Парламентът заседава извънредно заради вота на недоверие

Парламентът заседава извънредно заради вота на недоверие

Народното събрание ще заседава извънредно днес от 11 часа. Единствената точка в дневния ред на депутатите е  проектът на решение за гласуване на вот на недоверие към правителството на министър-председателя Кирил Петков, съобщава БТА.

Днес ще се състоят разискванията по внесеното от парламентарната група на ГЕРБ-СДС предложение. Опозицията обяви преди седмица, че вотът е за провала на правителството във финансово – икономическата политика. 

Според правилника на парламента гласуването се състои не по-рано от 24 часа след приключване на дебата. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Във връзка с вота на недоверие се очакват демонстрации в подкрепа на и срещу правителството. 

Преди седмица по предложение на "Има такъв народ" (ИТН), които се оттеглиха от управляващата коалиция, депутатите гласуваха предсрочното отстраняване на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Освен от ИТН, оставката му бе подкрепена и от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". За временно изпълняващ длъжността председател на парламента бе определен Мирослав Иванов, един от общо седемте заместник-председатели. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи