Първите чужденци и двойни граждани преминаха през граничния пункт "Рафах" в Египет

Първите чужденци и двойни граждани преминаха през граничния пункт "Рафах" в Египет

Десетки чужденци и палестинци с двойно гражданство напуснаха ивицата Газа за Египет през граничния пункт "Рафах", отворен за първи път за хора на 26-ия ден от войната между Израел и Хамас, съобщи АФП.

Те получиха разрешение да влязат в терминала на пропускателния пункт около 07:45 по Гринуич, след като египетските власти обявиха, че ще го отворят, за да могат да преминат близо 90 ранени палестинци и около 450 двойни граждани и чужденци. На кадрите, заснети тази сутрин, се вижда конвой от египетски линейки, чакащи от египетската страна, за да вземат ранените.

По-рано палестинското радикално движение Хамас публикува списъци с лица, които могат да напуснат ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт "Рафах", предаде ТАСС. Те включват граждани на Австралия, Австрия, България, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това на служителите на Международния комитет на Червения кръст и на неправителствените организации (НПО), работещи в анклава, ще бъде разрешено да напуснат Газа. Хамас не посочи за кои неправителствени организации става дума.

Споразумението между "Хамас", израелските власти и Египет, което позволява на тежко ранени и чужденци да напуснат ивицата Газа, е било постигнато с посредничеството на Катар и в координация със САЩ, съобщава Ройтерс. Не се уточнява докога ще бъде отворен контролният пункт.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

Напиши коментар

Откажи