Първан Симеонов: Македония може да прелее чашата, българите ще преживеят унижение

Първан Симеонов: Македония може да прелее чашата, българите ще преживеят унижение

Снимка: Борислава Борисова, БНР

"Ние в България имаме огромния комплекс, че с всичко се съгласяваме. Сега това с Македония може наистина да прелее чашата. Има моменти в историята, когато не е нужно да унижаваш една общност. Българите ще преживеят унижение от това", каза в предаването "Преди всички" на БНР Първан Симеонов.

"Хората искат избори или оставки, когато видят готова алтернатива или наистина им е писнало. Те продължават да дават шанс на тази власт. Хората не виждат кой друг, какво друго може да стане. "Възраждане" ли ще дойде, още по-голяма коалиция ли ще дойде, някакви по-еднолични форми ли ще се усладят на хората. И хората казват дори за оставка все още "не", камо ли за предсрочни избори", коментира Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"Правителството има шанса да поостане и всички, които бързат с прогнозите за неговото падане, изпреварват събитията", смята Симеонов. "То е като във фолклора – има едни дни, когато казват – детето, ако сега не умре, ще живее дълго". По думите му, малките партньори се опитват "общата ерозия да я пишат на сметката на големия партньор – ПП". 

"Имаме един мобилизиран ГЕРБ - не че расте, но е доста твърд. Не пада, търпеливо чака реда си и не пришпорва процесите", посочи Първан Симеонов, очертавайки част от електоралната картина.

При "Възраждане" може да има известен скрит вот. Ако управленската ерозия при ПП продължи, "Възраждане" може да спори за първите места, заяви политологът. "За момента спорят за третото място с ДПС, но при ДПС също има бонус вот", посочи Симеонов. По думите му, новата партия на Стефан Янев показва добър старт и рязко ускорение.

По темата "Северна Македония" Първан Симеонов отбеляза, че ако нещата стигнат до парламента, това най-вероятно ще зависи от гласовете на ГЕРБ, но предупреди: "Ние в България имаме огромния комплекс, че с всичко се съгласяваме. Сега това с Македония може наистина да прелее чашата. Има моменти в историята, когато не е нужно да унижаваш една общност. Българите ще преживеят унижение от това".

"Понякога нещата не се решават по джоба, решават се на ценностно ниво. Погледнете данните за Украйна – българите не са на страната на това, което прави Путин. Да, има немалки дялове, които казват – съгласен съм с действията на Владимир Путин. Но много по-осезаеми са дяловете на тези, които казват – не съм съгласен. Това не е инерция, не е русофилия. В България има традиционни проруски сантименти, но действията на Путин наистина шокираха дори много от проруски настроените хора. Този народ може да отсее едното от другото. И като се появи някой и му каже – всичко, което не е правата линия, е Путин, този народ казва – гледай си работата. Видяхме го с ваксините. От сутрин до вечер едни хора им казваха – вие сте тъпи Ганьовци, не се ваксинирате, и българите им казаха – гледайте си работата, не сме тъпи Ганьовци, не ви вярваме." 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Коментари

  • унижения

    19 Май 2022 10:09ч.

    Чарлз Дарвин обявява,че човекът не е по-висше създанние от останалите,а е просто едно от животните. Зигмунд Фройд сподела,че когато създава изкуство, завладява нови територии, измисля науки, изгражда философски или политически системи,се ръководи от някакъв по-висш стремеж, а всъщност е тласкан единствено от желанието си да съблазни потенциални сексуални партньори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се подлъгвайте,

    19 Май 2022 10:09ч.

    Македония не е основното "унижение" за българите, по-скоро е отвличащ вниманието маньовър. Основното унижение вече е в ход, ПЛАН 2030 на глобалистко-сатанистката шайка ! Тя ще удари всички страни, но най-фатално тези, които са най-бедни. Т.е. - България ! Задава се невиждана мизерия и ГЛАД ! Тези които преживяват не зле с далаверки и покрадване да не се подсмихват. Ще удари и по тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    19 Май 2022 10:17ч.

    За духовно извисените е важен казуса с РСМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z

    19 Май 2022 10:39ч.

    Да първане, ВЪЗРАЖДАНЕ ще дойде и с нищо не можете да промените това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    19 Май 2022 11:16ч.

    И все пак ЕС е пред разпад.. защо си затваряме очите за тази тенденция... и след разпада... ни евро... ни история.. ни македония... само глад.. мизерия... дългове...без армия.. без образование..без медицина...без ИДЕЯ накъде да се върви...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - Въртим, сучем и на краят пак анти-Путин заклинания...

    19 Май 2022 11:27ч.

    ... - Всекиму е нужна Индулгенция, дори когато се съобщават дълбоко втръснали неща на плебса. Да ВЯРВА, ей така. Нямало нужда от смяна на мошениците - не били омръзнали достатъчно... После, да бе, ама с РСМ (българската Украйна), драги сахиби, не може ли малко по-инак? И да, да - Путин, ама ние ще го бием него! Ще види той кво значи юнаци. САЩисани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИДЕЯ накъде да се върви... ? Напускане на ЕС, напускане военните структури на НАТО ! ...

    19 Май 2022 11:27ч.

    ...задължително изгонване на американските бази ! Съюз с Русия, Белорусия, Сърбия... ако нашите православни братя - гърци и румънци се отърсят от американското робство, съюз и с тях ! Добри отношения с Турция, но без да се преминават определени граници. Протекционизъм и възраждане на българската индустрия, селско стопанство, армия, образование...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    19 Май 2022 12:36ч.

    Още навремето направи впечатление единомислието на руски и американски „съветници“ на България, Стив Ханке говореше точно това, което и проруското лоби, по отношение на еврото. И двете са външна намеса! По време на протестите те също така се разбраха, а днес имат коалиция! Целият „опозиционен“ спектър от времето на ГЕРБ се вписва в оста американски и руски марионетки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щото ГЕРБ

    19 Май 2022 12:45ч.

    не са американски марионетки, нале

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    19 Май 2022 12:49ч.

    Американците са незаобиколим фактор, но трябва да погледнеш икономиката преди всичко. ГЕРБ искаха да работят най-вече с български фирми. Докато новите биха предали изцяло енергетиката, телекомуникациите, ресурсите ни директно в ръцете на чужди фирми, особено руски и американски. Това, че не прекаляваха със заемите също е важно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    19 Май 2022 12:38ч.

    Гражданско общество в България няма, то е прекалено малко, защото българинът търси да се прилепи към някоя „велика“ „братушка“. А не към наследниците на Левски и Раковски. Какви протести да има? Щом ГЕРБ са решили да гледат сеира на „промяната“, няма кой да инициира протести. Макар да расте бедността, заемите, порочните сделки на високо равнище, българофобията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЕРБ са всичко друго,

    19 Май 2022 12:46ч.

    но не и представляващи народа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    19 Май 2022 12:55ч.

    Само в мисленето на комунистите има народ и върхушка, няма как да сме един български народ, ако това понятие не инкорпорира еднакво всеки българин в себе си. Освен това смисъла на поста ми не е да ги хваля, а да кажа, че гражданското общество у нас се движи от кукловодите, които в момента са удовлетворени от резултатите на революцията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съвсем си изветряла напоследък

    19 Май 2022 13:01ч.

    Обществото винагие било и ще бъде кастово. Гражданско общество у нас никога не е имало, най-малкото щото 90 % са със селско самосъзнание

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    19 Май 2022 14:44ч.

    Точно така, обществото има различни прослойки, това не го отричам. Отричам правото на една едниствена прослойка да се отъждествява с народа. Народът не са само бедните, народът не може да мине без своите лидери и водачи и без по-успешните и напредналите. Враждата между двете е комунистическата заслуга - разделяй и владей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблемът, драга е, че

    19 Май 2022 18:41ч.

    Либералната демокрация провокира преливане от каста в каста, което е противоестествено. Резултатите са видими-на управленски позиции се издигат хора от низшите касти, без необходимите им за това качества, което от своя страна се отразява на качеството на живот на Народа..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това последното,

    19 Май 2022 18:45ч.

    Враждата между двете е комунистическата заслуга - разделяй и владей., направо ме съкруши. "Разделяй и владей" като почин на комунистите. Би ли дефинирала какво разбираш под комунист, че съвсем не схващам връзката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    19 Май 2022 12:40ч.

    Българският народ ще бъде мачкан с все по-неизгодни и опасни за него политики, но вината е изцяло негова! Когато заставаш все на лошата страна, трябва наистина съдбата да ти смачка фасона, за да осъзнаеш, че трябва да тръгнеш от българския интерес. От това малкото, нищожното, на пръв поглед от нулата! Но което единствено има потенциала да промени към добро съдбата на народа ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus Колкото до Македония, не ние сме унизените, ние сме унижаващите!

    19 Май 2022 12:45ч.

    С изискването си българите в Македония официално да се откажат от корените си и езика си в Конституцията, ние унизяваме собствените си бащи, правим същото, което правят и македонците. Доказваме, че българският народ подлежи на манипулация и насъскване, защото носи някакво зло в себе си. В добро сърце това не може да се посее и да покълне! Пося се помежду ни омраза от нашите врагове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    19 Май 2022 13:16ч.

    Македонският въпрос докара България до национални катастрофи през 1913 и 1918гг. И за малко през 1947г. Стига толкова. Не се чувствам унизен че макетата искат в ЕС за да свършат като нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    19 Май 2022 14:51ч.

    Това, че искат да влязат в ЕС не е унизително за нас, унизително е, че реагираме против това им нормално желание, вместо да реагираме против НАШАТА политика, която ни насъсква против тях и ни кара да искаме да се разграничат от произхода си официално. Която отказва да потърси сметка за престъпленията извършени по време на Възродителния процес, с което бихме помогнали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    19 Май 2022 14:54ч.

    Т.е. новата „катастрофа“ се състои в това, че кукловодите се усетиха, че ние все още обичаме македонците, докато те ни мразят, видяха това като пречка и дефект в безупречния си план за тотална колизия и започнаха от известно време да насъскват и българите. Българите щяха да им развалят играта, ако не се бяха поддали. Сега сме изцяло в играта на българофобите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей тва, ни е най-ценното като Народ-обичливи сме

    19 Май 2022 18:49ч.

    Поне мнозинството. Обичаме и македонците и руснаците. Някой обаче неистово се стреми да ни накара да ги мразим. Чудно кой ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи