Пелегрини стана президент на Словакия. Проукраинският кандидат на либералите загуби изборите

Пелегрини стана президент на Словакия. Проукраинският кандидат на либералите загуби изборите

Досегашният председател на парламента Петер Пелегрини, който е кандидат на управляващата коалиция за президент на Словакия, спечели балотажа на президентския вот, предадоха световните агенции, като се позоваха на почти пълните резултати от вота.

При преброени 99,8 процента от бюлетините Пелегрини получава 53,20 процента срещу 46,80 процента за проевропейския му опонент Иван Корчок, според данни, публикувани от Словашката статистическа служба. Анализатори очакваха по-малка разлика между двамата претенденти, но тези прогнози не се оправдаха.

"Това е голямо задоволство", заяви Пелегрини в реч пред симпатизантите си. "Искам да бъда президент, който ще защитава националните интереси на Словакия", подчерта той.

Пелегрини увери, че иска да направи всичко, за да може Словакия да остане на страната на мира, а не на страната на войната.

Президентските избори в Словакия - прогресивният либерализъм срещу социалната държава

Преди балотажа анализаторът Томаш Козиака заяви: "Ако Пелегрини спечели, то Словакия може да последва пътя на Орбан".

Кандидатът за президент на словашката опозиция Иван Корчок призна поражението си на вота и поздрави Пелегрини за постигнатата победа, предаде Ройтерс.

Корчок изрази надежда и че Пелегрини ще бъде независим президент и ще действа според собствените си убеждения и без да получава заповеди от друг, намеквайки по този начин за близките връзки между бъдещия президент и премиера Фицо, отбелязва Франс прес.

Корчок упрекна Пелегрини в непрозрачна кампания и заяви: "Както изглежда е възможно човек да стане президент на Словакия, като разпространява ненавист". По този начин той упрекна лагера на Пелегрини, че го е обрисувал по време на кампанията като "кандидат на войната", подкрепящ военното ангажиране на Словакия в Украйна.

Пелегрини е лидер на партията "Глас -социална демокрация". Той беше министър в предходните правителства на Фицо. Той дори го смени на премиерския пост през 2018 г., след като Фицо беше принуден да подаде оставка след протести, породени от убийството на разследващ журналист и годеницата му, припомня Асошиейтед прес.

Партията на Пелегрини влезе в управляващата коалиция на Фицо, съставена през октомври. Правителството преустанови военната помощ за Украйна.

Корчок, който е бивш посланик на Словакия в САЩ и Германия,  също и в НАТО и в ЕС, твърдо подкрепя членството на Словакия в тези две организации, отбелязва Асошиейтед прес. Корчок беше и яростен критик на правителството и е категорично проукраински настроен, допълва Франс прес. Той заяви, че не смята, че Украйна трябва да се откаже от част от територията си, за да постигне мир.

Фицо, който сега е премиер на Словакия, на два пъти се кандидатира също за президент, но не успя. Първо той беше  победен от Андрей Киска преди 10 години, а преди пет години от Зузана Чапутова, настоящия държавен глава.

Петер Пелегрини е бивш премиер, а от 15 юни официално ще встъпи в длъжност като президент на Словакия, след като победи на балотажа на президентските избори, обобщава Франс прес.

Пелегрини е почитател на автомобилите. Той има и разрешително за пилотиране на самолет. 

В политически план Пелегрини е съюзник на популисткото правителство на Роберт Фицо, което е  благосклонно настроено към Русия.

Пелегрини е на 48 години. Досега беше председател на парламента. Подкрепян беше за президент от Фицо.

По време на кампанията Пелегрини се ангажира да обедини Словакия, която е разделена и която се нуждае от повече ведрост.

Според него политическата сцена е разделена между онези, които подкрепят продължаването на войната в Украйна на всяка цена и онези, които открито искат започване на преговори за мир.

"Аз спадам към последната категория", заяви Пелегрини за Франс прес преди изборите.

Пелегрини е икономист по образование. Той беше част от партията "Посока - социална демокрация" на Фицо и беше част от предишните кабинети на Фицо. През 2018 г. го наследи на премиерския пост.

През 2020 г. основа собствена партия "Глас - социална демокрация". Тя се класира на трето място на парламентарните избори миналата година и влезе в правителството на Фицо заедно с още една партия- крайнодясната Словашка национална партия.

Пелегрини е словак с италиански корени. Роден е на 6 октомври 1975 г. в Банска Бистрица. Баща му е монтьор, а майка му преподавателка.

"Бях омагьосан от света на баща ми, от миризмата на моторно масло, от автомобилите, тракторите, от мотоциклетите, разглобени на части", казва Пелегрини.

Той споделя, че едно време е искал да бъде машинист. "Много се интересувам от влаковете като цяло", допълва той.

На младини Пелегрини е бил част от танцова трупа. Той е свирил и на акордеон.

В личен план Пелегрини е ерген. Преди време беше наречен "най-сексапилният политик на Словакия" от женските списания.

Когато обяви кандидатурата си за президент, Пелегрини заяви, че живее сам. "Ако бъда избран за президент, няма да бъда придружаван от първа дама или от който и да е било".

Той обаче има куче от породата швейцарско планинско куче. Кръстил го е Грей.

В политиката Пелегрини първо е съветник на депутат от партията на Фицо. През 2006 г. печели депутатски мандат. После става държавен секретар за финансите през 2012 г., а през 2014 г. министър на образованието и след това председател на парламента, преди да заеме поста вицепремиер за инвестициите в правителството на Фицо. От  2018 г. до 2020 г. Пелегрини е премиер, след като Фицо подава оставка заради вълната от протести, последвали убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Куциак е работел по материали, свързани с връзките на управляващите с италианската мафия. По времето, когато беше премиер, Пелегрини беше и министър на финансите, на здравеопазването и на вътрешните работи.

Новият президент говори освен словашки, руски, немски и английски.

Като притежател на разрешително за пилотиране на самолети през 2015 г. Пелегрини се появи във видео, заснето във кабината на изтребител. 

Той ще бъде шестият президент на страната си, като ще наследи първата жена президент на Словакия Зузана Чапутова.

 

 

 

 

Коментари

  • Българин

    07 Апр 2024 9:17ч.

    Хаирлия да е! А всичките там корчоци, кокорчоци, про100кирчоци и вся остальная фекальная сволоч в канала

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    07 Апр 2024 18:10ч.

    Корчок ще бъде добре приет от Тагарев и атлантическата глутница !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Типично по евроджендърски - щом губим, значи, че

    07 Апр 2024 9:29ч.

    не ние сме баш нефелни, а, видиш ли, другите играят нечестни! Евролиберална сволочь, Сър, ма на ДД! И дано се провалят в Ада и никога повече да не помирисват власт! И за ЕС се отнася! И всяка държава да принадлежи на собствения ѝ народ! Дай боже такова нещо скоро и у нас! Транс-нещо си, у киреча! Анадънму!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ново тежко кроше

    07 Апр 2024 9:46ч.

    По мордата на либерал-фашистите. Чакаме Доналд Тръмп, QAnon !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност

    08 Апр 2024 2:19ч.

    малките, но неспирни крошета по мутрата на "либерализма", са много по-добра тактика, отколкото един масивен нокдаун. За нокаут е още рано да се прогнозира. Държавици като Холандия, Белгия, Словакия, Хърватска, Дания, Малта, а защо не и България имат големия шанс да разбиват носа на евроатлантизма по-лесно и най-важното, много по-скоро. Тръмп може и да е "тежка категория", но знаеш как протичат боксовите мачове между "големите": много рундове, взаимно изтощаване, часове пред екрана на телевизора, печалби от реклами. В категория "муха" битките приключват във втория рунд с победа за по-силния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    07 Апр 2024 9:54ч.

    Браво на словаците, даже те се оказаха по-будни и по-политически осъзнати от нашите спящи клетки на псевдогражданската съвест, които търпят пред очите им шепа малоумни задокеански лакеи да разрушават паметници на бойната слава на кръвните ни братя, мутри да им подменят конституцията и при свършен факт да се отричат от това, вдигайки рамене, сякаш нищо не е било... и правителство от назначенци на посолството, в което хора с абсолютно измислени биографии и режисирани делници да обременяват държавата с дългове за милиарди само за броени месеци. Гражданско неподчинение спрямо продажната измет, вкл. и припомняйки на нашия президент, че не е никаква гордост днес (и ще става все по-неизгодно занапред), пред лицето на случващото се, да се гордееш, че си натоффски оффицер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяко нещо с времето си. Ще се учудите какво има да видят тепърва жълтите павета

    07 Апр 2024 10:09ч.

    Времето на Западът и неговите лакеи изтича. Тик-так, тик-так, тик-так...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    07 Апр 2024 10:42ч.

    Паветата след месец ще почнат да опустяват, почва сезона на ваканционните ни имоти в Гърция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Във форумите на български

    07 Апр 2024 10:44ч.

    в нета няма по-комичен образ от образа на путиниста реваншист. По принцип му е ясно, че днешните прозападни активисти бързо ще си припомнят или ще научат руския и ще се впишат също толкова добре в новата система. Ясно му е, че той пак ще е аутсайдер, а довчерашните соросоиди, превърнали се в страстни пропагандатори на Русский мир, ще го сочат с пръст като ретрограден елемент. Това обаче не спира днешния путинист да мечтае и да се надява на дядя си Вова и да вижда себе си като отмъстител, преследващ българите, предали Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • натоффски оффицер

    07 Апр 2024 10:58ч.

    Първо плюе на варшавския си пагон. После плюе на българския си пагон. Накрая ще плюе и на натовския си пагон. Става въпрос за хамелиони. Или както са казвали дедите ни: "Интереса клати феса." А интереса го диктува силният на деня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    07 Апр 2024 10:59ч.

    "Във форумите на български" -- нещо от народопсихологията на соросоизма си сФанал. това, което ти е непостижимо е, причината, поради която нормалните хора са русофили. бегай у лево.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Керамоти" е диагноза за дебил

    07 Апр 2024 11:03ч.

    Там където се пласирате, става кенеф. Българите с възможности купуваме в Доминикана... Жълтопаветните фекалии засирате горката Гърция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой

    07 Апр 2024 11:22ч.

    Хора без самочувствие обичат дс се похвалят, което е много суетно и елементарно. В тази държава преди време убиха един крупен мафиот, и той беше много ербап.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шматкащите се по пътищата без съществена причина еничари в един момент ще устанявят, че не могат да се върнат в България

    07 Апр 2024 11:37ч.

    Защото ще е опасно за тях. Така завършват живялите напразно предатели без родина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На добър час!

    07 Апр 2024 10:13ч.

    Не е соросоид, не е ястреб, а и красавец на всичкото отгоре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама бил скрит

    07 Апр 2024 11:02ч.

    гей. Планът е да се разкрие, ако много ги настъпят от САЩ за проруска политика. Признавайки си публично, че си пада по мъже, да ги омилостиви един вид. Да си кажат - "наше момче е, няма много да го настъпваме" - и така да си затворят очите за някои външнополитически изцепки. Този номер вече го направи Вучич - с лесбийката премиер. Така успя хем да е с Русия, хем още да не са отписали Сърбия като кандидат за ЕС, хем половината свят още да не е признал Косово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Апр 2024 11:28ч.

    Не само гей, а и зоофил. Живее с куче. Кучешки живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    07 Апр 2024 10:32ч.

    Там нямат машини за гласуване и си избраха нормален Президент и министър-председател.А тук ние,понеже сме на върха на техническия прогрес,си имаме машини и получаваме за управляващи такава пасмина,че се чудиш кой да е първи в панделата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Апр 2024 11:33ч.

    Имаме и хартиено гласуване. Да не си търсим детски извинения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бюлетини се събират. После се изхвърлят.

    07 Апр 2024 11:38ч.

    Резултатите от бъдещите избори се обявяват предварително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Машинни кодове се събират и заснемат (зам.-мин. Михаил Стойнов засне кодовете на машините) и първи тур

    07 Апр 2024 12:18ч.

    на местните избори стана само с хартиени бюлетини. Сто пъти се написа вече как се решава проблема с нещастните недействителни бюлетини, заради които се накупиха нещастните машини за близо 200 милиона лева. И продължават да се изсипват и да СЕ ОСКЪПЯВАТ ИЗБОРИТЕ ЗАРАДИ МАШИНИТЕ! За да станем роби в собствената си България. Лошистка чифутска работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпанът: Тюх язък!

    07 Апр 2024 10:48ч.

    Пропада централния фронт на нАТО срещу Русия! Словаците отказват да умират за нАТО, за френските, британските и американските мултимилиардери и за техните либерастки отрепки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    07 Апр 2024 10:54ч.

    Явно в Словакия не гласуват с машини!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    07 Апр 2024 10:55ч.

    Упс, Митето ме е изпреварил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разумният словашки народ срещу глобалистката клика!

    07 Апр 2024 10:55ч.

    Браво на словашкия народ! НЕ ПОВЯРВАХА В ЛЪЖАТА и в измамата на платените техни марионетки срещу националните им словашки интереси. В държавата Словакия с машините-принтери като българските нещастни машини самокомпрометирали се, струващи стотици милиони, ли гласуваха на изборите за президент?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • all

    07 Апр 2024 13:02ч.

    А тва в България няма да стане. Ще си изберем пак атлантиците !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хмм

    07 Апр 2024 13:13ч.

    Ще видим скоро дали този няма да излезе по-голям зеленофил от опонента си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАРОД!

    07 Апр 2024 16:57ч.

    Четете "уморени" българи! И пак не отивайте до урните. И ако случайно си мръднете з.....е, пак гласувайте за екзекуторите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    07 Апр 2024 18:32ч.

    Дано да тръгне по пътя на Орбан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи