Сам Банкман-Фрийд - социопатът, който измами Америка

Сам Банкман-Фрийд - социопатът, който измами Америка

Може би, ако хората четяха повече книги, щяха да забележат идването на Сам Банкман-Фрийд (на снимката)

Автор: Схораб Ахмари, theamericanconservative.com, Следвайте "Гласове" в Телеграм

Провалът на Сам Банкман-Фрийд (Сам Банкман-Фрийд e основател на вече банкрутиралата криптоборса FTX. Той е един от най-големите донори на Демократическата партия  през 2020 и 2022 г. бел.ред.) ви кара да желаете все още да има писатели, работещи в традицията на реализма от 19-ти век. Титанът на криптовалутата, който постави себеотрицанието и „ефективния алтруизъм“ в центъра на своята амбулантна търговия: това е вид сага, която вика за Тролъп, Текъри или Балзак. Уви, дори и сред нас да имаше романисти от този калибър — а вероятно няма — реалността може да надхвърли таланта им.

Не че предполагаемите злодеяния на Банкман-Фрийд са чак толкова интересни сами по себе си. Не, финансовото измамничество винаги е доста скучно. „Литературният“ аспект на тази история по-скоро е свързан с неспособността на по-широката култура да види идването им. Просто казано, твърде много американци изглежда са загубили способността да идентифицират социопатите.

Но първо фактите. 

Те може да изглеждат сложни, защото гъста мъгла от технически жаргон и математически вълшебства прониква в крипто вселената. Но това, което се крие отдолу, всъщност не е толкова сложно. Криптовалутите са клас нерегулирани и силно спекулативни активи – бази данни, чиито стойности за тези, които търгуват с тях, са функция на желанието по сенчести или утопични причини да се заобиколят регулираните от централната банка валути.

Доскоро „SBF“ (Samuel Bankman-Fried) управлява борса за криптовалута, наречена FTX, пазар за търговия с тези валути, включително чрез конвертирането им в долари. Той също така ръководи редица други компании, включително търговска фирма, наречена Alameda Research. Този месец бе направено разкритие в индустриалния магазин CoinDesk, че SBF е смесил средства между различните си субекти, използвайки вътрешна криптовалута като общо средство за обмен. Разкритието накара конкурентна борса да заплаши с изтегляне на своите  средства от тази вътрешна валута.

Цялата конструкция се срути, както Atlantic обобщава:

FTX се оказа, че има проблеми с изплащането на тегления на клиенти. Изведнъж една компания, която някога е струвала 32 милиарда долара, губи 8 милиарда. . . . FTX никога не е била банка; клиентите ще имат късмета да получат дори част от парите си обратно в съда по несъстоятелност през следващите няколко години и изглежда възможно SBF да понесе сериозни правни последици.

Не може да не изпитвате съжаление към дребните инвеститори, които загубиха всичко заради очевидната измама на SBF. Като оставим настрана тези, които предпочитат крипто пред регулирани валути по незаконни причини, психологията на обикновения крипто инвеститор е напълно разбираема. Както антитръстовият писател Мат Столър твърди, крипто бустърите са мъже и жени, които са достигнали зряла възраст в резултат на опустошителна рецесия, причинена от алчността и цинизма на „уважаваната“ финансова индустрия.

„Те“ бяха оправдани, докато кредитополучателите от средната класа получиха запор върху домовете си. Столър написа: „Децата от финансовата криза от 2008 г., изникнали в ранна зряла възраст със спомени за възбрани и безработни родители, не биха се заблудили от идеята, че упоритата работа ще ги отведе навсякъде. Те знаеха, видяха, че измамниците винаги печелят. Това чувство на недоволство подхрани крипто индустрията, въпреки че тя често беше подкрепяна от същите приятелски настроени към Уолстрийт политици и регулатори, чиято отпуснатост беше подготвила почвата за по-ранната криза.

Все пак в този случай трябва да се чудите защо повече клиенти не се чудеха дали се случва нещо лошо, само ако се съди по личността на SBF. Веганството. Полиаморията. Показно евтината Corolla (Тойота). Разрошената коса и раздърпаните дрехи.

Милионите долари, дарени на про-крипто настроените във вътрешнополитическите състезания на демократите.

Ангажиментът към философския консеквенциализъм и утилитаризъм. Спането в чували в офиса. Споделеният терапевт в офиса на FTX. Приятелството с Бил Клинтън.

Всяко едно от тези неща може да е било пренебрегнато. Но в своята съвкупност те крещяха: „Очевиден социопат“.

Може би за това е виновна именно загубата на литературна култура. Дали видът култура, която е създала героя Беки Шарп във „Панаир на суетата“ на Текери, би притежавала моралната и психологическата възможност да забележи червените флагове, поставени из целия SBF? Вероятно е романтично да си го представим. В крайна сметка културата ни е толкова неграмотна, колкото и нейните бизнес злодеи. Самият SBF в края на краищата се самоопределя като чонек, който мрази книгите. „Никога не бих прочел книга“, каза той на интервюиращ през септември. „Мисля, че ако сте написали книга, сте се объркали и тя трябва да е публикация в блог от шест абзаца.“ Само това изявление трябва да го вкара в затвора, ако питате мен.

Схораб Ахмари е основател и редактор на списание Compact, редактор на The American Conservative и гостуващ сътрудник на Център Veritas за етика в обществения живот към Францисканския университет. Сред книгите му са "От огън, по вода: Моето пътуване към католическата вяра" и "Непрекъснатата нишка: Откриване на мъдростта на традицията в епохата на хаоса". В момента пише книга за тиранията в Америка.

Превод за "Гласове": Георги Ванчев

Източник: theamericanconservative.com

 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  21 Ное 2022 9:35ч.

  Друг път социопат... много е лесно така, гърмим бушона и сме с чисти ръчички: "FTX беше силно във финансирането на изследвания за ваксини, биотехнологично инженерство и други глобалистки програми за обезлюдяване чрез общността за „научни изследвания“ https://www.newstarget.com/2022-11-19-ftx-heavy-into-vaccine-research-biotech-depopulation.html https://ftxfuturefund.org/future-fund-june-2022-update/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много точна забележка. Става дума точно за бушон.

  21 Ное 2022 13:26ч.

  Цялата тази история не можеше да се случи без знанието и съдействието на т.нар. "дълбока държава".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангажиментът към философския консеквенциализъм и утилитаризъм. Спането в чували в офиса. ... Но в своята съвкупност те крещяха: „Очевиден социопат“.

  21 Ное 2022 9:44ч.

  "...философския консеквенциализъм и утилитаризъм" са в основата цялата англо-саксонска цивилизация, а Бил бе президент на най-продветената ѝ част, видни представители, на която са девиантни вегани и пациенти на споделени психотерапевти, та в този ред на мисли не означава ли всичко това, че цялото им общество е "Очевиден социопат"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Здрасти!

  21 Ное 2022 10:00ч.

  Ти комай сега откри Америка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англоезичниците са колективен престъпник срещу човечеството

  21 Ное 2022 13:30ч.

  След 1688 г. са толкова обилно и всецяло инфектирани от злото, което днес живее в "дълбоката държава", че днес е трудно да бъдат отделени англоезическите народи от злата воля, която ги движи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  21 Ное 2022 9:55ч.

  Този човек не е бил заобиколен от глупаци. Някому е било изгодно лесното пране на пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За съжаление, на редакторите в "Гласове" очевидно им липсва обща култура!

  21 Ное 2022 9:58ч.

  Или, ако не им липсва обща култура, просто не четат текстовете, които публикуват. Иначе нямаше да допуснат фразата "героя Беки Шарп", след като това е "ГЕРОИНЯТА Беки Шарп".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факти

  21 Ное 2022 10:19ч.

  Към редакторите на сайта -самият Банкман-Фрийд в ефир призна, че е давал пари на демократите, които са отивали в Украйна и после са се връщали пак по сметките ма всички онези, които са гласували за отпускане на средстава за Украйна. Говори се, че са изчезнали 2 милиарда и това е в основата на започване на преговорите с Русия. Скнадала е от една седмица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стамен П.

  21 Ное 2022 14:14ч.

  Поредният млад търгашин от племето на Блинкен, Нуланд, Сорос и Уол стриит, в помощ но демократите. Дете на знатни юристи с голям приятелски кръг от заможни хора, пак от това племе. Ако младежът е завлякал простосмъртни хора, нищо няма да му направят, даже могат да го изкарат болен и психопат. Но ако е завлякал хора от неговото племе ще го вкарат в панделата, както на времето вкараха Берни Мадоф. Чужди можеш да мамиш, но свои не. Така им е заповядал техния Господ. А нашата крипто- девойка Ружа Игнатова, дето измами сума ти народ и се покри е бледо копие но този младеж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • криптовалутите

  21 Ное 2022 19:05ч.

  Са поредната шитня на демонократичния свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франк & Щайн

  21 Ное 2022 22:42ч.

  Слава на Йехова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЯКОЙ ИСКА А НИ УБЕДИ, ЧЕ БАНКМАН Е САМ:-) ХА ХА ХА!

  23 Ное 2022 14:31ч.

  Колкото Зукабърг е сам, колкото Мр. Амазон е сам, колкото Бил Гейтс е сам, Елон Мъск , Епщайн, Харви Уанщайн и т.н. И защо винаги има едно "ман" или "щайн" в имената на тези хора:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи