Пендаровски: България е наложила въпроси, които посягат на идентичността ни. Не трябва да го допускаме

Пендаровски: България е наложила въпроси, които посягат на идентичността ни. Не трябва да го допускаме
Кирил Петков е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не използва реторика, позната от предишни времена. Технократ и оптимист, единственият такъв оптимист в политиката, когото познавам, е Зоран Заев. Това казва в интервю за македонската Телевизия 24 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. По думите му обаче, Република Северна Македония е далеч от това да каже, че ситуацията е приключила, и политиците трябва да обмислят внимателно всяка следваща стъпка.

 

"Другата страна (България) е наложила набор от въпроси, които посягат на нашата идентичност и ние не трябва да допускаме това. Разглеждаме всяко предложение, което идва от последното правителство от България, и трябва да го разгледаме по три пъти. Далеч сме от решенията. Трябва да мерим три пъти и веднъж да режем", каза Пендаровски.

 

Той оцени като отлично посещението на българския премиер Кирил Петков в Република Северна Македония. Оцени като добро темпото за работа на комисиите, зададено от двамата премиери Петков и Ковачевски - всяка седмица по една от петте работни групи да имат по едно заседание - и прогнозира, че ако групите работят наистина активно, и преди края на май е възможно да има резултати, но все пак те не могат да се очакват за една нощ.  

 

По думите на Пендаровски, работните групи ще имат пресаташета и за разлика от историческата комисия няма да говорят председателите. "Разликата с историческата комисия е, че работните групи ще презентират само за това, за което са се разбрали", каза Пендаровски. 

 

Според него не е точен анализът, че Република Северна Македония е направила отстъпка с изпратената до ООН нота за това, че Северна Македония е име, което касае само политическия и държавен субект и зад това име няма териториални претенции, заради което Кирил Петков обяви, че България вече ще използва краткия вариант на името - Северна Македония. Пендаровски заяви, че нотата е просто обяснение, на това, че държавата му няма териториални претенции към никого. Според него пакетът 5 + 1, който България е поставила, е действал до съставянето на новото правителство и вече ще се работи по съвсем нова методология - тази на работните групи.

 

"Няма повече план или предложение 5+1. Този план дойде след неуспешното предложение от Лисабон. Ние не получихме никакъв отговор, въпреки че смятахме, че това е добра отправна точка за по-нататъшни дискусии. Опитахме се да деблокираме разговорите с мини пакета 5 + 1. След избора на новото българско правителство беше предложено да работят пет комисии и ние се съгласихме с това. Оспорвам тезата, че сме дали нещо, за да получим нещо в замяна", каза Пендаровски.

 

Що се отнася до въпросите, свързани с евентуална промяна на състава на съвместната историческа комисия между двете държави, Пендаровски уточни, че е право на всяко правителство да определя членовете на комисията от негова страна.  

 

В разговора му с българския премиер не е ставало дума за македонските граждани с българско самосъзнание, но ако е бил попитан, би казал, че е намеса във вътрешните работи искането отвън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията, посочи Пендаровски. "В България има македонци. И дали ние като държава ще им помагаме за спазване на правата? Не. Защо не? Правило номер едно в международното право, международната политика, член 2 от Устава на ООН, който се прилага за всички страни по света е: без намеса във вътрешните работи. Те са български граждани, граждани на Република България. Уверявам ви, че македонската държава на държавно ниво никога не се е опитвала да ги бутне, да ги провокира, да им каже - излезте, да им помогне. Това се решава на индивидуално ниво. Чувстваш се македонец - ще кажеш. Ако не ти го дадат, отиваш в Страсбург. Това е начинът. Няма друг начин. В Македония има българи, но нашите власти носят отговорност за правата им. Ако им нарушим правата или не са доволни от това как защитаваме правата им, тогава ще отидат в Страсбург. Но те са моя грижа, защото са наши граждани. Както аз нямам право и не трябва да казвам "ще дадете правата на македонците в България, така и никой няма право да ми казва дали да включим или не българите в конституцията. Това е наше суверенно решение", каза Пендаровски.

 

На въпрос за бъдещето на правителството на Димитър Ковачевски той отговори, че "правителството има повече шансове да завърши мандата си отколкото да отиде на предсрочни избори. Друг въпрос е дали ще завършат мандата си добре или зле." Единственият начин да се стигне до предсрочни избори, които опозицията иска, е да се саморазпусне на парламента, уточни Пендаровски, но необходимите 61 гласа могат да бъдат събрани само от ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ. Какъв е интересът на ДСИ да отиде на такива избори? - попита Пендаровски. 

 

Коментари

 • Moronic variant

  19 Яну 2022 10:02ч.

  Тая статия що не е в рубрика "Скандалът"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кара

  19 Яну 2022 10:02ч.

  Отвратително. Ама, като министър-председателя на България е профан, който не познава нито българската история, нито българската граматика, да не говорим за протокол и дипломация....разни нагли сърбо-коминтерновски лъжци и крадци могат без проблем да се гаврят с България и българите. Нямало българско малцинство в РСП, и такова не можело да се включи в състава на РСМ поради тяхната конституция????? А, просто Киро в безмерната си тъпота обяви НВ цар Борис ІІІ за фашист???? Не вярвах, че български политик, след Гошо тарабата, може да стигне до такова падение........Оставка, кириле! Махай се от България, и не се връщай преди да научиш български език и история!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно и категорично

  19 Яну 2022 10:09ч.

  Пендаровски показва, че няма никакво желание РСМ да влиза в ЕС. И ние сме му удобно оправдание. А Петков наистина трябва да се държи далеч от всякакви преговори с РСМ. Изключително некадърен човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва да си даваме ясна сметка за важните неща, които ще пречат !

  19 Яну 2022 10:11ч.

  1.Целият политически елит на РСМ е просръбски настроен и зависим. 2. Никой не го обявава, никога не сме го поставяли като проблем на държавно ниво, но Сърбия трябва да бъде държана отговорна за антибългарското говорене и поведение на РСМ. Това трябва да бъде формулирано и да се включи в процеса на отваряне на главите за преговорис със Сърбия за присъединяването й към ЕС. Същото важи и за Гърция. 3. Всички главни медии в РСМ са зависими от сръбските служби. 4. Доклад на македонските служби показа, че Русия заедно с Гърция и Сърбия работят активно за недопускането на близки отношения между РСМ и България. РСМ е изцяло зависима от гръцкия и сръбския бизнес и политика. Това е причината да не се допускат български предприемачи в РСМ и да се спъва изграждането на съвместни инфраструктурни проекти. С посочените по-горе проблеми нашето правителство трябва да запознае както НАТО, така и ЕС. Трябва да ясно да посочим, че Гърция е отговорна като държава за 15 годишното забавяне на изграждането на интерконекторната връзка Стара Загора- Комотини. Да се каже ясно, че части от нашия елит работят за руските, а не за българските интереси. Крайно време е българи с такова поведение да бъдат съдени като изменници .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  19 Яну 2022 10:12ч.

  Македонска народна приказка на 19.01.2022 в 09:49 естествено, че е постигнал напредък, преди него имаше само една историческа комисия, която даже и не се събираше. В статията се говори, че този се жалва, че от тях искали отстъпки, бе М.нчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европедупати скептични към резултатите от визитата на Петков в Скопие

  19 Яну 2022 10:23ч.

  Това е заглавие на статия в “Епицентър”. Супер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аз съм американска подлога и

  19 Яну 2022 10:24ч.

  и ти си американска подлога, значи ще се разберем, Петковски-Пендаровски. Защитата на правата на българите в бъдещата албанска ислямска провинция сев.македония е все още възможна само ако се усетят докато е време, вземат си бг паспорти и си дойдат. Иначе изобщо не отговаряме, после и да реват файда няма. Кака са ожени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  19 Яну 2022 10:25ч.

  ....................Технократ и оптимист, единственият такъв оптимист в политиката.............=================== Оптимист е евфемизъм на аджамия - немците казват г0ла в0да, а в Пазарджик стриптийз вассер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спас

  19 Яну 2022 10:40ч.

  До края на май има много дни и нощи, много разглеждане и мерене на предложенията предстои, решения може и да няма. Изглежда премиерите имат обща позиция по отношение на етапите - добри намерения, много дискусии, разглеждане, анализи, обсъждане, пресаташета, редовни срещи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Floyyd

  19 Яну 2022 10:50ч.

  Изказването на Стево Пендаровски показва пълното нежелание на РСМ да престане с фалшифицирането на исторически факти и с кражбата на история, на този фон изглежда странен оптимизмът на Кирил Петков, който очевидно бърза. Впрочем думите на президента на РСМ може в момента да се тълкуват и като помощ за нашия премиер, представяйки го като твърд и безкомпромисен. Нещо, което е смешно дори да си помислим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Международната обстановка е динамична

  19 Яну 2022 10:53ч.

  Може да се окаже, че цялата гъвкавост в ханша, която наблюдаваме у Кирчо , е била напълно излишна. Но лошото чувство си остава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОЗ Старшинка

  19 Яну 2022 11:08ч.

  "България е наложила набор от въпроси, които посягат на идентичността ни." Хади, хади. И гърците ви беха поставили подобни въпроси, па се съгласихте.. Сърбите и те ви сметаха за "южни сърби" в ъв Вардарска бановина.. Ми кажете си бе. От 1946 сме Македонци.. И ние същото казваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...никой няма право да ми казва дали да включим или не българите в конституцията. Това е наше суверенно решение"

  19 Яну 2022 11:09ч.

  ...Така е. Както и е наше суверенно решение дали ще вдигнем ветото или не. Ние по принцип зор нямаме. Най-важното е да си променят учебниците по история. Поколения с. македонци са учени и възпитавани в омраза към България и българите. Ако учебниците им не се променят "езика на омразата" ще си остане и занапред. И каквито и маневри да правят само и само да вдигнем ветото после ще си продължат както досега. И ще се похилкват колко сме прости и как са ни прекарали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямало българско малцинство в РСП

  19 Яну 2022 11:17ч.

  Така е, защото българите в РСП са МНОЗИНСТВО:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македония=Украйна

  19 Яну 2022 11:46ч.

  Същите тъпаци. 1 към 1.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо Мънчев - Сливата

  19 Яну 2022 11:50ч.

  Ами това е, ние ще отстъпваме, а българомразците само ще втвърдяват тона и позицията си. Помнете обаче, че вие -умните, красивите, чалгарите, бетонните болшевишки глави и реститутите, избрахте това правителство зад което стоят Херо и розовобузестият олигарх...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  19 Яну 2022 12:11ч.

  Покажи добронамереност за да получиш враждебност. От тази гледна точка посещението на Петков в РСМ е съвсем навреме - още в началото на годината да се знае кой е кум и кой сват. Все по ясно става, че македонската национална доктрина изградена на основа на антибългаризма и "Србио сестро" след ВСВ не е мръднала и на йота в друга посока. Жалко е че поради геостратегически интереси САЩ и ЕС въобще не ги интересова този "частен случай".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • учител

  19 Яну 2022 12:12ч.

  Сега реших да споделя нещо. Може и Вие да сте почувствали същото, но не вчерашната визита в Скопие е повод за това усещане. Откакто слушам Петков, Лорер, Лена, Василев , не ме напуска обзелата ме мисъл - това не са българи, това са някакви чужди за мен персони, хора без корени, без духовни и душевни ,,надграждани,, пластове. Някакви спикери на намерения, каквито могат да са всички от чужди телевизии. Чужди са ми, непознати във всяко отношение. Не става дума за провали, неуместни и смешни реторики, гимназиални дефицити по предмети, предателства, лоши или добри..... И не знам защо дори леко ме е срам, като слушам незадълбочените им изказвания, които с непукизъм ръсят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  19 Яну 2022 12:45ч.

  учител на 19.01.2022 в 12:12 В тоя ред на мисли Копейкин българин ли е ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  19 Яну 2022 13:01ч.

  Територията на днешната РСМ си е българска територия, присъединена към първата Югославия - Кралство на сърби, хървати и словенци /преименувано по-късно на Кралство Югославия/ в края на ПСВ, по силата на Ньойския договор. Втората Югославия е формирана след края на ВСВ – Федеративна народна република Югославия, преименувана през 1963 г. на Социалистическа федеративна република Югославия – СФРЮ. Днешната РСМ се отцепва от СФРЮ след разпада й през 1992 г. Още след края на ПСВ започват целенасочените действия за заличаване на българско самосъзнание у хората в отцепените от България и присъединени към Сърбия земи, затова и т.нар. от братчедите „фашистички окупатор“ през ВСВ е посрещнат там като освободител, но уви, след края на войната Сърбия с още по-голяма злоба и настървение стоварва гнева си върху българското население – до такава степен, че отказът от българско самосъзнание се превръща в единствен изход за физическо оцеляване. Не е необходимо все Путин да е виновен, както някои се опитват да внушават, защото главният заинтересован да запази присъединените земи след 1918 г. е била Сърбия. Резултатът от нейните усилия е налице – нация, която не е в състояние да приеме истината за своя произход, Пак ще напомня, че стогодишният срок на Ньойския договор изтече през 2019 г., което означава, че територията на днешна РСМ би следвало да бъде отново присъединена към България. За какви териториални претенции на РСМ към нас бръщолевят братчедите, а наш Кирчо повтаря като папагал след тях? Разказах на дъщеря ми за фиаското от вчерашното малоумно посещение и като затворих телефона, се разплаках.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до учител

  19 Яну 2022 13:05ч.

  Па гледай си Боко бре,даскале. Он е българин до мозъка на костите си,което е единственият мозък,с който разполага понастоящем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  19 Яну 2022 13:16ч.

  Много хубав , направо брилянтен коментар на ,, учител " ( мислех да Ви напиша с главно У - заслужавате го , обаче нека да е като оригинала ). Верно тия са безродници , майкопродавци и най-лошото - нямат страх от Бога. Еб@ти скапаното технократско и всякакво друго ненамк'во си поколение НЕбългари !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евала, ашколсум

  19 Яну 2022 16:40ч.

  Де ги такива държавни патриоти в България като този??? А то един слугинаж и продажничество пред Митрополията, но високо крещим пред тълпата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква идентичност моля?

  19 Яну 2022 18:32ч.

  И каква точно ви е идентичността? История (собствена) нямате. Езикът ви е югозападен посърбоманчен български диалект. Територията ви е бивша българска. Пълно е с албанци шиптъри. Пенсиите си още получавате от Сърбия. Какво ви е идентичното?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • История - слаб (2)

  19 Яну 2022 18:35ч.

  Петков каква история е учил? Историята на Канада няма да свърши работа. Някой трябва да го ограмоти това момче и малко да му поохлади ентусиазма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  19 Яну 2022 19:17ч.

  Колегата учител честно сподели това което чувства като българин. Но не подозира че периметъра на "хора без корени" е огромен и не опира само до нашите хубавци. Целият неолиберален политически елит на ЕС е такъв. Той упорита работи за Обединена Европа без отечествата, за изграждане на гражданина на Европа и Света. Мисля, че нашата млада милионна имиграция върви по този път, а управляващите са нейни представители. Още е рано за крайни оценки, защото Пендаровски снощи свърши важната работа - да не си помислим, че може да "надграждаме".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  19 Яну 2022 19:37ч.

  Дърво без корени, изсъхва. Държава без история, няма бъдеще(дори икономическо).На някой наивници, особено на висши държавни длъжности, трябва да им се набие в луево-либерално-джендърските канчета. България не бива да бъде предадена и продадена за задоволяването на чужди интереси, които противоречат на нейните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живки, наивна жена си да не кажа ... проста !

  19 Яну 2022 20:02ч.

  "....Не е необходимо все Путин да е виновен, както някои се опитват да внушават, защото главният заинтересован да запази присъединените земи след 1918 г. е била Сърбия...". Сърбия винаги е била подкрепяна от Русия и СССР и енайголемият ни враг от 1877 г. насам. Четете историята и не се изказвайте неподготвени. Няколко месеца след погрома над Народното събрание в Скопие през април 2017 г. бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Според доклада Русия, заедно със Сърбия, иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Македония. В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в РС Македония и по-специално на Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА - бел.а./, на самия Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански. Всички те са участвали лично в пропагандната кампания в полза на режима на Никола Груевски. В момента Лазански е сръбски посланик в Москва, където Иван Стоилкович бе на посещение организирано от Живайлевич и изгонения руски дипломат Владислав Филипов от Сараево през 2019г./Източници: БНР, Бгнес бг и Фактор бг/. Смятам, че с македонските сърбомани трябва да се действо "со кротце и со благо и со малце кьоте. Вижте част от македонската Конституция /Устав/. "... а Македонија е конституирана како национална држава на македонскиот народ во која се обезбедува целосна граѓанска рамноправност и трајно сожителство на македонскиот народ со Албанците, Турците, Власите, Ромите и другите националности кои живеат во Република Македонија...".............. Българите сигурно ще ги пишат след ромите или гюпците, както им викат в РСМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПростО киро

  19 Яну 2022 21:25ч.

  Колко трябва да си го закъсал, или какви трябва да си ги оплескал в миналото, че да изпаднеш в тякива жалки зависимости и в ситуация след няма и месец като "премиер", цял един народ да те мрази и презира и да те заклейми като предател? Да е за едните пари - никакви суми не могат да ти купят спокойния сън и уважението на околните? Да е за едното тщеславие - язък за усилията! Резултатът е плачевен! Да е за някаква кауза - избрал си кауза, която ще ти съсипе живота, защото тя е кауза в ущърб на твоя, на българския народ. Да си извоюваш презрението на майчиния ти народ и титлата "предател" не би следвало да е кауза на човек с "всичкия си". Пълен провал, достоен за "всичката обич", която тези дни те обгръща. Абе какво да си говорим - просто киро НЕ Е българин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще си умрете на мъка,

  19 Яну 2022 21:50ч.

  че Киро отиде. А не бяхте вие. И ако сега нещо потръгне няма вие да си сложите ванаца на главите. Преди Борисов дори не смеехте на гъкнете за македонската нация, защото сте виновни 100% за съществуването и. Не ви дремеше дали българите там са репресирани дали са избивани, дали са живи. Беше наложено пълно мълчание по този въпрос. Сърбите бяха оставени да вилнеят както си искат, да им налагат сръбските си комунистически ценности. Дойде Борисов и за пръв път се заговори за кошмара, който преживяха македонските българи. От наша страна, от другите партии в парламента пълното мълчание проължаваше до дупка. Ама че имаме една партия, която не само се отнесе благосклонно към новата "нация". БКП поддържаше с всички сили сталиновия проект за раздление на българите и откъсването на "македонците" от България. Новият ни премиер имаше дупе за пръв път да отиде и да говори с македонските политици и сега тези, които мишкуваха и се криха изведнъж го определиха като предател. Не са били значи те предателите, които ръкопляскаха на геноцида и помагаха на просръбските интереси, а човекът, който се опита да направи нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: "Ще си умрете на мъка, на 19.01.2022 в 21:50"

  19 Яну 2022 22:02ч.

  Така е. Тук си прав. Умираме "си на мъка" (с извинение за цитирания неграмотен словоред). И дедите ни се обръщат в гробовете си, че "киро отиде" и изрецитира вероломните за българщината опорки, формулирани от хора с фамилни имена "Мустафа" и "Ескобар". Позор е това. Мъка и позор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знам ги

  20 Яну 2022 0:40ч.

  В младите си години Стево П. е близък помощник на най-добрият македонски президент - Борис Трайковски, трагично загинал в самолетна катастрофа на 26.02.2004 година - преди 18 години, на само 47 години. Удобна погибел за враговете на България. Крах на току-що разгърнатата светла страница в ужасната стогодишна история на това, което днес се нарича Северна Македония. Какво се случи тогава, признава ли го пред себе си Стево П., ще го каже ли някога? От какво се пречупи Стево П., дали можем да си го представим? Но той дължи отговори, защото днешното негово битие на уплашен политик няма как да се обясни без тези дължими отговори. Дължими - на българския народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президентът на западната част от Кюстендилски окръг

  20 Яну 2022 1:38ч.

  Разбира се има право да се изказва. Все пак - демокрация сме и се знае, че при демокрацията виреят всякакви перковци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи