Петков: Янев беше грешка. Няма опасност от война в България

Петков: Янев беше грешка. Няма опасност от война в България

Партията на Стефан Янев ме изненада. 3 дни след уволнението вече е в готовност за създаване на партия“. Това заяви премиерът Кирил Петков пред bTV. В предаването „Защо, господин министър?“ той коментира оставката на министъра на отбраната.

„Едно е много опасно, когато един министър говори със собствен глас. Не е в координация с цялото правителство, когато имаме различни гласове от името на изпълнителната власт. Това е наистина некоординирана опасност“, добави той. 

Беше ли препоръчан от президента като негов човек?
Не, решението ни да го поканим беше на база добрата ни работа в първия служебен кабинет.

Грешка ли беше?
Сега погледнато - да.

Най-голямата опасност за България от войната в Украйна е свързана с ядрените централи.

Най-голямата опасност, която аз видях, бе горящата сграда на техния АЕЦ. Това беше директна заплаха върху нашата сигурност. Другите заплахи са също големи, но рискът с ядрените централи за мен е номер 1 - като най-голяма потенциална щета за българското население, обясни той.

И европейските ни партньори мислеха, че няма да има война. Всички бяха учудени от първите бомбардировки. Очакваха се различни сценарии - частично влизане, провокации, но никой не очакваше хиляди хора под обстрел с ракети, коментира Петков.

Така че война в България няма опасност, българското население трябва да е спокойно, увери премиерът.

Но, от друга страна, опасността тази война в Украйна да продължава много дълго време, да стане една ужасяваща война, където много хора умират, и да имаме рискове за неща, като техните ядрени централи, да, има такъв риск, допълни той. Затова трябвало да се направят много бързи и спешни мерки. Няма плашим българското население, но трябва да сме готови - МС отпусна средства за таблетки йод, системата за ранно уведомяване, обясни премиерът.

Затова в понеделник той свиква специален щаб, който да сложи всичко това в оперативна готовност - Гражданска защита, пожарната.

Първият щаб - беше с посрещането на бежанците. Той вече работи и тази криза беше овладяна. Има пълна координация за настаняване, документи, работодатели. Сега работим по втората част, където работим за всякакви сценарии - смятам да привлека топ специалисти, които да направят стратегията, обясни Петков.

Той разказа, че на всички КПП-та ще има специални фургони, където още от границата, като дойдат автобусите с бежанци, да бъдат обработени документите им. Още от петък е подписана заповедта, от понеделник-вторник оперативно трябва да стане.

За хотелите, в които ще бъдат настанени бежанци, имало два варианта - доброволци, които отварят вратите на хотелите си, да приемат бежанци.

И другите са тези, на които ще се плаща. Вече има организация за 40 лв. на човек от държавата - ще бъде платено и на тези, които вече са го направили. Ще има ясен канал и плащанията ще минават през Министерството на туризма, обясни премиерът.

Има сценарий за 5-10-50 хиляди човека и всички те са готови да се направи организация. Може да се използва голяма част от легловата база, няма да се строят нови убежища или друго. Ще е комфортно и работещо и самите бежанци да чувстват, че България ги приветства, а не само се опитва да си менажира кризата, коментира още Петков.

 

Запитан дали знае колко поскъпна животът от началото на мандата му досега, Петков отговори: Да. За тези 80 дни, в които съм премиер, имахме енергийна криза, която в момента се задълбочава заради войната в Украйна. Имахме инфлационна вълна, която беше функция на всички средства, които се изляха и в Европа, и в САЩ, които вдигнаха цялата инфлация в света. Имахме ковид криза, където продължиха да се отпускат помощи. И всички тези ефекти направиха поскъпване на живота.

Запитан колко струва един хляб, премиерът отговори: Зависи от хляба.

От понеделник държавата започва да изкупува огромни количества пшеница в държавния резерв, така че да може да се запази цената на хляба, за да не поскъпне, обясни той.

Пленът е да има готовност и да има пшеница до реколтата от следващата година. Защото, ако има някаква ситуация и реколтата на зърно тази година бъде застрашена, да сме сигурни, че имаме зърно до 2023 г. Така че държавата застава много силно по тази тема, категоричен бе премиерът. Този резерв няма да е загуба - държавата го купува и ще отпуска всеки месец, така че да има достатъчно зърно на българския пазар, независимо какво се случва до световния, обясни той.

Държавата влиза като регулатор за две нещата - за пшеницата, и за горивата, доколкото може. Готови сме и пълним цялостния резерв максимално, обясни премиерът.

Но е много важно да се каже - политическата игра, която се призовава, г-н Борисов даже слушам в последните дни, сега да се отпускат количества от резерва - но ние не знаем какво ще се случи, не знаем дали Босфора ще се минава свободно. Тези количества ги държим, така че да сме сигурни, че ако стане истинска голяма криза - не напразна паника във фейсбук, а наистина недостиг на горива, коментира Петков.

Резервът е близо до цялостния резерв от 90 дни, което е много добре. Като сега въпросът ни е - част от резерва ни е в България, друга част - извън. Искаме да увеличим количеството в България, допълни той.

Премиерът разказа и за срещата си с посланика на Русия Елеонора Митрофанова по-рано днес. Тя е била по негова инициатива и покана. "Защото това, което видях в последните дни, беше недопустимо за българската държава. Това, което тя изказа като пост официално от посолството, с обидни думи... Българската държава има самочувствието, че когато това се случи, не може да остане безучастна. Така че я поканих да обсъдим оттук нататък как би изглеждала една дипломатическа мисия, как уважението към българските институции трябва да бъде ясно изразено", разказа той.

Позитивното от този разговор било, че получил лични извинения за поста във фейсбук. И получих лични уверения, че оттук нататък руското посолство ще внимава много и ще се отнася с уважение и респект към българските институции, така, както би трябвало да бъде през цялото време, каза Петков.

Запитан дали посланичката ще бъде отзована, както поискаха портньорите му от ДБ, Петков отговори: Това, което аз призовах, е всякакви служители на посолството, които не се занимават с дипломатическа дейност и са под прикритие, да бъдат изпратени от нея обратно в Русия, за да сме сигурни, че този тип скандали няма да се случват. Комуникацията, която тя ме увери, че ще бъде конструктивна оттук нататък и ще бъде с уважение към българските институции, е добре да остане точно в такъв вид.

Запитан дали с Митрофанова са изяснили каква шпионска дейност са извършвали двамата изгонени от България дипломати, Петков отговори: Както можем да сме сигурни... такова обяснение не би имало голям смисъл. Аз просто я призовах - всички хора в нейното посолство, които нямат директна дипломатическа функция, да си отидат. Тя пое ангажимент и каза - оттук нататък наистина ще внимавам с всички мои действия, така че да не създавам скандали.

Попитан дали има притеснения за живота на премиера на Украйна Володимир Зеленски, Петков каза: Този човек показа лидерство. Показа как въпреки всички обстоятелства него не го е страх. Как той може да организира своята държава. И вярвам, че този много тъмен сценарий от първите дни вече няма да е такъв. И това, което правителството показа - устойчивост и готовност да се бори за държавата си.

Зеленски го помолил за всякаква възможна подкрепа. А Петков го уверил, че вече 8 камиона, пълни с медикаменти и всякаква хуманитарна помощ, пътуват към Украйна. Това което казах, че хуманитарна помощ от нашия резерв също ще бъде отпусната. Казах, че може да е сигурен, че България ще говори в един глас с ЕС и ще бъде подкрепяща страна, обясни премиерът.

Запитан какво означават думите му военно-логистична подкрепа за Украйна, премиерът допълни: Това включва всякакви елементи, като потенциални - жилетки, каски, всякакви неща може да включва. Но до този момент България е дала единствено и само хуманитарна помощ. До този момент България не е изпращала никакви боеприпаси, нито оръжие.

На въпрос дали ще изпращаме, Петков коментира: Ние сме много близо до този континент. Видяхме заплахите, които и Путин направи. Трябва много внимателно да организираме нашата подкрепа. Това, което мога да кажа - както виждаме всички общоприети европейски действия, където не се изисква едностранни действия, ние говорим в един глас.

Премиерът определи отново като фалшиви новини това, че е искано от нас да изпращаме самолети.

Имаше много фалшиви новини. Това е част от хибридната атака за създаване на паника. Първо се говореше за 17 изтребителя. За мое огромно съжаление, ние нямаме въобще токлока като потенциал, коментира Петков.

Втората хибридна тема беше, че някакви хора бяха информирали различни войски, едва ли не, че ще бъдат изпратени в Украйна. Това е абсурдно и няма как да се случи, допълни той. Третата била за горивата.

Много е важно, понеже всички в момента имат страх от войната, да не се поддават на тези хибридни атаки. Всички граждани да следят официалните информации от правителството. Всичко друго е просто хибридна война, допълни премиерът.

По повод смяната на министъра на отбраната Стефан Янев премиерът обясни, че е много опасно, когато един министър говори със собствен глас, а не в координация с цялото правителство. Когато имаме различни гласове от името на изпълнителната власт, това е наистина некоординирана опасност, ние трябва да прецизираме всяка своя дума в момента, категоричен бе той.

Намеренията на Янев да създава партия били новина за премиера. Но за него било странно, че имало няколко поста по фейсбук от инистър Янев. И изведнъж, след като аз го уволних и НС гласува неговата оставка, три дни след това той си прави партия. Как е възможно за 3 дни да има готовност за създаване на партия? Почвам да се чудя дали тези постове са били случайност или е имало някакво по-различно мнение.

Янев каза, че не е ваш министър. На президента ли беше?

По принцип всеки министър трябва да е министър на България. Това, което казах - мой, беше защото исках да кажа, че е в това правителство от квотата на ПП. Никой министър не трябва да е собственост на никого, освен на българската държава.

Беше ли препоръчан от президента като негов човек?
Не, решението ни да го поканим беше на база добрата ни работа в първия служебен кабинет.

Грешка ли беше?
Сега погледнато - да.

 

Източници: бТВ, "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • RobertCausy

  06 Март 2022 20:18ч.

  [url=https://uzzastore.live/]lol accounts[/url] - lol game, league accounts for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RogerNut

  06 Март 2022 20:21ч.

  <a href=https://kwork.com/offpageseo/15274625/link-building>backlink service</a>

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • DennisRic

  06 Март 2022 20:27ч.

  <a href=https://kwork.com/offpageseo/13483870/backlinks-seo-500-links>backlinks Kwork</a> <a href="https://stepbysteppsychology.com.au/blog/school-holidays/#comment-123818">backlinks</a> 7c9c8db

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Beatricebaf

  06 Март 2022 20:30ч.

  site up check website status check online [url=https://uptimecontrol.net/]website monitor google[/url] https monitor site status check site status

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • JeremyVor

  06 Март 2022 20:55ч.

  [url=https://uzzastore.live/]new league champion[/url] - league of legends ranked, buy league accounts

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jwqvix

  04 Юни 2022 15:27ч.

  plaquenil 400mg brand - <a href="https://chloroquins.com/">purchase chloroquine</a> baricitinib generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Exbcgs

  16 Юни 2022 22:35ч.

  diltiazem 180mg us - <a href="https://prednisolones.com/">prednisolone 40mg pill</a> generic gabapentin 100mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Xsfldz

  17 Юни 2022 22:14ч.

  lasix 100mg drug - <a href="https://xfurosemide.com/">purchase lasix online cheap</a> purchase doxycycline generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ybftir

  25 Юни 2022 4:45ч.

  buy flexeril 15mg generic - <a href="https://rpropranolol.com/">propranolol pills</a> inderal us

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hhnkuv

  19 Юли 2022 12:48ч.

  write my assignment for me <a href="https://essaypre.com/">buy cheap essays online</a> desloratadine for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  06 Март 2022 20:20ч.

  Много скоро Кирчо ще бъде отсвирен, Зеления чорап ще го свали, партията на Янев Единна България ще му обере гласовете и той ще се върне в Канада. Това, че накара путинската посланика да му се извини и й натри носа, го издига в очите на честите българи. А когато след 2 дни Русия ни включи в списъка на неприятелите, ще се види кои са предателите, които ще псуват Кирето и ще се кланят на Путлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо

  06 Март 2022 20:28ч.

  Нито е имало извинение / то няма и за какво, да не би да не е истина че сме подлоги и преди и сега/ нито ѝ е натрил носа....Хайде малко помисли коя е Митрофанова и кой наш Кирчо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  06 Март 2022 20:33ч.

  Извини му се за три неща, че ни нарече подлоги, че сравни руската агресия в Украйна с Руско-турската война и че посолството е развъдник на шпиони. Естествено, че й натри носа, това извинение е унизително за нея, тя се мисли за господарка тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  06 Март 2022 20:46ч.

  До като не чуя запис от разговора не вярвам. Тълкува и лъже, както му отърва !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бидон Уйиска

  06 Март 2022 20:51ч.

  Киро Питьков Кълвачев е доказан лъжец, а на лъжливото овчарче вярват само самсалаци като теб. Освен ако и двамата с него не сте си плюли устата и крастави магарета с добър нюх за зелени хартишки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извини се само за "подлогите"

  06 Март 2022 20:58ч.

  защото става дума за български институции, за другото не. Всеки вижда Освобождението според гледната си точка, ако трябва да искаме извинение за това че така го вижда, значи няма свобода на мисълта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ташаклийски, хиндо

  06 Март 2022 20:28ч.

  Съжалявам, този започва да ми прилича на клоуна Зеленски, дип, че оня е по-добър, очаквам скоро гласувалите за него и за Мориц да се извинят на народа си... И да не пропусна - тоя е по-бетер и от дедо Симо, лъгал пред 20-22 година народа си като никой до тогава ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  06 Март 2022 20:31ч.

  Някой ще каже ли от какво е болен тоя? Вижте го, седнал, стиснал юмручета и зъби, и трепери - що му влошавате състоянието бе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  06 Март 2022 20:33ч.

  е..бати и екипната работа...е...бати и меренджея харвардски...брато.. ти си "гнъсната пяна на обществота"....боклук... Янев работи за цру и военното разузнаване на краварите,....нооо ти просто си дъното

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бъди звезда до края

  06 Март 2022 20:40ч.

  Нема да се плашите! Гледайте пак Скарфейс и ще ви мине!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  06 Март 2022 20:49ч.

  Приемането на сърбоманите от Вардар и Албания ще стане през крив макарон. Заради кризата, която се задава на ЕС едва ли му е до нови проблеми. Което ще е добре за елита в Скопие - ще намерят идеалното оправдание на ситуацията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ново Изявление На Руското Министерство На Отбраната!

  06 Март 2022 20:54ч.

  Украинските ВВС вече не съществуват https://www.youtube.com/watch?v=YguGqj3NevI!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слави

  06 Март 2022 20:59ч.

  Петков, беше грешка за хората които гласуваха за Вас / ПП /. Беше грешка. Грешка ли беше? Сега погледнато ДА. Разочарова и българите ЗАД ГРАНИЦА. Но всички се надяваме скоро това да се промени. with pleasure.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешник к петков

  06 Март 2022 21:07ч.

  Кой беше ти скоро ще разбереш, грешка ще е ако не си платиш...с лихвите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  06 Март 2022 21:08ч.

  Този ще закопа България. Но това е инструкцията. Таблетки??? Някой трябва да му даде таблетки. Очертава се държави от НАТО да се намесят в Украйна и тогава … на мъртвите таблетки не са им нужни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТОто в Украйна

  06 Март 2022 21:14ч.

  Действията на украинските силоваци се ръководят не само от техните собствени военачалници. Намерени са доказателства в компютър за участието на НАТО в Донбас.. https://www.facebook.com/1tvnews/videos/980268256027001/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Също за участието на НАТО

  06 Март 2022 21:20ч.

  и доказателствата от компютъра, във видеото на украинския блогър Юрий Подоляка: https://www.youtube.com/watch?v=VLRLdbqthGo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  06 Март 2022 21:22ч.

  Кеворкян го усети тоя още от първия ден. Ние сме къснозрейки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Говорить Масква

  06 Март 2022 21:30ч.

  Руските части продължават да понасят тежки загуби, прехвалените чеченски бойци бягат панически от театъра на бойните действия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коя Масква?

  06 Март 2022 22:23ч.

  В Америка има няколко градчета с името Москва, та за коя Моска става дума?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  06 Март 2022 23:10ч.

  Остана и да ни кажеш защо се казват така или четенето не ти е занаят? ... само троленето ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петков е продукт на западната гнус

  06 Март 2022 21:36ч.

  И върши най-гнусната работа на света - затрива първата си родина в полза на втората

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  06 Март 2022 22:16ч.

  Така е, Петков е продукт на западната гнус. Пролетта очакваме да си ходи в Канада и на негово място да изберем Копейкин, който лично ще посрещне руските войски на Орлов мост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Простикиро

  06 Март 2022 23:52ч.

  За всеобщо съжаленение - ти си грешка! ....На еволуциата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  07 Март 2022 0:37ч.

  Граждани, не се лъжете за ген. Янев. Той също седи на скамейката на "Козяк 16". Там е и Баце и Кирчо, които беше в средата, но поради празните му приказки и несъобразяването му местната среда, сюзерена вече го изтиква към края на пейката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  07 Март 2022 2:40ч.

  Колкото повече говори Кирето, толкова по-смешен и жалък изглежда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Простокиро Чехов

  07 Март 2022 3:13ч.

  https://youtu.be/ZTJc_Yt2Z4s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  07 Март 2022 8:53ч.

  рано е да говорим за грешки първо да изчакаме дали ще прави проект кои ще застане зад него какво мисли по определени въпроси на нашето съвремие като новия световен ред които са планирали сащ без кръчмаря

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • K308

  07 Март 2022 10:15ч.

  Този Кире верно не го слуша главата .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпреки,че и аз искам оставка

  07 Март 2022 15:19ч.

  на Кирчо.,той намери сили и има топки да скочи и на русоробите/руския кавал Янев/ в България и на руската мамаша в посолството.Бойкооо,Бойко,къде си ,бее пиле банкянско и дори едно обръщение не си направил срещу убийствената война в Украйна,както и на озлобената и агресивна путинова пропаганда по всички медии в България. И ти ли се сниши бе,шопско мутренско тарикатче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи