на Гергов Свински и Киро ВЕЦ-а. Налягай си парцалите и кътай Евро. Корни е още 5 лета бос на БСП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  20 Яну 2022 21:30ч.

  хората ги видяхме, идеите ги четем в пес, не благодаря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как

  20 Яну 2022 21:36ч.

  " опозицията" от милионери да си направят нова партия.А не да ходят по студията и да казват колко са неразбрани,защото хората остават с впечатлението,че целта им е да не съществува партията им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бобо

  20 Яну 2022 22:37ч.

  Знаете ли как Нинова беше избрана? С далавера. Нейни верни бяха в комисиите по избора. Видях как подписваха"верни хора в списъците. Даже не се притеснява ха. А за тези с телк, обиколката по домове да не говорим. А" голямата работа"Нинова да иде на избори и да видим какво ще се случи. Но няма да стане, защото си откупи всичко и пост в правителството и партийно лидерство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  21 Яну 2022 12:25ч.

  Ами плоския данък е от вашия човек, социал-либерала СерГей

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи