Песков: "Стъпките към мир“ на Зеленски водят към продължаване на бойните действия

Песков: "Стъпките към мир“ на Зеленски водят към продължаване на бойните действия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Кремъл счита, че предложените от украинския президент Володимир Зеленски "стъпки към мир“ водят единствено към продължаване на бойните действия, заяви Дмитрий Песков.

Говорителят на Кремъл визира вчерашно видеообръщение на Зеленски към лидерите от Г-7, отбелязва Ройтерс. Украинският държавен глава поиска от тях да предоставят на Украйна още военна техника, както и да ѝ окажат допълнителна финансова подкрепа и помощ за стабилизирането на енергийната ѝ система. Освен това Зеленски призова лидерите да подкрепят мирно решаване на конфликта, което да започне с изтеглянето на руските войски от Украйна преди Коледа.

Украинският президент предложи и свикването на Глобална среща на върха за мир, която да се фокусира върху осъществяването на мирния план от 10 точки на Киев. Сред основните искания в него са Русия да изтегли всичките си войски от Украйна и да не предявява никакви териториални претенции. 

И дума не може да става руските войски да се изтеглят от Украйна до края на годината, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран руски медии. Той заяви, че за да се постигне мир, трябва да се отчитат реалностите, възникнали след присъединяването на нови области към Русия.

"Тези реалности говорят за това, че в Руската федерация се появиха нови субекти и те възникнаха в резултат на референдуми", обясни Песков. Той подчерта, че докато украинските власти не започнат да отчитат това, няма да се постигне напредък към мирното разрешаване на конфликта. 

Киев и съюзниците му от Запада не признаха легитимността на референдумите, споменати от Песков, които се състояха в четири области в Южна и Източна Украйна, частично окупирани от руските сили.

Москва казва, че не вижда готовност за преговори от страна на Украйна и Запада, който не спира ѝ доставя оръжия. Руските власти отхвърлиха обвиненията, че изказванията им за активизиране на дипломацията са просто опит да спечелят време и да прегрупират изтощените си войски.

Говорителят на руския президент отхвърли като клюка информацията за предполагаемата смяна на ръководството на руския Генерален щаб и подчерта, че няма укази на президента Владимир Путин в този смисъл.

"Никога не коментираме подобни клюки и слухове за кадрови назначения, защото преобладаващата част от тях не са нищо друго освен слухове. Тук няма къде да се постави точка, няма укази".

По-рано медиите и каналите на Telegram съобщиха, че Путин уж е подписал указ за оставката на началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов и че този документ може да бъде публикуван скоро.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков също така отрече обръщението на президента Владимир Путин към Съвета на федерацията да е насрочено за 27 декември. И вчера, понеделник, Песков също така отказа да съобщи на репортерите евентуалната дата на обръщението на държавния глава с аргумент, че още не е взето решение, но съобщи, че решение е взето за голямата годишна пресконференция на президента и то е че такава тази година няма да има.


Източник: ТАСС, news.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • На стара коза яре

    13 Дек 2022 16:56ч.

    Съгласно източниците които следя (те са,подчертавам само западни), на Киев е забранено всякакви приказки за мир.След такива желания на Киев бяха инсцинировките за Буча, обстрелът на ядрената централа.Взривеният камион на кримския мост също(ръководен от англетата но изпълнен от усраинците).За тръбите пак са западът. Усрайна заедно с последният акт,и заедно с предните -ракетите в Полша -цели да въвлече НАТО (Полша "гори" от желание ).Прословутият член 5.Русия-съгласно пак западните ми източници,изобщо не е искала тази война.Никога не е за явявала след 24.02 че ще завладява уСрайна.Нужно и е само руското население убивано от урките 8 години.И унищожаване на военният и потенциал.Русия реши че бърза война не и е нужна.Постоянно унищожава все новите и нови усраински части. Американски генерал заяви (но цифрите не могат да се проверят) че дори загубите на урките са около 200000.Наполовина да са-това е мелачка.Но това се крие от хората и се лъже и лъже ежеминутно тип пропаганда северна и ли не знам коя си Корея. Или гьобелс.Или па Евро атлантически. Руският е варварин а усраинците божи кавички.Не вярвайте на никаква пропаганда Знаете езици-търсете алтернативи (+ и бг анализатори от неофициалните,но не всички).Това е и за ? по икономика и финанси.Аз ползвам само западни източници и няколко от бг. Който търси намира.Слава на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Епилиран ляв нежен демократ

    13 Дек 2022 17:00ч.

    Киевският наркоман, пигмея-клоун нашмъркания Vолодимир Zеленски е като онази пача в коледната реклама за бързи кредити - Обичам да искам да си искам. Иронията е, че ЕС играе ролята на фирма за бързи кредити - бързо ги печата тия фалшиви хартийки наречени евро !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    13 Дек 2022 18:31ч.

    Иронията е, че и в Еритрея разбраха, че имате оперетъчна армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кимосан келеш

    13 Дек 2022 20:27ч.

    Русия е сама срещу минимум 30 бабаита, начело с наглосаксите. И доста добре се справя, без да се напряга особено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    13 Дек 2022 20:54ч.

    След 10 месеца се окопава в Крим. Смех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    13 Дек 2022 18:30ч.

    Цялата война с хилядите жертви накрая се сведе до грабеж на 4 региона. Матушката обаче има един сериозен проблем. Не може даже и тях да окупира. Това е все едно България да окупира Крива паланка и Куманов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    13 Дек 2022 19:56ч.

    Един пиздостански дженерал сочеше цифрата 403 иляди за жертвите на урките. Тях ли имаш предвид педърчо? За тях не ти е жал? А за безследно изчезналите, които ги ползват за "резервни части" да кажеш нещо? А за изчезналите над 50 хиляди украински деца? Много от тях също са станали на резервни части, май? Или това са московски партенки? Да, ама цифрата 50 хиляди за децата е официална и публична в ООН. Къде са тия деца?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    13 Дек 2022 20:53ч.

    Трябва да си много пропаднал, за да делиш жертвите на наши и ваши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Дек 2022 18:32ч.

    Русия никога нищо не е искала нито от Украйна, нито от ЕС и Сащ, освен гаранции за сигурност, които 20 години не получи, а сега вече не й трябват! Да го духат и ЕС и Сащ на санкциите си, ако някога има мир в остатъка от Украйна, Русия никога няма да бъде предишната за никого в света! Хаирлия да е за следващите 4 отвоювани области, а не като поляците мастурбиращи доброволно по границата и в Украйна! Колкото светът по-бързо се научи да живее без Сащ, толкова по-бързо ще се оправи, ЕС със сигурност ще е последен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи