Петков: Януарските сметки за ток за бизнеса ще са по-ниски от декемврийските

Петков: Януарските сметки за ток за бизнеса ще са по-ниски от декемврийските
Сметките за ток и за природен газ за януари се очаква да са по-ниски от декемврийските. Това заяви преимерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на правителството. "Очаквайте намаляване на сметките за електроенергия за месец януари, които ще получите през февруари", заяви премиерът. Той припомни, че сметките на битовите потребители са под мораториум и не са били вдигнати и няма да се вдигнат, докато действа мораториумът. Във вторник у нас ще пристигне правителството на Северна Македония за общо заседание. Имаме всички възможности да наваксаме задачите, които изостават от 30 г., обясни още Петков. Ще се обсъдят най-късни срокове за самолетната връзка между София и Скопие, както и реален план как с кола да се стига по-бързо между двете столици, а не да са нужни четири часа за тези 180 км. Тема ще бъде и културния календар. Няма да губим и минута време, категоричен бе Петков.

 

Компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока за декември и януари ще бъдат отразени в сметките за февруари. Същото важи и за помощите за потребителите на природен газ. Това съобщи премиерът Кирил Петков преди заседанието на правителството този четвъртък.

 

130 лева на мегават е помощта за бизнеса през декември, а за януари е приет „таван до 250 лева в зависимост от пазарните цени, който ще бъде обсъден днес“, отбеляза Петков.

 

„Сметките на битовите потребители са под мораториум. Те не са били вдигнати и няма да се вдигнат, докато мораториумът е там, където е. По-високата цена, която някои от потребителите в момента виждат, е на база на новите цени, които бяха сложени през миналото лято", коментира Петков.

 

„COVID мерките остават меки“

 

„Радвам се да кажа по отношение на пандемията, че „Омикрон“ засега има високо ниво на разпространение, но слава Богу с много ниско ниво до този момент на запълване на интензивните легла. Заради новият модел, който направихме, много от областите трябваше да бъдат затворени по ниво на заболеваемост, но те не са. Добрата новина засега е, че мерките остават много меки“, каза Петков.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • тнв

  20 Яну 2022 14:53ч.

  ква калинка е тва министърче

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе

  20 Яну 2022 15:09ч.

  За декември битовите потребители платиха сметките си без компенсация. Сметките за януари ще са по-ниски, защото през февруари ще получим фактури с компенсациите за 2 месеца - декември и януари. Т.е. от януарските сметки ще се извади сумата от коменсацията за януари+компенсацията за декември.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петков, Петков,

  20 Яну 2022 15:13ч.

  пак ни баламосваш, тръгвай си за Канада, промоцията България изтече. И как така твоите пробиотици се оказаха в продажба в една от големите вериги за хранителни стоки. Защо не ги предлагаха преди да станеш минпред. И между другото - не струват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • EдНа

  20 Яну 2022 19:13ч.

  Ама то месец февруари какви чудеса ни очакват ! Компенсации за тока, за газа, ваучери, корекции на обновените пенсии...само за оцелелите обаче!Другите ще могат да се почерпят с по една студена вода и да се надяват на копривата по припеците.Всичко е благодарение на неуморно творящите промяна след промяна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карантината с филми

  20 Яну 2022 20:03ч.

  Изобщо не ме е спохождал повторно споменът за ,,Хвани ме, ако можеш,, Сега си мисля, че познатият образ е някъде близо. Беше добър посвоему в оспорван от обществото талант, очарователен, неустоим, лъжата му даваше криле и беше сладко и простено, ако те ,,оплете,, красиво

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изгубеният

  20 Яну 2022 20:16ч.

  Това ще е трикът на века - при 30% по-скъп газ сметките да са по-малки. Токът може и да го докарат до по-ниски сметки, но сумите пак ще са космически. Днес сме с най-скъпия ток в ЦИЕ. Имам познати, които се отопляват на газ и за три радиатора сметката за Декември е била 780 лева. Топлофикациите на газ няма да издържат сезона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иванчо

  20 Яну 2022 21:34ч.

  а кога ще станат, като унгарските, или поне като сръбските сметки за газ и ток, г-н премиер ?!?! цялата западнала европа дърдори все безкрайни празнословия как "няма как" ..... а ето, че в не една европейска страна има, и още как ........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  20 Яну 2022 21:38ч.

  май се пада вторият закон внесен от веселата клоунска секта на зеленият чорап - щели да искат ДДС върху ваучерите за храна, това иносказателно ни казва, че няма една пробита стотинка на + в Бюджета, аматьори работят за упл стреет, даже са тъпи като гъзове и не го разбират, само правят връзката козяк-хамерика, откъдето са им визите и гражданствата, абсолютни боклуци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • национална щета

  21 Яну 2022 0:27ч.

  Кирил Петков трябва вече да е наясно, че българите не са като американците и да престане с тези фалшиви и постоянни усмивки и коледни обещания за цветя и рози, защото това само му вреди. Вместо като първо да се занимават много усърдно със сертификати и СРМакедония, да бяха направили бюджета, все пак са от близо година във властта и никакво оправдание няма. Тотално са се объркали защо 10-те % гласували ги изпратиха да се пробват да управляват. Скоро харвардското дуо и групичката им ще видят къде зимуват раците, защото са си направили сметките без кръчмаря

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАБУТАХА ЖЕНКАТА НА ЛОРЕР И В НАДЗОРА НА ЗДРАВНАТА КАСА!

  21 Яну 2022 2:19ч.

  Това семейство деца няма ли? Останаха още два-три надзора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи