Петър Витанов: Нечистоплътните действия по върховете на МВР правят Шенген все по-трудна задача

Петър Витанов: Нечистоплътните действия по върховете на МВР правят Шенген все по-трудна задача

Пълноправното членство на България в Шенген става съвсем трудна задача на фона на скандалите по върховете на МВР. Това коментира Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред „Евроком“.

„Още, когато се взе половинчатото решение да влезем само по въздух и вода беше ясно, че това е по-скоро действие „за пред хората“, защото няма никакъв икономически ефект за България. Известно е, че огромната част от транспортните доставки се извършват чрез сухопътните ни граници. Преди европейските избори е ясно, че няма как да има допълнителен напредък по темата, а след това идва унгарско председателство на ЕС. Но като капак на всичко имаме политическата криза в България, както и разкритията за нечистоплътни действия по върховете на МВР. Това вече тотално срива имиджа на страната ни“, смята Петър Витанов.

Като председател на Инициативния комитет за запазване на Трети март, Витанов е доволен, че това беше единствената поправка, която не мина в променената Конституция. А оценката му за прекроения основен закон е, че той е „правна катастрофа“.

„Всички вече виждаме до какво доведоха конституционните промени. Те са позорни. Комитетът за запазване на Трети март успя да се пребори текстовете за промяна на националния празник, да отпаднат. Що се отнася до останалите промени в Конституцията, вече виждаме тежките последствия. Единствено може да се надяваме да има решение на Конституционния съд, което да възстанови някаква форма на справедливост, защото тези промени бяха вдъхновени единствено от желанието да се отсмъсти на президента Радев, да му се отнеме възможността да участва по-активно в политическия процес. Сега виждаме, че най-големите апологети от ПП-ДБ, критикуват служебния кабинет. Но нали точно те го направиха възможен в този му вид, да е всъщност кабинет на ГЕРБ“, добави Витанов.

Петър Витанов смята, че изборите две в едно ще дадат допълнителна легитимност на избраните за евродепутати.

„И тази година ще имаме 17 евродепутати, но можеше и да са по-малко, защото те са функция от населението, а в България то се топи постоянно. Всъщност демографската криза е темата на темите у нас, но едва ли е в тази кампания ще влезе във фокуса на политиците“, коментира социалистът.

Петър Витанов е на мнение, че европейските избори ще бъдат потопени от националните теми.

„Трудно българите все още могат да приемат, че решенията на европейските институции всъщност засягат много пряко живота им“, каза още Витанов, който бе обявен за един от най-активните евродепутати за изминалия мандат в авторитетна брюкселска класация и участва в изготвянето на над 40 закона.

За политическите перспективи пред левицата, Петър Витанов коментира: „Много голяма част от обществото очакваше по-решителни действия от президента, но той е държавен глава и това няма как да се случи. Въпросът за обединените на лявото е ключов и трябваше да мине през БСП, но този процес се спира изцяло от ръководството. Въпреки всички трудности, обединението е само въпрос на време“.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

 • П. Витанов трябва да попречи на политическата репресия на ЕНП срещу политическите й опоненти, на опита да се използват европейските институции за да се осигури победа на ЕНП

  13 Апр 2024 21:03ч.

  Не трябва да се допуска оклеветяване на опонентите на ЕНП, като им се лепят етикети и дори разширяване на пълномощията на европейската прокуратура в политическото преследване на опонентите на ЕНП. Това е явен и прозрачен опит с недоказани обвинения ЕНП да си осигури служебна победа по незаконен начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Белгийската прокуратура е започнала разследване на "мрежа за руско влияние" в ЕП за да попречи на избирането на "проруски" депутати и на засилването на "проруски" наратив и да осигури по-голяма подкрепа за Украйна

  13 Апр 2024 22:36ч.

  Позовавайки се на "секретна информация от службите", Александър де Кро иска разследването да прерасне в общоевропейско, в него да се включи европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие, да се разшири мандатът на европрокуратурата и на службата за борба с измамите ОЛАФ, за да задуши всякакви опити за независимо мислене и поведение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи