Още една внезапна смърт на разобличител на "Боинг": почина 45-годишен одитор по качеството

Още една внезапна смърт на разобличител на "Боинг": почина 45-годишен одитор по качеството

Свързани текстове: Разобличителят на „Боинг“ преди смъртта си: Ако нещо се случи с мен, няма да е самоубийство

Сагата "Боинг": Наркотици, любовен триъгълник и убийство

Инженерът, който съобщи за проблеми с монтажа на "Боинг", е намерен мъртъв

Автор: The Sesttle Times

Джошуа Дийн, бивш одитор по качеството в доставчика на Boeing Spirit AeroSystems и един от първите информатори, които твърдят, че ръководството на Spirit е пренебрегнало производствените дефекти на самолета 737 MAX, почина във вторник сутринта след борба с внезапна, бързо разпространяваща се инфекция. 

Известен като Джош, Дийн живееше в Уичита, Кан, където е базиран Spirit. Той е на 45 години, бил е в добро здраве и се е отличавал със здравословен начин на живот.

Починал е след две седмици в критично състояние, съобщи леля му Карол Парсънс.

Говорителят на Spirit Джо Бучино заяви: „Мислите ни са със семейството на Джош Дийн. Тази внезапна загуба е потресаваща новина за нас и за близките му“.

Дийн беше дал показания по дело на акционерите на Spirit, а също така беше подал жалба до Федералната авиационна администрация, в която се твърди, че е извършено „сериозно и грубо нарушение от страна на висшето ръководство по качеството на производствената линия на 737“ в Spirit.

Spirit уволни Дийн през април 2023 г., а той подаде жалба до Министерството на труда, в която се твърди, че уволнението му е било репресия за това, че е повдигнал въпроси, свързани с авиационната безопасност.

Парсънс казва, че Дийн се е разболял и е отишъл в болницата, защото е имал проблеми с дишането преди малко повече от две седмици. Той е бил интубиран и е развил пневмония, а след това и сериозна бактериална инфекция - MRSA.

Състоянието му бързо се влошило и той бил транспортиран със самолет от Уичита до болница в Оклахома Сити, каза Парсънс. Там е поставен на апарат ECMO, който циркулира и насища с кислород кръвта на пациента извън тялото, като поема функциите на сърцето и белите дробове, когато органите на пациента не работят самостоятелно.

В петък майка му публикува съобщение във Facebook, в което разказва за всички тези подробности и казва, че Дийн „се бори за живота си“.

Зейнала дупка на мястото на вратата, която изпадна заради липсващи болтове от Boeing 737 Max 9, докато излиташе от Портланд на 5 януари 2024 г. Двете места до вратата за щастие са били празни по време на инцидента. Снимка: Национален съвет за безопасност на транспорта.

Дийн беше представляван от адвокатска кантора в Южна Каролина, която също представляваше Джон Барнет, другият разобличител на нередности в Boeing. Тялото на Барнет беше открито с огнестрелна рана в колата му на паркинг пред хотел на 9 март, точно в деня, когато трябваше да даде показания по делото срещу бившия си работодател „Боинг“.

Преди смъртта си свидетелят е казал на своя близка семейна приятелка, че ако нещо се случи с него, да не вярва, ако бъде обявено, че се е самоубил. Думите му се сбъднаха. Съдебният лекар на окръг Чарлстън в Южна Каролина обяви, че 62-годишният Джон Барнет се е прострелял сам.

През последните месеци зачестиха техническите неизправности с редица самолети на Boeing. През януари тази година част от фюзелажа на Boeing 737 Max излетя по време на полет. Полският президент Анджей Дуда трябваше да използва резервна кола, след като беше открита неизправност на президентския 737 при завръщане от САЩ.

Държавният секретар Антъни Блинкен също трябваше да се откаже да лети с Boeing заради технически проблеми със самолета в началото на април и пътува с автомобил от Франция до Белгия. Това не е първият проблем със самолета на Блинкен: през януари по време на полет от Давос беше открит теч на кислород в държавния Boeing 737, където Блинкен вече беше успял да кацне с ескорта си. Повредата се оказва невъзможна за поправяне и самолетът беше обявен за опасен за летене.

 

Източници: The Sesttle Times, obektivno.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Даааа

    02 Май 2024 13:46ч.

    Тия не си поплюват! Политически убийства, икономически убийства, ужасна държава! Гражданите са лишени от елементарни човешки права!☹️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XAXA

    02 Май 2024 13:50ч.

    Че тя цялата дъражва е зачената с престъпления. Англо-саксите изпратили там престъпници на заточение, а те от своя страна избили местното население и основали държава. Да не говорим за заграбените южни щати, кръвополитието между тях самите, тероризма и войните с други държави и прочие....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опс

    02 Май 2024 16:00ч.

    Бъркате историята на Австралия с тази на САЩ - първите английски колонии в Северна Америка са организирани от пуритани, които са били обект на гонения от Стюартите, а не от престъпници. Рабира се, имало е неизбежно и такива..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 02 Май 2024 16:00ч. Бъркате историята на Австралия с тази на САЩ - първите английски колонии в Северна Америка са организирани от пуритани, които са били обект на гонения от Стюартите, а не от престъпници.

    02 Май 2024 17:05ч.

    Нищо не бърка човекът. Пуританите са били престъпници според Стюардите, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СтюарТ

    02 Май 2024 18:36ч.

    И Путин е престъпник според Международния Наказателен Съд, има и заповед за ареста му - това прави ли го престъпник? Още повече в контекста на разбойник, който прави горният неграмотник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    02 Май 2024 13:48ч.

    Аааа това е теория на конспирацията!!! Съвсем случайно са си починали и самоубили хората! Работата им е била много напрегната и не са издържали! А боинг са си супер - нито едно болтче не липсва, нито една ламаринка не е проблемна!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    02 Май 2024 18:44ч.

    В Съветските американски държави по линия на раковите заболявания, доста лекари и учени се споминаха при странни обстоятелства !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    02 Май 2024 14:12ч.

    Мда, има дъх на ОПГ "Боинг".Тия не си поплюват.... :( :). Мотамо случая с Карън Силкууд, която изобличи една мегакомпания за уран. Големия Майк Никълс направи филм за нея с Мерил Стрийп в главната роля плюс Кърт Ръсел и Шер с брилянта музика на Жак Делерю.. https://m.youtube.com/watch?v=780cDalvTOg&pp

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    02 Май 2024 14:12ч.

    Журналистите да научат БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК! Адвокатите ПРЕДСТАВЯТ, а не "ПРЕДСТАВЛЯВАТ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    02 Май 2024 14:52ч.

    Ма верно ли? И как си я представляваш тая работа с представянето? По-нитересно е обаче защо президентът Дуда е ползвал „резервна кола“, след като президентският му Боинг се повредил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ма съвсем верно!

    02 Май 2024 15:12ч.

    "Представлявам" е синоним на глагола "съм". Например: "ти представляваш неграмотен човек" (ти СИ неграмотен човек), "ти представляваш глупак" (ти СИ глупак), "ти представляваш илитерат" (ти СИ илитерат). А интереси се "ПРЕДСТАВЯТ": адвокатът ПРЕДСТАВЯ пред съд или институции интересите на клиента си, президентът ПРЕДСТАВЯ държавата пред ООН, упълномощеният ПРЕДСТАВЯ упълномощителя. Например, понеже ти ПРЕДСТАВЛЯВАШ кръгъл неграмотник и като такъв ПРЕДСТАВЯШ неграмотните, не е зле да го запомниш веднъж завинаги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    02 Май 2024 19:06ч.

    А, явно ти си от кохортата лични церберчета на педьото Дачков, щом ти е позволено анонимно да обиждаш, а иначе триете на минутата. Това не те прави по-малък шмундльо. Сигурно още като първолаче са те карали да целуваш писоарите в тоалетната и са пикаели върху тебе. Насъбрал си безсилната злоба на роба. Измекярин. Това последното е наемен работник, ако не знаещ. Трябва да се гордееш с това звание, а не със званието ибрикчия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    02 Май 2024 15:03ч.

    Обикновените англосакси, както винаги са на висота.Затва все още има надежда за тях.Гениален коментар от англосаксонски форумец... "It is only a little bit safer to fly in a Boeing than to report safety issues about Boeing. "... :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това

    02 Май 2024 15:10ч.

    не е ли дърт многомесечен материал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йас

    02 Май 2024 15:58ч.

    Човекът е "починал" във вторник, може би е по-добре да четете материалите, преди да задавате въпроси?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    02 Май 2024 15:19ч.

    А какво ли ще се случи, когато започне да ги сглобява изкуствен интелект и пуснат безпилотни самолети и то заради икономическото благо на корпорациите, разбира си. В чужбина метро пътуваше без човек да шофира. Вътре в мотрисите с пътниците имаше служител ако случайно има проблем. Какви ли още безумия ни чакат ? Е, дано да съм лош пророк и да пиша това от чиста петроградност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dabedabe

    02 Май 2024 15:35ч.

    Имаше една фантастична кинижка, де едни безгрижни хранени организми се развличаха, качваха се на една машинария и тя ги захвърляше отвисоко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    03 Май 2024 9:19ч.

    От Павел Вежинов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американските Фантазии

    02 Май 2024 15:46ч.

    трябва да се вземат предвид. Ако забелязвате, филмите им за природата наблягат на естествения подбор. Уж от грижа за хищниците, дето били на изчезване и чиито кожи украсяват богаташки обиталища. Аз американецът без пушка не си го представям. Ако го изяде гризли или го ритне лос, бих го приел в реда на нещата. Авантюристи са. Не е непременно лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Статията

    02 Май 2024 15:47ч.

    Уж изобличава Бойнг, а всъщност кара хората да си мълчат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелените чорапи

    02 Май 2024 16:35ч.

    А др. Путин издал заповед за арест на Каспаров и Алла Пугачова. Няма друга такава измет като кремълската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма по-голяма измет на планетата от софийската евроатлантическа хомодружинка

    02 Май 2024 17:45ч.

    Само клуба на парижките педерасти, дето Макрон го е приютил в правителството на петата република, може да се мери с вас. 💩

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой си

    02 Май 2024 17:54ч.

    Боинг борда реши да се прави на борсов играч :-) . Вместо да се занимава с това с което е натоварен. В следствие от което загубите им са около 40 милиарда долара. От къде да вземат горките парици за развой и контрол по качеството, след като са проиграли парите на клиентите си на борсата . И това не е само Боинг. Просто те са христоматиен пример за безотговорно управление. Подобно на пепейци, депесари, гербери и вся остальная :-) .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петров, Боширов & Чепига

    02 Май 2024 18:40ч.

    Novichok.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    02 Май 2024 19:15ч.

    Нали уж само на изток ставаха такива неща? Бива ли така сега?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой поред?

    03 Май 2024 19:50ч.

    Тоя внезапно разболелия се и починал... кой поред е вече... 4-ти или 5-ти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи