Петков се похвали с доклада на ЕК: Показва положителната оценка за свършеното за последните 7 месеца

Петков се похвали с доклада на ЕК: Показва положителната оценка за свършеното за последните 7 месеца

Според българския министър-председател, докладът показва и факта, че все още предстои много работа и са необходими силна воля и усилия по отношение продължаване на борбата с корупцията

ЕК представи третия годишен Доклад за върховенството на закона. Документът обхваща всички държави членки на ЕС, включително България. Докладът обхваща четири основни стълба - националните правосъдни системи, уредбата за борба с корупцията, плурализма и свободата на медиите и други институционални въпроси, свързани с принципа на взаимозависимост и взаимоограничаване на властите. Това съобщи Правителствената информационна служба.

Заключенията в частта от Доклада, посветена на България:

Комисията оценява високо политическата воля на правителството за решаване на ключовите проблеми, идентифицирани в първите два доклада по Механизма за върховенство на правото и за изпълнение на международните ангажименти на страната ни. В доклада се подчертава изрично, че реформите в Плана за възстановяване и устойчивост – в т.ч. повишаването на отчетността и отговорността на главния прокурор и въвеждането на съдебен контрол върху отказа на прокуратурата да образува наказателно производство са насочени за преодоляване на дългогодишните опасения, посочени в предишните издания на Доклада за върховенството на правото и по Механизма за сътрудничество и оценка.

ЕК ни казва, че безотчетността на главния прокурор предизвиква тревога. В документа е записано, че липсата на възможност за ефективно разследване на обвинител № 1 е дългосрочен проблем. Той е констатиран не само от ЕК, но и от Европейския съд по правата на човека и Съвета на Европа. Правомощията на главния прокурор и позицията му във Висшия съдебен съвет засилват влиянието му и в двете институции. Будят тревога и структурата и работата на Висшия съдебен съвет.

В доклада се изтъква и продължаващата вредна практика за командироване за продължително време на прокурори и съдии, вместо да се организират конкурси за редовни назначения.

ЕК продължава да очаква резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта и преодоляване на политическото влияние над медиите. Комисията подчертава, че все още няма достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи.

В същото време, ЕК отчита желанието на правителството да въведе ефективен механизъм за отчетност и отговорност на главния прокурор и неговите заместници. Положително се оценява и ангажимента на правителството за сътрудничество със Съвета на Европа и Венецианската комисия преди внасянето на съответните законодателни изменения в Народното събрание. В доклада се отбелязва и ангажиментът на правителството да въведе преглед на всички откази на прокурори да образуват досъдебно производство.
Отчетено е и решението на Народното събрание за закриване на специализираните съд и прокуратура. Според ЕК, предвидената процедурата за преназначаване осигурява достатъчно гаранции за защита на независимостта на съдебната власт.

По темата антикорупция, докладът отчита планираната реформа на КПКОНПИ, включително разделянето й на две комисии, както и предложените от правителството мерки за борба с корупцията на всички нива в държавната администрация и съдебната система.
Отчетено е, че през март 2022 г. България е прекратила режима за даване на българско гражданство срещу инвестиции, за което е била многократно критикувана в миналото.

По отношение на медийната свобода, ЕК констатира, че за изминалата година професионалната среда на журналистите леко се е подобрила, като представителите на медиите са имали възможност да се изразяват по-свободно в сравнение с преди. Въпреки това въпросът с прозрачността на собствеността в медиите продължава да буди сериозни притеснения.

С позитивен знак е отбелязано подобряването на законодателния процес с приемането на изискването всички законопроекти да се внасят в Народното събрание заедно с мотиви и предварителна оценка на въздействие.

Според българския министър-председател, докладът показва положителната оценка на ЕК за свършеното от кабинета за последните седем месеца, но и факта, че все още предстои много работа и са необходими силна воля и усилия по отношение продължаване на борбата с корупцията.

„В продължение на твърде много години хората в България трябваше да гледат как корупцията задушава икономическото развитие на страната. Всеки ден изпитваме на собствен гръб как корупцията застрашава живота със зле изградена инфраструктура и неглижирани проверки за безопасност; когато корупцията завладее държавните институции, те обслужват отделни личности, а не обществото; корупцията подкопава демокрацията и правото на хората да определят собствената си съдба“, подчерта министър-председателят.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • Живял като човек в България

  13 Юли 2022 16:35ч.

  Тия ЛЪЖАТ повече и от Укрите !!! Както се вижда и нашите дупедавци са верени на англосаксонския девиз на пияницата Чърчил, които казваше : „УСПЕХЪТ Е СПОСОБНОСТТА ДА ВЪРВИШ ОТ ПРОВАЛ КЪМ ПРОВАЛ БЕЗ ДА ГУБИШ ЕНТУСИАЗМА СИ“ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ай сиктир с тая корупция бе!

  13 Юли 2022 16:38ч.

  Не може без корупция в условията на капитализъм. Самата капиталистическа система предполага корупцията. Тази система е корупция от висш порядък. За това и западните държави и общества са най-силно корумпирани. Залъгват ни със семки и бонбонки, а ние им се връзваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  13 Юли 2022 16:38ч.

  За свършените предателства към България, Кирчо Остап Бендеров

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слаб 2, петков

  13 Юли 2022 16:42ч.

  Знаеш ли колко ме интересува оценката на ек, знаеш ли. Върви на майната си със скапания си ес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  13 Юли 2022 16:43ч.

  Хвалят българските политици, критикуват унгарските политици. Унгарците живеят добре, българите мизерстват. Защо е така? Много просто. Зависи чии политици, чии интереси защитават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  13 Юли 2022 16:53ч.

  Безумецо от Калемби, спри да предизвикваш съдбата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Време е Кирчо

  13 Юли 2022 17:04ч.

  вече да почва да дава отбой и да си затрайва! И без това ги е свършил като кучето на нивата, най-добре за него е да намали децибелите, щото следващият му възможен ход ще е да купува билет за Канада...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Тати ромчето

  13 Юли 2022 17:14ч.

  Бахти ментето! Шизоневрастеник с параноична склонност към лъжи и самоизтъкване и вродено влечение към обсебване и кражби. Начеващо двустранно челно оплешивяване описано от Ломброзо като диагностичен признак на склонните към агресия душевноболни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toм Сойер

  13 Юли 2022 17:21ч.

  Той Буци по същия начин се хвалеше, тия двамцата една майка ги е раждала :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Похвалата от Брюксел за това **** доказва само едно - той е национален предател

  13 Юли 2022 17:26ч.

  Правителството на това **** Киро навреди неимоверно на България. Трябва да се въздаде справедливост за сторените предателства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  13 Юли 2022 17:38ч.

  Пиците, дето ги ядат в ЕК, са същите като вашите. Другите, дето не са така облагодетелствани с подобни еуфорични субстанции, подобни успехи изобщо не забелязват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Ай сиктир с тая корупция бе!

  13 Юли 2022 18:28ч.

  Точно. Корупция има навсякъде, и при народите, които живеят добре, за разлика от нас. Стига с тази Залъгалка, дай да видим как да подкрепим Селското Стопанство пред идещата хранителна криза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  13 Юли 2022 18:31ч.

  Ма тоя верно е Идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи