Петър Витанов: Най-важният въпрос при развитието на изкуствения интелект е как да съхраним човешките права

Петър Витанов: Най-важният въпрос при развитието на изкуствения интелект е как да съхраним човешките права

Темата за изкуствения интелект е изключително важна на фона на военните действия, които се водят на километри от нашата граница. Това каза ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов по време на конференция за изкуствения интелект, която Българската телеграфна агенция организира в рамките на инициативата "Български гласове за Европа".

„Темата набира голяма популярност в Европейския парламент, защото изкуственият интелект вече се използва във всяка сфера на живота ни. Това е нашето бъдеще. Затова Европейската комисия предлага създаването на Закон за изкуствения интелект, в който трябва да се даде отговор до каква степен трябва да позволим на иновациите да заместят човешкото присъствие. Най-важният въпрос е как да съхраним основните човешки права – правото на свободно изразяване, на протест, на запазване на анонимност, презумпцията за невиновност до доказване на противното“, отбеляза Петър Витанов.

Самият закон се опитва да даде дефиниция какво представлява изкуственият интелект, също къде и как се използва и как това да не става за сметка на основни човешки права.

„Има риск, който е неприемлив и който е свързан с безопасността и правата на гражданите“, подчерта представителят на социалистите в ЕП.

„Биометричната идентификация на обществени места е неприемлива, защото нарушава редица права и свободи“, добави Петър Витанов и даде пример: „Кой ще отиде на протест, например, ако има опасения, че ще бъде сниман, таргетиран и работодателят му ще може да види какви са политическите му пристрастия“.

Евродепутатът коментира, че големите предизвикателства в Европейския съюз са свързани с това как да бъдат защитени тези права, без да се забавя темпът на иновации.   

„В момента Европа изостава от САЩ и Азия в инвестициите в изкуствен интелект, но съм убеден, че отново ще се превърне в лидер“, каза Витанов, който работи изключително активно по законодателството, свързано с изкуствения интелект в рамките на Европейския парламент.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

  • Жоро

    14 Апр 2022 14:43ч.

    хехехеххехехеххе, а бе ние неможем да произведем храна и да задоволим нуждите ни тоя измислен социалист дрънка щуротии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Витанов: Най-важният въпрос при развитието на изкуствения интелект е как да съхраним човешките права

    14 Апр 2022 14:43ч.

    Най-важният въпрос при развитието на изкуствения интелект е как това да стане по-бързо, за да можем да заменим с него такива политици, които формират колективния "Петър Витанов".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    14 Апр 2022 14:54ч.

    Изкуствен интелект не съществува, съществува програмиране, чиито резултати изцяло зависят от програмиста. В зависимост кой програмира, ще постигне своите цели. Формулировката „изкуствен интелект“ цели да създаде доверие в задкулисния програмист. Също както казват „науката“, по отношение на зле произведените ваксини или „образованието“, когато говорят за неолибералното обучение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus 14 Апр 2022 14:54ч.

    14 Апр 2022 15:06ч.

    Отлично!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • AI vs HI

    14 Апр 2022 15:46ч.

    Супер интересно шоу ще бъде когато се сблъскат естествения интелект със изкуствения такъв. Терминатори срещу нормални хора. Сега също тече такъв процес на конфронтация между ИИ и останалия свят но не му се получава успешно. Все пак продължава да опитва . Безплатен цирк за всички .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охубоху

    14 Апр 2022 16:03ч.

    Няй-важният въпрос е от къде ще се намери естествен интелект, за да се обучи изкуствения! А гледайки политиците, естествения при тях е на изчезване, а при нас -също! Избираме ги! Та първо да намерим естествения, а после можем да мислим за насоки/посоки в обучението!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • математик

    14 Апр 2022 17:54ч.

    ИИ няма свободна воля и няма как да има. Поради тази причина трябва програмиста изкуствено да му начука алгоритъм за свободна воля, какъвто алгоритъм не съществува. Някакво подобие може да се кодира , но ще бъде извратена , грозна и жалка картинка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи