Отложиха третото дело срещу Цветан Цветанов

Отложиха третото дело срещу Цветан Цветанов
Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за незаконно подслушване, което трябваше да започне днес, бе отложено за 3 юли.
<p>Преди заседанието на съда тази сутрин стана ясно, че един от бившите директори на СДОТО Цветан Иванов е подал молба за отлагане, тъй като по-късно днес е на хемодиализа.</p> <p>Очаква се делото срещу Цветанов да се гледа при закрити врата.</p> <p>&quot;След като ме осъдиха, разбрах че в България и невинен може да бъде осъден&quot;, каза пред журналисти бившият вътрешен министър.</p> <p>Според Цветанов, който е министърът с най-много дела след Николай Цонев, има сериозен натиск, оказан от БСП върху съдебната система.</p> <p>&quot;Нашите евроатлантически партньори са много добре информирани какво се случва в съдебната система в България&quot;, заяви той.</p> <p>Цветан Цветанов е убеден, че ако Делян Пеевски не е отправил обвинения и нападки от парламентарната трибуна срещу него в първите дни на това правителство, до тези процеси е нямало да се стигне.</p> <p>На 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившия министър и трима бивши директори на СДОТО.</p> <p>На подсъдимата скамейка освен Цветанов трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация.</p> <p>Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър &quot;съзнателно е допуснал&quot; тримата директори да извършат престъпление.</p> <p>Прокуратурата твърди, че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.</p> <p>На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по - късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.</p> <p>В понеделник Цветанов беше оправдан по делото за длъжностно присвояване, а в четвъртък софийският градски съд произнесе ефективна - четиригодишна присъда на бившия вътрешен министър по обвинение, че шест пъти е написал &bdquo;Не&quot; под искане за подслушване на бившия антимафиот номер 1 на Велико Търново - Орлин Тодоров.</p> <p>Подсъдими с него са трима бивши директори на вече несъществуващата Специализирана дирекция &quot;Оперативно-технически операции&quot;. Обвинението срещу Цветанов е за допустителство по служба.</p> <p>Според прокуратурата бившият вътрешен министър не е упражнил контрол в служба СДОТО - тогава към МВР, и така е допуснал Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов да не изпълнят законовите си задължения, от което пък са били създадени условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване на граждани.&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p>

Коментари

  • ABC

    30 Май 2014 20:08ч.

    Да, ама професор Николов се спомина скоропостижно, и то не от самата катастрофа, а впоследствие вече в болницата, май от \&quot;инфаркт\&quot;. Та най-важното обвинение, за хакването на кечърите и незаконното им използване няма да бъде вкарано в съда, поради \&quot;ПЪЛНА ЛИПСА НА ВСЯКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА\&quot;. Види се, и следващите искат да използват тия незаконни хватки за свои собствени цели. Законът ряпа да яде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи