Пеканов: Служебният кабинет готви закон за приемане на еврото

Пеканов: Служебният кабинет готви закон за приемане на еврото

 

Служебният кабинет прие законови изменения, целящи оптимизиране на дейността на координационния съвет за приемане на еврото, както и има намерение да изготви проектозакон за въвеждането на единната европейска валута, който да представи на следващото Народно събрание. Това обяви на брифинг след редовното заседание на Министерски съвет в сряда вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

"На днешното заседание на Министерския съвет приехме нормативни промени по отношение на т.нар. координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. Посредством тези промени постигаме съответствие спрямо настоящия състав на правителството и заместник-министър председателят по управление на европейските средства в мое лице става член на този съвет", съобщи той.

Вицепремиерът изрично подчерта - позицията на служебното правителство е твърдо "за" приемането на европейската валута.

"Знаете, че има приет национален план за приемане на еврото от последното редовно правителство, като заложената индикативна дата е 1 януари 2024 година. Нашата цел като служебно правителство е тези процеси да продължат да се случват без забавяния. За България и за служебния кабинет продължават да бъдат приоритет всички процеси за по-бърза интеграция и по-тясно сътрудничество във всички европейски процеси - членството ни в Шенген, членството ни в еврозоната, членството ни в ОИСР", обяви Атанас Пеканов. 

Имало обаче много работа и конкретни задачи, които трябва да бъдат изпълнени, за да се приеме еврото, като за целта се създават 7 работни групи, изтъкна Пеканов. Ще се работи и за изготвяне на проектозакон за приемане на еврото, който да бъде входиран в следващия парламент. "От там нататък всичко ще в ръцете на Народното събрание."

Пеканов подчерта, че за страната ни остава приоритет членството ни в Еврозоната и в Шенген.

Припомняме, че по-рано днес от Министерството на финансите обявиха, че са отправили искане към Европейската комисия за първо плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 1,368 млрд. евро, като заместник министър-председателят коментира и тази тема.

"Днес България и служебното правителство подаде първото искане за плащане на Плана за възстановяване и устойчивост. По него страната ни очаква тази есен над 1,3 милиарда евро за проекти и реформи, които да се влеят в икономиката ни и да я направят по-устойчива и по-силна", каза Атанас Пеканов.

Той отбеляза, че една от най-важните работни групи в съвета е тази за „Защита на потребителите”. „Тя трябва да осигури, че са подготвени всички процеси по бъдещото двойно обозначаване на цените, контролът по замяната на цените от лева в евро”, каза още Пеканов.

Източник: NOVA TV, news.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Спешно, спешно!

    31 Авг 2022 14:52ч.

    Служебният кабинет спешно да прегледа всички документи и предсоящи "конкурси" организирани и планирани от ексминистъра Денков, понеже след него винаги остават заложен схеми, капани и програми за изтоване директно от него, бликзи, роднини, подставени лица. Най-вероятната плячка в момента - НПВУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврото ще се прероди в България, след като е изчезнало в природата!?

    31 Авг 2022 14:54ч.

    Я не се занимавайте с глупости, предатели евроатлантически такива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    31 Авг 2022 14:55ч.

    Милов посочи, че преди няколко години в Русия са обсъждали рискa от Зеления преход в ЕС и как ще се отрази върху износа ни на газ и петрол. “Мислехме, че това ще стане в годините след 2030 г., но сега се случва много по-бързо. Сега Русия ще трябва да създаде изцяло нова икономика, която не е основана върху износа на газ и петрол към Европа“, отбеляза той

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа ще потребява много по-малко газ и петрол поради умирането на нейната промишленост и тоталното обедняване на населението

    31 Авг 2022 14:57ч.

    В пустинята европа ще е така

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един ден в близкото бъдеще на европа

    31 Авг 2022 14:59ч.

    https://youtu.be/npF52qA9Mvw

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • симе0н III

    31 Авг 2022 15:03ч.

    Еврото трябва да бъде отхвърлено завинаги от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    31 Авг 2022 15:03ч.

    Пеканов, ти си приплод от същата либерална семка, която прати в земята ни кокорчовците, но имам поне надеждата, че за разлика от тях двамата, при теб го няма криминалният елемент. Еврото е отрова за България , но крайната оценка за него е много трудна. Трагедия е, че ние като общество нямаме ресурс да се отвържем полезно, резултатно и честно от системата на Валутен Борд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В нашия случай

    31 Авг 2022 19:56ч.

    Валутният борд е по-малкото зло от Еврозоната. От валутния борд можем да излезем, ако си оздравим икономиката и си запазим лева, след което да водим що-годе суверенна парична политика. От Еврозоната няма излизане освен с краката напред. Днес Еврозонота не е нищо друго освен клуб на солидарните длъжници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    31 Авг 2022 15:03ч.

    Видяла жабата, че коват вола, и тя вдигнала крак...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вишеградската четворка

    31 Авг 2022 20:12ч.

    Защо не гледаме другите съизмерими с нас източно-европейски държави - Унгария, Румъния, Чехия, а само дребосъци, зависими losers като прибалтийските републики, Словакия и Словения? Обзалагам се, че НЯМА да успеят да убедят (примамят, принудят) Румъния да приеме еврото сега, само уж се обръщат и към тях за да ни подлъжат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Швейцария си е най-добре, въвели са практика

    31 Авг 2022 20:21ч.

    всичко да решават с референдуми. По няколко пъти в годината. Всичко обсъждат обстойно и публично, и който и да ги притиска - народът реши така!... Резултатите "за" и "против" еврото бяха много близки, само няколко процента, но направиха каквото е най-добро за държавата (НЕ го приеха, извинявайки с резултатите от референдума... "Е миии глас народен, глас Божи!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народеее ????

    31 Авг 2022 15:03ч.

    Бързат да забият с еврото последният пирон в ковчега на България! Мръсни предатели!Вън всички от страната ми!Българоубийци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантици, какво да ги правиш

    31 Авг 2022 16:57ч.

    Ако не вредят на България все едно не дишат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали вече се каза, че служебни (назначени, а не избрани) правителства НЕ БИВА

    31 Авг 2022 21:28ч.

    да взимат съдбоносно важни за държавата решения относно договори за снабдяване с енергия, или участие във война, или СМЯНА на националната ни валута. Не е редно просто ей така да отиваме като на заколение, без обсъждане в публичното пространство, без дебати... И въпреки, че достатъчно трезви гласове ни предупреждават да не го приемаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    31 Авг 2022 15:08ч.

    Не му е работа на служебния кабинет. Нито еврото, нито нищо извън подготовката на изборите. Нито изобщо да решава неща засягащи всички българи. Отговорността му е към Радев, който си го избра. Това е подмяна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изборите ги е подготвило в серия

    31 Авг 2022 16:40ч.

    "Отворено общество" към ада, начело на което от януари 2021 г. застана бившият вече председател на борда на директорите на американската компания за фалшификации на изборите по света Smartmatic - самият кафяв дявол - господарят на купените души baron/lord Malloch Brown. https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Malloch_Brown

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На дъртите

    31 Авг 2022 15:09ч.

    Комуняги им плащате рубли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На всички ни ще трябва да плащат в рубли, ако сега въведат еврото

    31 Авг 2022 17:01ч.

    Защото еврото ще дозатрие българската държава и ще се озовем в друга, със столица в Москва. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    31 Авг 2022 15:11ч.

    Със същия успех могат да приемат закон за колонизиране на Марс, за забрана на зимата, ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    31 Авг 2022 15:16ч.

    Тук темата става прекалено специализирана, но нека опитам поне малко популярно. През 1997 г, връзването на лева за ДМ при курс 1:1 води до това, че всъщност лева присъства едва с около 32% от стойността си. Не питайте откъде знам! Ерго, той е брутално подценен. Инфлационният диференциал е строго в наша "полза" и заплашва с многостранни и сериозни последици. Сложна тема, толкова тук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милов

    31 Авг 2022 15:20ч.

    „Системата на Путин претърпя сериозен структурен удар след санкциите, случващото се с армията на бойното поле и други. Путин пое твърде голям товар върху плещите си и не може да се справи. Мисля, че в дългосрочен план системата на Путин няма да може да оцелее.“, добави Милов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милов да ходи да пасе овце

    31 Авг 2022 16:59ч.

    Тая материя не му е по силите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haha

    31 Авг 2022 15:21ч.

    Ердоган притежава Путин във всички пози на Кама Сутра, категоричен е руският дисидент Андрей Пионтковски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой е Андрей Пионтковски?

    31 Авг 2022 15:47ч.

    Да не би да е руснак?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че той и Путин

    31 Авг 2022 16:41ч.

    е удмурт. Или поне актуалният му двойник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    31 Авг 2022 17:02ч.

    Двойник ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моля без правописни грешки

    31 Авг 2022 17:50ч.

    Не си хаха ,а ХАХО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тия, като ония

    31 Авг 2022 15:25ч.

    Еврото е в ригор мортис,а нашите се пънат да се присъединяваме към един труп

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    31 Авг 2022 15:33ч.

    Една ЦБ (емисионна банка) не може да фалира във валутата, която тя емитира! Съвсем по друг начин стои въпросът за ползвателите на тази валута :)), както по отношение на стандарта им, така и по отношение на изгледите за неплатежоспособност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За България и за служебния кабинет продължават да бъдат приоритет всички процеси за по-бърза интеграция и по-тясно сътрудничество във всички европейски процеси

    31 Авг 2022 15:25ч.

    И защо това е приоритет? Kакви са ползите? Nяма ли някой да излезе да обясни? Щото, ако има ползи, те трябва да са ясни и видими и не би трябвало да има никакъв проблем да се пробута "повече Европа" на плебса, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ползите са съществени

    31 Авг 2022 15:34ч.

    но касаят единствено политическата каста и присъдружните и бизнесмени.. Народа, кучета го яли..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • никакви ползи няма

    31 Авг 2022 15:35ч.

    Какви ползи очаквате? С политици боклук кога сме имали позиция за нещо полезно. То тръгнало всичко да се разпада те ще ми възпяват отломките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    31 Авг 2022 15:33ч.

    Поредното престъпление. Нямам думи.Взеха ни съграждани 3000000,взеха златният резерв,взеха на концесии ресурсите ни,посягат на водата в Добруджа и чернозема,направиха ни фронтова държава,нямат насищане.Не на Еврото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Служебният кабинет прие законови изменения"

    31 Авг 2022 15:33ч.

    Стига, бе! Служебното правителство е започнало да приема закони?! Нещо като Наредби-закони ли? Ей, ама голям рекет пада да се откажем от руски газ, да набучим Добруджа в търсене на шистов газ, да приемем еврото, че да сложат ръка и на валутния ни резерв... И тези мерзавци са съгласни на всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    31 Авг 2022 16:17ч.

    Уводното изречение на тази статия е подвеждащо и в същността си абсурдно - първата половина противоречи на втората половина. Е, тренираните читатели се досещат за вложената идея! Това е положението - и да подскачаме и да си траем няма да оправим всички криви краставици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Устремът, с който поредното бг правителство се захваща за да премахне лева е показателен, че има нещо съмнително в това бързане!

    31 Авг 2022 15:35ч.

    В последно време еврото само пада!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    31 Авг 2022 15:44ч.

    първо е референдум после е закон за еврото да не стане като членството в нато и ес обществото вечно ще е разделено за всичко референдум като в швеицария

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В България върви гражданска война вече век

    31 Авг 2022 17:04ч.

    Няма как българи и българяни да не сме разделени. Кръвнина е имало и пак ще има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Милов

    31 Авг 2022 15:47ч.

    Всеизвестно е, че пилците се броят наесен! А и друга народна поговорка - бързата кучка слепи ги ражда. Така че, да поживеем и ще видим! Предварително курбан не се прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    31 Авг 2022 15:50ч.

    Радевите измамници цяла България оправиха, само еврото ни е останало и сме цъфнали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Не по -високо от обущата

    31 Авг 2022 15:57ч.

    Сл.правителства имат строго регламентирани цели ,правомощия и функции.Мисля че е нормативно регулирано.Т.н. Президент СИСТЕМАТИЧНО надхвърля правомощията си като допуска и стимулира сл.правителства да се занимават с несвойствени функции.Доскоро не бяха ясни мотивите.Вече да-Президенска Република.Путкински номера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май служебното правителство

    31 Авг 2022 15:59ч.

    не си е учило уроците , когато са били малки. Как може да са толкова меко казано неадекватни на международната обстановка с политиката си?? Та за това се иска елементарен усет и всеки що-годе нормален човек вижда по-добре опасностите от тяхната политика в страната! Остава презумпцията - съзнателно?!? Добруджа и шистов газ?? Пази Боже...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    31 Авг 2022 16:03ч.

    Мисля за всеки икономист са ясни последствията за слабо развита икономика която премахва протекционистичните бариери.Теория и практика в изобилие.Полша дето е на светлинни години пред нас не ще Еврото.Защо ли?15 000 търгуват бъдещето на България в собствена изгода.Трябват о.Белене и още няколко та да мирясат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    31 Авг 2022 16:03ч.

    Това служебно правителство какво си позволява. Мотаят плащането към газпром, за да се вдигат цените и така ДДС-то е в пъти в повече в бюджета, а иначе еврото, хартиените самолети, всичко си върви. Кой ще бъде този сополанко като приемем еврото, поредният безотговорен гражданин на света, а сега има привилегията да се нарича българин. Родителите му трябва да се срамуват от него, а и от себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пеканчето - родно кариеристче - срам за дядо му

    31 Авг 2022 16:29ч.

    "А също и за баща му – Ангел Атанасов Пеканов, дългогодишен дипломат от кариерата. То, Наско младши, за това е роден в Гърция." https://7dnibulgaria.bg/archives/152641

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това показва колко важни са изборите

    31 Авг 2022 16:04ч.

    защото след тях може като нищо да погребат лева и да се закачим за умиращото евро и дълговете на Европейската централна банка. Не случайно малките страни в ЕС се дърпат от еврото още от началото на ЕС, ние по маркототевски се натискаме да си купим фабрика на 8 септември 1944 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви точно ще са резултатите от предстоящите "избори" вече е решено и който трябва знае

    31 Авг 2022 17:08ч.

    И да гласуват балъците и да не гласуват, все тая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пораженците са истинските балъци

    31 Авг 2022 17:24ч.

    защото както и да живееш, все едно ще умреш, но някой все пак избира да живее като човек, което изисква борба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-в България

    31 Авг 2022 16:10ч.

    ПОСЛЕДНИТЕ 30г никога не се е взимало оптимално решение.Никога не се е вземало дори решение малко малко в полза на народ и държава.Резултата е очевиден.Мижава и изцяло зависима икономика.1/3 от населението го няма.ПЪРВИ сме в света по отрицателен прираст за тези 30г.НУЖНИ са БЕСИЛКИ.С по-хуманни мерки няма да върнем държавата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврото е вредно за България

    31 Авг 2022 16:18ч.

    Националните предатели бързат да го приемат, за да ликвидират икончателно българския суверенитет в полза на световната банкова плутокрация - най-големите паразити в модерния свят - и в частност българската банкова плутокрация. Този Пеканов е поредното момче за поръчки срещу България и българските граждани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що за новини са това?

    31 Авг 2022 16:24ч.

    Само НС може да приема закони. НИКОЙ друг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Времето е злато

    31 Авг 2022 16:27ч.

    и бързо минава, и както минава само в приказки и нищоправене, явно няма "лична" заинтересованост от делегираните ни преговарящи относно животрептящия за народните интереси въпрос за газа да бъде решен в полза народна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ай сиктир!!!

    31 Авг 2022 16:34ч.

    Като гледам сега българите колко са заспали, тъпи и проядени от омраза, карате се страстно за чужда страна, но не влагате същата страст за собствената си страна, чакате някой друг да ви спаси без да си мръднете пръста, изчезването на България ще е най-хубавото нещо, което някога й се случвало!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъй ли, българянино? А защо не си довършиш мисълта?

    31 Авг 2022 17:11ч.

    Че лелееш връщането ни под крилото на високата порта?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • никога!

    31 Авг 2022 16:39ч.

    Туй най-важното сега - най-важното на тия прозападни лакеи беше със закон да ни обеднят два пъти, в името на оцеляването на богатите в САЩ и стария ЕС, както на ваксинаторите от миналите лакейски правителства задачата бе да ни набодат като същински роби и да ни направят сертификатно безправни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • икономическата и социална логика е елементарна

    31 Авг 2022 16:43ч.

    Пак да повторим, само отявлени крадци и разбойници не се стряскат от насилствено въвеждане на еврото, защото спестяванията и заплатите им са в чужди пари. Обикновеният българин обаче ще обеднее два пъти, спестяванията му в левове ще се съкратят наполовина. И кой ще ви търпи оттук нататък да му стоите на главата и да му демагогствате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    31 Авг 2022 17:12ч.

    Както не можете да подписвате нов договор с ГАзпром, така и не можете да ми вкарвате закони за чужди валути! Докато не се проведе референдум и дума не може да става за вкарване на евро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    31 Авг 2022 17:17ч.

    Прави впечатление, че като е Сорос Радев на власт, много се натиска за еврото... дано се разпадне скапания ЕС до 2024 г, а радко да стане коледна играчка ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    31 Авг 2022 17:25ч.

    И като 9-та дупка на кавала, ЕК да вземе да налага санкции, запори и национализации на собствените си олигарси и всякакъв род шмекери с офшорни сметки, та белким еврото се засили, пък тогава ще видим .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    31 Авг 2022 17:27ч.

    Приемането на еврото е практически отказ от национален суверенитет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • радио лаксембърг

    31 Авг 2022 17:32ч.

    Белгия, Холандия, Франция, Германия, Италия, Испания и т.н. пита ли ги някой искат ли евро или не ? А те са двигателя на ЕС. Може Европа в момента да изглежда зле, но все пак е 500 милионен пазар със световна икономика. Щатите/англия имат интерес да ликвидират Европа и за това са тези идиотски и кретенски изпълнения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кука

    31 Авг 2022 17:34ч.

    И тия пълни идиоти! Корабът потъва, а те круиз ще правят! Белене тясно ще бъде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

    31 Авг 2022 17:57ч.

    Всички комплекти на Тримореца са от пълни идиоти. Това е задължително условие, което господарите изискват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    31 Авг 2022 17:34ч.

    Няма разлика от предишното редовно правителство. Пеканов е 5-тото джендърче на президента Радев. Вчера го посети водещия му офицер от Америка и колелата се завъртяха....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    31 Авг 2022 17:53ч.

    Поредното доказателство че Тримореца и Мустафа Козьяшка нямат грам милост за българите! Унищожението им за всяко ново техно правителство е основната цел! Никакво съобразяване с мнението на народа! Той има единствено право да духа супата и да гласува за поредния полит. проект от кировци, кокорчоеци и сабрутковци на Шорос, Америка за България и безбройните хрантутници на посолството на краварите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи