Българският патриарх Даниил: Със съзнанието за своето недостойнство приемам кръста на патриаршеското служение

Българският патриарх Даниил: Със съзнанието за своето недостойнство приемам кръста на патриаршеското служение

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

„Със съзнанието за своето недостойнство за това високоотговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, изразена чрез волеизязвлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни църква, свещеноначалието, клира и правослвания народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбокоуважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес“.

Това заяви новизбраният български патриарх Даниил в своето слово по време на тържествената интронизация в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Ето го и пълното слово на патриарха:

„Със съзнанието за своето недостойнство за това високо отговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, изразена чрез волеизявлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни църква, свещеноначалието, клира и православния народ, както и присвидетелството на възлюбените и дълбоко уважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес.

Вярвам, че Господ, който гледа на сърце, и знае, че не съм се стремял към тази длъжност, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага бреме, но и спасява. И защото сам ни е казал, че без него не можем да вършим нищо, но и че е с нас през всички дни до свършека на света.

Просветата в православната вяра и благочестие ще бъде основна грижа в митрополитското ми служение в славната Софийска епархия, чийто престолен град носи името и е под покрова на Божията премъдрост и чийто епископски престол е прославен още от апостолско време, включително чрез служението на светия свещеномъченик Климент Римски и на много още знайни и незнайни светители през вековете.

Следвайки примера на моите предшественици от най-ново време, приснопаметните български патриарси Неофит, Максим и Кирил, ще се старая единството в Христа и братолюбното служение със събратята архиереи на Светия Синод в дух на взаимно уважение и подкрепа при общата ни грижа за духовното ни паство да бъдат ръководните принципи в съвместното ни служение като предстоятел на православната ни църква и Св. Синод, за да се слави Бог чрез Господа в Духа Свети Отец и Син и Дух Свети.

Особено ярък и поучителен в това отношение е примерът на кротост, разсъдителност, дълготърпение, безпорочност, милосърдие, изрядно служение на българските патриарси Максим, който възложи върху мен ръка при епископската ми хиротония и Неофит, който ме напъти в началото на митрополитското ми служение. За повече от половинвековното им светителстване чрез незлобието си, любовта, крепката им вяра в Бога, строгото съблюдаване на църковния ред, те опазиха единството в Светия Синод и църковният кораб на родната ни Църква премина цял и невредим през много и различни изпитания. Техният изпитан пример на принципност в отстояване на църковния интерес, на такт и дипломатичност, включително във взаимоотношенията на църковната с държавните и обществени институции, с Божията помощ ще се старая да следвам в предстоящото ми служение.

Пример за подражание ще ни бъдат и неуморните трудове в благовестничеството и дръзновението за опазване чистотата на вярата на преславските и търновски патриарси, особено св. патриарх Евтимий, съвършен подражател пастир, който положи душата си за овците. Както и на предстоятелите на Църквата ни след възстановяването на нейната самостойност в лицето на Българската екзархия, които със смелостта, пастирската грижа до себежертвеност за духовното си паство допринесоха за укрепването и своевременното възстановяване на патриаршеското достойнство на църквата ни. Сред тях - първият български екзарх и видински митрополит Антим - безстрашно изобличи жестокостите на поробителя при потушаване на Априлското въстание и спомогна за Освобождението на народа ни от османско иго, а при наместник-председателстването на Св. Синод на видинския митрополит Неофит, Българската православна църква допринесе за спасението на евреите в страната ни през 1943 г. Доблестта на тези достопочтими първойерарси, както и единомислието, решимостта в отстояване на църковния интерес и жертвоготовност на всички архиереи на Св. Синод винаги ще ни бъдат пример за подражание.

Свят пример на пастирска отговорност, нелицемерна вяра и любов към Бога, църквата и всички човеци е приснопаметният наш духовен отец - Неврокопски митрополит Натанаил. При общото признание на народа Божий той беше живата съвест на Българската православна църква. Неговото усърдие за опазване чистотата на вярата, за преодоляването на достопечалното разделение, за просветата във вярата и благочестието и най-вече на младото поколение, бащинското отношение, ръководството на свещенството, любовта му към монашеството, грижата му за бедните, за благолепието на богослужението и храмовото благоустройство, неуморност за опазване и утвърждаване авторитета на църковната институция винаги са били и ще бъдат за мен нагледен образец, към който да се стремя в служението си."

Източници: бТВ, БНР, NOVA,"24 часа" 

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

 

 

Коментари

  • Майна

    30 Юни 2024 17:28ч.

    И аз вярвам в Божия промисъл и подкрепа( думите на Патриарха на БПЦ Данаил.) Затова е и тази победа днес на Православието над сатанизма. Това беше явен Урок на служещителите ,,сатанински,, Жалко, е че и на Радев му личеше ,че не е ..,,удовлетворен Това личеше в изказването му веднага след избора .. , слушах го внимателно ..думите му - ,,Но нека пожелаем на новия български Патлиалх( не , патриарх, дори не може да го изговори правилно!) ..,, Какво означава , Радев, това ..Но?! Не очаквахте , нали? Бог е с хората, с българите, въпреки, че те май забравиха това...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българският патриарх Даниил: Със съзнанието за своето недостойнство приемам кръста на патриаршеското служение

    30 Юни 2024 22:44ч.

    Дано има късмет човекът и да не го затрият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    30 Юни 2024 17:33ч.

    Това че прогони плъхът от Уолстрийт, никанор мишков- бизнес поганецът, е първото чудо на новият ни патриарх Даниил и провидението и намесата на Светият Дух! Вън плъховете от църквата и църковните мишки също, тоест страха и недостойното поведение, като на дребен гризач и вредител! Достойн и приличен пастир си избрах ме, да ни е жив и здрав и да благодарим на Бога, че се намеси и ни изведе от атлантическото свинство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политкомисар

    30 Юни 2024 18:58ч.

    Този ли е бил? Алилуя казвам без грам богохулство! Такива свети хора ни трябват, че много има да се рине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Превод на протокола, записан в Книгата за нарушения и събития на Зографския полицейски участък Вх. N 46 (за манастирската канцелария)

    30 Юни 2024 23:06ч.

    Архимандрит Никанор (в мире Христо Христо Мишков) роден 5.12.1975 посети светата Зографска обител днес следобед по време на вечернята и поиска да бъде подслонен от светата Зографска обител по време на манастирския празник. Отците му отказаха, защото по-рано бил злепоставил в България светата Зографска обител и светия игумен на този манастир, и (затова) не бил добре дошъл. Отците като не желаеха да бъдат създадени по-нататъшни проблеми, ми поискаха да се намеся и да изискам от него да си тръгне от манастира веднага, тъй като те освен това нищо друго не искаха. Въпросният, когато му поисках да напусне манастира, защото не е добре дошъл, съдейства и напусна по спокоен начин, като ми спомена, че знае, че е нежелан и направи някои отрицателни коментари за зилотите в Зографската обител и за светия игумен на тази обител – само пред мен. Точно копие от Книгата за нарушения и събития в нашето дежурство, 5.5.2018 Настоящото се издава след молба на заинтересованите за всяка законна употреба. Полицай Асланидис Георгиос

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    30 Юни 2024 17:34ч.

    Господ дълга служба да му даде на поста за доброто на българите и България, ибо е добър родолюбец и истински православен човек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страхил Ангелов

    30 Юни 2024 17:45ч.

    https://kritichno.bg/vox-populi/angelov-beshe-osueteno/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Архангел

    30 Юни 2024 17:54ч.

    Под звуците на свободноевропейските тръби нашите фанариоти се строиха по телевизии и кафенета с интернет да борят руската заплаха. Бойко дори отиде на место в Стамбул да получи сребърниците. Язък !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    30 Юни 2024 17:52ч.

    Достоен свещеник, очаквам да бъде полезен за Отечеството патриарх, дано е жив и здрав дълго!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Християнин

    30 Юни 2024 18:00ч.

    Да бъде жив и здрав новият ни Патриарх Даниил ! Да защитава устоите на Българската православна църква , която е оцеляла във вековете на робство и е запазила вярата ни. Да ни запази обединени християни и да не позволява разкол . Да работи за духовното просвещение на българските деца , които имат нужда от това в тези смутни времена . Нека Бог го закриля и помага във важните му дела !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    30 Юни 2024 18:52ч.

    Някой знае ли колко православни църкви подкрепят войната. Май само Беларус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дельо хайдутин

    30 Юни 2024 20:22ч.

    Прецедента, Боковисти и дупедати да знаят и не забравят ПАТРИАРХА Е РОДЕН В СМОЛЯН /БАЛКАНА/ а там се раждат ХОРА а не пъпеши,тикви и джендъри. Днес НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО натири бармалей

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    30 Юни 2024 18:02ч.

    Достоин! Достойнството е ръст на Патриарх Даниил, приемник по Божия воля на Патриарх Неофит! Достоинството е мярата на истината в човека! Достоинството е изказ на правото служене на Вярата! Това видяхме в избора и изказа на Патриарх Даниил! Дълбока и искрена признателност е почитта му към духовния му баща Митрополит Натанаил! Каква подкрепа и любов от утвърдилия го в Епископското му служение Митрополит Йосиф, който прелетя от САЩ за избора на бившия му измолен от него викарий, сега израснал и от него като могъщ стълб на Православието! Достоинството е връзката и приемствеността на верните! Пак достоинството е силата на търпеливото снизхождение към самоцентриращия се Вартоломей! Пак се би в гърдите, че бил "вселенски", т.е. над другите Патриарси! Няма смирение по истина, има самозванство по невярно тълкуване! Е, изтърпяхме го и на добър му път! Има търпимост, която е по-разграничителна от всяка граница, въпреки че ние и граница имаме с Константинополската църква на Вартоломей - една от поместните Православни църкви! Важното е претенцията на Вартоломей да не се приема за валидна и да не й се обръща внимание! А Патриарх Даниил да бъде подкрепян от чистите и верните, за да има сили и замах да води всички ни в Божиите пътища! Неговите молитви да ни пазят от безбожници и фарисеи и лъстиви управници! Защото Денков и Кирчо се бяха ухилили на първия ред в "Невски" без срам за безбожните си поразии! Търпи ги Господ, за да се очистим сами от тях, дали схващаме!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Божия благодат над Вас,

    30 Юни 2024 18:04ч.

    Ваше светейшество!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелените чорапи

    30 Юни 2024 18:46ч.

    Еех, да беше казал две думи срещу Матушката ви какво оплюване щеше да падне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смотан зеленясал чорапе

    30 Юни 2024 23:12ч.

    Патриархът изобщо каза ли дори и една дума СРЕЩУ някого? Той говореше ЗА, а не СРЕЩУ. Много си втъпясан, за да можеш да го схванеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог да пази Църквата ни

    30 Юни 2024 18:55ч.

    и да дари със здраве и дълголетие патриарх Даниил! Той остава единствената надежда! Единствената! Всичката насядала по столовете политическа гмеж е безнадеждна и със сатанисткия си "евроатлантизъм" води страната ни към пропаст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Телефонният номер на съществото Вяра Тодева е 0888 87 23 23

    30 Юни 2024 18:59ч.

    Обърнете внимание на тъжните физиономии на главатарите на туземната на Галя от ПосолствоТО колониална администрация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъчно ли ти е

    30 Юни 2024 19:04ч.

    за шмайзера. Никога вече няма да го видиш в центъра на София. И не само там. Има кой да се погрижи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До горния

    30 Юни 2024 19:13ч.

    Не бъди сигурен! Времето Ви изтича ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крива ти е сметката

    30 Юни 2024 19:29ч.

    Путин не е Сталин. Грузинецът за 3 години стигна от Москва до Берлин. Неудачникът Путин за 3 години не може да стигне до Харков, на 65 км от границата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    30 Юни 2024 19:49ч.

    Крива ти е сметката 30 Юни 2024 19:29ч. Запази ли си колесник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Red

    30 Юни 2024 19:51ч.

    Сталин стигна за 3 години...ама явно не успя да изкорени тая смрад..и тя се събуди, облече дрехата на неолиберал и подкара света към следваща разруха...дано на руснаците сега им е дошъл акъла и ДА НЕ ВЯРВАТ НА НИТО ЕДНА ДУМИЧКА НА АНГЛОСАКСИТЕ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    30 Юни 2024 20:30ч.

    Кога долния руски биологичен отпадък ще наближи Дунав, НИКОГА, само в болните ви мечти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нека е честит и благословен патриархът на българите избран и от българите

    30 Юни 2024 19:31ч.

    Слава богу, църквата не ни предаде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    30 Юни 2024 23:09ч.

    "избран и от българите" забележителна мисъл. Освен от митрофановна, избран и от българите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    30 Юни 2024 23:41ч.

    Костя, костя....за съжаление нашата България ражда и нищожества като теб. Копелета родени от насилието върху нашата Родина от слугите на княза на тоя свят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел Куцаров

    30 Юни 2024 19:43ч.

    Слава Богу за всичко! Господ се смили над нас и ни даде достоен Пастир!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    30 Юни 2024 20:27ч.

    Слава Богу за всичко, амин! На многая лета, Ваше Светейшество, Бог да Ви дава здраве, сили, мъдрост и дълги години с нас! Някой може ли само да ме просветли- каква е тая история с Никанор Уолстрийтски? Лицемерно дребно човече. Какво иска пак? Освен внимание де? Гледам по кадрите днес- не изглеждаше хепи Ники Ролекса. Слава Богу, че не стана патриарх тая истерична принцеса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валя

    30 Юни 2024 20:33ч.

    Една прекрасна новина 👏

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тагаренко

    30 Юни 2024 21:16ч.

    За майкопродавците Боко Т8иквата и неговия сиамски близнак Шиши Магнитски Българският патриарх е Вартоломей!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    30 Юни 2024 22:30ч.

    Виждате ли вече новия разкол?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митю

    30 Юни 2024 23:49ч.

    Костя, костя....за съжаление нашата България ражда и нищожества като теб. Копелета родени от насилието върху нашата Родина от слугите на княза на тоя свят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българският патриарх Даниил

    01 Юли 2024 0:25ч.

    Достоен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • някой да ми обясни

    01 Юли 2024 7:25ч.

    Кому беше нужна поредната идиотия сътворена от протокола на Светия синод - гвардейци с калпаците с пера до трона на патриарха вместо свещенослужители? И парад с “Велик е нашият войник”? И мотаещият се през цялото време навсякъде уж изтърпяващ наказание Дионисий, автор на великденската заря ? Дано новият патриарх се отърве от подобни идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    01 Юли 2024 8:33ч.

    Дано доживеем възраждането на родината си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луната е на разсип! Не се избира нищо ново, владиците ли не знаят, че в църковните им календарчета са и фазите на Луната по дни?!

    01 Юли 2024 8:55ч.

    Луната е на разсип! НЕ СЕ ИЗБИРА или ЗАПОЧВА НИЩО НОВО - особено с висока степен на важност и съдбовност дори за България! ... Владиците ли не знаят, че в църковните календарчета са и фазите на Луната по дни?! .... Вижте небесклона – последна четвърт на изчезваща Луна - кой избира тази дата 30 юни, Св.Синод не разполага с църковния календар? НОВОЛУНИЕТО, новината на Луната, започва след седмица на 7 юли, не можеше да се изчакат 5-6 дни за избора ли?! Толкова важен пост, Духовен пост не може да се прави на Разсипваща се Луна, ИМА НЕВИДИМИ КАНОНИ! .... Има нещо, което е НЕ както трябва. На небето свети Луна като ислямския С-полумесец. И пак ще кажем – не се доверяваме напълно на човек служил близо 8-9 години из САЩ, Канада и Австралия, каквото и да говори, заради влиянието на крехката му възраст. .... Извинете, но нищо общо, даже непривлекателно като образ и визия - от благият синеок истински духовен български патриарх Неофит. Отхвърлянето с единодушие на дядо Гавриил (най-близко стоящ по всичко на Неофит и номиран с него за патриарх преди десет години) навежда на терзания за някаква нечистота... Която само Бог може да ни разкрие! Защото .... Неведоми са пътищата Господни при разкриването на "затъмненията" да кажем така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да му е честито

    01 Юли 2024 10:01ч.

    Изборът на български патриарх е най-здравия шамар, който отнесе атлантическата измет у нас през последните десет години. Какво ли не правиха, за да си отиде Максим, устави ли не променяха, за да си пробутат свои подлоги, разкол ли не сееха, посолството ли не ползваха - нищо не пожалиха атлантическите изчадия. Целта бе да се ликвидира българската църква и да се превърне в придатък на укрофашистите - така, както направиха с държавата ни. Напразно. Народът си избра истински патриарх. Най-достойния. Българин, родолюбец, патриот, милеещ за отечеството и народа си, истински защитник на вярата. Не случайно водещите политици, продали се на атлантическата утайка, не го поздравиха. Чест прави на президента, че го поздрави. Народът е с вас, уважаеми Патирарх и Президент!!! Да е жив и здрав новия патриарх, и да се пази много. Защото атлантическите изроди са слуги на най-долните страсти и пред тях няма граници за нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи