Парламентът прие споразумението със синдикатите, протестиращите вдигат блокадата на АМ "Струма"

Парламентът прие споразумението със синдикатите, протестиращите вдигат блокадата на АМ "Струма"
,

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След многочасови дебати парламентът прие споразумението от седем точки, което вчера бе подписано между правителството и синдикатите. Документът бе приет със 133 гласа “за“. ”Възраждане”, ИТН, БСП, независимият Радостин Василев и двама от ПП-ДБ гласуваха “против”.

Споразумението бе единствената точка в дневния ред на депутатите. Нейни вносители са Кирил Петков и Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и Делян Пеевски от ДПС.

Днес сутринта, преди началото на парламентарното заседание в 12 ч, споразумението спешно бе одобрено и от енергийната комисия.

Заседанието на Народното събрание продължи над три часа, като дебатите бяха изпълнени със скандали и размяна на обидни реплики.

С решението парламентът възлага на Министерския съвет да продължи процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и да започне процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 година.

Предвижда се Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор енергетика относно недопускане в дългосрочен план на прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Министерският съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако те работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 година.

Решението включва изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът също е до 30 ноември. Предвидена е прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срокът е до 31 декември тази година.

В решението е записано категорично отпадане от териториални планове (ТП) за справедлив преход на предприятие за конверсия на въглищните региони, като срокът е до 31 октомври 2023 година. Предвидено е проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД. Срокът е до 31 март 2024 година.

Записано е още, че социалните партньори са се съгласили да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19 септември 2023 г., с изключение на точката за категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

От БСП категорично отказаха да подкрепят споразумението, което според тях е противоконституционно. Те бяха и единствената партия, чиито представители не дойдоха на срещата между представителите на правителството, парламента и протестиращите вчера. Според бившия министър на енергетиката и депутат от левицата Драгомир Стойнев документът поражда повече въпроси, отколкото отговори.

“Нито една от шестте точки ги няма в това споразумение, както в един хубав български филм се казва: ”Ще ти купя колело, ама друг път”. Та така и при тях”, коментира пък лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Според "Възраждане" пък споразумението е празен лист. “Вчера имаше 8-часова среща между правителството и синдикалните лидери. 3 от исканията бяха приети, 3 бяха допълнени, така че да отговарят на границите за преговори с ЕК. Не ви прави чест да казвате, че е празен лист. Всички 6 точки бяха приети от всички и само първа не е приета от миньорите”, обърна се Искрен Митев от ПП-ДБ към “Възраждане”.

Председателстващият заседанието Росен Желязков призова за по-стегната работа, защото все пак хората очаквали някакво решение, а не предизборни дебати.

“Слушах с интерес и тъй като се изрекоха много силни думи, някои колеги са се научили да споменават само ГЕРБ и Бойко Борисов и ги употребяват под път и над път. Но ние сме тези, които се борихме за въглищните централи, ние направихме така, че те да работят. Водили сме преговори и сме се борили с ЕК това да бъде така. Убедени сме, че преходът трябва да бъде плавен, за да няма риск за енергийната ни сигурност. А какво направиха другите, които говорят против нас?
На път сме да си закрием енергетиката от разни аматьори”, каза пък бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ - СДС Теменужка Петкова.

След гласуването стана ьсно, че протестиращите, които бяха спрели движението по автомагистрала "Струма", вдигат блокадата, съобщи NOVA.

Те са заявили, че са доволни от приетото споразумение по-рано в парламента. Смятат, че бъдещето на региона е гарантирано, тъй като ТЕЦ "Бобов дол" ще продължи да работи, без да бъдат съкращавани работници. Очаква се движението по АМ "Струма" да бъде възстановено. 

 Източници: epicenter.bg, NOVA

 

 

Коментари

  • хаирсъзин

    04 Окт 2023 17:23ч.

    Блокадата са дигнали хората на ковачки ... тя ролята им беше ясна още като се подвключиха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи