Петков: Няма разцепление в коалицията

Петков: Няма разцепление в коалицията

"Няма разцепление в коалицията, но това, което сме обещали, е, че ще работим принципно. Тази мантра - стабилност на всяка цена, не е при нас. При нас е стабилност, когато спазваме принципите, които сме обещали на гласоподавателите, които са ни се доверили". Това заяви министър-председателят Кирил Петков.

„Това, което обещах на пътните строители, вчера го подкрепиха 3 от 4 партии. Това означава 655 млн. да се платят веднага, а други 50% да се преведат след проверка и санкция на парламента. Вчера това не беше гласувано. Призовах това предложение днес да се вкара на ново. Надявам се всички политически партии, които гласуваха „против”, да премислят и да имаме шанс още веднъж да гласуваме”, каза още той.

Петков коментира и избора на шеф на БНБ. „За нас не беше добра стъпка, когато нямаме обединение около една личност, да протича гласуване. По-разумно беше всеки да даде крачка назад. Не бързаме за никъде. Най-вероятно днес кандидатурата няма да бъде подкрепена”, каза премиерът.

Той коментира и случващото се с моряците от „Царевна”. Заяви, че през цялото време е поддържал контакт с тях.

„Аз лично съм говорил с капитана - не знам колко пъти. Даже съм включвал и близките на моряците да говорят през моя телефон в неделен ден, за да вървят нещата”, подчерта той.

Петков уточни, че държавата три пъти е била в готовност да изведе екипажа от кораба. „Едновременно с това говорихме и с украинската, и с руската страна. Не знаехме коя от тях ще завладее пристанището. В момента, в който боят се успокои, един от моряците беше отишъл до руската част. Когато дадоха прозорец, го съгласувах с военното разузнаване и те ги поеха оттам”, каза още премиерът.

Предположението на Петков е, че българите ще се завърнат у нас в понеделник. „Сега хората са в абсолютна безопасност. Центърът към МВнР е в директна връзка. Едновременно с това координираме логистичната задача да ги върнем обратно. Моето предположение е, че ще стане в понеделник идващата седмица”, добави той.

Министър-председателят опроверга информацията за подписан документ от българска страна със Северна Македония. "Аз отивам, за да покажа силната задача на правителството българската общност в Северна Македония да бъде подкрепена. Вярвам, че правителството на Северна Македония също осъзнава, че за нас това е приоритет. Утре ще бъдем от толкова различни партии там показва една подкрепа за българската общност там", посочи той.

"Комплекс "Марица" е много важен за нас. В Плана за възстановяване и развитие ние защитихме възможността да не се затварят капацитети на енергопроизводителите, които са на база въглища. Това беше голяма победа за нас и сега трябва да помислим как енергийният преход да продължава, знаейки, че най-важното за България е независима енергийни доставчици. Трябва да имаме стратегия към преминаване към Зеления преход, просто не трябва да се случва до 2026 година", коментира темата с въглищните мощности у нас.

Източници: "24 часа", NOVA TV

 

 

 

Коментари

  • helleborus

    15 Апр 2022 13:12ч.

    Ами не знам, другата статия беше озаглавена, че в коалицията е „забит клин“. Не е като да не се вижда, но пък аз знам, че и спойка има. Онази спойка, която заповяда да се свали дясната проевропейска партия на всяка цена. И обедини соросоиди и русофили в едно общо управление, да не забравяме, че те са уж идеологически врагове. Причината за обединението, ще да е важна за партиите на „подмяната“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи