Петър Витанов: Ако някой в БСП мисли да прави замаскирана коалиция с ГЕРБ, „Позитано“ ще му се стори тесен

Петър Витанов: Ако някой в БСП мисли да прави замаскирана коалиция с ГЕРБ, „Позитано“ ще му се стори тесен

Не мисля, че се доближаваме до съставяне на правителство. Дискусиите в Народното събрание са много далече от реалните проблеми на българското общество. Нещо повече, те отблъскват и малкото хора, ангажирани с политическия процес или вълнуващи се от политика. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Темата за флашките е меко казано несъстоятелна. Проявите на ръководството на БСП приличат на опит да се търси оправдание за резултатите от изборите два месеца по-късно. Не мога да приема, че изборите са били фалшифицирани, за да бъдат подарени на ГЕРБ. Някои казват, че в Европа никъде не се гласува с машини, но в Европа няма и над десет процента невалидни бюлетини, нито купени гласове за по 20 евро“, заяви Витанов в отговор на въпрос за скандала с евентуални манипулации на машинния вот.

Попитан как вижда диалога между партиите в сегашната обстановка, Витанов обяви за недопустимо евентуално обединение на БСП с ГЕРБ . „В България години наред имахме борба с ГЕРБ. И ако някой в БСП си мисли, че с третия мандат може да направи замаскирана коалиция с ГЕРБ, „Позитано“ ще му се стори тесен“.

Социалистът коментира и последните развития по темата за приесъединяването на България към Шенгенското пространство.

„Оставам оптимист, защото засега част от най-лошите сценарии не са се сбъднали. Очакваше се декларация в Нидерландския парламент, която трябваше да раздели България и Румъния. Явно сме успели да я осуетим. Каквото е трябвало да направим в европейските институции – Парламента и Комисията, е направено“.

Евродепутатът е убеден, че България е заслужила влизането си в Шенген по всички критерии. „Това беше потвърдено и от последната мисия, организирана от България и Румъния, с експерти от над 15 държави. Нещо повече, наши гранични полицаи загиват, за да пазят европейската граница. И ако някой вярва, че ситуацията с мигрантите тук е по-тежка, отколкото на Лесбос или Лампедуза, жестоко се лъже. Да, има проблем с наплива и точно това е причината от вътрешните граници ресурсът да бъде изтеглен към външните, за да бъде по-ефективен в опазването на границите на Съюза. Разбира се, че има нужда от още по-висока степен на европейска интеграция, когато на 250 км от границата ни се води война“.

Витанов обясни и мотивите си да гласува против резолюцията на Европейския парламент, която обяви Русия за „спонсор на тероризма“ и беше приета почти единодушно от европейските депутати през изминалата седмица.

„Всички знаем кой е агресорът и кой е нахлул в чужда суверенна територия. Когато определиш някой като терорист обаче, означава, че късаш всички възможности за мирни преговори. В самата декларация се настоява за ограничаване на всички дипломатически контакти. Да, ние смятаме, че Украйна трябва да възстанови своята териториална цялост. Това може да стане по два пътя – или по пътя на войната, или по пътя на преговорите. Според мен мирният път не бива да се пренебрегва, особено когато се правят плахи опити дори от страна на САЩ за водене на диалог с Русия. Трябва да се намери начин за постигане на дипломатическо решение и това би следвало да бъде ролята на ЕС. Защото ние предоставихме такава възможност на Турция, а и все пак ЕС е проект на мира“

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

 • 123

  28 Ное 2022 11:19ч.

  Май на теб Позитано е тясно ,че коментираш в медиите , не в централата ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия лъжливи

  28 Ное 2022 11:31ч.

  бесепари, които са гледали и гледат само личните си интереси и затова все още са в бесепето, вече започват да се активизират. Сега е моментът в анархията! Трябва им власт, защото вече огладняха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • историк

  28 Ное 2022 11:37ч.

  Защо не го каже това ( относно евентуален съюз на БСП с ГЕРБ) на колегата си "широк социалист" К .Паскалев, който наскоро се изказа именно за такъв съюз, че уж нямало нищо по-естествено в името на България от него. А относно кой е агресорът във войната в Украйна -защо разпадането на съветските граници през 1991г. да е нещо демократично и не е нарушение на международното право, като се има предвид, че народната воля за запазването на СССР бе ясно изразена на проведения референдум? Как така изкуствените административни граници на бившите републики изведнъж стават суверенни и международно признати, само защото няколко предатели са подписали акт за разтурянето на СССР? Какво да очакваш от такива широко скроени социалисти, които хем искат да са депутати в Европарламента, хем и не желаят да скъсат окончателно с традиционното за левицата русофилство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Благоев за широките социалисти

  28 Ное 2022 13:04ч.

  "Широките социалисти са катраник в колата на капитализма." Катраникът е служил за смазване с катран на главините на колелетата на някогашните волски коли и на конските и магарешки каруци. Днешните социалисти са именно такива, широки социалисти. Както в на "Позитано"-20, така и в Брюксел и в Благоевград. БСП е анти-Благоевска широко-социалистическа партия. Затова е и анти-комунистическа и е на 32 години, създадена на 04.04.1990 г. от широките превратаджии на "кръглата" правоъгълна маса - Александър Лилов, Андрей Луканов, Петър Младенов, военният клетвопрестъпник №1 Добри Джуров и вся осталная анти-комунистическа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Ное 2022 11:37ч.

  Ти пък кога стана коминочистач, кога ти почерня задника?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • този път свършиха работа

  28 Ное 2022 12:31ч.

  бг депутатите заслужават поздравление за позицията си по декларацията на ЕП.Но борбата им не бива да спира дотук! Нека заимстват опита на други европейски законодателства и пренесат у нас ефективни наказателни регламенти и процедури в областта на политическите и икономически престъпления срещу държавата на овластени лица.Карадайъ огласи от трибуната на НС, че ПП узурпираха държавната власт,в това число на цената на погазване на Конституцията.В нормална държава такава партия нямаше да съществува повече,камо ли да е представена в официални държавни институции.А ДБ-колко още факти са нужни за тях,като преки агенти на чужда държава!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • но в Европа няма и над десет процента невалидни бюлетини, нито купени гласове за по 20 евро

  28 Ное 2022 13:10ч.

  Възможно е, ама това е, щото още сме в каменната ера. В най-голямата "демокрация", ака САЩ, невалидните бюлетини се табулират и аджудицират така, че да излезе правилният резултат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tsvetan

  28 Ное 2022 14:10ч.

  А бе, сюндюк, дали БСП ще прави коалиция с ГЕРБ или ПП сюндюците, е все едно. Голям специалист и евродепутат стана. Благодарение на Нинова. Отчаях се от тези кадри на БСП, за които гласувам от толкова години. Боклуци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  28 Ное 2022 15:08ч.

  Този така нар. коментатор се е взел насериозно! Що за простотии, що за глупости трещи! След като народът е гласувал за определени партии и те са в НС, никой няма право да ги заклеймява!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи