На дарителската конференция в Париж Зеленски поиска 800 млн. евро спешна енергийна помощ

На дарителската конференция в Париж Зеленски поиска 800 млн. евро спешна енергийна помощ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред съюзниците на Украйна, които днес се събраха в Париж, че се нуждае от спешна енергийна помощ за зимата на стойност най-малко 800 милиона евро, тъй като руските сили вземат на прицел гражданската инфраструктура в цялата страна, предаде Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон е домакин на около 70 страни и институции, които обсъждат какво могат да предложат на Украйна отсега до март, за да подкрепят достъпа до вода, храна, енергия, здравеопазване и транспорт в страната на фона на минусовите температури.

"След като слабостите на Русия във военно отношение станаха очевидни, тя възприе една цинична стратегия - да унищожава гражданска инфраструктура, за да подчини Украйна", каза френският лидер на откриването в Париж на дарителската конференция за Украйна. Макрон обвини Москва също, че се опитва да всява ужас сред цивилните украинци.

Френският лидер каза, че Франция ще предостави на Украйна 63 генератора в допълнение към стоте, доставени през ноември. С допълнителна помощ на стойност 48,5 милиона евро, общата френска помощ тази година ще достигне 200 милиона евро, добави той.

ЕС е изпратил в Украйна 40 големи генератора, които да захранват болниците в страната, предаде ДПА, цитирайки председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също участва в срещата. В изявление на комисията се казва, че са били изпратени и 10 по-малки генератора от Франция, 19 от Словакия, 23 от Германия, 52 трансформатора от Литва и четири системи за аварийно захранване от Полша. Това е в допълнение към 800 генератора, изпратени в Украйна след началото на руската инвазия, заяви Фон дер Лайен. Доставките са били изпратени чрез механизма за гражданска защита на съюза, който представлява платформа за координация и споделяне на аварийни ресурси, каза комисията.

Зеленски каза, че се нуждае от спешна помощ на стойност най-малко 800 милиона евро за справяне с по негови думи "енергийния тероризъм" на Русия и за да могат украинците да преживеят зимата. "Това е много, но цената е по-ниска от цената на спирането на тока", заяви Зеленски в свое видеообръщение към участниците в срещата. "Хиляди компании и социални услуги продължават да функционират благодарение на генератори. Болници работят благодарение на генератори. Благодарение на тези генератори стотици хиляди работни места бяха спасени", каза той.

Международната среща ще се опита да създаде онлайн механизъм, чрез който Украйна да заявява спешните си нужди и страните дарителки да могат да ги изпълняват, каза Макрон. На втора среща между Франция и Украйна с участието и на около 500 френски компании ще бъде обсъдено какво може да бъде инвестирано и да се направи в краткосрочен до дългосрочен план.

Срещата е и възможност за Макрон да демонстрира подкрепата си за Украйна, след като беше подложен на критики от страна на някои европейски съюзници и самата Украйна заради нивото на френската военна подкрепа и негови коментари за Русия.

Зеленски: Прекъсванията на тока са последната надежда на Русия да спечели войната

Русия не е изоставила плановете си да предприема въздушни удари срещу Украйна и вижда в прекъсванията на електричеството последната си надежда да спечели войната, каза снощи във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да сме наясно, че Русия не е изоставила тази тактика на терор. Всяко отсъствие на масирани ракетни удари просто означава, че врагът подготвя нови атаки. И може да предприеме такива по всяко време", посочи украинският президент.

"Русия все още разчита на прекъсванията на електричеството. Това е последната надежда на терористите. Докато имат ракети, а те все още имат такива, моля, приемайте насериозно предупрежденията на нашето военно командване", каза в заключение Зеленски.

Зеленски вчера призова страните от Групата на седемте (Г-7) да помогнат на правителството му да се снабди с допълнителни два милиарда кубически метра природен газ и да му доставят модерни танкове, артилерийски установки и снаряди, както и оръжия с голям обсег на действие, съобщи Ройтерс.

Говорейки по видеовръзка на дистанционната конференция на Г-7, чийто домакин бе Германия, Зеленски също така призова Русия да направи "съществена" стъпка към дипломатическо решаване на войната в Украйна и предложи Москва да изтегли войските си до Коледа.

"Ако Русия извърши изтегляне на своите сили от Украйна, тогава тя ще осигури и надеждно прекратяване на военните действия", каза украинският президент.

"Не виждам причина, поради която Русия да не направи това сега - за Коледа."

Русия нахлу в Украйна през февруари и боевете бушуват в южните и източните райони на страната, а през последните седмици Москва започна да извършва вълни от ракетни атаки по украинската енергийна инфраструктура, припомня Ройтерс.

Кремъл отхвърли призива на Зеленски

И дума не може да става руските войски да се изтеглят от Украйна до края на годината, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че за да се постигне мир, трябва да се отчитат реалностите, възникнали след присъединяването на нови области към Русия.

"Тези реалности говорят за това, че в Руската федерация се появиха нови субекти и те възникнаха в резултат на референдуми", обясни Песков. Той подчерта, че докато украинските власти не започнат да отчитат това, няма да се постигне напредък към мирното разрешаване на конфликта.

Кремъл счита, че предложените от украинския президент Володимир Зеленски "стъпки към мир“ водят единствено към продължаване на бойните действия.

Песков визира вчерашно видеообръщение на Зеленски към лидерите от Г-7, отбелязва Ройтерс.

Киев и съюзниците му от Запада не признаха легитимността на референдумите, споменати от Песков, които се състояха в четири области в Южна и Източна Украйна, частично окупирани от руските сили.

Москва казва, че не вижда готовност за преговори от страна на Украйна и Запада, който не спира ѝ доставя оръжия. Руските власти отхвърлиха обвиненията, че изказванията им за активизиране на дипломацията са просто опит да спечелят време и да прегрупират изтощените си войски.

Русия и Украйна заявиха, че обстановката в Донецка област е трудна, като и двете страни твърдят, че са постигнали успехи

Русия и Украйна заявиха днес, че ситуацията на бойното поле в Донецка област е трудна, като и двете страни твърдят, че успешно са отблъснали вражески атаки, предаде Ройтерс.

Така наречената Донецка народна република е един от четирите района в Украйна, които Москва анексира през септември след референдум, осъден от Украйна и съюзниците ѝ като "фиктивен и принудителен".

Ръководителят на назначената от Москва администрация в окупираните части на Източна Украйна Денис Пушилин каза, че напредването в някои райони е затруднено, но добави, че повече от половината от територията на Донецка област е под контрола на Русия.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди тази информация чрез независими източници.

Заради тежките боеве в региона през последните седмици е трудно да се прецени кои части от Донецка област са под контрола на Русия или Украйна. Украинското върховно командване днес съобщи в своята всекидневна сводка за военните действия, че неговите сили са отблъснали руските сили на 10 места в региона.

"Ситуацията остава трудна, врагът се опитва да контраатакува, но нашите подразделения сега удържат всички позиции", заяви Пушилин пред РИА Новости. "Не винаги е възможно да напредваме", добави той.

Руски подразделения са обкръжили град Мариинка и по неговите улици се водят тежки боеве, съобщи ТАСС, позовавайки се на друг назначен от Москва служител. Генералният щаб на украинските въоръжени сили каза, че негови части са отблъснали руска атака срещу намиращия се на фронтовата линия град.

Продължителният руски обстрел по фронтовата линия в Донецка област напълно е разрушил град Бахмут и е нанесъл тежки щети по град Авдеевка, който се намира в центъра на областта, каза в петък украинският президент Володимир Зеленски. Украинският генерален щаб вчера съобщи, че Русия продължава да съсредоточава усилията си за превземане на двата града.

Британското министерство на отбраната каза, че Русия вероятно планира настъпление в дълбочина в Донецка област, но изрази съмнение, че тя ще успее да направи това. "Малко вероятно е руските сухопътни сили да постигнат значителен в оперативно отношение напредък през следващите няколко месеца", заяви ведомството.

Москва твърди, че Украйна е подложила на обстрел руски крайграничен град

Град Клинци в Брянска област в Южна Русия беше обстрелван тази нощ от Украйна, съобщи губернаторът на Брянска област, като допълни че няма жертви или щети, предаде Ройтерс.

"В резултат на задействането на системите за противовъздушна охрана на руските въоръжени сили ракетата е унищожена, като части от нея са паднали на територията на промишлена зона“, съобщи областният управител Александър Богомаз в "Телеграм".

Клинци е град с около 60 000 жители, намиращ се на около 45 км от границата с Украйна.

Ройтерс отбеляза, че за момента не може да провери чрез независим източник информацията.

Великобритания е готова да изпрати на Украйна оръжия с по-голям обсег на действие

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че би бил "отворен" за доставка на оръжейни системи с по-голям обсег на Украйна, ако Русия продължи да атакува цивилни райони, съобщи Ройтерс.

В изказването си пред парламента Уолъс бе запитан от бившия премиер Борис Джонсън, гласовит привърженик на Украйна, относно евентуална доставка на ракетни системи с по-голям обсег на действие за Киев, с които да бъдат унищожавани или повреждани площадки за изстрелване на дронове.

"Непрекъснато преглеждам оръжейните системи, които бихме могли да предоставим", заяви Уолъс пред парламента.

"Ние също така разполагаме с потенциални оръжейни системи, които са с по-голям обсег на действие и ако руснаците продължат да взимат на прицел цивилни райони и да се опитват да нарушават Женевските конвенции, тогава аз ще бъда готов да обмисля какво ще правим по-нататък", каза той.

Украйна обвинява Русия, че използва дронове "камикадзе", за да поразява енергийна инфраструктура и други цели.

Великобритания е поела ангажимент за подкрепа на Украйна в размер на 3,8 млрд. паунда от февруари тази година, включително доставка на оръжия, военно обучение и хуманитарна помощ.

Риши Сунак посети Киев при едно от първите си посещения в чужбина, след като стана британски премиер през октомври, с надеждата да затвърди обещанието на Джонсън, че британската подкрепа за Украйна ще бъде непоклатима, независимо кой е премиер на страната.

САЩ изпращат първата партида енергийно оборудване в помощ на Украйна

САЩ са изпратили първата партида енергийно оборудване в помощ на Украйна, казаха американски служители, цитирани от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато Вашингтон се опитва да помогне за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната, пострадала от засилващите се руски атаки.

Първата партида енергийно оборудване е на стойност близо 13 млн. долара, каза един от служителите. Друг източник, запознат с въпроса, каза, че още два самолета с оборудване ще излетят от САЩ за Украйна по-късно тази седмица.

Нидерландия е готова да бъде домакин на трибунал за Украйна

Външният министър на Нидерландия Вопке Хукстра заяви, че страната му е готова да бъде домакин на специален трибунал за Украйна, съобщи в понеделник телевизия NOS, цитирана от БГНЕС.

Според информацията, Хукстра е заявил, че ако има нужда от такъв трибунал, той може да бъде създаден в Хага. Въпреки това NOS отбелязва, че съществува правен пропуск за организиране на процес. Според нидерландския външен министър "трябва да се разгледат всички възможности за наказателно преследване на престъпленията". Той отбеляза, че за създаването на трибунала е необходима международна политическа и финансова подкрепа.

В същото време NOS обърна внимание на факта, че Съветът за сигурност на ООН няма да одобри плановете за трибунал срещу Русия, тъй като Русия, като постоянен член, може да наложи вето.

По-рано чешкият външен министър предложи създаването на специален трибунал за престъпленията в Украйна.

Пресконференцията на Путин може би е отменена заради опасения от антивоенните нагласи в Русия

Военното разузнаване на Великобритания твърди във всекидневния си преглед на събитията, че анулирането на т. нар. голяма пресконференция на руския президент Владимир Путин може би е мотивирано с опасения от "несанкционирано обсъждане" на войната в Украйна. Според тях кремълските чиновници крайно болезнено се отнасят към подобна възможност, съобщи Би Би Си.

Предния ден Кремъл обяви, че Путин няма да даде традиционната си пресконференция за равносметка на отиващата си година, което ще се случи за пръв път от десетилетие.

Тези пресконференции станаха важна част от графика на Путин за участие в обществени прояви и често бяха използвани като възможност да се демонстрира откритостта на руския лидер, при все че въпросите със сигурност се проверяват предварително, напомнят авторите на сводката.

Британското разузнаване предполага, че анулирането на пресконференцията има връзка с растящите опасения по повод все по-антивоенните нагласи в Русия. Те обаче не обясняват причините за своя извод, а руската военна социология не е регистрирала рязко увеличаване в числеността на противниците на войната.

Внезапна проверка на бойната готовност на въоръжените сили започна в Беларус

Внезапна проверка на бойната готовност на въоръжените сили започна в Беларус по нареждане на президента и главнокомандващ войските Александър Лукашенко. Това съобщи министерството на отбраната в Минск за БелТА, предаде беларуската агенция.

В рамките на проверката се предвиждат комплексни прояви – войските ще се придвижват в най-кратки срокове до определени райони, ще ги оборудват с инженерна техника, ще организират охрана и отбрана и ще прехвърлят мостови конструкции през реките Неман и Березина.

С оглед предстоящото движение на военна техника и личен състав през този период се планира временно да бъде ограничено пътуването на граждани, съответно на транспорт, по някои от пътищата и местностите в Беларус.

Във внезапната проверка на бойната готовност на беларуските войски на 11-12 октомври т. г. участваха близо 500 души с 50 единици военна техника.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

  • абе,

    13 Дек 2022 16:06ч.

    тая доктрина на унищожаване на критична инфраструктура не беше ли натовска, приета при техните сво-та, тва югославия, ирак, либия?!? тогава не беше цинична, сега що стана такава?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • TuraImGo

    13 Дек 2022 16:46ч.

    eSSeсовците ще пуснат печатницата, по заявка на Клоуна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Месията

    13 Дек 2022 16:47ч.

    500 годишното възпаленото сляпо черво на историята на „запада“ се спука !!! Робите се събудиха, а слепите прогледнаха и отново ще запеят Интернационалът !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киевският наркоман

    13 Дек 2022 16:08ч.

    е като онази пача в коледната реклама за бързи кредити - Обичам да искам да си искам. Иронията е, че ЕС играе ролята на фирма за бързи кредити - бързо ги печата тия фалшиви хартийки наречени евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    13 Дек 2022 16:11ч.

    Абсурда е, че този тъпак си мисли, че е равен със Западните надменни расисти и робовладелци само защото го потупват по рамото на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Дек 2022 16:12ч.

    Мъдрият български народ има хубава поговорка - "Назаем брашно, тъпкано се връща", но хохлите не я знаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Дек 2022 16:21ч.

    Иначе, Зеленски е голем сладур - начи Русия да се изтегли от новите територии, за да покажела, че е искрена. Ми тя си е искрена, бе, айол! Каза ти се - денацификация, демилитаризация и декомунизация, Да се изтегли - "Дай си, мъжо, жената, па се хвани за ... гората"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    13 Дек 2022 16:16ч.

    Ако бе мирно седяло не би чудо видяло. Но ако търсите независими източници за предисторията на 2022,на 2014,на същността на капитализма,на световната доларова валута (основана на златото а по късно на петрора) ще Ви стане ясно кой дърпа конците-западът.Той се нуждае неистово от нови ресурси и пазари.Урките са машата в пламъците. Не им разрешават мир.Минск 1 и 2 бяха димна завеса.Санкциите не успяват.Русия се само осигурява на 100%(или почти).Кражбата на резервите им удари обратно западат. Кой ще има доверие в крадци които утре тебе ще изнудва? Между впрочем любимият Брюксел точно това прави с несъгласните в рамките на ЕС (а САЩ с светът).Крадци и измамници.Вън от ЕС. Никакво Евро. Светът има и други икономически гиганти с перспектива. Европа не е.Засега краварите се държат но ще е до време.Слава на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "... Светът има и други икономически гиганти с перспектива..."

    14 Дек 2022 2:31ч.

    Много сте прав. Ето какво се разбра след посещението на Ци Дзинпин в Саудитска Арабия. https://www.bitchute.com/video/aMeVqy9cFLI/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винету

    13 Дек 2022 16:25ч.

    След като Украйна загуби войната, кой ще плати тези дългове?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    13 Дек 2022 16:27ч.

    Това са генераторите не е ли неекологично? В синхрон със Зелената сделка трабва да пратят на Украйна фотоволтаици и вятърни перки. Другото е предателство на евро-атлантическите ценности

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    13 Дек 2022 16:29ч.

    mediapool e абсолютен парцал. Статията е пълна с лъжи и "правилни" внушения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БЪЛГАРИ, МОЛЕТЕ СЕ НИКОГА ДА НЕ СТАНЕМ УКРАЙНА!

    13 Дек 2022 16:39ч.

    Бъдете умни, бъдете разумни, пазете страната ни от тези хищници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Дек 2022 16:40ч.

    Сащ и Франция, са първи цигулки за съдене в Трибунала, а кога Mi6 и ISW ще бъдат обявени за терористични организации, сеещи непрекъснато дезинфолмация и свободни съчинения по желана тема? И кво става с тия сателити, не ги ли поокастриха малко руснаците, та да се поограничи киризенето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    13 Дек 2022 16:40ч.

    Чичко Тревичко използва най-често 2 думи- искам и длъжни сте. Ултиматумите му не впечатляват руснаците, но "приятелите''му -да. Страна 404 се е превърнала в черна дупка- поглъща всичко, без остатък. Чудя се бълг. власти какво са обещали да дадат? За трибунала - съмнявам се, че ще се състои..., но ще поживеем и ще видим. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО да се изтегли до старите си грани. Или най-добре да се саморазпусне

    13 Дек 2022 16:45ч.

    Това е най-правилното решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бела чао

    13 Дек 2022 16:46ч.

    Зеленски да иска пари - туй го не вервам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дай България

    13 Дек 2022 17:56ч.

    #Некадададем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    13 Дек 2022 18:33ч.

    И ще ги получи, за да няма Рускит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бате, дай 2 лева, за ино кафе само

    13 Дек 2022 20:02ч.

    Нашенско дрипле

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много въпроси

    13 Дек 2022 20:55ч.

    Могат да се зададат, като например каква е подкрепата за президента от населението, доволни ли са от неговите действия, защо преди няколко месеца в САЩ произвеждаха по спешност генератори, знаеха ли какво се очаква в Украйна, и по-скоро знаят колко ще продължат да поддържат войната. Ползват ли се с някакви предимства и привилегии определени кръгове кандидат емигранти и богаташи от войната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    13 Дек 2022 21:07ч.

    зеления наркоман да научи още една българска поговорка: ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО, НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    14 Дек 2022 6:13ч.

    "След като слабостите на Русия във военно отношение станаха очевидни, тя възприе една цинична стратегия - да унищожава гражданска инфраструктура, за да подчини Украйна" След като мерзостта на украинските управници плюс азовските нацита мина всякакви граници, Русия най-после се сети, че тая работа със сладки приказки не става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    14 Дек 2022 13:33ч.

    Сериозно ли !? в Гласове статия на Медиапул!? Е, дано поне да си плащат солено за публикацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи