Пекин към Берлин и Запада: Няма да даваме оръжие на Русия, а вие не се бъркайте за Тайван

Пекин към Берлин и Запада: Няма да даваме оръжие на Русия, а вие не се бъркайте за Тайван

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китай отхвърли всякаква чужда намеса в Тайван по време на посещението на германския министър на външните работи Аналена Бербок, на фона на нарастване на напрежението, свързано с този въпрос, съобщи ДПА.

Наред с това Пекин опита да разсее съмненията, като заяви, категорично,че не снабдява Русия с оръжия и няма да го прави.

Самата Бербок призова за мирно решение на тайванския въпрос за това Китай да упражни влиянието си върху Русия, за да бъде сложен край на войната в Украйна.

Външните сили трябва да стоят настрана от Синцзян, заключи Цин по въпроса за критиките за неспазване на човешките права (на уйгурите).

Цин и Бербок разговаряха почти два часа, ето главните теми, по които проличаха различията:

Пекин и въпросът за Тайван

След днешната си среща с Бербок китайският й колега Цин Ган заяви пред пресата, че Тайван е част от Китай и "не допуска никаква външна намеса". Ако другите държави "наистина зачитат" принципа "Един Китай", те трябва да отхвърлят сепаратистките дейности в Тайван. "Първоначалният корен на проблемите" е стремежът към независимост, добави той и увери, че Китай "няма да се откаже от нито един сантиметър територия".

Бербок на свой ред изрази загрижеността си относно напрежението около Тайван и предупреди, че всяка дестабилизация ще има сериозни последици. Тя отбеляза, че 50% от световната търговия преминава през Тайванския проток. "Шоковата вълна на тази икономическа криза" ще засегне и Китай, подчерта тя и добави, че евентуална военна ескалация около Тайван ще бъде "сценарий на ужаса" за целия свят.

Аналена Бербок по време на общата пресконференция в Пекин с китайския външен министър Цин ГанСнимка: AP/БТА

"Конфликтите трябва да се решават само по мирен път", заяви външният министър, като отново подчерта германската политика за "Един Китай", според която Пекин е признат за единственото легитимно правителство на Китай. Тя напомни също, че Берлин не поддържа дипломатически отношения с Тайван.

Бербок обаче отбеляза, че промяна на статуквото със сила няма да бъде приемлива.

Пекин настоява, че Тайван, самоуправляваща се демокрация, е част от неговата територия, въпреки че Тайван има независимо правителство от 1949 г. насам.

Китайското правителство подчерта, че няма да предоставя оръжия на Русия в подкрепа на продължаващата инвазия на Москва в Украйна, нито сега, нито в бъдеще, съобщи ДПА.

"Ние не доставяме и няма да доставяме оръжия на страните в конфликта", заяви Цин Ган. Той добави, че стоките с двойна употреба, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели, се контролират от закона.

Ролята на Китай в Украйна е да насърчава помирението и да ускорява мирните преговори, заяви Цин Ган. "Няма да продължим да наливаме масло в огъня", подчертал е той, според официалния превод.

"Трябва открито да кажа, че си задавам въпроса защо досега китайската позиция не включва призив към руския агресор да сложи край на войната", каза по-рано Бербок, цитирана от Франс прес.

"Партньор, конкурент, съперник - това е компасът на европейската политика по отношение на Китай. В коя посока ще се движим в бъдеще зависи отчасти от това какъв път ще избере Китай", отбеляза Аналена Бербок, цитирана от ДПА.

По време на посещението на Бербок Цин Ган заяви също, че Китай не желае да бъде поучаван по въпросите на правата на човека. "Това, от което Китай се нуждае най-малко, е учител от Запада", добави той пред медиите, като отхвърли предишни критики на министъра относно положението с правата на човека в Китай. Всяка държава има свои собствени обстоятелства и културно-исторически предпоставки, напомни външният министър, според когото "в света няма единни стандарти", когато става въпрос за правата на човека.

Бербок обаче заяви, че всъщност съществуват "общи стандарти" за правата на човека и припомни на Цин Ган Устава на ООН и Конвенцията на ООН за правата на човека. Уставът съдържа "универсални" права на човека, с които са обвързани всички членове на ООН, каза тя.

По-рано Бербок изрази загриженост, че пространството за гражданското общество и правата на човека в Китай се ограничава.

В отговор на обвиненията за преследване, особено на уйгурите в северозападния регион Синцзян, външният министър на Китай заяви, че това не е въпрос на права на човека, а става въпрос за борба с радикализма и сепаратизма. Сега обаче ситуацията в региона е "стабилна". Хората живеят "много щастливо", увери той.

Според Цин Ган, съществуват антикитайски сили, които използват въпроса за Синцзян, за да ограничат възхода на Китай в света. Те също така искат да нарушат положението в Синцзян-уйгурския автономен окръг.

Външните сили трябва да стоят настрана от региона, призова Цин Ган.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • отдалеч

    14 Апр 2023 15:25ч.

    "Бербок обаче заяви, че всъщност съществуват "общи стандарти" за правата на човека и припомни на Цин Ган Устава на ООН и Конвенцията на ООН за правата на човека." Тука обаче е права и е трудно да обориш фактите. Малко е нелепо да кажеш, че "в света няма единни стандарти, когато става въпрос за правата на човека", ако е точен цитатът. В Китай пък особено проблемът не са уйгурите, а отношението им към собствените граждани. Видяхме как ги третират при ковида.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остана аналената да отговори

    14 Апр 2023 15:39ч.

    защо тия права на човека не се спазват в капиталистическия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Китай няма право на собственост

    14 Апр 2023 15:40ч.

    Нито за гражданите, нито за фирмите. Във всеки един момент държавата може да те национализира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Китай няма право на вечна собственост

    14 Апр 2023 15:46ч.

    там всички договори за собственост са лимитирани във времето, както за земята, така и за жилищата, така и за заводите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • правата на човека на Запад

    14 Апр 2023 17:49ч.

    Засега правата се спазват най вече с украинското пушечно месо. Но още по-силно ще започнат да се спазват, когато го замени източноевропейско от членове на ЕС. Човекът има права, най паче когато му се отнема правото на живот, както пишеше в книги като "1984" г., демаскиращи западния цинизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михайлов

    14 Апр 2023 15:28ч.

    Жената не блести с интелект,да не кажа че най добре я описва думата ДЕБИЛ,с който се обозначава най-слабата степен на интелектуална недостатъчност или още наречена умствена изостаналост.С тези си качества германския министър на външните работи Аналена Бербок,определено държи първото място сред европейския "елит".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сераф

    14 Апр 2023 15:40ч.

    Да добавя само пе няма никакво образование, няма и 1ден трудов стаж в никаква прифесия. Цин не разбирам защо вобще се е срещал с нея. За Бербок има отделна скала на тъпотията. В Европа никой не я брои за жива, Шолц едва я диша, щото прави скандал след скандал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце от село

    14 Апр 2023 16:56ч.

    За инсталиран човек е перфектна! Всява смут и запушва всякакви позитивни развръзки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя е продукт

    14 Апр 2023 20:09ч.

    на Швабската школа за лидери - каквато школата, такива и лидерите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    15 Апр 2023 4:53ч.

    "няма никакво образование, няма и 1ден трудов стаж в никаква прифесия" -- не е единствената от инсталираните. един на територията, с шарени чорапки, беше министЕр. единственият му трудов стажа е това време, през което правИ пакости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дайте им го тоя Тайланд

    14 Апр 2023 15:39ч.

    Срещу това да вземат Сибир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвремнник

    14 Апр 2023 15:49ч.

    Как и какво да дадат, като той си е китайски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик научи най-после правописа

    14 Апр 2023 15:51ч.

    така и не се научи че "Мариупол", а не "Мариопул", сега пък "Тайланд" вместо "Тайван". Искай от чорбаджиите да те пратят на екскурзия, за да ти помогнат с учението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къв ТАЙЛАНД те е хванал теб и кой го иска?

    14 Апр 2023 15:56ч.

    Някои дане би да е пропускал уроците по география?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не тайланд, а тайван

    14 Апр 2023 19:42ч.

    Тайван

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бербок не става за Plаyboy

    14 Апр 2023 16:18ч.

    но още по-малко за учител по демокрация. Една окупирана страна като Германия няма нищо общо с демокрацията, всичко е прах в очите за западняците с промити мозъци (не всички са такива, разбира се, но в една подчинена територия те нямат думата, както е и в България)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ивайло Ю.

    14 Апр 2023 17:24ч.

    Ех, Дитрих Геншер, Геншер, в гроба си ще се обърнеш да видиш докъде я докараха Германия такива недоразумения като днешната ти колежка Анналена Бербок. Срам и смях на дипломатическия паркет и щеше да е много весело, ако не беше толкова тъжно. Германия взе да става много силна икономически през последните 40 години, та трябваше да бъде спряна от вечните си съперници Англия и САЩ. Така беше и през 1 и 2 световни войни, каквито и други причини да ни разправят. Амитата си отгледаха и зомбираха едни “Young leaders“ по цял свят и най вече в Европа, които самоотвержено работят за тях без свян и морал. Ето и нашите хубавци от най-новата ни история в БГ- парламента. Служат, мажат, лукавият и крадат, като знаят, че ще бъдат спасени, ако отидат твърде далече. Ако хората не проумеят тези истини разрухата на държавите ще продължава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бивше ченге и бивша к..ва няма

    14 Апр 2023 17:46ч.

    Много показателно за Запада - проститутки им правят "външната" политика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това в гащите май не е много

    14 Апр 2023 18:19ч.

    голямо, щом във всяка по-умна и по-успешна жена виждаш к…ва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наночип

    14 Апр 2023 18:55ч.

    Вземи се запитай на какво се крепи технологичният прогрес днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Това в гащите май не е много"

    14 Апр 2023 20:36ч.

    Юни ще е много. А ти що се обиди, да не би да се припозна като 2 в 1?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рано му е още на Китай

    14 Апр 2023 18:15ч.

    да си въобразява, че може да нападне Тайван и да не плати по-висока цена от потенциалната печалба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    15 Апр 2023 0:31ч.

    Що не вземеш да прочетеш малко чуждестранна преса и по-точно от района около Тайван. И тогава да говориш "умнотии". Китай НЕ ЖЕЛАЕ военен конфликт защото времето работи за тях и ще си върне острова по мирен начин. САЩ форсират войната (справка Пелоси и наследника й) защото няма време. Падне ли долара пада всичко. Затова са о толкова опасни сега. Защото са в шок (по-точно кпгнитовен дисонанс) - ама как така, нали не командваме пък всички ни дават "свободно"? Че някои дори режат въжетата на балона... Сега най-вероятно предстоят удари вътре в САЩ за приземяване на тамошните "горещи глави".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    14 Апр 2023 18:39ч.

    Чета и не вярвам на ушите си: "Конфликтите трябва да се решават само по мирен път"? Па що тогава, миролюбке, не решите конфликта у Укр. по мирен път? Най-големите "мозъци" са днешните западни лидери...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Борел

    14 Апр 2023 20:12ч.

    си спестил пътуването до Китай - било заради "ковид" (?). Явно не му се ще да му покажат пътя както на Урсула - през изхода за обикновени пътници, с проверки на багаж и туй-онуй.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Marcus

    14 Апр 2023 23:45ч.

    Ох, АНАЛена...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи