Петков: Папата ме поздрави за волята на правителството за борба с корупцията

Петков: Папата ме поздрави за волята на правителството за борба с корупцията

По повод призива му президентът да свиква КСНС за Северна Македония, Петков коментира, че са изминали 6 месеца от предишния консултативен съвет, през които са се натрупали много фактори


Премиерът Кирил Петков се похвали, че папа Франциск е благословил работата на кабинета. Това стана ясно от думите на министър-председателя пред журналисти във Ватикана. Стана ясно още, че главата на римокатолическата църква е казал на премиера, че пътят на ръководеното от него павителство, е правилен.

„Папа Франциск каза няколко неща, когато се срещнахме. Първото беше, че корупцията е болест и че вярва, че младите политици са единственият начин тя да се изтръгне. Той ми каза „Тя е навсякъде. Знам, че е и във вашата страна. Поздравявам правителството Ви, че основната му цел е изтръгването й". Той благослови работата ни и каза, че пътят е правилен”. Това каза след срещата си с папа Франциск премиерът Кирил Петков.

Министър-председателят описа аудиенцията си при папа Франциск като "много истинска среща" и сподели, че Негово светейшество го е поздравил за волята на правителството за борба с корупцията.

"Корупцията е болест и той много вярва, че младите политици помагат да се изтръгва тази болест. И затова поздрави българското правителство, че това е наша основна цел. Каза, че трябва да продължим това дело. Второто съобщение беше, че в безпрецедентна световна криза и такава висока инфлация е много важно да се срещаме с хората и да обясним, че правим всичко възможно, но има и икономически фактори, които не са функция само на правителството. Много ясно ме посъветва и, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и вражески сили от чужди страни, двете битки ще се водят много трудно. И трябва да се опитаме борбата да е на стъпки, а не във всички посоки," заяви премиерът.

По повод призива му президентът да свиква КСНС за Северна Македония, Петков коментира, че са изминали 6 месеца от предишния консултативен съвет, през които са се натрупали много фактори.

"Няма по-подходящ формат да се съберем всички на масата, да обсъдим всичко, което се е случило и да заемем обща позиция. Защото всички сме в една лодка и ако не действаме заедно, това не ни прави по-силни, а по-слаби", коментира Петков, цитиран от БНТ.

Във връзка с предстоящата му среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Петков коментира, че е много важно конструктивният диалог да продължи.

"Въпреки че има много сили от двете страни на границата, които се опитват да изкарат извън констуктивността този диалог, ние трябва да го поддържаме такъв," изтъкна той.

За отпадане на ветото може да се говори само, когато МВнР представи конкретни стъпки в тази посока, обсъдим ги и се обединим около тях като решението трябва да се вземе от парламента. И само когато всички сме се обединили и дискутирали, тогава ще можем да направим тази стъпка. Иначе всичко друго се използва за вътрешнополитически цели, допълни той.

"Трябва да има общо съгласие и дори коалицията не е достатъчна , за да промени нещо в позицията. Трябва широк консенсус, който включва коалицията и части от опозицията. За някои неща има ясни червени линии, които трябва да съществуват - като темата за корупция. Но за национален въпрос като този е толкова важен, че никой няма право самостоятелно да го прави," заяви Петков.

Министър-председателят коментира и решението на Италия и Германия да се съобразят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки. Той изтъкна, че според него трябва да сме горди от позицията, която сме заели пред "Газпром", отхвърляйки руския модел на плащане, особено при положение че е намерена по-евтина алтернатива.

"Невинаги България е държава, която следва добри или лоши практики. Понякога може да сме и лидери," каза Петков. Премиерът допълни, че България не е прекратявала преговорите с "Газпром", а просто не е дала съгласие да плаща по предложения от Русия начин.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • тралала

    23 Май 2022 15:49ч.

    И Кирчо папата го погалил по главата, не ни мърдат още 12 години мъки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    23 Май 2022 15:49ч.

    Папата дали е разбрал..за корупция ли става дума или за петковция...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А на кой му пука

    23 Май 2022 15:53ч.

    какво е казал папата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    23 Май 2022 15:56ч.

    А аз ти се смея на това , че си глупак ... или се правиш на такъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Понякога може да сме и лидери," каза Петков

    23 Май 2022 16:03ч.

    Постоянно простият не може понякога да е лидер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Понякога съм толкова добра, че цялата изтръпвам и боли ме. И вените ми, сплетени в гора, ми търсят ново, благородно име.

    23 Май 2022 16:25ч.

    Понякога съм бяла и добра. Как рядко ми се случва да съм бяла! Тогава искам сън да подаря на всекиго. И свойта обич цяла да счупя на парченца от стъкло, да пръсна и добри ръце да сгрея. И дала сок на нечие стъбло, да пазя свойта тайна, че живея!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петя Дубарова Господ я е погалил по главата

    23 Май 2022 18:18ч.

    А кира нЕква папа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то не е телеология, то е направо лелеология!

    23 Май 2022 16:05ч.

    Волята е много важно нещо в западното християнство. Неотдавна имахме коалиция на желаещите - т.е., коалиция на тия, които толкова силно искат нещо, че то се материализира. Окултни науки, сър! Соломонови магии! Преди това имаше един филм на Лени Рийфенщал - Триумф на волята, имаше книга на Нитче - Воля за власт и пр. Ей го и наш Кирчо има воля!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нейсе, запуши я!

    23 Май 2022 16:10ч.

    От същия ПУЦ за политически лидери си е получил дипломата - като Гуайдо, като Зеленски, в арабския свят имаше такива, но повечето бяха отстреляни, и т.н. Тия дивотии ги пише в брошурките начално ниво. Ролята на волята в политическия процес и историческия процес. А пък тия в Азов бяха със стоманена воля, но... оказа се, че имало било и по-важни фактори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се видя да са я преборили

    23 Май 2022 16:11ч.

    Всичко стана с пъти по-зле. Тези разлики в цените на всичко отиват някъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петков: Папата ме поздрави за волята на правителството за борба с корупцията

    23 Май 2022 16:23ч.

    Този човек дали пък не е андроид, чиято гласова програма не е зациклила. Утре дали би ни съобщил, че Папата го е поздравил за отказа ни от руския газ и за предстоящия ни отказ от руски петрол?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гешев

    23 Май 2022 16:27ч.

    Воля има, борба няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кольо

    23 Май 2022 16:28ч.

    Папата може да си говори всякакви глупости, той е човек на възраст и му е простено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ахааа

    23 Май 2022 16:30ч.

    От Байдън, през Борис Джонсън, та до папата - всички поздравяват Кирчо за борбата му с корупцията... То няма и един вкаран в панделата за корупция, ма като зацикли оня ми ти ПиАр, Севдалина на Буци дори не изглежда толкова глупава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чадо

    23 Май 2022 16:35ч.

    а пък аз си мислех, че кирил се бори с антикорупцията. Що не е казал на папата истината?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГабалЕ

    23 Май 2022 16:38ч.

    Божеее, Божкеее, Божко леее!!! Ела в тая, клетата ни България, изгони навлеците чужди, дай и повече разум на хората! Охх, вече съвсем се отчаях...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    23 Май 2022 16:50ч.

    Изровете и пуснете звуковия файл на Кирето пред микрофона, там е шоуто... "Папа ми вика.... Този разказ по картинка не е интересен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГабалЕ

    23 Май 2022 17:09ч.

    Дай точния линк, че са много глупостите му... поне това, което видях до сега

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕРДЕ КОРУПЦИЯ, НЕРДЕ ПАПАТА

    23 Май 2022 16:52ч.

    оле майко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    23 Май 2022 16:53ч.

    Понеже Св Синод на БПЦ с поведението си му показа,че не е на прав път. И като всеки изпаднал в заблуда грешник, тръгна да търси благословение от грешната страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този

    23 Май 2022 17:14ч.

    Мунчо ако не се похвали сам, не може. И бил имал много "много истинска среща". Абе Мунчо , БМБ гововореше диалектно, ама ти българския изобщо не го знаеш (май и английския, де). Бахти и ПростоКиро-то.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом и Папата е чул за борбата на Шалом

    23 Май 2022 17:27ч.

    с корупцията, може да си разменят с Лорер кипите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    23 Май 2022 17:29ч.

    Пълен боклук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    23 Май 2022 17:39ч.

    Боже, спаси ни от това недоразумение! Как е възможно да трещи такива глупости?! Вярва ли някой, че папата ще му говори на тази тема?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    23 Май 2022 17:40ч.

    Коя куррупция бе чадо - чуждата , световната, междугалактическата - а своята кога ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не българин, а мурша

    23 Май 2022 18:03ч.

    Значи киртака освен чужденец се оказа и католик. Америка ще ни създава проблеми с Македония, както накараха Украйна да скочи срещу Русия, сякаш заклелите се на американско знаме и напълно подчинени им управници не им стига. А този да занимава баба Урса за корупцията, тя е спец по това, а не йезуита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    23 Май 2022 18:15ч.

    Папата е благословил днес българският кретен и тайно си е помислил "неведоми са пътищата господни".... От Константин Кирил Философ стигнахме до Киро тъпиро- 13 века прогрес смачкани и хвърлени на боклука, за наказание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Източници от двора на Ватикана твърдят, че визитата на Кирил при Негово Светейшество е завършила с невероятен успех. Папа Франциск е благословил инициативата на министерството на Лорер.

    23 Май 2022 18:15ч.

    Тя предвижда създаване на иновативен стартъп - шивашка фабрика за производство на църковни дрехи за висшия католически клир. Предприятието се създава съвместно с прочутото римско ателие Ditta Annibale Gammarelli, което от 1792 г. шие одежди за папата и кардиналите. Предвижда се старъпът да използва средства по европраграмата "Храбрият шивач" и да започне с шиене на ишлеме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В началото се очаква да се шият само ежедневни сутани и туники.

    23 Май 2022 18:17ч.

    Ще се използват само екотъкани като египетски памук с изкуствен интелект и смарт лен от делтата на Меконг. Твърде вероятно е на старъпа да бъде възложено изработката на костюм за първият астронавт на Ватикана, архиепископ Пърдолин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    23 Май 2022 21:22ч.

    то, че това е папа колкото аз съм японският император е нормално, ама дори и този сенилен сатанистки урод не би седнал да си говори точно за корупция, пък било то и с това абсолютно тъпо копеле и долнопробно нищожество простокиро... да си го взима сладкарката и да си е*е с двеста ктъм канадистан...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MAG

    23 Май 2022 21:27ч.

    Всъщност, преди малко изтече информация, че срещата е била 20 минути в които нито веднъж не са се споменавали думите - корупция, младите, промяната, политиката и тн от "словата" на простия. Всъщност Папата е говорил за мир и надежда. Но когато си измамник, това е - кирчо кокорчо и лорер. Бог да ни е на помощ.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой лъжете

    29 Окт 2022 11:38ч.

    Религията е създадена, за да манипулира масите и да ги управляват по-лесно. Секс и пари за едни и бедност и молитви за други...Самата религия нарича хората 'божии раби' и се подиграва с тях...Така богатите обучават масите да им се кланят. В древността кралете и кралиците са правили оргии по замъците, а бедните са умирали от чума по улците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи