Отстъпката от 25 ст. за бензин и дизел спира в началото на декември

Отстъпката от 25 ст. за бензин и дизел спира в началото на декември

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Отстъпката от 25 ст. за литър гориво ще спре да действа още от началото на декември. Причината е привършване на определения в бюджета разход от 150 млн. лв. за тази цел. За бързото изчерпване на помощта стана ясно по време на представянето на проектобюджета за догодина от служебния министър на финансите Росица Велкова в четвъртък.

Антиинфлационната мярка бе въведена в средата на годината с актулизацията на бюджета и се предвиждаше да бъде прилагана до края на 2022 г. Още тогава критики, че определената за целта помощ в бюджета е ниска, имаше дори съмнения, че ще свърши за два-три месеца. Около 1 милион лева на ден плаща държавата към бензиностанциите, за да покрива ползваното от шофьорите облекчение. Отстъпката важи за бензин А95, дизел, пропан-бутан (LPG) и метан. (CNG), 

Отстъпката ще свърши точно в периода, в който се очаква покачване на цената на течните горива. От 5 декември в ЕС влиза в сила ембаргото върху руския петрол и се очаква това да покачи котировките на международните борси. Очаква се това да се отрази и на нашия пазар, въпреки че България договори изключение за нефта, с който работи "Лукойл Нефтохим".

Отмяната на отстъпката съвпада и с голямото пътуване по Коледа и Нова година, което ще бъде с по-високи разходи.

 

Източник: segabg.com

 

Коментари

  • Колко са радостни от segaСДС.com

    21 Окт 2022 15:31ч.

    "Очаква се това да се отрази и на нашия пазар, въпреки че България договори изключение за нефта" ................................. много пазарно, нали? Дългата ръка на пазара решавала....... нали, наивници?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    21 Окт 2022 16:03ч.

    Единственото спасение е да гласувате отново за доказаното, единствено правилна политика на НИНОВА. Нарочно не казвам на БСП, заради предателите, боклуци като Станишев и цялата му клика, които работят срещу партията и по лошо срещу българите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи