Песков: Постигнахме значителен напредък в демилитаризирането на Украйна

Песков: Постигнахме значителен напредък в демилитаризирането на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия е постигнала значителен напредък в "демилитаризирането" на Украйна - една от целите, която президентът Владимир Путин декларира, когато започна войната срещу Киев преди 10 месеца. 

Той даде тази оценка на брифинг, отговаряйки на въпрос за изказаване на Путин от вчера, че възможностите за отбрана на Украйна са се стопили почти до нулата.

"Може да се каже, че има значителен напредък към демилитаризация", отговори Песков.

Отбранителният потенциал на Украйна - нейният военнопромишлен комплекс - е тежко засегнат от руските ракетни удари. Западът обаче вложи десетки милиарди долари в оръжия за Украйна, а президентът на САЩ Джо Байдън обеща една батарея от американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и пое ангажимент подкрепата на Вашингтон за Киев да продължи, отбелязва Ройтерс.

Песков заяви също, че Русия не знае за украински мирен план, какъвто, според в. "Уолстрийт джърнъл", Киев се готви да обяви през февруари.

„Не, не знаем нищо за това", каза той.

„Чухме изявленията на президента Зеленски за различни стъпки относно мирния план. Но всичко, което президентът Зеленски каза досега е без да се вземат предвид текущите реалности, които вече са се оформили днес и които не могат да бъдат пренебрегнати", допълни още Песков, намеквайки за обявеното от Русия присъединяване на четири частично окупирани украински области, което Киев и Западът отхвърлят като незаконно.

На 22 декември The Wall Street Journal, позовавайки се на американски и европейски източници, съобщи, че украинските власти работят върху детайлите на предложенията за мирно уреждане на конфликта, които могат да бъдат представени през февруари следващата година. Според тях "екипът на украинския президент Володимир Зеленски работи върху детайлите на плана", който, както беше съобщено по-рано, се състои от 10 точки.

По-рано Зеленски, говорейки след среща с президента на САЩ Джо Байдън пред членове на двете камари на Конгреса на САЩ, каза, че е обсъдил с американския лидер предложенията на Киев за разрешаване на украинския конфликт. По думите му Байдън е подкрепил идеята на украинската страна за провеждане на световна мирна среща на върха, на която да се обсъдят тези предложения.


Източници: dariknews.bg, cross.bg

 

 

 

Коментари

  • То още

    23 Дек 2022 16:30ч.

    Първата седмица го постгнахте, ама Батюшката искаше победа с туш. Вместо това ще върнете и Крим накрая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задай си въпроса защо Путин още първата седмица не ликвидира Зеленски с високоточен удар. Тогава може и да посмалиш малко самочувствието си!

    23 Дек 2022 19:27ч.

    Помним като слонове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до горния пишещ кретен

    23 Дек 2022 16:37ч.

    що не отидеш на лекар бе идиот

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до горния пишещ кретен

    23 Дек 2022 16:47ч.

    ми ти що бегаш у психодиспансеро бе, дебил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rattrack

    23 Дек 2022 16:51ч.

    В най-оптимистичния за Украйна сценарий тя трябва да се лиши от Донбас, който ще си остане руски во век и веков. За Крим въобще да не говорим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    23 Дек 2022 17:07ч.

    С Украйна накрая ще стане като с Полша, но вместо СССР и Германия ще си я разделят Русия и САЩ. Като бонус за САЩ ще бъде крупната европейска промишленост, за Русия- че ще продава на останките всичко в пъти по-скъпо, което вече и прави. А полезните идиоти дори ще се радват на това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Линия „Кързън“

    23 Дек 2022 19:09ч.

    Линията „Кързън“ е източната граница на безспорните полски територии, определена от страните-победителки след Първата световна война. След поредица от кръвопролитни конфликти и етнически чистки в началото на 20-те, края на 30-те и през 40-те години на XX век тя става съвременната граница на Полша с Литва, Беларус и Украйна. Линията е наречена на лорд Кързън заради нотата от 11 юли, с която британският външен министър иска от съветското правителство да спре настъпващите си войски на 50 километра от нея.[1] След големите териториални загуби от Рижкия мирен договор от 1921 г., краткотрайната подялба на Полша с Нацистка Германия през 1939-1941 и германското нападение срещу Съветския съюз от 1941 година установяването на границата по линията Кързън се превръща в една от основните цели на съветската дипломация във Втората световна война. На конференцията в Техеран Чърчил и Сталин сключват неформално споразумение, задоволяващо исканията на съветския лидер. Споразумението е утвърдено от лидерите на Великобритания и САЩ в Ялта, въпреки несъгласието на полското правителство в изгнание. Комунистическата власт, установена в Полша след прогонването на нацистите, признава линията Кързън (с незначителни корекции) като граница със Съветския съюз в двустранен договор от август 1945 г.[4]

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    23 Дек 2022 18:55ч.

    Патриотът Песков е за завиждане: съпругата му е с американски паспорт, а дъщеря му е поданичка на рогоносеца Чарлз 3, както би казал Пената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Удри

    23 Дек 2022 19:10ч.

    по украинските тикви докато им дойде акъл ! Все още не е време да спирате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи