Патриарх Даниил: Призванието на Църквата е да събира онези, които са разделени

Патриарх Даниил: Призванието на Църквата е да събира онези, които са разделени

Снимка: БТА

Задачите са много, защото главата на Българската православна църква (БПЦ) е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод, на БПЦ и на народа. Защото призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство - народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов, каза пред журналисти новоизбраният български патриарх Даниил преди да отслужи днес първата си света литургия като първойерарх и предстоятел на БПЦ-БП в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възръщането на мощите на св. Иван Рилски в Рилската света обител през 1469 г., каза днес патриарх Даниил. Той отбеляза, че Рилският манастир е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под турско робство и мястото на св. Иван Рилски сред нашите предци е изключително. Това ясно е показано и в неговия живот, и в цялата история на светеца, след като си е заминал от този свят, подчерта Негово Светейшество. 

Знаменателно е как всичко и през такива превратности, които са преминали през държавата ни и които е изтърпяла Рилската света обител, тя винаги е възстановявана и много ясно се вижда подкрепата на светеца и неговото закрилничество. И действително св. Иван Рилски е един общобългарски покровител, който от една страна се застъпва пред Божия престол за всички нас, а от друга страни ни показва какъв е пътят на всички нас, каза патриарх Даниил, попитан от журналисти какво ще бъде обръщението му към вярващите преди неговата първа патриаршеска света литургия.

Видинският митрополит Даниил беше избран вчера за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. 

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.


Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • съждител

    01 Юли 2024 10:49ч.

    Нека поздравим православния български народ с този избор на надеждата. В момента нещата са сложени така, че изборът е добър и вдъхва упование в този много важен, обществен стълб. Не е реалистично да се гледа в посока на някакви революционни промени, напълно достатъчно сега би било на първо време да се запази линията, която беше завещана от първите патриарси на Нова България, особено дядо Максим и дядо Неофит, чието дело съпреживяхме, помним и тачим. Младият монах и дори младият архиерей могат да си позволят различен език от предстоятеля на Светата Православна Църква. Питая огромна надежда, че онези тайнствени слова "дори не ви идва <наум>", което можеше да има много значения, вече не са актуални. Косвено потвърждение намирам в днешната публична изява (по телевизията) на Западноевропейския Митрополит, който не успяваше да скрие чувствата си на попарен човек! Него не го считам за велик актьор, освен ако аз не съм велик наивник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И това доживяхме

    01 Юли 2024 11:19ч.

    Зилот путинофил начело на Светата ни църква. Голям ще да е грехът ни, щом ни се праща такова тежко изпитание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юрий Атанасов Атанасов

    01 Юли 2024 11:26ч.

    Грехът ти е , че си малумна, жълтопаветна,немислеща амеба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нина

    01 Юли 2024 14:02ч.

    Глупак!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нина

    01 Юли 2024 14:04ч.

    Не ти,Юрий.Горният.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    01 Юли 2024 11:37ч.

    Под всяка статия за Патриарха има по някой да е против православието. Естественое е. Парвославието е стъпило на здрава почва и не позволява изява на извращенците. След като хиляди педераси маршируват в София на жълтите павета, защо не и хиляди да плюят християнството и православието в този форум. Ще трябва да ги търпим и да се радваме, че те няма да оставят поколение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    01 Юли 2024 11:46ч.

    Наблюдателят е явно незапознат с Православието. Още повече с Християнството. Видно от поста. Очаквам Патриарха да обяви свещена война... срещу нещо си. В духа на чекисткото православие. Видно и от хрисимият му поглед на фотографията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    01 Юли 2024 11:50ч.

    Православието НИКОГА не е обявявало "свещена война". НИКОГА. Това винаги е било дело на католиците и НИКОГА не е било от християнски подбуди. Винаги е било за богатство и властване. А това твое изказване "чекисткото православи", е изказване на болен в мозъка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    01 Юли 2024 14:03ч.

    Освен всичко Кирил се държи като светско лице, коментирайки чии са или не са едни земи. Което не е работа на Църквата! Тя се занимава с вярващите! https://dariknews.bg/novini/sviat/ruskata-cyrkva-obiavi-agresiiata-sreshtu-ukrajna-za-sveshtena-vojna-2379501

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    01 Юли 2024 14:06ч.

    Иначе си прав Наблюдателю, Православието, включително Източното, никога не е обявявало свещена война! Християнството също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог да крепи духа Ви,

    01 Юли 2024 12:03ч.

    Ваше Светейшество!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva е кретен ибезбожник

    01 Юли 2024 12:49ч.

    Кретен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    01 Юли 2024 14:03ч.

    Не споменавай Името му напразно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    01 Юли 2024 12:18ч.

    Да, сега непосредствената опасност за БПЦ чрез удобен политически "избор" на нов Патриарх, а от там счупване на Духовният гръбнак на Православна България - бе избегнато. И слава на Бога! Пожелавам от сърце здраве, сила, твърдост и устойчивост на Патриарх Даниил, за гарантиране силата и твърдата вяра на БПЦ, при запазване живота и благосъстоянието на народа и на България!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Юли 2024 12:28ч.

    Искам да напиша, че се радвам, че защитих дядо Николай и не се подадох на духа на разкола, който беше обзел българските миряни... Не гледайте митрополит Николай, че общува с Въртолозмей, ако ви е интересно руското съвременно православие и подхода към него, дядо Николай е човекът който го представя у нас, той в Москва е учил и специализирал, и вчера се усмихваше по време на церемонията, така че не е редно да се делим по чужди проблеми и да слагаме етикети и другарски съд/лов на вещици в църквата! Неведоми са пътищата Господни, и е редно миряните да имат упование в Духа Света го и да са изключително благодарни, че църквата ни устоя(за сега) и си имаме нов Патриарх!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    01 Юли 2024 14:44ч.

    Виктор, ако си прав за митрополит Николай, ще се радвам много! Дано Бог да е бил пред него в изминалите години. Защото пътищата Божии са непознаваеми...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радост за България

    01 Юли 2024 12:45ч.

    ДОСТОЕН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страхил Ангелов

    01 Юли 2024 13:04ч.

    https://pik.bg/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%BF%D1%86-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA-news1236344.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 0009

    01 Юли 2024 13:20ч.

    Изборът на новия патриарх е тройна победа за България. На първо място бе избран българин, родолюбец, и патриот, честен и почтен християнин. На второ място бе нанесен удар на мръсните планове на посолството и атлантическите подлоги у нас да сложат свои лакей, който да направи от БПЦ някакво проукрайнско фашистко подразделение. На трето място, видя се при честен избор, кого избира народът. Няма машинки, няма изчезнали "някъде" 5 000 гласа, няма ала-бала, няма Шиши и прочие. Дано Бог ни помогне да се отървем и от атлантическата измет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    01 Юли 2024 13:43ч.

    Радвам се на избор на Патриарха. Освен това имах късмета за се запозная с него в Роженскя манастир, когато беше игумен. Но искам да изразя възхищението си от висшия пилотаж, който демонстрираха отците. Този път така врътнаха по йезуитски йезуитите, че те не могат да се освЕстят. Оставиха ги формално да си разиграват коня ( простонародно казано), направиха се на умрели лисици и при избора на Сливенски митрополит, и при святкането на евроатлантиците по студиата, и търпяха навлека Вартоломей. Създадоха усещането за комфорт и предизвестена победа и тъй като ограниченият интелект се самообожествява той не усети клопката. Перфектно отиграна ситуация. Не напразно шашардисаните изиграни вият до бога. Но Бог, ама верно , си знае работата. Не съм религиозна, но може би атавистично вярваща или северна. То суеверието е заложено в генофонда. Лъч надежда, както беше казал един форумец, отново от духовенството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аз се доверявам изцяло на Явор Дачков

    01 Юли 2024 14:01ч.

    Новият патриарх, в това време на безпътица и морален упадък трябва да бъде всячески подкрепен. БПЦ винаги е играла много важна роля в защита на българската държавност в най-тежките моменти на изпитания на вярата и духовността на нацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    01 Юли 2024 15:13ч.

    Важно е ние миряните да подкрепим новия патриарх. Да е жив и здрав. С Божия помощ да управлява мъдро дълги години българската църква

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво да му подкрепяме?

    01 Юли 2024 16:18ч.

    Той се подпира на сопата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото, където двама или трима са събрани в Мое Име, там съм и Аз посред тях.

    01 Юли 2024 16:42ч.

    Да събира в Името Христово, не просто да събира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи