ЦИД: Организираната престъпност в България генерира печалби от 3 млрд. лв. годишно

ЦИД: Организираната престъпност в България генерира печалби от 3 млрд. лв. годишно
През миналата година организираната престъпност у нас е генерирала печалби от 3 млрд. лв. от търговия с дрога, секс, горива, данъчни измами и злоупотреби с европейски средства. Парите са инвестирани в луксозен начин на живот, покупка на къщи и апартаменти, показва доклад за оценка на заплахите от организирана престъпност в България на Центъра за изследване на демокрацията.

 

 

Организираната престъпност запазва нивото на приходите си в криминалните пазари за секс услуги - в страната около 250 млн. лв. и в чужбина около 900 млн. лв, на горива - около 600 млн. лв., на наркотици - приблизително 450 млн. лв. и телефонните измами - 8 млн. лв.

 

Toва се казва в годишната оценка на заплахите от организирана престъпност в България за 2018 г. на програма "Сигурност", Център за изследване на демокрацията, представена от Тихомир Безлов, главен експерт на програмата, предаде БТА.

 

Оценката е направена чрез социологически изследвания сред населението и бизнеса, интервюта с експерти от МВР, прокуратурата и други държавни структури. Както и на база годишни доклади и статистики.

 

Продължава спадът в криминалните пазари за незаконни тютюневи изделия, организираните ДДС измами, незаконния дърводобив, каналджийството и кражбите на коли. Според Тихомир Безлов темата "насилие" вече не е тема за организираната престъпност.

 

Данните от изследването показват още, че щетите за бюджета от незаконния дърводобив се оценяват на между 50 млн. лв. и 150 млн. лв. годишно, а от организираните ДДС измами - от 190 до 230 млн. лв.

 

Приходите от измами със средства от фондове на ЕС са между 70 млн. и 300 млн. лв.

 

Изследването показва още, че 35,5% от бизнеса в България смята, че е необходимо неофициално плащане, за да се гарантира достъпът до европейско финансиране.

 

Организираната престъпност продължава да използва корупцията като инструмент за улесняване на нелегалната си дейност и за избягване на наказателното правосъдие, се посочва в доклада.

 

Според изследването по-голямата част от престъпните мрежи у нас контролират легални бизнес структури, което улеснява изпирането на пари. Поради това степента на проникване на организираната престъпност в легалната икономика е значително по-голяма от равнищата в Западна Европа.

 

По-рано експертът от ЦИД Атанас Русев каза по БНР във връзка с проучването, че престъпността на "белите якички" нанася много по-големи щети от класическите организирани престъпни пазари, като наркотици, проституция, контрабанда. "Има един вид адаптация на организираната престъпност. Това, което се наблюдава напоследък, е, че все по-често тази престъпност се крие зад законен бизнес", отбеляза Русев. 

 

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъди вчера постигането на общоевропейски подход в борбата с корупцията и организираната престъпност. В дискусията се включи и зам.-главният прокурор и избран за нов главен прокурор Иван Гешев. Пред евродепутатите Гешев отбеляза, че свободите на движение в ЕС създават възможности пред престъпността и трудности пред службите за сигурност и правоприлагащите власти.

 

Приемането на общи решения в областта на наказателното законодателство е гаранция за правна сигурност и равенство на гражданите пред закона, добави Гешев. Зам.-главният прокурор заяви, че приема поканата за участие в днешното обсъждане като оценка за усилията на нашата страна да изпълни поставените от ЕК изисквания и отправените препоръки в областта на съдебната реформа и противодействието на организираната престъпност и корупцията.

 

Източник: БТА, Офнюз

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Отговорен

  04 Дек 2019 17:58ч.

  Още един безотговорник, който за грантове е готов цялото БВП да го пише сиво. Ни са икономисти, ни прависти, но ги пускат да говорят глупости и да артикулират "академизъм". Смях по време на чума....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дахер Ламот

  04 Дек 2019 18:31ч.

  EUREPORTER: Красимир Каракачанов е получавал между 550 и 1500 евро за всеки македонец, получил български паспорт! ВИДЕО: Бежанец разказва как е купил български паспорт, как са му казали през кой терминал да мине и през кои полицаи, и как да отиде в Европа с този фалшив паспорт От няколко седмици се върти историята на един сириец, бежанец, Ахмад ал-Рашид, избягал от войната в Сирия, бяга от Ислямска държава през Ирак, после през Турция, пътува с гумена лодка до Гърция, после през България, Франция и оттам в Англия, където си “осъществява мечтата” и посещава мач на футболен клуб Аренал. Всичко е романтично разказано от BBC и британските медии. Проблемът за България е, че Рашид разказва как е купил буквално БЪЛГАРСКИ паспорт, как са му казали през кой терминал да мине и през кои полицаи, и как да отиде в Европа с този фалшив паспорт. Измислил е ‘историята” за приятелка, която го чака. Ахмад всъщност е от кюрдски произход, редовно критикува турската инвазия в Сирия. Но неслучайно историята му става все по-популярна точно сега. Цялото му приключение в анимиран вариант може да изгледате тук: From Syria to Arsenal & The Emirates: A Refugee Story https://www.youtube.com/watch?v=PzVZ1F3tdKs&feature=emb_logo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи