Парламентът се събира извънредно заради промени в закона за домашното насилие

Парламентът се събира извънредно заради промени в закона за домашното насилие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 7 август 2023 г. от 10.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Заседанието е свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България.

В дневния ред е включено първо гласуване на промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. Ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, върнат с указ № 147 от 1 август 2023 г. на президента Румен Радев, също е в програмата на извънредното заседание.

От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предложиха по-тежки наказания при причиняване на лека и средна телесна повреда и включване на интимните партньори в закона като възможни извършители на домашно насилие. Трите формации са внесли два общи законопроекта за изменение на Наказателния кодекс и на Закона за защита от домашното насилие.

Президентът Румен Радев подписа указ за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Президентът Радев подчертава в мотивите си, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес. Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • Какво

    01 Авг 2023 21:38ч.

    "домашно" насилие?? Та нарязаното момиче не му е жена и тук ЛГБТ няма никакво отношение към казуса!! Или ще се подмазваме за още премии, то май това ви е основно целта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    01 Авг 2023 23:08ч.

    Проведоха подгряването и обработката на стадото с масовите протести,сега без проблеми ще изпълнят Заповедта от Посолството.Но когато един народ,доброволно и мълчаливо се е съгласил да бъде стадо,не трябва да му се съчувства.Избрахте промяната - получихте я.И това не е края!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    02 Авг 2023 0:26ч.

    "Проведоха подгряването и обработката на стадото..." -- напомня твърде на "денс уит... шиши". популацията вече е стигнала такова ниво на д.ебилност, че кълве на всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    01 Авг 2023 23:59ч.

    Сутринта една шутка от ПП-ДБ се жалваше че Радев не е обнародвал закона за домашното насилие. Ето че е имало защо. Целувайте му ръка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седларов

    02 Авг 2023 2:26ч.

    Хоп и ИК-то им ще го пробутат и него. Не стигат останалите гадости, та и тази "конвенция" - ще я натрапят даже срещу решението на КС!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички семейства са под домашно насилие

    02 Авг 2023 7:04ч.

    От страна на политиците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сава

    02 Авг 2023 9:25ч.

    Някой виждал ли е нарязаното момиче? Има ли такова наистина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • резонен въпрос

    02 Авг 2023 11:55ч.

    Не се ровя в подробности от случая, но мярнах на няколко пъти - "Имала над 400 порезни рани по главата" !?? Ало ? Някой има ли представа как могат да се нанесат 400 рани ? И то на главата ? Как са разположени та да се поберат толкова ? 400 рани не могат да се поберат по цялото тяло , камо ли само на главата ! Мирише на дебела джендърска лъжа, фалшификация и мистификация... Дайте наистина да видим момичето ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи