Петър Витанов: Позорна e позицията на ръководството на БСП за връщане на хартиената бюлетина

Петър Витанов: Позорна e позицията на ръководството на БСП за връщане на хартиената бюлетина

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Евродепутатът и член на НС на БСП Петър Витанов определи като позорна позицията на БСП за връщане на хартиената бюлетина, след като левицата беше основен радетел за въвеждането на машинния вот.

В предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS Витанов коментира и шансовете на България да стане член на Шенгенското пространство след 11-годишно чакане, както и бъдещите решения на Европейския парламент за допълнителна помощ за Украйна.

„Ние сме социалисти, които не могат да се примирят със ситуацията в момента. Защото БСП се превърна в петоразрядна формация. Само преди няколко месеца ръководството казваше, че от партия, с която никой не иска да си говори, сме се превърнали в партия, която е част от промяната. Позорна e позицията на ръководството за връщане на хартиената бюлетина, изключително унизителна, аз се извинявам на всички социалисти, които са омерзени от това действие, което ни върна отново в „статуквото“, коментира Петър Витанов.

Според него решението за намаляване на напрежението в левицата е лесно: „Промяна на лицата, на политиките. Месец-два и БСП би могла да изглежда по коренно различен начин“.

Петър Витанов е скептичен, че лидерът Корнелия Нинова може да е премиер при сегашното разпределение на силите.

„Винаги е добре да има премиер от БСП. Но такъв премиер може да се реализира само с подкрепата на партии, които считаме, че са неприемливи. Премиер от БСП, подкрепен от ГЕРБ – повечето социалисти няма да бъдат съгласни“, смята Витанов.

„Ние успяхме да повишим пенсиите, но това не помогнa. Някой път верните решения, артикулирани от грешните хора, не дават резултат. „Продължаваме промяната“ не може да е лява партия, това е партия на бизнеса, на капитала. Те се опитват да крадат от електората на БСП, не заради друго, а защото БСП опразва една ниша и всеки ще се опита да бракониерства в нея“, каза още социалистът.

Петър Витанов коментира и бъдещото решение на ЕП за допълнителна помощ за Украйна.

„На Украйна трябва да се помогне, да се мисли за възстановяването ѝ след войната. Подпомагането с въоръжение не помага на изхода от конфликта. Въпреки промените на фронта, смятам, че военно решение няма. Ясно е кой е агресорът и кой - жертвата. Не трябва да се забравя, че ЕС е създаден като съюз на мира”, коментира социалистът.

Евродепутатът коментира и новината, че и Швеция след Нидерландия може да се обяви против влизането на България в Шенген. Решение по темата се очаква в началото на декември.

„За Швеция предупредих още преди месец, виждайки настроенията в ЕП, защото Нидерландия търсеше съюзници. Тя попадна в изолация, след като Германия в лицето на канцлера Шолц декларира, че България и Румъния трябва да станат част от Шенген. Всички евродепутати също гласуваха в подкрепа на резолюцията“,  припомни Петър Витанов и добави, че се надява да надделеят прогресивните сили, които искат по-сериозна европейска интеграция, а не нови граници.

Петър Витанов подчерта, че в момента у нас има безпрецедентно обединение по темата.

„Това, което направихме ние като евродепутати, беше пълно обединение, по инициатива на социалистите. Вкарахме темата за Шенген в дневния ред на Европейския парламент, приета беше много силна и еднозначна резолюция. Имаше мисия с представители на 15 държави за установяване на фактите как изпълняваме критериите – как върви полицейското сътрудничество, по какъв начин работи Шенгенската информационна система, а докладът от тази мисия е много добър. Той трябва да послужи като допълнителен аргумент за нашето приемане“, добави евродепутатът.

„Важно е да се разбере, че в Европа не може да има двойни стандарти, не може да има лицемерие, дискриминация, не може да има втора категория придвижване. Работим упорито и се надяваме на положителен резултат. Не трябва да пропиляваме тази възможност. Защото в нашите държави ще бъде поставено под въпрос доверието към ЕС“, смята още ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

  • майор Майор

    15 Ное 2022 9:12ч.

    Позорно е, че българите мълчим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • черния

    15 Ное 2022 9:16ч.

    Както знаем, Москва действа у нас чрез ДПС и БСП, а герп им прислужва. Няма начин да не се разберат по всички важни теми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !?!

    15 Ное 2022 9:45ч.

    А твоята позицията на какво почива ,ти знаеш ли мнението на членовете на БСП ?Позицията на ръководството на БСП е позиция на повечето членове на БСП .А ти кой си ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на мястото на Нинова, бих го уволнил от партията

    15 Ное 2022 9:57ч.

    Какво социалистическо е направил в живота си този еврочиновник, че от 3000 километра и 15000 евро заплата да ни дава акъл. Ти, господин никой, трябва да налагаш нашето мнение и интереси в еврогейския съюз, а не обратно. Забрави откъде тръгна, затова стой си там в шенген-менген, щом ти харесва, явно си вярваш, че евросъветския съюз е твоят социнтернационал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно вярно изречение не намерих тук

    15 Ное 2022 10:14ч.

    Преиначаването на действителността е основната работа на политиците по цял свят. Те живеят в собствен свят. А заклеймяването стана спорт. Лепваш един етикет на дадено действие и готово!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    15 Ное 2022 10:29ч.

    Защо ще е позорно - видяха резултата с машините и поправят грешката си. Най-добре би било всеки сам да решава как да гласува - както му е по-удобно, т.е., да има и машини и хартиени бюлетени, толко е просто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    15 Ное 2022 10:33ч.

    Позорно е, че всички, ние, българите все още търпим безумията ви. Аман от анализатори като този!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-позор

    15 Ное 2022 11:36ч.

    Е че не се е намерил подходящ кестен,дъб,.....................!За такива..........така!Позорът е за нас.За тях са грантовете,командировки,заплати,представителни. Показателно е това ''Месец-два и БСП би могла да изглежда по коренно различен начин“.Език мой,враг мой.Изгледа няма да промени същноста.А тя същноста е ясна.След Виденов само кариеристи и предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Позорна била хартиената бюлетина

    15 Ное 2022 12:12ч.

    Хайде холан, Западът с какво ли не се опозори, ама не си с електронното гласуване. Само с едно дистанционно може да се променя режима на броене на машините. Ако поне се брояха отпечатаните от тях отрязъци, имаше някаква надежда, ама не го допуснаха пепетата. Затова сега се борят със зъби и нокти против хартиената бюлетина, защото делът на машинните отрязъци намалява. Това е истинския позор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    15 Ное 2022 12:38ч.

    Откакто се гласува машинно, винаги гласувам така, тъй като за мен това е по-лесният и правилен начин....НО при първите и вторите избори с машинно гласуване (по-нататък не знам) не само пенсиите, но и много млади хора гласуваха с хартия. Питах двама-трима приятели, не казват.... въпрос на навик, мързи ги от овото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    15 Ное 2022 12:39ч.

    ....мързи ги от новото....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • страх лозе пази

    15 Ное 2022 13:21ч.

    Поне на хартия няма опасност да излезе "дневника е подправен" или нещо подобно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха! ЕС е създаден като съюз на мира, но е за война!

    16 Ное 2022 0:40ч.

    Петър Витанов се е презорил в Брюксел и има нужда от почивка в живописното Курило. Д-р Гъбъбова ще му маха с криле. Петьо ще сънува прошка от Хероиня Мустафа, за това, че БСП не е изпълнила самоотвержено задачата да се самоубие, за да увековечи машинните фалшификации, дерижирани от посолството на Мустафата на Петьо. Д-р Гълъбова, приемете това верно на капитала момче, което се мисли за социалист!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи