Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд е арестуван на Бахамските острови

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд е арестуван на Бахамските острови

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Сам Банкман-Фрийд - социопатът, който измами Америка

Сам Банкман-Фрийд, опозореният съосновател на борсата за дигитални активи FTX, беше арестуван на Бахамските острови, след като правителството на САЩ повдигна обвинителен акт след седмици на спекулации, че със средствата на клиентите е имало злоупотреби преди колапса на империята му.

Банкман-Фрийд е задържан в очакване на процес на екстрадиране, каза главният прокурор на островната държава Райън Пиндер в изявление в понеделник.

Федералните прокурори в Манхатън планират да разпечатат делото срещу него във вторник сутринта „и тогава ще имат още какво да кажат“, каза Деймиън Уилямс, прокурор за Южния окръг на Ню Йорк, в отделно изявление. Той не даде подробности по обвиненията.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ отделно разреши граждански обвинения, свързани с нарушенията на Банкман-Фрийд на законите за ценните книжа, каза в изявление директорът ѝ по правоприлагането Гърбир Греуал. Тези граждански обвинения се очаква да бъдат повдигнати публично в Манхатън във вторник, според изявлението.

Банкман-Фрийд е изправен пред разследвания в САЩ и Бахамските острови, където е централата на FTX, за редица възможни нарушения. Едно от ключовите разследвания е дали клиентски средства са били отпускани назаем на търговската фирма Alameda Research, която също е основана от Банкнман-Фрийд. Повече от 100 юридически лица, свързани с FTX, подадоха молба за защита срещу фалит в САЩ на 11 ноември.

„Мощни доказателства“

„Да повдигнат обвинение толкова рано, когато не е трябвало да бързат, ми казва, че разполагат с невероятно мощни доказателства“, каза Джийн Роси, бивш федерален прокурор. Роси добави, че прокурорите вероятно са „сериозно загрижени“, че Банкман-Фрийд ще избяга в юрисдикция, където не може да бъде екстрадиран.

Белият дом отказа да коментира ареста и обвиненията.

Председателят на комисията по финансови услуги на Камарата на представителите Максин Уотърс каза пред репортери, че групата все още планира да проведе изслушване относно срива на FTX. „Важно е американската общественост да разбере FTX и какво се случва“, каза тя.

30-годишният Банкман-Фрид е задържан в полицейското управление на Кейбъл Бийч в Насау, според служител, работещ в управлението. Човекът, който отказа да назове име, когато Bloomberg се свърза по телефона, каза, че всички килии там са удобни, но не даде подробности.

Съоръжението е на около 20 км от луксозната общност Олбани, където живее Банкман-Фрайд, и се намира близо до основна туристическа зона.

В медийни интервюта след колапса на FTX Банкман-Фрийд призна големи управленски грешки, но също така твърди, че никога не се е опитвал да извърши измама или да наруши закона.

В своите забележки, подготвени за изслушването в Камарата на представителите на САЩ, на което Банкман-Фрийд трябваше да се яви във вторник, той предложи пряка оценка на тежкото си положение.

„Бих искал да започна, като официално заявя под клетва: аз се прецаках“, каза Банкман-Фрийд в чернова на забележките му, получени от Bloomberg News.

Той добави, че новите мениджъри на компанията, водени от експерта по преструктуриране Джон Дж. Рей III, многократно са отхвърляли предложенията му да помогнат при пресяването на останките на рухналата крипто империя. Рей, който сега ръководи компанията, не е отговорил на пет от имейлите си, каза той.

Криптоборси

Преди ареста и много преди империята му да се срине до банкрут, федералните прокурори в Манхатън вече са проучвали FTX като част от по-широка проверка на борси и потенциални нарушения срещу прането на пари съгласно Закона за банковата тайна.

Разследването, ръководено от отдела за комплексни измами и киберпрестъпления, пое по различна траектория след катастрофалната имплозия на FTX.

Прокурорите проучваха отблизо дали стотици милиони долари са били неправомерно прехвърлени на Бахамските острови по времето на подаването на декларация за фалит на FTX на 11 ноември в Делауеър, според лице, запознато с въпроса.

Те също така проучваха дали FTX е нарушил закона, като е прехвърлил средства към Alameda Research, фалиралата инвестиционна фирма, също основана от Банкман-Фрийд, съобщи Bloomberg по-рано.

Миналата седмица прокурори, ФБР, служители на Министерството на правосъдието и новият главен изпълнителен директор на FTX и експерт по преструктуриране Рей се срещнаха в прокуратурата на Ню Йорк в центъра на Манхатън. Потенциални обвинения не са били обсъждани на тази среща, според човек, запознат с разговора.

 

Източник: bloombergtv.bg

 

 

 

 

Коментари

  • nan

    13 Дек 2022 9:26ч.

    горкото момче. най-вероятно няма да издържи на непоносимата вина, която чувства от причинените вреди на клиентите си и на милионите си фьенови и ще се самоубие в затвора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    13 Дек 2022 9:57ч.

    Като тоя баламурник са всички млади, искат бързо забогатяване без да си мръднат пръста, ако ще и да ги използват знаейки го. Верно ще го самоубият, знае твърде много за потока на кинти от и за Украина и Демократите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    13 Дек 2022 10:49ч.

    "аз се прецаках''-Банкнам-Фрийд. Лошото в тази криптоистория е, че е "прецакал" много други хора, които са му повярвали и са загубили вложенията си. Дали ще оцелее в ареста/?/-не се знае, може да последва и "внезапен сърдечен арест" ...Знаем каква е съдбата на подобни хора-използвани до някое време, а после...Връзката с демократите е токсична...;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи