Парламентът създаде временна комисия за имунитетите на Борисов и Петков, но без да излъчи председател

Парламентът създаде временна комисия за имунитетите на Борисов и Петков, но без да излъчи председател

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След три часа дебати и със 186 гласа "за" и 32 "против" парламентът създаде временна комисия, която да реши дали да бъдат свалени имунитетите на народните представители Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ, Кирил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Димитър Аврамов от ДПС. Те бяха поискани от главния прокурор Иван Гешев, за да им се потърси наказателна отговорност по различни обвинения. Предложението за сформирането на комисията бе внесено от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" и освен от тях бе подкрепено още от ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС.

Срокът за работа на комисията ще бъде до 18 юли 2023 г. За членове бяха одобрени Десислава Атанасова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев и Димитър Найденов от "Продължаваме промяната - Демократична България", Петър Петров и Николай Дренчев от "Възраждане", Хамид Хамид и Гюнар Ахмед от ДПС. БСП и "Има такъв народ" отказаха да излъчат свои представители в комисията.

Народното събрание обаче за пореден път не успя да излъчи председател на комисията, след като депутатите не одобриха предложението на ДПС това да бъде Хамид Хамид, а останалите три формации, участващи в нея, отказаха да излъчат ръководство. Така, тази комисия става поредната с неизбран председател, след като 49-ото Народно събрание не успя да излъчи шефове на постоянните комисии заради липса на управляващо мнозинство и се наложи да бъде вкарана поправка в правилника на парламента, която да позволи на председателя на парламента Росен Желязков да свиква заседания на комисии и да определя кой да ги води.

Лидерът на депутатите на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова заяви, че тези, които отказват участие в комисията, както и тези, които отказват да участват в ръководството ѝ, на практика помагат имунитетите на четиримата народни представители нито да бъдат отнети, нито материалите по досъдебните производства да бъдат обсъдени.

В крайна сметка, след като нито една парламентарна група не направи друго предложение за председател на временната комисия, Росен Желязков обяви почивка и призова депутатите в следващите дни да измислят друг механизъм за ръководене на заседанията ѝ.

"Лигата на перачите"

Най-активно в дебатите по създаването на комисията се включиха депутатите от "Има такъв народ", "Възраждане" и ГЕРБ. Първи обаче взе думата независимият депутат Радостин Василев, който напусна парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", след като публикува в публичното пространство запис от заседание на партията. Василев определи вносителите на предложението за създаване на временна комисия - Мирослав Иванов, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Никола Минчев и Надежда Йорданова, като "лигата на перачите" и ги обвини, че искат да превърнат Народното събрание в разследващ орган.

"Това е огромен срам. Вие изпълнявате точно това, за което говорихте в този съвет. Виждам, че Кирил Петков и него го е страх да си даде имунитета. Дайте си го, защото така се опаковахте с мафията, че вече няма как да докажете, че тази комисия се създава с легитимни цел. Вие изпълнявате функцията на патерица", обърна се Радостин Василев към "Продължаваме промяната".

Според зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отказът на Кирил Петков и Бойко Борисов да дадат доброволно имунитетите си доказвало, че те се чувстват виновни. "Те са абсолютни страхливци, не са мъже в душевен смисъл", смята той.

Атанас Зафиров от БСП нарече управляващото мнозинство между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ "коалиция на имунитетите и страха". Той призна, че в парламента съществува практика за създаване на временна комисия за сваляне на депутатски имунитет, но по думите му път този път "няма да наказваме непослушните, а ще пазим послушните". След това Зафиров се обърна лично към Кирил Петков като го попита какво прави в тази комисия и го призова сам да се откаже от имунитета си.

От "Възраждане" пък изразиха притеснение, че ако комисията не бъде създадена, "тези лица си остават с имунитети" и затова заявиха, че са принудени да гласуват за нейното сформиране. Един от юристите в партията Петър Петров предложи депутатите да разглеждат казусите само седмица и следващата сряда (21 юни) да бъде взето окончателно решение в пленарна зала. Предложението обаче беше отхвърлено.

Ответен удар: ГЕРБ срещу БСП

ГЕРБ не останаха безмълвни след атаките от страна на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" и на свой ред нападнаха изказващите си народни представители. Според депутата от ГЕРБ Маноил Манев те "преследват целта на този, който натисна копчето - политическото му бъдеще и оцеляване", а Георг Георгиев от същата политическа сила напомни, че "секретариата на прокуратурата е в Съдебната палата, а не в Народното събрание".

С това и двамата атакуваха основно БСП, намеквайки, че поведението на партията и отказът ѝ да даде подкрепа за правителство с първия мандат на ГЕРБ, се дължат на натиск от прокуратурата, тъй като решението на БСП дойде само няколко часа след като главният прокурор Иван Гешев обяви, че няма сам да напусне поста, обвини ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов, че стоят за опита за неговото отстраняване.

Георгиев нарече още социалистите "партия със затихващи функции, която единствено, което може да си позволи, е да говори лъжи от тази трибуна".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на обвиненията с други: според нея през последния месец паралелната държава и задкулисието са се прегрупирали, за да оцелеят и да продължат да управляват. "Днес се твърди, че прокуратурата се използва като политическа бухалка. Прокуратурата обаче не съди, а само дава доказателства. Съдът съди, затова прокуратурата не може да бъде използвана за политическа бухалка", каза Нинова и определи като внушения изказванията, че партиите изпълняват волята на главния прокурор.

На думите ѝ отговори Георг Георгиев, който припомни, че миналата година Нинова обвини прокуратурата във "вътрешнопартиен преврат", заради това, че е започнала проверка по сигнал на Кирил Добрев.Тогава лидерът на социалистите заяви, че прокуратурата е показала, че е инструмент срещу неудобните и "частна прокуратурата на задкулисието".

Кой ще избелва прокуратурата

Че е нужна временна комисия за имунитетите, която да прецени дали искането на прокуратурата е мотивирано и дали има достатъчно данни за снемане не имунитет, за да е сигурно,че прокуратурата не действа като политическа бухалка, бе основната теза на "Продължаваме промяната - Демократична България". Съпредседателят на коалицията Кирил Петков я подкрепи с аргумента, че не е известно какви нови доказателства има прокуратурата по случая с канадското му гражданство, за да възобнови производството.

"Какво е различното сега? Ние няма да оставим прокуратурата да действа като политическа бухалка и ще осветляваме всеки път, когато някой си позволява да ползва съдебната власт за свои цели", заяви Петков.

В края на дебата с изказване с включи и другият съпредседател на коалицията Христо Иванов. Той отговори на политическите нападки за "изпиране" на Борисов с думите, че дали някой ще бъде избелен или не, зависи от това как ще се произнесе съдът.

"Въпросът е да се стигне до истината и за "Барселонагейт", и за останалите казуси, при условията на липса на съмнение в обективността на прокуратурата. Когато има произнасяне, да сме сигурни, че става дума за обективно правосъдие", каза Иванов.

По думите му парламентът трябва да се произнесе дали става дума за политическа конюктура или за нормално развитие на едни производства. "Въпросът е прокуратурата да дойде тук и да обясни как така изведнъж прогледнаха, дали прогледнаха, защото едни хора досега бяха приятели на Гешев, но след като спряха да му бъдат приятели, той започна да им отмъщава, или прокуратурата ще намери начин да коригира състоянието си и ще ни убеди, че става дума за разделение на властите", подчерта той.

Източник: Дневник

 

 

 

 

 

Коментари

  • smb

    14 Юни 2023 17:57ч.

    А стига бе, Възраждане гласуваха с Герб и ДПС за комисия. Е това никога не сме го очаквали... аахаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че защо да сме изненадани?

    14 Юни 2023 18:32ч.

    Проектът е от същите, които ни натресоха управлението на България след Жан Виденов. Авторите са едни и същи. Другото е за парлама пред сектантите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @smb

    14 Юни 2023 18:36ч.

    П.С. единственото което би ме изненадало в България ще е ако се посмеят да забранят ракията, луканката и шопската салата. Е, тогава наистина ще стане война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ППДБ

    14 Юни 2023 18:03ч.

    Политическа пералня Даваме Белина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...но без да излъчи председател...

    14 Юни 2023 18:12ч.

    E kak, мястото е запазено за главния идеолог на перачницата Ристю (както и разбрахме от ония запис, за който всички се правят, че не съществува), който ще играе леля Мария с бонукс аутомат. Абе, има ли нещо, което да не върви така, както беше описано в записа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВВВВВВВВВ

    14 Юни 2023 18:50ч.

    Всички на амбразурата ще бранят Тиквата. Вождът ще ги учи на кражби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джак

    14 Юни 2023 22:02ч.

    С отказа си да участват в комисията БСП и ИТН дадоха възможност да се състои перачницата. След като участието в комисията е на паритетен принцип, то се губят 4 гласа "против", евентуално от БСП и ИТН. Кой да предположи, че именно тези партии, които уж са твърдо против Боко, всъщност го препират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи