Петър Витанов: България трябва да даде много силен сигнал, че не може да е обект на унижение

Петър Витанов: България трябва да даде много силен сигнал, че не може да е обект на унижение

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В следващите две седмици България трябва да положи максимални усилия, за да разубеди всички, които искат отново да спрат страната ни за Шенген. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП в пряко включване от Страсбург за предаването „Тази сутрин“ на bTV.

„Моята прогноза е, че темата Шенген няма да влезе в дневния ред на Съвета през декември. Ще има държави, които ще изразят своите резерви, както вече го направиха, макар и полуофициално. Най-лошият сценарий за България е да бъдат пуснати другите две държави – Румъния и Хърватия, а ние да останем да чакаме. В последните дни нещата ескалираха, но се надявам да не се стигне до такъв развой, защото няма нито правни, нито технически аргументи за това“, каза Витанов.

Евродепутатът призова на всички политически и дипломатически нива да бъдат положени максимални усилия, а отделните партии да са единни в преследването на националната цел.

Той подчерта, че групата на социалистите в Европейския парламент е напълно единна, а резолюцията в подкрепа на България и Румъния е била гласувана от 150 депутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Продължават и сериозните совалки по темата.

„Вчера имахме среща с еврокомисар Илва Йохансон, която пое ангажимент да убеди своите колеги-социалдемократи от Швеция да не спират страната ни за Шенген“, добави Витанов. Швеция е една от държавите, които може да не подкрепят България. Проведен е и разговор с друг влиятелен еврокомисар – вицепрезидентът Франс Тимерманс, който е от Нидерландия – друга държава със сериозни резерви за членството ни в Шенгенското пространство.

Петър Витанов призова правителството към активна дипломатическа работа, за да убеди своите традиционни партньори, а и ако се наложи да бъдат използвани проучвателни резерви при решения, които изискват мнозинство в Съвета.

„България трябва да даде много силен сигнал, че не може да е обект на унижение“, заяви Витанов.

По повод коментарите, свързани с рафинерията в Бургас на  „Лукойл“ и възможностите тя да продава петрол и извън страната, евродепутатът беше категоричен, че ситуацията трябва да бъде изяснена напълно, преди да се предприемат крайни действия.

„Очевидно в последните 10-12 години държавата не си е свършила работата, след като толкова голяма, структуроопределяща компания не е плащала данъците си в България. Притеснението сега е, че няма да се позволи да се продават преработени руски нефтени продукти, което на практика означава, че рафинерията трябва да затвори. Нека всички да си направят проста сметка по какъв начин това ще се отрази на гражданите, какво гориво ще плащат и на каква цена. Няма защо да се лъжем - бизнесът и хората на този етап са много зависими от тази рафинерия, така че трябва да е кристално ясно, какво има предвид Европейската комисия, за да няма различни тълкувания“, каза още Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

 • "Силен сигнал" трябвало да дадем...

  23 Ное 2022 10:54ч.

  А "ясния сигнал" що си го упущил, чоджум. Неполиткоректно и неновоговорно е такова упущение. А иначе считай, че нищо не си казал, освен "бля-бля".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясни знаци и силни сигнали

  23 Ное 2022 12:22ч.

  Нека спазваме правилата на новговора - сигналите са си силни, а знаците са ясни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  23 Ное 2022 11:01ч.

  Ще го даде, като свали санкциите към Русия, възстанови и преподпише договора си за газ с Газпром, възстанови си АЕЦ Козлодуй и пусне Белене... те тогава моем да се гордеем с назе си! За некъв си женшен не си струва да се морим 🤣 Абе вие с ифчу сте се пръжнале в тоя врюкзъл!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да затворим посолствата на всички ЕСОТАН-ци и да изгоним всички чужди войски от страната

  23 Ное 2022 11:05ч.

  Да забраним полети на ЕСОТАН-ски военни и граждански самалети над България. И да видиш как ще видят силния знак и ясен сигнал паразитите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  23 Ное 2022 11:40ч.

  Ясния сигнал към нахалните лайнари от ЕС, които се гаврят с БЪЛГАРИЯ е следният: Веднагически, моментално да им се каже, че БЪЛГАРИЯ ще наложи ЕДНОЛИЧНОТО СИ ПРАВО НА ВЕТО относно влизането на Швеция и Финландия в НАТО- ОТАН по абсолютно същите причини, поради които споменатите фашкии ни "режат" за т.н Шенген. Иначе, по-горе един колега готино го е написал: сваляне на всякакви санкции към Русия и т.н и т.н . Ай сиктир, бееееееее !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  23 Ное 2022 11:58ч.

  Точно пък ние ще дадем най-силния сигнал на побъркания мракобесен елит на ЕС, дето тласка собствените си народи към каменната ера и война с Русия ?! На гол тумбак, чифте празни пищови не вървят, а елитите да дадат пример за пушечно месо, ако се наложи, а не да търсят балъци сред простолюдието! Аман от умници, с провиснали цици и други членове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  23 Ное 2022 12:40ч.

  Ето един много силен сигнал: Поздрав с песента на група Сигнал "Да те жадувам" (Шенген)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алфонсина

  23 Ное 2022 12:42ч.

  Светът днес се управлява от шайка 0tkaчалки , но те притежават всичко . България е зависима от решенията на външни сили, но може да отстоява интересите си със желязна политика, защитаваща интересите на българите и държавата България. Въпрос на баланс, хитрост, капацитет и визионерство. Нито едно от тези качества го няма у политиците , които временно управляват България. Личност , който ще обедини българите под обща кауза и знаме , засега няма. Технологията за управление на един народ е отработена още от другаря Гьобелс и неговия играч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Ное 2022 12:44ч.

  Абе, Витанов, как се чувстваш толкова години, когато определят България на последно място в ЕС по стандарт... Защо не се разписка и направи нищо? ТОВА Е УНИЖЕНИЕТО, ВИТАНОВ! Много важно за "Шенген", а хората как живеят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кики

  23 Ное 2022 15:35ч.

  +++++++++++++++..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАГА

  23 Ное 2022 13:52ч.

  България е американска колония и се управлява от Козяк. От там ако разрешат, може и да ни пуснат в Шенген. Но не виждам причина да се лигавят с едно напълно смачкано, унижено и измиращо население, което отдавна е забравило кои са собствените му интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  23 Ное 2022 14:06ч.

  Да бе. Видяхме какво стана със знаците и сигналите които някои даваха за Македония. Хванаха се за палците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  23 Ное 2022 16:22ч.

  Какво ще получим ние, българите, обикновените българи от този Шенген? Ще се изравнят ли нашите заплати и пенсии с европейските, както вашите заплати , на евродепутатите от България, които са като на евродепутатите от всички други държави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи